World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


BLIZZARD blizz_1108

Készült 2019. november 8. | írta Attila

30

Beszéljenek a számok!

Tegnap éjjel került sor az Activision Blizzard aktuális negyedéves pénzügyi jelentésére. Pontokba szedve néhány érdekesebb infó.

 • A legutóbb negyedév húzónevei a Call of Duty és a World of Warcraft voltak.
 • Óriási siker a Call of Duty: Mobile és a Modern Warfare idei felvonása, ami azt jelenti, hogy jövőre is ezek lesznek a fókuszban.
 • Gigantikus siker a WoW: Classic, rekord számokat emleget a jelentés, konkrétumokat nem.
 • Még nagyobb siker, hogy a játékosok maradnak, rég volt már ekkora nyüzsgés a WoW-ban.
 • A CoD: Mobile sikere további mobilos fejlesztéseket jelent.
 • Az Overwatch League szépen gyarapszik.
 • 394 millió dolcsi bevétel, 74 millió dolcsi haszon csak a Blizzardnak.
 • 33 millió aktív user, 1 millióval több mint legutóbb. (WoW: Classic ugye.)
Tetszik(5)Nem tetszik(0)


 • Makk

  You think you do but you don't!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Adi91

   😀 😀 😀

   Hát előfordulnak az ilyen kapufák a Blizz háza táján.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

    Ez kapufa? Nem. Ez arrogáns betonfal-fejelés volt.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • zibuprofen

  WoW classic guildjelentés:
  500 emberből 450 több mint egy hónapja be sem lépett.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Bangyi

   Teljesen mindegy, 1-2 havi subot bezsebeltek eszméletlenül sok emberen, szóval az egész vanilla visszahozta a pénzét még így is hogy eszméletlenül nagy a lemorzsolódás.Új phase-eknél visszajönnek a nagy társaságok 1-1 hónapra, aztán megint várnak a következőig hogy megint mehessen a sub.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Coolsztg

    Hát, én még a 60at se léptem meg, irigylem azokat akiknek van idejük így darálni a tartalmat. (normális játék mellett, 10 nap played kell a dinghez, 2,5 hónapja megy a játék, az emberek jelentős része csak most lett 60)

    Volt jelentős lemorzsolódás, de szerintem közel sem akkora, mint amekkorára számítottak sokan.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • zibuprofen

     Én 40 körül untam meg, valahogy nem jött át a nosztalgia, de lehet csak azért, mert anno pont eleget szoptunk. Meg elővetítve a jövőt, semmi kedvem a chaten lfgzni. Aztán valami fogyatékos lelép a felénél, megint kisétálni, másik embert keresni, de nem jön senki, party disband és újra az egész, közben elment 2 óra a semmire. A classok között is túl nagy a kontraszt. A tank=warrior healer=priest dps=mage, mást meg le se visznek csak ha haver vagy. Lesz@rom a classic érzést, de ezt rendben tehették volna...

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88

      Ezt lett volna hivatott kiváltani az a fan made chat addon, ami segített volna automatizálni a hírdetést, de a játékosok kivetették. Merthogy akkor az aki nem használja a classic élmény miatt az nem tud érvényesülni, ugyanakkor viszont a hc raiderek úgy is guilddel tolják, szóval nekik mindegy lett volna hogy van e addon. Amúgy annyira nem zavar mert tudom hogy ilyen a classic rész, szóval ott is csak casualcodok, legalább is addig amíg zulgurub megnem nyílik :D.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

      Tehát az meggátolta volna hogy kilépkedjenek az emberek? 🙂 Amire szükségetek van az most is benne van a játékban LFG channel (/5) néven. FYI

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88

      Tisztába vagyok vele, hogy normális a közösség nem is feltétlen az a baj hogy sokáig tart az insta, hanem az előtte lévő készülődés, régen mikor sok időm volt és szinte csak wowal vagy starcrafttal (az 1 a kettő akkor még nem volt kint) és warcrafttal (rts azon belül a 3) játszottam akkor belefért időbe telik mire össze jön a csapat, viszont most hgoy mással is játszok, meg eljárkálok ide oda, így jobb lenne ha egyből a lényeggel lehetne foglalkozni. Ettől függetlenül elfogadtam a helyzetet ami a classiccal jár, viszont így csak casualba tudom tolni, mert szerdánként általában nem tudok fennt maradni sokáig hogy elmenjek raidelni. Ha hétvégén lenne raid time nem zavarna, de még retail szerverene, se tudom megtenni hogy állandó guildem legyen, és szerdánként raideljek. Tudom ez egyéni szoc probléma, ezért is írtam hogy elfogadtam hogy classic olyan amilyen és a játékosok szeretnék is hogy ilyen maradjon, viszont így akkor casualkodok, amíg zulgurub megnem jelenik aztán meglátom mennyire lesz esély megszerezni a gurabashi raptort ésa zulian tigrist. Bár valszeg azt is túl sokan akarják majd megszerezni. Amúgy az lfg az egész játékban keres groupot? ha igen akkor valóban ninc szükség a chat addonra, mert nekem csak annyi bajom volt a chatas kereséssel hogy ahhoz fővárosba kellett mindig menni hírdetni, ha viszont közvetlenül az insta elől is lehet akkor amúgy sincs gond.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

      Igy van, az lfg channel mindenhol müködik. Mindenki mehet questelni vagy amit csinálni akar és közben lehet keresgélni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88

      Na akkor már nem szóltam semmit :). Azt hittem az is olyan mint a general vagy tradechat hogy a főváros meg a zónák különböznek. Köszi :).

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

      A fogyatékosok nem lépnek le a felénél... úgy kell kibaszni azokat, ezt tanúsítom. Szóval a kommented nem állja meg a helyét.
      Másrészt a warrior az egyik legjobb dps, nem csak tanknak jó.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • zibuprofen

      Köszönöm a helyesbítést :).

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

    De ez pont nem az a "content patchekre visszanézek" wow. Ha uj content jön azt farmolni kell veszettül különben elúsztok. Amint lesz rank rendszer meg bg-k simán odaragadnak az emberek. Ahogy jön bwl és a többi raid azokra meg nem csak 1-1 honapokra nézel be. 🙂 A P1 még mindig csak a warmup...
    Amúgy nem gondolnám olyan oriásinak a lemorzsolódást. A fenti 500ból 450 hogy nem játszik, hát hogy is mondjam...nem a legreprezentativabb, na. 🙂 A gyüjtőguildek mindig is ilyenek voltak, csak a kezdeti hype miatt ez most jobban látszik. Mi meg például 40 pár fő+pár casuallal müködünk (pedig közel sem igy indult) de aki játszik az 90%+ augusztus ota játszik. Aki raidelni akar az játszik, akit meg összehord a szél azt a következő elfújja, ennyire egyszerü.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

   500 ember?? Nem semmi gyűjtőguild. 🙂

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

   Hol?

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Jazoo

  SZVSZ komoly csökkenés várható a Classic-ban, ha a Blizzard marad a szemellenzős "minden maradjon a régiben" úton. Nagyon komolyan hiányzik pár feature a Classicból, ami dealbreaker jelentőségű. Anno a TBC azért is lett akkora siker, mert rengeteg hibát, béna megoldást, nem működő dolgot abban fixeltek.

  Amit én most látok pl. az az, hogy 5 fős instában komoly tankhiány van, viszont healerből meg több van mint kellene. (még dps-ként is hamarabb jutsz le, mint healerként) Raid szinten viszont tank van bőven, de healer hiány van. Tegnapi MC raiden legalább 6 tank talentes player volt, egy részük tank szerepben, a többi dps-ként.

  A healerek órákig várnak 5 fős instára, nem tudnak gearelődni, miközben a raidekben nincs elég. A tankok instant lejutnak 5 fős instákba, de nincs helyük a raidben. Több tankot is csak azért visznek, hogy legyen pár extra OT, ha meghal 1-1 tank fight közben.

  Szerintem a dual talent-et be kellene hozni a Classicba. Az nem szólna bele a feelingbe, de nagyon kellene. Ha bejönnek a BG-k, akkor meg duplán kell majd. Ha nem lesz, szerintem sokan döntenek majd a PvP mellett és drasztikusan csökken majd a raiderek száma. (persze ez utóbbi nem feltétlenűl probléma önmagában)

  A másik:

  PVE Endgame szinten már kevésnek tűnik MC és Ony, illetve nagyon kellene már PvP, de nem a phase 2-es bohóckodás, hanem rendes BG-k. Lehet hogy ki kellen adni egy P2.5 -es patchot, amiben nincs BWL, de BG van, legalább egy WSG van.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • warruth

   Sok dologgal egyetértek, amit mondasz. Valóban az a helyzet, hogy egy teljes raid elvileg 8 sima party, viszont egy raidhez sem kell 8 valódi tank (nem, még 4 Horsemenhez sem), healerből viszont valóban néha nem elég a 8. Valóban nem gondolták át ezt ilyen mélységben, amikor ez a rendszer kialakult.

   Pont ezt tapasztalom én is tank fókuszú feral druidként. 5 fős instákban gyakorlatilag ki van nyalva a se... szóval kényelmesen eljutok bármelyik instába bármikor, viszont raidelésben épp ellenkező a helyzet. Nagyon casual guild, pár hete kezdtük a raidelést, Golemaggig jutottunk el MC-ben, 30-33 emberrel. Első két héten még tankoltam rendesen, de azóta cat formban kell dps-elnem, és nem azért, mert sztereotipikus előítéleteik lennének a guildben a druid tankkal szemben (MC-ben teljesen megállja a helyét), hanem egyszerűen azért, mert én jobb dps vagyok cat from-ban, mintha egy elhivatott prot warrior kényszerülne ugyan erre. Loot szempontjából még szerencsére nem ért hasonló hátrány.

   A másik felvetésedben is igazad lehet. Semmi nem zárja ki, hogy nem tartják a beharangozott ütemtervet. Bármennyire is próbálnak előre tervezni, a valóság gyakran nem egyezik az eredeti elképzeléssel.
   Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy DM-nek is csak a 2. fázissal (azaz holnap) kellett volna érkeznie, ehhez képest már bent van lassan egy hónapja, ami elég nagy különbség. Simán lehet, hogy más eltérések is lesznek az eredeti ütemtervhez képest.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Jazoo

    A vanillaban rengeteg játékelem hibás volt, a classokról nem beszélve. Ezeknek a nagy részét javították a BC-ben. Most sajna visszakaptuk nem csak a vanilla élményt, tartalmakat, hanem a rengeteg hibát is. Mivel ilyen tempóban a classic kb. 2 évig futni fog, nem lenne eretnek dolog pár dolgot bele fejleszteni.

    Tartalom nem kell új.

    Pár classnál minimális tweak elég lenne, hogy életképes legyen az a pár sereghajtó spec. Miből tart pl. átírni egy class manaregen képletét, vagy egy spell/skill erőforrás igényét?

    Dual talent helyett megfelelő workaround lenne a retalent cost komoly csökkentése.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

     Azt gondolom hogy attól függetlenül hogy mik a távlati tervek valoszinüleg bele fognak nyulni a balanceba, igy vagy ugy. De jelenleg nagyon érzékeny ez a téma, nézzük meg hogy alakulnak a dolgok (játékosszám, raid classbalance, forum sirámok, stb) aztán lehet finomhangolni. Pedig resto shamanként nem nagyon tudok elmerülni a világban az instákon kivül, elviselném ha egy kicsit könnyebben tudnék questelni.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Jazoo

      Én druidaként most nem tudok máshogy dönteni, mint hogy felhúzzak egy másik karaktert. Valami olyat, ami kevésbé terhelt problémákkal. Talán egy huntert vagy shadow papot, mage-t.

      Fura dolog, de hiába a resto druid van preferálva raidben, de messze a legbénább, leghaszontalanabb healer jelenleg a játékban. Decurse, innervate, motw, rebirth, improved thorns, faerie fire amire jó, de ezt balanceként, részben feralként is tudja, aurával megspékelve. Healre nagyon nem jó, vagy max 1 resto druida per raid. Nem stackol a rejuvenation, tehát ha már feltett egy hotot egy druida, a másik vagy felrak egy erősebbet, felülírva, eldobva a fennt lévő hotot, tehát kárba megy, vagy ha gyengébb a hotja, gear/talent miatt, akkor hibaüzenetet kap, elveszlik egy GCD-je, nem csinált semmit. A healing touch 3 másodperces, még erősen downgradelve is, szóval nem jó a reakcióideje. A regrowth meg méregdrága. Egyébként 1 resto druida per raid esetén is, a harc első felében valószínűleg minden hot overhealbe megy, mert a direkt healerek ráhealelenek. Amíg van manájuk, és idejük addig mindig rá fognak healelni. Minél több resto druida van a raidben, annál hasznontalanabbak. Termelik az overhealt.

      MC-ben az első pár bosson jó decurse-olni, de utánna csak supportként, esetleg menteni swiftmend-el, vagy NS-HT -val.
      BWL-ben jól jön pár bossnál, trashnél majd. Első bosson sleepel, trashen sleepel, második bosson toljhatja a regrowth, mert "végtelen" mana van. Healelni oda se jó.

      Nem véletlen, hogy a későbbi kiegekben rengeteg extra heal spellt kapott. A vanillaban jó support volt, de rossz healer.

      Most annyi pozitív dolgot látok, hogy pug, semi-pug raidekben nem nézik a dps-t, a gear, és nem érdekli őket, ha feral vagy balance talentel mész. Nagyon válogatni se tudnának, mert kevés az ember annyi pug raidhez. Régen még a saját klánodban is kinéztek ha nem BiS gearben, enchantolva, és a legjobb talenttel mentél volna raidelni, plusz elixir, flask, poti, répa, rune, akármi.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

      Na igen, én is emiatt elkezdtem huzni egy huntert, BC-LKban volt utoljára az a mainem és mennyivel is jobb volt ugy a class! Az az ujkori ranged rugo, pfejj... 🙂 Amugy érdekes ez a resto druid kálvária amit irsz, bár ha ugy vesszük akkor egy support/offheal class, szerintem ugy is érdekes. Már ha bevállalod és nem a késöbbi hot healert keresed benne. Egyébként én leszarom a healing donet, csak azert nem overhealelek valakit hogy ott legyek a listán. Az a manaköltés elfér késöbb is a fight során.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Goldbergsteinowitz

      Druid itt, restoként hamarosan raidbisben, t2-vel, full t1-el stb.
      Mindig top 3 healben vagyok, nem teljesen értem amit írsz.
      Én imádom. Minden druid lootot viszek, pikk-pakk találok csapatot bárhova, bár dungeonokba már hetek óta nem voltam, max segíteni barátoknak.
      Eddig MotW + NS-en voltam, most Fél balance, Feral Charge + NS, tehát nem is full resto. Igen, HT lassú, HoT-ok nem igazán érik meg, de ha tudod mikor kell előre becastelni, Swiftmend nélkül is jó, s ezzel a talentel szószerint bármint elversz PvP-ben (engem főleg az köt le), open worldben tudsz farmolni, sőt még Tribute-ot is tudsz solozni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Faehren

  Az ember gyakran hajlamos arra, hogy úgy gondolja, az ő véleménye az általános vélekedést tükrözi.
  Classic előtt a Blizz nagyon sok feature esetleges bevezetését megszavaztatta, illetve kérdőíveztett. A válaszok alapján indították így a Classic-ot, ahogy van, mert a többség nem szeretett volna dual talentet, LFG-t, stb, mivel úgy érezték, egy-egy ilyen praktikus könnyítés elrontja az összképet.

  A retail tele van hordva miden csili-vili könnyítéssel és mindenki ugyanazon a ritkaésegyedi, 10 perc alatt megszerezhető mounton rohangál. Ezzel ellentétben a Classic szenvedés, de tényleg. Mégis óriási siker. Innentől kezdve kár arról magyarázni, hogy milyen könnyítés lenne praktikus...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • PaneuropeanBattleRam

   A retailosok egy része, a vanillában megtapasztalta, hogy milyen érzés a "classic".
   Az egész (mindkettő) arra van, kihegyezve, hogy az ember minél több időt eltöltsön benne.
   A vanilla - az újdonság varázsával, és a felfedezés örömével.
   A classic - összetettebb, (könnyített változata a vanillának (pachelt forma) ahol fenesokat gyalogolsz extraélmény hiányában. - ez nekem nem időtöltés, és élmény, tekintve, hogy a vanilla endgame oda vissza, több százszor megvolt. Így nem szeretném újra átélni annak összes hibájával együtt.
   A retailben viszont egy csomó mindent lehet csinálni, petharc, ásatás, rengeteg féle pvp, horgászat, toygyűjtés, különböző achievementek gyűjtése és teljesítése etc. u.i. Se a Vízelementálból, se a Darkmoonos léghajóból, se Alarból nem látni túl sokat, (jó nyilván az 1 goldos mount hamar megvan, de az achihoz, lényegesen több kell belőle)

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

    Ja, csupa ingerszegény potcselekvés, inkább farmolok consumablet raidre, annak legalább van értelme... Persze felölem csinálja aki akarja csak ne legyen ugy beállitva hogy az bármivel is értelmesebb idötöltés lenne.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • warruth

     Ennyi, mindenki csinálja azt, amiben örömét leli.

     Lehet, hogy a classicos consumable farmolás unalmasabb tevékenység, de az eredménye viszont motiválóbb, mint különböző retailes time sinkek, amiből a 7 kiegészítő alatt már rengeteg összegyűlt.

     Persze egyáltalán nem szükségszerű, hogy ezt mindenki így lássa, mindenki találja meg azt, ami a legjobb játékélményt eredményezi számára.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Faehren

    Érdekes, marha sok retail-es inkább Classic-ozik, sőt 🙂
    Észre kéne venni végre, hogy minél több olyan feature-t tettek be a játékba amit te is említettél, annál többet szidták és léptek le az évek alatt, majd hirtelen 1 millió játékosa lett a Classic-nak.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Lepkemaci

     Azt az egymilliót nyugodtan megszorozhatod még párral. Az nem úgy van, hogy az előző negyedéves aktív egyedi játékosszám változatlan maradt, aztán jött még egymillió ember a negyedévben a classicra, és úgy lett +1 millió. Van ott azért egy HS mobiljáték (!), Overwatch, Diablo, Starcraft, Heroes a WoW mellett, és ezekben összesen volt egy negyedév, azaz három hónap alatt 33 millió aktív user. A classic kompenzálhatott egy jelentős, többmilliós visszaesést is, ugyanakkor már meglévő retail előfizetéssel is lehetett classickal játszani.

     Láthatóan a retail infrastruktúrának is odacsapott a classic launch, olyan sokan akartak vele egyszerre játszani az első hetekben. Nem azért volt lag a retail szervereken is, mert azzal játszottak sokan, hanem mert a classic launch elvitte az erőforrásokat, meg aki fél napot várt a queue-ban, az átmenetileg bemehetett retailre is. A Diablo és HS szervereken is meglátszott a Classic várakozásokon felüli játékosszáma. A login queue is fogta az erőforrásokat, hiába nem tudott vele mindenki játszani aki akart. Volt aki pont ezért le is mondott róla, mert nem mindenki tudott fél napokat várni a sorára minden áldott nap. Azok is aktív felhasználók, akik nem jutottak tovább a queue-ban, aztán feladták végül. Login megvolt, pipa...

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑