World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


DIABLO no image

Készült 2011. október 18. | írta Deathcrow

28

Diablo béta – az igazság a másik oldalon van

Megkaptuk a Diablo III bétát, jópáran már játszthattunk is vele, a net tele van streamekkel, és az igazat megvallva már ott is hagytuk az egészet pár nap után. A tartalmát meg egy mondatban össze is tudom foglalni : 2-3 óra első! végigjátszásra tetszőleges karakterrel, szimpla zombiirtás a Katedrális pár szintjén keresztül.

Ez nem sok, mit szépítsünk. Nem nevezhető “contentnek” amit kaptunk, valami nincs a helyén, a pikcsör nem teljes – a szokásos Blizzard-minőség a helyén van, de hiányos volt az összkép.

A legújabb theorycraft szerint ez a D3 béta nemhogy az Act kisebb 1 fele, de még annak is a végletekig lecsupaszított változata. És ezekért nagy köszönet illeti a dataminereket, és egy kisebb a lore-szakiknak.

Pár sejtés ezeknek az alátámasztására:
– Sokkal több terület van, amely rejtve maradt előttünk és nem kapott helyet a jelenlegi bétában az Act 1-hez köthetően, mint amennyit bejárhatunk most
– A szörnyek típusainak száma kevés, előfordulásuk nagyon egyhangú. Kultisták sehol nincsenek, pedig szerves részei a történetnek.
– A 3 új speciális inventory-itemet (A vendorkő, az tárgyakat szétszedő cucc és a HS) csak úgy hozzánkb*sszák előquest nélkül.
– A segítő minion (Templar) története 5 percet se tesz ki, pedig nem kis potenciál van abban (is)

A továbbiakban lesz pár kisebb-nagyobb spoiler/felvetés. Kéretik nem szentírásként hivatkozni rá.

1. Az Act 1 túl rövid – probléma

Az adatbányászoknak köszönhetően tudjuk, hogy az általunk bejárható területeknek a száma – 38. Ebbe beletartozik minden kisebb-nagyobb terület – egynek számít a kocsma, ahol beszélhetünk Leahval vagy a boszorkány, Arya pincéje, stb.

Ez soknak hangzik, de az Act 1-ben ezeken kívül még 55 további terület van. És abban szerintem lesz még pár olyan monumentális darab, mint mondjuk a Katedrális 4. szintje.

Továbbá szinte biztos, hogy a területek a bétában nem úgy következnek egymás után, mint ahogy majd a végleges változatban lesznek. A béta első fele (Cain kiszabadításáig) nagyjából egységes és koherens (kisebb kivágásokkal), de utána nagy vágásokkal folytatódik és a Skeleton King története túl rövid.

2. Az új, speciális tárgyak az inventoryban

Nephalem Cube, Stone of Recall, Cauldron of Jordan. Hasznos tárgyak lesznek egészen az Inferno/Abyss végéig, nehogymár ne legyen egy saját, legalább 10 perces történetük? Volt a Diablo 2-ben egy bizonyos Horadric Cube névvel rendelkező- nomen est omen – kocka, és azért az egy nyamvadt kockáért építettek a sivatagba egy egész kazamatát: ugyanez várható az új tárgyaktól is. A bétából kimaradt területek közt van 3 plész “Nephalem Cave” néven, úgyhogy lehet megnyugodni: nem marad el a szokásos pár tucat szörny széttrancsírozása a jól megérdemelt jutalomért. A kedves kovács nem fogja csak úgy a képünkbe hajítani a cuccot, miután legyilkoltuk a feleségét, haha.

Elvileg még Act 1-ben találkozunk a másik 2 Artisannal is, de a Kovácson kívül legalább eggyel szinte biztosan.

3. Csak zombik vannak báz

Hol bújkálnak a démonimádó, a világvégét fanatikusan váró kultisták? A bemutatott gameplay videókban tucatjával haltak, míg a Diablo III-ban számszerűleg összesen 9-t tudsz megölni egy végigjátszás alatt. Lehetséges, hogy túl sokban kötődnek a történethez és emiatt szimplán kivágták őket a bétából? Több, mint valószínű.

4. A Templar 5 perce

Az említett 9 ölhető kultistához kötődik a Templomos szakrális küldetése is: kiszabadítod, 50 méterrel arrébb felveszi a páncélját és a lándzsáját, 100 méterrel arrébb megöli az áruló Jondart, kész. Mehetsz le a 4. szintre levágni a csontikirályt. Pompás, és ordítóan hiányos. Lesz ez még jobb is, szerintem.

Verdikt:

A Diablo III béta nagyon hangulatos, de szerintem a közelében sincs a majd valamikor jövőre kiadott végleges verzióhoz képest. Ez _nem_ egy nyers fél Act-1 elénkb*szva, hanem egy lecsupaszított, cenzúrázott bemutató. Pókerarccal meglépték ott a Blizzardnál, mert nem akartak elspoilerezni semmit a történetből.

Így meg se lepődnék, ha majd 3 hónap múlva hajnali egykor elkezdve a Diablo III-t rájövök, hogy az egész D3 béta csak egy vicc volt, egy beetetés, mert a retail D3 egy epic kaland, tele olyan kis nüanszokkal, amiket gondosan elrejtettek előlünk a béta során.

Bízom, hogy így lesz. Nem hiszem, hogy a Blizzardnál hülyék ülnének, vagy elmegyek oda dolgozni.

TLDR verzió:
Fasza a D3 béta, a retail még jobb lesz. És hosszabb!!44

Like!!44

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags: ,


 • diurd

  Így legyen.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • kurtz

  Kizártnak tartom, hogy a Blizzard piacra dobna ennyi várakozás és teszetosza után egy bétától alig valamiben eltérő játékot. Nem erről híresek. Szerintem itt nagyobb lesz a meglepetés mint azt gondolnánk. Talán az egészre az a magyarázat tényleg, hogy nem akartak a bétával mindent megmutatni. Sőt, leginkább semmit.
  Nekem személy szerint tetszik ez a fajta "szégyenlősség".

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Ghostboci

  1: ez egy BÉTA, nem egy demo, a célja a motor tesztelése, ordító hibák kiszűrése.
  2: ha Február előtt itt Diablo III lesz, nagyon meg leszek lepve.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • vazzeee

  Csak ne legyen nagy kopp amikor kiderül, hogy ez a rendes is, én inkább nem bízom benne hogy több lesz a content, és meglepődöm ha mégis, mint hogy várjam hogy több lesz, és csak ennyi!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nexor

  Nem értem miért probléma ez, hogy ennyi van a bétában, örülj annak, hogy kaptál valamit amivel elszórakázhatsz. Ebből a postból valahogy a kisujj-kar dolog jutott eszembe. Telhetetlenek vagytok.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Aleph

  @Nexor: Látom nem jött át a cikk sebaj, fordítok.

  Nem baj, hogy ennyi van a bétában, mert már az is kurva jó, de valószínűleg ennél sokkal színesebb és élvezetesebb lesz a teljes.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Deathcrow

  @Nexor: Olvasd el a verdiktet még egyszer...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Makk

  Nem kell félni, csak nem lesz rövidebb mint a Dia2.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nexor

  @Aleph:
  @Deathcrow:

  Igen megértem, hogy ez a "lényege", csakhogy ez a poszt bizonyos részeiből nem jött le, úgy nagyjából a verdikt előtti egy mondatig nem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

  @Nexor: A bazi nagy like ikon után azért le kellett volna esnie a tantusznak.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://www.blackravens.net Cascade

  @Nexor: A cikk arról szól, hogy a D3 béta ki van herélve és van egy elmélet rá, hogy miért.

  Nem muszáj értened mindent, ami itt le van írva, de akkor legalább a saját helyzeted ne súlyosbítsd tovább.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nouse

  Kezdetek egy kicsit beleőrülni a D3 hypeba 🙂

  Nem értem, hogy minek ilyen hosszú levezetés már másodszor vagy harmadszor arról, hogy a beta != a game, ami a világ legtriviálisabb dolga az után, hogy minden reggel feljön a nap...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://www.blackravens.net Cascade

  @Nouse: Faszságokat beszélsz, de kapsz egy esélyt, hogy belásd:

  1. Írj egy listát olyan játékokról, melyek bétája teljesen más volt, mint a végül megjelenő végleges verziónak.
  2. Az üres listának a tükrében vizsgáld felül magabiztos állításod, miszerint "beta != game".
  3. Próbáld megválaszolni a kérdést, hogy a Blizzard miért csinált egy külön játékot csak a béta számára.
  4. ???
  5. Profit!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Deathcrow

  Most mit hozzak fel példának... Ott van egy Path of Exile nevű hack&slash, van rá béta és sajnos olyan lapos a game, hogy menthetetlen.

  A fejlesztők a legritkább esetben csinálnak olyat, mint most a Blizzard a D3 bétával, hogy gondosan becsomagolva elénkadnak egy falatot, de magából a történetből szinte semmit nem tudsz. Mert azért valljuk be: kevés cég teheti meg ezt egyáltalán 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • soggy

  @Deathcrow: +1, annál is inkább mert máshol nem csak tesztelni használják a bétát, hanem hype-generátornak is. A blizz D]|[-mal megteheti, mert a Diablónak erre a típusú hypera nincs szüksége.

  A poszt meg ./agree az elejétől a végéig.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • soggy

  off.: csak nekem hiányzik a webkettes share gomb a posztokból? 😛

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/arathor/nosayton/advanced Nosayton

  D3 várós, de én inkább nem nézem meg a bétát, mert élesben akarom megtapasztalni a dolgot (meg mert nem kaptam béta invet...).
  Eddig ami bétákkal játszottam, azok nem voltak annyira kiherélve, mint amit D3-ról írtok, de hát Blizz megteheti, a játékait általában úgy várják, mint a messiást 🙂

  @soggy:
  Ne legyen már ennyire nehéz bemásolni az oldal URL-jét a megfelelő szövegdobozba :O

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • owlkin

  hát ja ez problémás lehetett gondolom, d3-nál pláne, mivel itt a sztorit mindenki várva várja, csak nem lőhetik le a poént a bétában egyből, logikus lenne, hogy egy rakás dolgot kihagytak
  bár nem tudom milyen volt anno d2,d1 béta, de ez tűnne egyértelműnek
  sc2 bétával könnyebb dolguk volt az tuti 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • soggy

  @Nosayton: Lustaság fél egészség 😉

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Aleph

  @soggy: Köszi, tudunk róla, lesz mindenhol majd gomb. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Charmed

  A régi Diablók is csak a hentről szóltak, a 2-ben volt annyi frissülés, hogy végre nem csak föld alatti végtelen katakombákban kellett mászkálni. A mai játékok már messze lelépték a diablo végtelen monotonitását, csak sokaknak még nem esett le hogy a régi szép idők már nem jönnek vissza. A béta már videon is túl unalmas a sok egyforma trashpack miatt.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • pirosbicikli

  Charmed
  Ezzel pontosan most mit akarsz mondani, mert az nem derül ki? Hogy a D3-ban nem lesz farmolás?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Arilian

  Én is kíváncsi vagyok, hogy élvezetessé tudják e tenni újra a farmolást, most, hogy a warcraftban ez már egy szitokszó 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nouse

  @Cascade: HoMM VI, így az egyes és a kettes pont kihúzandó, feltéve azt, hogy a "teljesen mást" te sem gondolod komolyan.

  A 3. pontodhoz meg annyit tennék hozzá, hogy a Frostshockra kommenteltem még a beta indulása előtt, hogy nem kerülhet sok tartalom bele, a Blizzard nem fogja elspoilerezni a saját játékát. Én nem vártam mást, és csodálkozom, hogy ti igen, annak ellenére, hogy otthon vagytok a blizzardos és a játékfejlesztési témákban. Általában még az is ritka, hogy egy ilyen játék nyílt betát kap, legfeljebb a multi részeket tesztelik. A D3-nak az egy- és többjátékos módja ugyan az, és anélkül kell letesztelni az infrastruktúrát, hogy megmutassák a játékot. Az SC2-ben sem láthattuk az sp részt. Nem kell összekeverni a D3 fejlesztését a hagyományos MMO fejlesztéssel, ahol szinte a teljes játék elérhető előre.

  Te mondod, hogy "faszságokat beszélsz" miközben állításaid itt a Frostshockon légből kapottak, egyoldalúak, a stílusod miatt még válaszra sem méltóak. Ha van is értelmes gondolat egy-egy kommented, posztod mögött, az elveszik a rengeteg zajban, amit köré generelász. Ez egy építő jellegű kritika volt a frostshockos megnyilvánulásaidról, tessék úgy venni.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://diablo3.hu Westy

  @Nouse: Zárt béta van.

  Egyébként szerintem még mindig nem érted a lényeget. Nem csak arról van szó, hogy az végleges játéknál kevesebb kontent került a bétába. A fontos az, hogy a tartalom egyes részei egyáltálán nem, vagy teljesen máshogy fog szerepelni a retail verzióban, tehát a cég gyakorlatilag egy a nagy egészből kiragadott "minijátékot" csinált a béta elkészítésével.

  Ezt az - egyébként nem túl bonyolult - koncepciót próbáljuk átadni nektek az elmúlt 10 kommentben, elkeserítően kevés sikerrel.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nexor

  Nouse kommentjével teljes mértékben egyetértek, aki látott contentet a bétából, egyből lejön, hogy rövidítés van benne. Nekem nem a "lényeggel" van bajom, értem én, mit szeretnétek, de nem írom le ismét, amit Nouse kommentjében 3. bekezdésében ír.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://www.blackravens.net Cascade

  @Nouse és @Nexor: Még mindig nem értitek, de elmondom mégegyszer, mert türelmes vagyok.

  Nem vártunk mást. Tudtuk és tudjuk, hogy kiherélt a béta. Nem kellett "lejönnie egyből", hogy "rövidítés van benne".

  A cikk arról szól, hogy *mennyire* herélt és hogy a véglegesben *mi várható* az Act 1-ben a jelenlegi béta helyett. Nem arról, hogy mi több tartalmat akarunk és köcsög Blizzard. Nem "szeretnénk" semmit, főleg nem több tartalmat a bétába, mert nem arra van.

  Hajókat lehetne horgonyozni a felfogásotokkal, annyira nehezek.

  Aztán ezután papolhatsz nekem zajról, meg az én megnyilvánulásaimról, de először a saját házad táján nézz körül és tanuld meg értelmezni is néha azt, amit olvasol, mielőtt egy egész topikon keresztül állsz neki széllel szemben pisálni.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Devio

  Kár, hogy egymás mellett beszéltek el, illetve nem tudtok kieggyezni!
  Amúgy másik fórumban mondták, hogy a Blizz csak ül a Dió 3'on! Én mondtam,hogy ne beszéljenek ökörséget, mert ez nem egy gagyi összehányt játék lesz. Lehurrogtak meg, hogy milyen hülye vagyok és bele vagyok hülyülve a Blizzbe. Lényeg, hogy nem hiába etalon név a Blizz a játék iparban! Egyre jobban várom már a Dio 3'at! 🙂
  Pici off . Szerintem az SC'2 második kiegje nem hiába nem jelent még meg. A sok kommenthuszár csak azt szajkózza, hogy ugyan az a textúra meg stb.. Kedvencem miikor azt mondjá, hogy csak új mappok lesznek és nem értik mit kell ilyen sokáig csinálni rajta.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑