World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


Featured rift_0611

Készült 2013. június 11. | írta Attila

29

RIFT: Az első lépések

Holnaptól F2P lesz a RIFT, és ennek örömére Homeye Mester összeállított egy pofás kis útmutatót azoknak, akik szeretnék magukat kipróbálni a játékban.

Helló! A nevem Homeye. Ex WoW kocka, kezdő Rift player. Jelenleg a 36. szintemet taposom Telara földjén, úgyhogy még nincs 100%-os rálátásom mindenre, de úgy gondoltam megosztom veletek az eddigi játékbeli tapasztalataimat kiegészítve mindazzal amit sikerült összekaparnom a netről. Valószínűleg sok mindent sikerül majd kihagynom, egyes dolgokat pedig lehet, hogy hibásan fogok leírni, de nézzétek el nekem és javítsatok ki. Előre elnézést kérek még a fogalmazásért is. Nem kenyerem az írás, de megteszek minden tőlem telhetőt. Nem szeretném tovább húzni a szót, csapjunk bele a lecsóba:

Lore

A játék Telara világán játszódik. Hiba került a gépezetbe és a világot az elemi síkoktól megvédő burok meggyengült, ami hatására az interdimenziós börtönök rabjai kiszabadultak. Regulos a halálisten próbál visszatérni a halandók világába. Telara védőistenei azonban nyomtalanul eltűntek. A világ lakói 2 frakcióra szakadtak és különböző módon veszik fel a harcot a Regulos seregei ellen, mégpedig úgy, hogy az időben visszautazva próbálják megakadályozni a katasztrófát.

Defiant

Nem érdekli őket mi történt az istenekkel. Minden rossz miatt őket hibáztatják, ugyanis pont akkor hallgattak el az istenek amikor elkezdődött a káosz. Ahelyett, hogy várják a csodát inkább a tudományok felé fordulnak és imádság helyett valódi fegyverekkel veszik fel a harcot a gonosszal. Tervük, hogy miután végeztek minden ellenséggel egy új modern világot teremtsenek.

Guardians

Az istenek kiválasztották őket, hogy harcoljanak a gonosszal, blablabla.

Karaktergenerálás

Frakciónként 3 fajjal játszhatunk. A Guardian frakcióban vannak a törpék, elfek és a mathosianok (emberek), a Defiant oldalon pedig az eth-ek (emberek), kelarik (sötét (?) elfek) és a bahmik. Racial szempontból majdhogynem teljesen mindegy melyiket választjuk. Minden faj kap egy adott resistance-ra 20 pontot (ami max szinten olyan kevés, hogy nem sokat számít) és egy NON COMBAT használható skillt. LCYR Például: + runspeed 10 secre, ugrás/siklás 30 méterre, stb. Ahogy azt a legújabb mmokban megszokhattuk, a karakterek kinézetét a legutolsó szeplőig teljesen testre szabhatjuk.

4 alap kaszt van a játékban, de mint ahogy azt már tudjátok, rengeteg irányba lehet specializálódni. Alap kasztonként 9 talent ágból (soul) lehet egyszerre hármat használni és ezek variálásával tulajdonképpen egy saját kasztot tudsz az adott szituációhoz/játékstílushoz készíteni. Minden alapkaszt 3 role-ban használható.

Warrior (plate): Tank, dps, support.

Cleric (chain): Tank, dps, heal

Mage (cloth): Dps, heal, support.

Rogue (leather): Tank, dps, support.

Tank, dps nem szorul magyarázatra, a support karakterek pedig a buffokat, debuffokat, CC-t intézik. Miután kiválasztottad a kasztodat, a játék által előre generált talent fákból kell választani aszerint, hogy milyen stílusú karakterrel szeretnénk játszani. Clericnél ezek között található 2 féle healer, egy melee dps, egy ranged magic dps és egy tank talent. Természetesen a 9 talent ágat úgy keverjük, ahogy akarjuk ha nem szeretnénk az alap sémákat használni. Játékon belül az előbb felsorolt 5 „spec”-en kívül található még dotolós talentezés, még több heal és akár melee dps pettel. Szintenként ad a játék talentpontokat. Kétféleképpen kapunk képességeket. Minél több pontot költünk egy talentágon, vagy ponttal kirakunk valamit. Ha az előre megadott sémát használjuk, akkor szintlépésenként a játék jól láthatóan kiemeli, hogy hova rakjuk a pontot, de egy kattintással akár automatikusan is a megfelelő helyre rakja helyettünk. 9JGC

Alapok

Az UI ugyanúgy néz ki, ugyanott van minden mint a WoW-ban. Még a gyorsbillentyűk nagy része is ugyanazt az ablakot nyitja meg. Az UI minden egyes eleme szabadon mozgatható és átméretezhető.

Az 5 alapstat az endurance (hp), strength, dexterity, wisdom és intelligence. A szokásos dolgokat kapjuk meg ezekből.

A pénzfajták silver/gold/platinum a szokásos 100-as váltóval.

Gear

A felszerelés nagyjából ugyanaz, de van pár eltérés. Trinketből csak egy van egy karakteren. A maradék 3 slot a Synergy Crystal, Seal és a Planar Focus. A Planar Focus egy stat nélküli 2-6 slotos tárgy amibe lesser és greater planar essence-t pakolhatunk. A lesser statokat ad, a greater főleg proccolós bónuszt. A 6 slotból maximum 2 lehet greater. Greater slotba berakható lesser essence is, de fordítva nem. G6NW A Synergy Crystalnak a setbónuszok aktiválásához van köze (nem tudom pontosan hogy működik), a Seal slotba pedig a craftolós szakmák (runecrafting nem ad semmit) által kapott bónuszt lehet berakni. Endurance-armorsmith, dexterity-weaponsmith, strength-apothecary, wisdom-artificer, intelligence-outfitter.

Szakmák

A fishingen és survivalon (cooking) kívűl 9 profession, 3 gather és 6 crafter van a játékban. 3 professiont tanulhatunk meg a 9-ből. A craftolós proffhoz 2 gyűjtögetős kapcsolódik:

Foraging: herbalism

Butchery: skinning

Mining

Apothecary: alchemy

Outfitter: cloth+leather itemek

Armorsmithing: chain+plate itemek

Runecrafting: enchanter

Weaponsmithing: melee+ranged fegyverek

Artificing: jewelcrafter+caster fegyverek

A craftolós professionokhoz jár az adott item fajtájoz egy Salvage képesség, amivel alapanyagokra lehet bontani az itemeket. WoW-al ellentétben itt nem enchanter cuccokra, hanem tényleges alapanyagokra (pl plate cuccot fémre) és a fegyverkovács csak fegyvert, az artificer csak gyűrűt, nyakláncot tud szétszedni. Mielőtt elkészítünk egy tárgyat lehetőségünk van rá az alap statokon kívül mást is rárakni. Ehhez egy planar augment nevű itemre van szükségünk a kívánt stattal. Olyasmi, mint az encsant scroll azzal a különbséggel, hogy ezt nem a kész tárgyra rakjuk, hanem azzal együtt kell lecraftolni.

Repuzás

A reputation itteni neve Notoriety. Szintjei: neutral, friendly, decorated, honored, revered, glorified. A szokásos jutalmakat lehet szerezni: gear, receptek, mountok, stb.

Fizetőeszközök

Az alap gyűjthető pont neve Planarite. Rift bezárással, invázióban harcolással és néhány quest teljesítésével lehet megszerezni. Minden zónában van legalább 1 Planar vendor és Rare Planar vendor ahol essencere, planar focura, enchantra vagy gearre lehet beváltani. Egyes itemekhez kell még az adott zónához tartozó epic sourcestone is, amit instant adventure-ökből lehet szerezni. Nem érdemes lvl1-től gyűjtögetni, mert max szinten rengeteget lehet majd szerezni belőle, kis szinten pedig kevés szerezhető, viszont az pont elég a zóna végén hogy lecserélj belőle jó pár itemet. Az epic sourcestone-ok csak adott szintű gearre válthatóak be. Ha a zóna végén nem lett elköltve, akkor belehet váltani planarite-ra.

Ezen kívül van még az artisan mark amit profession napiküldik adnak, favor warfrontokból (battleground) és persze max szinten Empyreal Slayer’s Mark expert (hc) dungeonból, Frozen Eclipse Stone raidekből és Infinity Stone max szintű riftekből, instant adventureből.

Gameplay/PvE

A küldetések követik a hagyományokat. 6EZ7 Menj ide, beszélj valakivel, ölj meg 200 vaddisznót, hozz 3 poloskalábat, stb. Sok sírást látok minden mmo-nál amikor a küldetésekre terelődik a szó, hogy miért megint ezt meg azt kell csinálni, miért nem találnak ki újat…igazából mit lehet ezen változtatni? Egyszerre 5 küldetést lehet trackelni a térképen, ami néha kevés. Azért csak néha, mert ha szépen sorjában követed a questhubokat, akkor ritkán kapsz ötnél többet. A completed küldetések elől nyugodtan kilehet venni a jelölést, hogy az újakat is lehessen figyelni, ugyanis a térképen bármennyi már befejezett küldetést leadási helyét mutatja a játék. Mindig 4 rewardot ajánl fel a játék, ami értelem szerűen úgy működik, hogy 1 reward 1 kaszthoz tartozik (adódhatnak átfedések). Óránként használható HS van, de nem fogadókhoz, hanem teleport kapukhoz (Porticulum) lehet bindelni. Nincs repülő taxi a játékban, hanem egy instant teleportrendszer van helyette. ZJGC Repülő mount sincs, csak földi. Nincs hozzá külön skill, elég csak a mountot megvenni és már lvl1től használhatóak ha van rá pénz. (Tipp: lvl25-től kapható a következő sebességű mount. Sok pénzt lehet vele megtakarítani, ha a warfronton kapott favor pontból veszitek meg. 13300 pontért kapható, ami nagyon gyorsan összejön). PvE fronton a questelésen kívül lehet csinálni instant adventure-öket, ami egy véget nem érő hentelés. Külön kell bejelentkezni rá és a lényeg az, hogy egy raidbe rak több másik játékossal és folyamatosan új küldetéseket ad (ölj meg x malacot, zárj be egy riftet…). Nagyon sok xp-t ad, ugyanúgy, mint az instázás és a warfrontok is. Ha többet mész ezekből a „kelleténél” akkor hamar túllehet lépni szintben az adott térképet ahol épp questelsz. Maga a harc kicsit lassabbnak tűnik, mint a WoW. Nincs haste a játékban, fix a global CD és ez egy kicsit zavaró volt az elején. A falling damage-t kivették pár patch-el ezelőtt (doh). LFG rendszer van a játékban. 1 tank, 1 heal, 2 dps és 1 support kell a csapathoz. Várakozási idő tanknak instant, dpsnek egy örökkévalóság. PvE szerveren elvileg rövidebbnek kell lennie a várakozásnak, ugyanis egy csapatba 2 frakcióból is összesorsolhat játékosokat a gép. Ez nekem személy szerint nem tetszik. Sőt! PvE szerveren szabadon lehet invelni a klánba játékosokat az „ellenséges” frakcióból és kéz a kézben dalolva írtani a monsztrákat dungeonokban, raidekben! WTF? LFD-n keresztül kapunk 7-7 lehetőséget garantált bónusz kék gear és plusz xp-re ha random instába/warfrontra jelentkezünk (a’la napi hc, napi bg). Viszont itt ez úgy működik, hogy nem hetente kapjuk a lehetőséget a bónusz körre, hanem naponta egyet. Pl hétfőn lemegy 3 kör random insta, marad 4. Másnap nem 4, hanem már 5 bónusz kör elérhető. Külön öröm, hogy le lehet skálázni a szintünket. Lvl 10-től az aktuális szintünkhöz képest maximum öttel kisebb értékek között állítható. A bekapcsolásához kell egy jobb klikk a portrénkon és a legördülő menüben a Set Ascended Mentor Level menüt kell választani. Miért is jó ez? Ha már mindenképpen boostolni kell a haverod altját akkor élvezetesebb végigharcolni egy instát, mint csak átfutni rajta húszszor egymás után. Ugyanolyan mennyiségű xp-t kap a Mentor karakter, mintha a valódi szintjével megegyező mobokat ölne/küldetéseket csinálna ráadásul bónusz xp jár azért, ha lowlevel játékossal játszik egy partyban. Level 60 felett is kell az xp tovább fejleszteni a karaktert (erre is kitérek később) és ezzel a módszerrel összeköthető a kellemes a hasznossal. Remek feature, csillagos ötös a Trionnak.

Maguk a riftek egy eventet indítanak be. Több hullámban egyre erősebb mobokat kell leverni az utolsó után planaritet, geart, scrollokat, stb kap a játékos. A rifteket a Planar Lure képességgel lehet kinyitni. GEQN Minden rift bezárásáért kap a karakter 1 planar charge-ot amiből alap esetben 3 lehet nálunk (a karakter portré egyik sarkában jelzi). Ezt egy 1 perces buff használatára lehet elkölteni, valamint a városokban lévő inváziók elleni védelmi szerkezetek buffolására lehet használni.

Random időnként beindulhat az invázió egy térképen. Ilyenkor több rift is megnyílik amiből mobok indulnak el a falvak felé, hogy szétcsapjanak az npck és a játékosok között. Ilyenkor a térképen tartózkodó összes játékos automatikus kap egy küldetést amiben x mobot/riftet/fortresst (6-7 fős mobcsoportulások) kell likvidálni. Ez egy nagy közös quest, a számláló nem csak a sajátod, hanem a többi játékos tevékenységét is beleszámolja. Ha mindent sikerül megcsinálni, akkor megjelenik egy raidboss ami halála után planarite-ot, lootot kapunk. Öröm és bódottá. Fogalmam sincs mi történik ha nem állítjuk meg az inváziót, ilyennel még nem találkoztam.

A végtelen idővel rendelkező casual/acsihuszár játékosoknak ott van még a saját dimenzió (player house), az artifactok/könyvek gyűjtögetése a puzzle-ök és a cairn chestek. A saját telkünket szabadon berendezhetjük mindenféle csicsás bútorral, növényzettel. Az alap kis házat a dombtetőn minden karakter megkapja, de később ha van elég pénz akkor lehet nagyobb/szebb helyeket is venni. Gyakorlati haszna tudtommal nincs, de aki szeretné az beállíthatja publikusra, hogy a többi játékos szabadon megcsodálhassa a vityillóját. A földön heverő csillámló tárgyak az artifactok. Olyanok, mint régen a matricás albumok. Seteket kell belőlük kirakni. Általában Lucky Coin-t kapunk egy teljes setért amit a megfelelő vendornál noncombat petekre, mountokra, costume itemekre lehet beváltani. A costume itemek stat nélküli ruhadarabok amiket a wardrobe-ban használhatunk skin cserére, mint a wowban a challenge mode geart. Lucky Coin helyett kaphatunk még pénzt, itemeket. Az artifactek szabadon adhatók-vehetők az AH-n keresztül. Minden térképen található egy puzzle ami egy kis logikai minigame. Sajnos még eggyel se sikerült találkoznom. A cairn chestek a nehezen megközelíthatő, jól eldugott ládákat jelölik. A cairn és a puzzle jutalmak szinttel skálázódó gear. Az adott zóna maximális szintjéhez képest +10 szintig nőnek a statok.

A klán alapításhoz 5 ember kell. 6ZYE Meg kell venni egy Guild Chartert és öt aláírás után már kész is van. Újdonság, hogy lehetőség van offline és más klánban lévő emberek meghívására is. A /ginvite paranccsal ezek a játékosok egy ingame levelet kapnak, amiben van egy accept gomb. Erre rákattintva tudnak belépni a klánba. Itt is van lehetőség szintezni a klánt guild questek segítségével. Az arra felhatalmazott ranggal rendelkező játékosok tudják felvenni ezeket a fővárosokban. Amivel eddig én találkoztam: 100 rift bezárása, 100 artifact összeszedése, 20 warfront győzelem. Szintlépéskor talentpontot ad a játék és ezeket lehet beváltani a kívánt perkekre. Található itt még egy közös üzenőfal is, a Wall. Megemlíteném még, hogy a klánok is vásárolhatnak klánházakat.

Az aukciós ház a szokásos módon működik, viszont közösen használja mindkét frakció.

A scenariók itteni megfelelője a Chronicle instance-ok. Ezek 1 vagy 2 fősek lehetnek, de lehetőség van soloban is jelentkezni. Lvl 50-től nyílnak meg. Egy chroniclet naponta csak egyszer lehet megcsinálni. gearen kívül mountokat is lehet innen szerezni.

Lvl 60 után nem fejeződik be a karakter fejlesztése. Innentől kezdve Planar Attunement szinteket lehet szerezni. Szintenként 1 pontot kapunk amit a 6 sík talentfáján lehet elosztani. Növelhetjük a statjainkat, az egyes fegyvertípusok sebzését, lehet gyorsítani a mount sebességét, növelhetjük az adott síkből érkező mobok elleni sebzésünket, stb. Nem találtam róla pontos infót, hogy mennyi a max szintje, de elvileg nagyon-nagyon sokáig tart amíg kimaxolja az ember. Pozitívum, hogy az itt szerzett pontok az összes karakterünknek adja a bónuszokat. Olyan, mintha a Diablóban nem karakterenként, hanem account szinten adná a bónuszt a paragon level. Mivel egész accountra és így minden karakternek közös funkció, egyes „kitalentelt” bónuszok máshogy hatnak a különböző kasztokra.

A komplett gear cseréjére talentváltásnál sajnos nincs ingame gomb, makróval kell megoldani. /saveequip 1 /loadequip 1. Remélem ezt később beépítik (ellopják az istencsászár WoW-tól). A Wardrobe menü használatával lehet a ruházat (fegyvereket egyelőre nem) skinjét változtatni (transmog). Nem kell hozzá külön npc-t felkeresni, egyszerűen csak be kell rakni a wardrobe slotokba azt az itemet aminek a skinjét szeretnénk használni. GMQ7 Összesen 4 setet készíthetünk. Nincs armortípus megkötés. Clothos ruhán használhatunk plate skint is. Ezen kívűl vannak a játékban festékek is, amikkel tovább lehet variálni ha változik a divat.

60-as szinttől elérhetővé válnak az expert (heroic) dungeonok, master dungeonok és a raidek. Expert szinten a nehézségen kívül még annyi a változás, hogy új útvonalak nyílnak meg csak expert szinten elérhető bossok felé. A master dungeonokről újfent nem találtam pontos infókat. Ez egy plusz nehézségi szint még jobb loottal. A megnyitáshoz elvileg mindent meg kell csinálni expert szinten. Looton kívűl raidgear vásárlásához szükséges tokenek is esnek innen.

Raidekből 2 méret van. 10 és 20 fős. Jelenleg egy 10 és kettő 20 fős van 60-as szinten és ezek különbözőek, minden raidinstance csak egy méretben létezik. A bossoknak van hardmode változata is. Nincs a nehézség beállításához külön kapcsoló. Ulduar-szerűen indíthatóak el a hardmode-ok. Használni kell/nem kell használni egy bizonyos tárgyat, meghatározott sorrendben kell ölni addokat, stb. Megint egy csillagos ötös.

PvP

Játékosok ellen harcolni 3 lehetőséget biztosít a játék. Warfrontok (battleground), Conquest PvP és PvP Riftek. Aréna nincs a játékban!

Warfrontok

Black Garden: 500 pontig megy a játék. 7FF7 Pontot szerezni gyilkolással és a Fang of Regulos nevű item birtoklásával lehet. Ez a pálya közepén található „börtönben” van. Az a játékos aki felvette folyamatosan sebződik és egy jól látható fénysugárral lesz megjelölve. Minél közelebb van a hordozó a pálya közepéhez annál több pont számlálódik fel a csapatának.

Library of the Runemasters: 1000 pont kell a győzelemhez. Hasolnó a Black Gardenhez, de itt 4 vázát lehet felvenni. Szintén sebződik a vázát használó játékos, és minél tovább van valakinél, annál nagyobb lesz a sebzés.

The Codex: Arathi Basin, 1000 pont. 4 elfoglalható építmény, a legtöbb pontot a Codex nevű adja.

Whitefall Steppes: 3 pontos capture the flag. A pálya közepén időnként megjelenik egy Sourcestone, ezt kell bevinni a bázisunkra. Hogy ne legyen túl egyszerű a dolgunk, a már bevitt sourcestone-t el lehet lopni az ellenféltől.

The Battle for Port Scion: 1000 pont. Leírásból kikövetkeztetve ez az itteni Alterac Valley.

A pvp riftek Shimemrsand, Stillmoor, Ember Isle és Iron Pike Peak nevű területeken találhatóak, a térkép sárga színnel jelöli ezeket. Megnyitásukhoz külön kell megvásárolni pvp vendoroktól a skillt. A megnyitáskor megjelenik a rift közepén egy oszlop, amit a saját frakciódnak meg kell védeni az ellenségestől. Az oszlop körüli sourcestone-ok begyűjtésével kell pontot szerezni a nyeréshez. Miután felvetted, a térképen megjelenik a hely ahol le kell adni. Nem érdemes egyedül elindítani, mivel időre megy és a worldpvp chaten mindkét frakciónak jelzi, ha valahol megnyitottak egy ilyen riftet. A nyertes frakció buffot kap az alap statokra és 5%-al több planar xp, favor (honorpont) és prestige (elvileg pvp rang szerezhető vele-mint wowban a private, corporal, sergeant, stb) szerezhető a segítségével. A buff egész addig marad a nyertes frakción, amíg a másik meg nem nyeri a következő pvp rift csatát.

A conquest játékmód egy 3 frakciós pvp csata Stillmoorban. JRQD Bármikor bármelyik csapatba be lehet jelentkezni. A csatatéren elfoglalható pontok vannak, és akkor nyer az egyik frakció, ha ezeknek a 40%-át birtokolja, vagy megölt 5000 játékost. A pontok elfoglalásával egyre erősebb buffokat kapnak a játékosok. Amint a megvan a 40% vagy az 5000 kill, elindul egy 10 perces vissza számlás, és ha nem sikerül fordítani az erőviszonyokon, vége a csatának.

Account biztonság

Kettő védelmi vonala van a játéknak a hackerek ellen. Az első a „Coin Lock” állapot. Ha új helyről jelentkezel be, akkor amíg nem írsz be egy kódot a játékon belül (emailre küldi a Trion) addig le lesz korlátozva az account. Nem lehet használni az AH-t, nem küldhetsz ingame levelet, nem lehet vendornak eladni itemeket (de venni lehet), nem lehet tradelni és tárgyakat szétszedni (salvage). Lootolni, questelni viszont enged a játék. Ügyes feature, csillagos ötös. A második a Rift Mobil Authenticator. Nem kell magyarázni.

Farmolás telefonról

A játék rendelkezik egy másik mobilos app-el, aminek a neve egyszerűen csak Rift Mobile. Használatával elérhetjük a guildchat-et, írhatunk a friendlisten lévő játékosoknak, láthatjuk hol kezdődött meg egy invázió és ingame cuccokat is farmolhatunk! JPD3 Óránként 1 maximum 6-ig tartalékolható lehetőségünk van kaparós sorsjegy játékokkal játszani. Az első kettőben 3 egyforma ábra kell egy sorban, a harmadiknál tetszőleges helyen 3 egyformát kell szereznünk. A jutalmakat az a karakter kapja amelyiket az app elindításkor választunk. A jutalom lehet planarite, epic sourcestone és craft alapanyag.

Pay to win vagy sem?

Június 12-én indul útnak az ingyenes játék. Habár a teljes pve és pvp kontent elérhető lesz minden játékos számára, azért lesz egy minimális korlátozás. Akik nem rendelkeznek az alapjátékkal 6 helyett csak 2 karaktert készíthetnek, valamint 5 helyett csak 3 táska lehet egy karakternél. A Storm Legion kiegészítője nélkül pedig nem lesznek elérhetőek az ezzel megjelent soulok (talentágak) sem. Egész biztosan meg lehet majd szüntetni ezeket egy kis pénz befizetésével, viszont még mindig van esély ingyen megszerezni a játékot. A lépések:

A raptr.com oldalra bekell regisztrálni és feltelepíteni a programjukat.

A program automatikusan megtalálja a gépen lévő játékokat és amint elindítod valamelyiket, méri a játékban eltöltött időt.

A cél 14 órát (lehet azóta már kicsit több lett) játszani a Rifttel.

Négy jutalom kódot lehet szerezni a raptr-on keresztül. Egy sima belogolással costume vállas, kb 9 óra játékkal costume fejes, 14 órával alapjáték+kieg 30 nap előfizetéssel. A negyedik ajándék egy minipet. Nem tudom ehhez pontosan mennyi idő kell. A 9 és 14 óra azért nem 100%-os adat, mert aszerint változhat, hogy a raptr-t használók mennyi játszanak a játékkal. Ez azt jelenti, hogy a cd kulcshoz például a játékosok top 60%-ának az átlagos (vagy minimális?) játékidejét kell elérni ami mostanában 14-15 óra körül mozgott. A minipethez a top 10%-ot kell elérni. Ha jól számolom akkor június 23-án jár le ez az akció és a megszerzett kódokat december 31-ig lehet felhasználni. Tipp: elég ha elindul a játék és akár a karakter választó képernyőnél meg lehet állni és tálcára rakni, nem kell folyamatosan játszani és így akár napközben is úgy lehet hagyni a gépet.

Visszatérve az ingyenességhez. Lehetőség lesz előfizetni a játékra amivel ingame bónuszokat lehet kapni. 3-15-30 napos csomagok lesznek. TPQL Az előfizetéses játékosok gyorsabban kapják az xp-t, gyorsabban jönnek az ingame currency-k, gyorsabb mount, engedmény a Rift Store-ban, szerver túlterheltség esetén a fizetős játékosok előrébb kerülnek a sorban, stb. Előfizetéssel (és talán egyéb befizetésekkel is) loyality pontokat lehet szerezni amikért további ajándékokat lehet szerezni. Például mountokat, itemeket, raidboss frame-t a portréd köré, stb.

A Store alapjában véve egy közös ablak a játékbéli vendorokhoz. El lehet érni vele a pvp/pve vendorokat is, fizethetünk ingame pontokkal és pénzért vehető credittel is. Vásárolható race/faction change, karakter/klán névcsere, xp/favor boost italok, petek, mountok, táskák, craft alapanyagok és pvp/pve costume setek (statok nélkül) is. Megjegyezném, hogy szerver váltást nem lehet venni, ugyanis az ingyenes! 1 hetes cd-vel kedvünk szerint mehetünk más szerverre. Ismeritek azt az érzést amikor kitalálja a klán, hogy meghalt a szerver, menjünk máshova az utánpótlás miatt és választanod kell, hogy viszel 1 karaktert és minden más ottmarad a régi szerveren vagy súlyos pénzeket költesz 3-4-x karakter transferre? Hatalmas csillagos ötös.

Van viszont egy minimális buy-2-win szolgáltatás is. Creditért leszedethetjük a rúnákat (enchant) a felszerelésünkről, és felrakhatjuk egy másikra. Alapból a Planar Focusból sem tudjuk kivenni az essence-ket, de ugyanúgy fizethetünk ezért. Továbbá a maximális három profession limitet is kitolhatjuk kilencig, hogy egy karakterrel az összeset megtanulhassuk. A végére egy kis feketeleves. Habár raid geart nem tudunk creditből venni, lehetőség van az alap dungeon setet és néhény pre-raid fegyvert, planar focust, essencet stb megvenni. Hangsúlyozom, hogy nem raid, nem epic gear. Nem kötelező a megvásárlása, annyi előnyt ad, hogy raidképes lesz a karakter. RLKC Szerintem ez még belefér.

Majdnem kihagytam. Lehetőség lesz a játékban legálisan igazi pénzzel kereskedni. Ennek az eszköze a REX (Rift Exchange). Ezt a Store-ból tudjuk megvásárolni, 30 nap előfizetést biztosít és szabadon át lehet adni más játékosnak is (szerintem AH-ban is eladható lesz).

Összegzés

Habár még csak a közepén járok a szintezésnek, nekem eddig nagyon bejött a játék. Egy büdös nagy WoW klón, de mégis tudnak valamit a Trionnál. Részletesen kidolgozott minden model, az itemek végre nem csak lapos skinek a karaktereden. A legjobb dolgok nagy részét átvette a nagytesótól (aki szintén lopott innen ezt-azt), hamar bele lehet szokni. Megjegyzem, hogy nem vagyok WoW hater, de ide nem tartozó dolgok miatt egy ideje nem játszom vele. A két játék nagyon hasonló, de mégis más. Ajánlom mindenkinek, hogy adjon egy esélyt, questeljen végig 2 területet, menjen instázni hátha valami megfogja őket is, mint engem. A játékot folyamatosan bővítik. A következő patchben ami a f2p-el jön, bekerül a játékba egy teljesen új terület, 3 worldboss, egy új 10es raid, új chronicle, új world eventek és még sok más jóság. Engem teljesen megérintett a „vanilla” életérzés és remekül szórakozok. Nem kizárt, hogy pár hét múlva beleunok, de puding próbája az evés. Ennek a játéknak adni kell egy esélyt. Sajnos mikor kijött a WoW akkor érte virágkorát és az erősebb kutya győzött, most viszont itt a lehetőség, hogy anélkül hogy a pénzét kockáztassa az ember, megismerje Telara világát.

Remélem elég informatív volt az írásom. Sajnos néhány helyen látszik, hogy csak folyamatosan felsoroltam dolgokat, de mint az elején is írtam, nem kenyerem az írás. Szerettem volna egy kis ízelítőt adni abból, amit már megtapasztaltam és ami még rám vár, mert ha nem jelenik meg sehol egy bemutató, nagyon kevés ember fogja rászánni magát a kipróbálásra. Akit érdekel a játék, az megtalál engem a Bloodiron szerver Defiant oldalán Abyssh néven. Pár hete már elkezdtek gyűlni a magyarok az EjSolymok (tudom hogy gyökér név, de megelőztek) nevű klánban. Mindenkinek van invelési joga, bárkire ráírhattok. Köszönöm azoknak aki végigolvasták és remélem találkozunk ingame!

U.i.: A szemfüles olvasók észrevehettek pár látszólag oda nem illő, 4 karakterből álló kódrészletet. Három darab ötször négyes hosszúságú szériaszámokat takarnak (xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxx). A leggyorsabb 2 costume itemmel és egy Rift alapjáték+kiegészítővel lehet gazdagabb. Hajrá!

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags:


 • kokkbaron

  "Raidekből 2 méret van. 10 és 20 fős. Jelenleg egy 10 és kettő 20 fős van 60-as szinten és..."

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dario

  en meg anno amikor closed beta vege volt, illetve elkezdodott a jatek, ugyereztem, a WoW lecserelesere 1 jo moka: Az is. Ami irritalo tud lenni, hogy neha nagyon lassunak tunhet a folyamatosan questeles. na persze minden kasztnak lehet egyszerre tobb Soul Tree (ez itt talent fa), es cserelgeti, minimalisan gyorsitja a questelest.
  az elso 50en szintet anno kb 2 het alatt lehetett elerni, jelenleg most az Elf Priest tankomat huzom, es kb van benne max 1 het gameplay, es lvl 40~, szoval maga a Storm Legion kieg sem lehet messze a lvl60tol. A lvl50es raid-ek hangulatosak, plane hogy vannak Raid riftek is. Apropo rifetk: nehez oket elkerulni olyan szempontbol, hogyha az ember meglatja oket, nem igen tudja kihagyni a hentelest 😀
  Kellemes jatek, anno is csak ajanlani tudtam mindenkinek, most is ezt tennem: mivel ugy is ingyenes lesz holnaptol, egy par orat meger ranezni, maximum kap 1 uninstall-t 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Charmed

  Nekem anno nagyon tetszett benne, hogy nem csak névleg van benne háború, mint ahogy a wow-ban szokás, hanem szó szerint minden zónában "folyamatosan" dúl a harc, riftek nyílnak, záródnak, gyakran van teljes zónás invázió és az is életszerűbb, hogy az inváziós hadsereg megtámad bármit/bárkit, aki az útjában van, legyen az player, NPC, vagy bármilyen hostile mob és a hostile mobok is megtámadják azokat. A raidelés is legalább olyan komoly, mint a wow-ban. Az is jó, hogy vannak olyan elite mobok, akik összecsuknak bárkit, ha rossz helyre téved az ember egyedül. Nagyon jó a talentrendszer hiszen kvázi többezer kombót ki lehet rakni, illetve hogy elég 4 karaktert felhúzni hogy játszhass minden féle classal.

  Ami nagyon nem teszett benne, az a beastmaster göthös lila macska petje...az nagyon nincs eltalálva. (remélem azóta már átdolgozták a kinézetét és kapott enni is)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hatba

  Asszem a Raptr promónál elfogyott a CD kulcs már hetekkel ezelőtt. Bár lehet hogy azóta van több.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Pouks

  "Fogalmam sincs mi történik ha nem állítjuk meg az inváziót, ilyennel még nem találkoztam."
  Akkor az adott zónában nem igazán lehet questelni, mert az invaderek szétvernek minden NPC-t

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hatba

  Viszont: a játék grafikai stílusa valahogy igen fura volt nekem. Nincs rá szó, se több szóból álló kifejezés. De egyszerűen nem értettem hogy ez mi akar lenni. Nem realisztikus, ahhoz túlságosan göthös minden, meg a tereptárgyak a városokban nagyon össze vissza vannak. Viszont nem is rajzfilm szerű, ahhoz túlságosan sok a poligon és túl élesek a textúrák. Egyszerűen... nemtom.

  Viszont a talentek nagy része az tipikus +5x1% crit/hit/stb. Dögunalom.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Sergeii_Molotov

  @Hatba:

  újra lett töltve, kiváncsi vagyok, emgvannak e még és hogy a f2p után elérhető lesz e :))

  a Raptr pethet nekem 175 óra játék kellett, persze ebből azért volt vagy 80-90 óra amikor nem játszottam, dc és otthagytam, gyűljenek..

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Jeri

  a cikk után, gondoltam leszedem, miért ne? 🙂 megtetszett, első 12 szint után, egész jó jók ezek a riftek, meg az instant adventure 😀 egész kellemes a játék 🙂 kicsit zavaró az elején a talent rendszer, de átolvasgatással azért kb érthető 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nagual

  lvl 44 mage, de eddig nagyon bejön. Fantasztikus lehetőség benne, hogy ha pl Mage vagy akkor egy sima talent ujra osztással lehetsz, healer, warlock, melee mage (igen melee), dotolos, stb... Nekem be van már készítve 4 féle talent és 1 gombnyomásra váltogatom, plusz változatosság miatt. 🙂 Szerintem is próbáljátok ki, nagyon jó hangulató játék, nekem vissza hozta a régi vanilia wowos emlékeket amikor figalmamse volt mi vár a következő területen, milyen lényekkel találkozok, stb...itt újra meg van a felfedezés öröme, aki ezt szereti annak kötelező, főleg f2p-ben... 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Rumil

  Tudom hogy google a barátom de hátha van valakinek tapasztalata mennyire megy lazán. Már vagy 4 éve nem vettem gépet, 4 giga rammal dual core 3ghz és ati 4870-el mennyire nem fog széthullani a gém mondjuk egy ilyen közös rift zárogatásnál? Vagy i3-5-ökön is sztaggatós? A WoW se egy gépzabáló ha csak questelsz aztán réden volt hogy diafilmet néztem vagy mikor ostromoltunk Oggriban...
  lehet kipróbálom kicsit, igazából a közösaség hiányzik WoW-ból, meg a közös rédelés. Lehet néha elszórakoznék vele.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Whaccaba

  @Rumil: Az ilyen ostromok főként a processzort ostromolják, szóval sok játékos és sok effekt esetén itt se számíts jobbra, amúgy menni fog.

  Akartam készíteni egy accot, de foglalt volt a mailcímem, belépek az egyik régebbi jelszavammal és láss csodát, digital collectors edition-öm van. Ennyire hagyott mély nyomot a játék, hogy még ezt is elfelejtettem, remélem bármi is volt a baja akkor, javítottak rajta. No meg azt is, hogy a collectors edition azért élvezni fog valami előnyt. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Homeye

  Azthittem már elveszett az írás az éterben, köszönöm hogy kiraktátok. Sajnos a cd-kulcsok már nem elérhetőek a raptr-on keresztül és a Trion is befejezte az eladását. A kiegészítő souljai valószínűleg a Store-on keresztül lesznek megvásárolhatóak (kérdés, hogy mi a helyzet a még el nem adott dobozos verziók kulcsival).

  Valaki írta fentebb, hogy unalmasak a talentek. Nem ugyanez volt WoW-ban évekig? Nem ment mindenhol a sírás, hogy szar az új "válasszunk 3 skillből 1-et"-megoldás és kérjük vissza a régit? Mondj akkor egy jobbat, kiváncsi vagyok milyen szerinted egy jó talentrendszer.

  Ami most hirtelen eszembe jutott a kimaradt dolgokból: A questitemek nem foglalják a táskában a helyet, külön tárolójuk van a questlog alján. Craftoláskor a bankban lévő itemeket is tudja használni a rendszer, nem kell mindent magadnál tartanod.

  A F2P ma este 7kor vagy 9kor fog indulni. Nem tudok pontos időt mondani, mert perpill elérhetetlen a Trion oldala.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dario

  @Rumil:
  nekem 6 eves konfigom van es meg nem szaggatott be se Raid, se ostrom alatt.
  birni fogja 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Charmed

  A talentrendszernél ne felejtsétek el, hogy itt a talentelés építi fel az egyedileg kreált classt, hiszen alapból talentelés nélkül nincs semmi skilled, csak a racial. Amint kiválasztod a 3 soult (mondhatni a 3 talentágat), megkapsz minden ághoz 2-3 base skill, viszont további skilleket csak úgy kapsz, hogy minél több pontot raksz 1 talentfára, annál több skillt kapsz attól a soul ágtól. Felülre a fára rakod a pontokat és alul unlockolódnak sorban a skillek, minél több pontot raksz arra a fára. Szóval a talentelés nem csak +1-5%dmg-et ad, hanem skilleket is...szinte az összes skilledet a talentelés adja. Emellett skillek jönnek a fenti talentfáról is, nem csak a gyökérről.

  Sokkal összetettebb, mint amilyen a wow-os talentfa volt bármikor is és sokkal kötetlenebb, mégha az alapját tényleg a wow adta a fejlesztőknek. Akinek a wow régi talentfája tetszett, akár az alapjátékban, akár a BC-ben, amikor még kevés kötöttség volt, annak ez a rendszer igazi csemege.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Mersault

  Érdekességképpen: áll a bál az EU fórumokon. A F2P átállás miatt a legnagyobb populációval rendelkező angol Icewatch shardon az elmúlt estéken több kilóméteres queue-k alakultak ki (F2Q?). Nem előfizetői státuszban levőknek ez kb. lehetetlen küldetést jelentett belogolni.
  Lépett a Trion és egy huszáros mozdulattal az Icewatch shardot trial szerverré alakítottát bejelentés után néhány órával(!) term. ingyenes character transfer-rel a meglévőkre illetve +2 újonnan indított angol nyelvű shardra. A régóta itt játszó közösség hőbörög a hirtelen döntés miatt, mondjuk tényleg rejtélyes, miért nem lockolták jóelőre. Nekem perpillanat kérdés, mi lesz pl. a guild bankokkal, futó aukciókkal. Illetve egy egymást már régóta ismerő közösség kicsit így meg lett zúzva...

  Részletek:
  http://forums.riftgame.com/general-discussions/general-discussion/364169-please-read-icewatch-eu-pve-trial-shard-conversion-6-00-pm-tonight.html

  Nyilván idővel megnyugodnak a kedélyek, mert a régebb óta Rift-ezők bár kritikusak, rendkívül hűségesek.

  A játék egyébként nekem is alap, szinte kezdetektől tolom, sajnos a kezdeti lelkesedés után a magyar közösség tényleg lényegében eltűnt, én is külföldi guildekben játszottam, de ez még jó is nyelvgyakorlásra.
  Egy dolgot kiemelnék az előzőekhez: ez pedig a player housing, azaz a Dimensions. Lényegében egy számltalan szcenárió közül választható instance-olt területről van szó, amit Minecraft-szerűen a játékos építhet be a kreatívitásának megfelelően rengeteg féle építőelem segítségével. Óriási egyébként.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nagual

  Sajnos a sorban állásba én is belefutottam aktív előfizetőként is. De dicséretükre legyen mondva, miután bejutottam, szerver üzenetben jelentették be, hogy dolgoznak a problémán és szóljunk a barátainknak, hogy aki sorban áll annak egy relog segít. Nekem később a reloggal a 1h sorom lement pár percre, tehát a srácok tényleg figyelnek a kellemetlenségekre.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nagual

  A talentezéshez pedig annyit, hogy nem kell az elején átlátnod, mert még segítséget is ad a kitöltésben a rendszer. Ha kiválasztottad, milyen specre mész akkor a program javasol egy kirakási ágat és kombókat, sőt azt elfogadva berendeti a UI-n a spelleket, és ezt minden retalent után megteszi neked. Ahogy pedig haladsz előre kifogod te magad tapasztalni mi kell neked. Részemről eddig legjobban kitalált rendszernek látom. Itt a trainer tényleg csak resethez kell, vagy uj talent fa megvételéhez mást nem tud.

  Ha előfizető vagy akkor pedig kapsz summonálható trainert... 😀 2h cd-vel. 🙂 (bankot, guildbankot, xp boot (napi 2x2h) 40%, +10%mountspeed, stb... 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • fulliculus

  Sziasztok. Van a magyar communitynek "központi" szervere, vagy mindenki találomra választott egy shardot magának?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Homeye

  a Riftnek tudtammal nincs kiválasztott "Bloodscalp"-ja, de Bloodiron szerver Defiant oldalán az EjSolymok klánaban vagyunk páran. csúcsidőben 15-20 online ember

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Ensomhet

  Van egy Arnyjarok nevű klán is, ők most transzfereltek a Zaviel nevű szerverre. Elég sok online volt ott is.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Blasta

  beta-t játszottam anno és arra emlékszem hogy a support kommunikációja példa nélküli volt.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dyer

  Kiegészítések. Mage is lehet tank sőt mindenki minden, kivéve warrior nem lehet healer. Synergy crystal: ha van teszem azt, Calliope's War Gear szeted (lvl 60), akkor a kirstálylal a különböző talentekre érvényes bónuszt aktiválod. Tehát van külön Riftblade kristály, amivel a bónusz a talentre lesz specializálva. Ez azért jó, mert teszem azt a Tempest már teljesen máshogy működik, mint mondjuk egy Riftblade vagy Paragon, hiába warrior soul mind a 3, és ami az egyik talenten jó lenne az a másiknál már nem nyerő. Sealek: nem csak elsődleges, hanem másodlagos statokat is lehet rájuk aggatni, pl warrior bis most a 88 str-12 crit power. Runecrafting: itt a wowwal ellentétben úgy működik, hogy az RC lecraftolja a kis rúnáit - amiket aztán bátran adhat-vehet, és nem kell odacaplatnia az illetőnek hozzá, hogy te Jóska encsantold má a chestemet. Notoriety: nem minden frakciónak a Glorified a teteje, jellemzően a lvling frakcióké alacsonyabb. A Glorified 60k reput jelent, illetve 2.3 patchben a The Lycini és a Torvan Hunters kapott még 1 szintet, ez a Venerated, ami 90k... elég húzós. Epic Sourcestonet sem csak IA-ból lehet szerezni, hanem zóna eventekből is. Küldetések: nos igen, túl nagy megváltást nem lehet várni, de azért az általad lefestettnél jóval rózsásabb a helyzet, vannak ezeken kívül is küldetések. Kihagytad valamint az Cult Saga chaineket, ezek mindegyike group quest, és egy-egy létsíkkal vannak kapcsolatban, érdemes csinálgatni, mert pl asszem a Water Saga fődíja a krokodil mount. A közös raidek-guildek: elsőre hányingerem volt ettől, de miután 10 percet méláztam rajta rájöttem, hogy ez elég nagy segítség a guildeknek és a játékosoknak is, mivel egyszerűbb a recruit, és endgame zónákban pedig sokkal egyszerűbb szintén a public raideket így összehozni. Plusz, ez meg is van indokolva, hog miért lehetnek együtt: Regulos és kis barátai eléggé fenyegetik Telarát, így össze kell fogni. Ja, pvp szerveren természetesen erről szó nincs. Riftek: planaritet kapsz közben is, nem csak az utolsó stage után. Lvl 60 master dungeon: ilyen jelenleg nincs :). 50-en volt 2 v 3, azok betonkemények voltak valóban.

  A leírásod többi része rendben van, meglehetősen informatív egy olyan embertől, aki nem is maxos még :). Csaj így tovább! Hja, Gelidra szerveren vagyok Dyer néven (költöznünk kellett Icewatchról...).

  ui.: amin még többen kiakadtak Icewatchon belül, akik úgy jártak mint én. Vizsgák miatt egy ideig nem tudtam játszani, és a guild elköltözött a burtális queue miatt. Viszont belogolok Tempest Bayben és mit látok? Sehol egy kibaszott postaláda, sehol egy NPC. És mivel úgy nem lehet transzferelni (ami egyébként hetente lehet ingyenesen egyszer), hogy van mail a ládában, de kiszedni nem tudtam sehonnan (a soul recallom is TB-be szólt, a Planar AQttunementből a portaljaim meg nem működtek), így beragadtam... úgy lett megoldva h valaki akinek volt ilyenje és belogolt, letett egy portable mailboxot...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Homeye

  @Dyer: Köszi a kiegészítéseket, ma is tanultam újat 🙂

  Bloodiron szerver, Defiant frakció, EjSolymok: Rekordot döntöttünk ma. 30 online ember és folyamatosan növekszünk. Mindenki tud invelni, bárkire ráírhattok.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dyer

  @Homeye: Sok sikert nektek!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nagual

  @Dyer:
  Köszi az infokat, tanultam megint...mivel még csak most értem el az 50-et, a fölött még nincs tapasztalat.
  Szintén Icewatch és onnan szintén Gelidrára mentünk a Resonance guildünkkel.
  A beragadáshoz annyit, hogy ha használtad volna a Solurecallt, vagy valamelyik portált, akkor vissza dobot Sanctumba. Legalábbis nekem ezt tette és a guild társaknak.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://mp3pintyo.blogspot.com Mp3Pintyo

  Az aukciós házban hogyan tudok eladni bármit is? Kell hozzá valamilyen loyality.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dyer

  @Mp3Pintyo: el kell költsd bizonyos kreditet. Nem tiszta, hogy van ez, de pl ingame pénzből vehetsz REX-et, amivel meg is leszel.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nagual

  @Mp3Pintyo:
  Az csak egy bug volt, ha nincs meg az előfizetős rangod (patron) akkor nem tudtál berakni AHba, de ez csak hiba volt javították.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Proxybug

  köszi, jó cikk:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑