HEARTHSTONE az_cardbacks

Készült 2016. január 29. | írta Hancu

12

The Curse Trials

Ezen a néven lesz egy közepesen nagy (30 ezer dollár összdíjazás), HS-verseny február 17-19 között. 16 induló, full meghívásos, eddig négy név ismert, köztük az eddigi két világbajnok Firebat és Ostkaka, plusz Strifecro és Rdu, szóval eléggé topligásnak tűnik a felhozatal. Viszont nem ez az igazán érdekes, hanem az a szabály, hogy a decképítésben

NEM HASZNÁLHATSZ CLASSIC LAPOKAT.

Az kicsit homályos még, hogy a tiltás a basic lapokra is vonatkozik-e, mindenesetre a meta totálisan felborul, mivel abszolút betonbiztos alaplapokat veszít el minden kaszt, ami egyes decktípusokat egy az egyben kinyír (viszlát freeze mage iceblock nélkül, viszlát combo druid Force of Nature nélkül, viszlát handlock giantek nélkül!) de úgy általában is megkavarja a dolgokat pl. az hogy nem lesz BGH, vagy hogy kevesebb lesz a silence effekt, és hasonlók. Érdemes lesz figyelni, és lehet előre agyalni, hogy milyen deckek lehetnek életképesek ebben a környezetben.

Azért különösen érdekes a dolog, mert Magicben például anno azzal keverték folyamatosan a metát, és tartották az aránylag új játékosoknak is elérhetőnek a játékot versenyszinten, hogy a legnépszerűbb versenyformátum (type 2-nek hívták az én időmben) lapkészletéből folyamatosan kirotálták a régi kiegészítők lapjait, és mindig csak az utolsó 1-2 év felhozatala volt elérhető. A Curse trials most valami nagyon hasonlóval kísérletezik, szerintem árgus szemmel figyelik a blizzardosok is, hogy mennyire válik be, induljanak-e el ők is valamikor ezen az úton.

Tetszik(8)Nem tetszik(0)


12 komment érkezett a(z) The Curse Trials poszthoz

 1. szukuro mondja:

  Paladin elég erősnek tűnik, lévén, hogy a legtöbb OP lapját később kapta: Minibot, Muster, Coghammer, Keeper, Murloc Knight, illetve a közepes lapjai mint a Solemn Vigil vagy a Seal of Champions is jobbak ebben a formátumban. Hunter az ellenkezője, ilyen szabályokkal kb. játszhatatlan.

  Tetszik(0)Nem tetszik(1)
 2. DeluksZ mondja:

  Nem is az a kérdés, hogy mely deckek/kasztok életképesek egy ilyen felállásban, hanem az, hogy maga a játék élvezetes marad e, vagy ez a metacsavargatás egy teljesen élvezhetetlen, RNG alapú, vagy éppenséggel túlegyszerűsített játékélményt eredményez. Meglátjuk.

  Elég sokat gondolkodom amúgy azon, hogyan lehetne élvezetesebbé tenni a játékot az újaknak (vagy az olyan bétásoknak, akik mostanában függtek rá, mint pl. én is), mert úgy érzem kifejezetten komoly hátrányban vagyunk. A játék már elég régi, aki kicsit foglalkozott vele már megszerzett minden lényeges lapot, vagy lecraftolta őket. A ladderen lévő rankok lényegében nem jelentenek erőbeli különbséget a paklik között. Amit megtalálsz rank 5 alatt azt megtalálod rank 15 felett is. Nem azért, mert az adott játékos éppen akkor kezdett el mászni a ladderen, hanem azért, mert annyi idő eltelt már a játék kijövetele óta, hogy a legtöbb embernek megvannak a szükséges lapok, függetlenül attól, hogy rank 18 fölé sohasem jutott mondjuk az illető.

  Úgy érzem, hogy hátrányban vagyok azokhoz képest, akik nálam kevésbé skillesebbek, de le tudnak ranki 7-en egy Boomot, 8-on egy Ragnarost, stb. Nem azzal van a bajom, hogy valakinek jobbak a lapjai, ez teljesen természetes és idővel majd nekem is jók lesznek. Engem inkább az zavar, hogy teljesen feleslegesnek tartom a ladderezést, amíg az embernek nincs meg mondjuk az az 5, de inkább 7-8 esszenciális lap, amelyek szükségesek ahhoz, hogy elkezdhessen játszani. Persze vannak F2P deckek meg egy középszar aggro decket is össze lehet hozni Leeroy, doomhammer, és egyebek nélkül is, de rettentően gyűlölök aggro deckkel játszani.

  Szóval úgy érzem, hogy abszolút telített a ladder, az idők folyamán szépen lassan mindenki feltankolt legendarykból és epikekből, a ladder teljes terjedelmén átívelően megtalálhatóak a top tier deckek és egész egyszerűen az én lapkészletemmel sajnos nem vagyok kompetitív, legyek akármilyen skilles is. Úgy gondolom kéne erre valami megoldás.

  Tetszik(4)Nem tetszik(6)
 3. Makk mondja:

  #DeluksZ

  Nekem ugyan nincs ilyen bajom mondjuk, mert baromi régóta játszom, de teljesen megértem a problémád. Több ismerősöm is van akik emiatt nem játszanak egyáltalán és innen is ered az a probléma is, amit említettél, hogy utálod az aggro deckeket, de ugye másra nincs készleted, amivel sok játékos így van, olcsó aránylag eredményes és könnyű összerakni, emiatt rengeteg aggro deck van (amit én is utálok és azt is ha az jön), többek között én emiatt hagytam rá a HS-t.
  Szóval lényeg a lényeg ezt a problémát illő lenne orvosolni, akkor talán mindenkinek lenne esélye szórakozni (mint pl neked, hogy mehess olyasmi deckel amivel szeretnél és nekem is, mert nem kapnék sokkot azon, jaj de változatos a játék ma is csak aggro jött, mert pl múltkor 11 meccset mentem amiből 10 aggro jött, csodálatos...)

  Tetszik(1)Nem tetszik(4)
 4. DeluksZ mondja:

  Nem tudom mi lehetne a megfelelő megoldás, hiszen az, akinek sokkal jobb lapjai vannak, az nyilván verjen le. Joggal emelhetné fel a hangját bárki, aki évek óta tolja, hogy mi az, hogy nem kerülhet össze kezdőkkel. A probléma inkább az, hogy elkezdeni nehéz. Nekem is van egy kedves barátom, aki játszana, felvitte a classokat lvl10-re, és nagyjából itt tart. Az egyetlen, amit tanácsolni tudok neki, hogy gyűjtsön goldot, vegye meg naxxramas-t, LoE-t, mert nagyon fontos lapokat tud kiszedni onnan, aztán bontogasson küldikből, de hiába raknánk össze olyan classic lapokból építkező aggro decket, amivel mondjuk egy éve még lehetett ladderezni, vagy amivel azonos szinten lévő/azonos kártyaerőt képviselő játékosokkal tudna játszani, teljesen esélytelen a dolog. A helyzet pedig egyre csak rosszabb és rosszabb lesz. Mi lesz egy év múlva, vagy 2 év múlva? Hogy kezdi el akkor bárki a HS-t egy olyan környezetben, ahol a játékosok felének az összes létező lap megvan már, a másik fele meg már csak szórakozásból kraftolgat legendarykat, mert nem tud mit csinálni a sok dusttal.

  Tetszik(2)Nem tetszik(5)
 5. Ezri mondja:

  Elméletileg ugye a Brawl azért van, hogy felzárkóztasson,(meg a kibaszott rng feszti... khm fun miatt) viszont az a 4 common és egy rare lap nem fogja neked megváltani a világot sajnos.
  Behozták még azt, hogy minél előrébb vagy ugye a ladderen annál ritkább golden cardot kapsz fixen, rank 15 common, rank 10 rare, rank 5 epic, ami már rank10nél is "szép" dust mennyiség, de még mindig iszonyú kevés, cserébe orrvérzésig nyomhatod a laddert a kezdő deckeddel és 10 (igazából 20on is vannak már golden emberek) környékén már bele lehet futni egy-egy beleöltem100khufotésmegvana15kdustoscontrolwarideötletemsincsmitkénetenni playerbe aki még úgy is elver hogy fingja nincs mit csinál.
  A másik deckforrás az aréna ugye, ha 3nál többet nyersz akkor az nagy eséllyel már nyereséges, 5 fölött pedig biztosan ugye, de a csodás blizznek köszönhetően random packot kapsz, tehát simán benne van a pakliban (he-he), hogy a heti brawl és spectator után nyitsz egy 3. classic decket is amiből persze kell még lap, de egy gvg vagy tournamentes lap sokkal jobb lenne.

  Mivel nagyon megy a hártsztón szekere ezért nem fog változtatni rajta a blizz. Aki jó decket akar az tekerjen bele pénzt. Aki meg ingyen akar játszai az farmoljon orrvérzésig. Nem tetszik ez a hozzáállás de nagyon kétlem, hogy ez bármiben változna a közeljövőben.

  Tetszik(7)Nem tetszik(5)
 6. Bermuda mondja:

  @mindenki

  Uramisten pay2win, szörnyű...pedig azt hittem már, hogy a Blizzard Szeretszolgálat Zrt. végre összedob egy kellemes arcade kártyajátékot, ahol gazdag és szegény, proletár és kulák eggyütt örülhet és sírhat, s hogy közös összefogással az internacionalizmus jegyében megdönthető a nyugat tőkései által kommercializált szcéna összes nagy virtuális kaszinójának sikere (értsd: Farmville, Candy Crush, stb.).
  Hát...nem így lett. Buy 60 classic packs 35Ł. r u sr? Y, kk thx.

  Tetszik(8)Nem tetszik(27)
 7. Nelph mondja:

  @Bermuda

  Nem tudom neked mi bajod, valós problémáról van szó. Egy dobozos játékot megveszel 10-15 ezer forintért, itt az aktuális kiegészítő kb 20%-át fedezi egy ilyen beruházás. Lehet gyűjtögetni meg F2P üzemmódban tolni, de évekbe telhet mire minden classból összeraksz egy normális paklit, márpedig egy kártyajátékot nem az tesz szórakoztatóvá, ha ugyanazt a decket használod hónapokig, a többi classal meg a 3 wines napiküldit is 15 meccsből tudod le, mert a basic+naxx deckeddel Tirionok meg Dr. Boomok jönnek szembe.

  Én sem szoktam nyaggatni a spanokat, hogy vágjanak bele a HS-be, míg a havidíjas WoW-ot az egész baráti kör játszotta hosszabb-rövidebb ideig.

  Tetszik(0)Nem tetszik(3)
 8. warruth mondja:

  El kell ismernem én is problémának tartom, hogy nehéz felzárkózni azoknak, akik nem játsszák a játékot kitartóan a legeleje óta. A GvG megjelenésekor eszembe is jutott, hogy hátha most olcsóbbak lesznek a classic packok, hogy az új játékosok azokat a lapokat könnyebben megszerezhessék, és így ne legyen akkora a lemaradásuk, de úgy tűnik Blizz bácsi máshogy gondolkodik. Én ilyen szempontból nem vagyok hátrányban, mert tényleg béta óta játszom lényegében folyamatosan, de tudom, hogy ez másoknak problémát jelent, különösen a (szerintem) elég drága PvE kiegek esetében. Nem akarok fikázni meg flamelni senkit és semmit, de szerintem foglalkozni kéne a problémával. Vagy a tavern brawl heti egy ingyen pack lényegében erre irányul?

  Tetszik(5)Nem tetszik(0)
 9. Bermuda mondja:

  @Nelph: Dobozos játékok?! 😀 A HS célközönségének egy része nem hogy dobozos játékot, de tán még CD-t sem látott. Vagy látott de soha többé nem akar. Nem azokból az emberekből szerzi a pénzt a kiadó, akik szorgos méhecskeként megpróbálnak összegyűjteni minden lehetséges lapot, hanem akiknek 1-2 hónappal a kezdés/újrakezdés után tökük tele lesz azzal, hogy alig van használható deckjük és mérgükben rányomnak a buy gombra, esetleg a havi fizetés/szoctám/ösztöndíj/zsebpénz beérkezésekor impulzusvásárolnak egy jót, mert gazdagnak érzik magukat. Azért írtam a Facebookos pénztemetőket példának, mert e tekintetben egy az egy azt az utat járják, csak fabrikáltak egy mézes-mázas Warcraft köntösbe bújtatott kártyajátékot a gazdasági modell köré*. Megjegyzem egyébként, hogy a kártyázós része iszonyatosan jó és hangulatos is lett, de ez attól még egy p2w cucc marad (vagy ahogy írták fentebb 2 éve napi szinten kell beloggolni questelni). Szóval ez nem probléma, ez az üzleti terv, s eddig kész kasszasiker. Üdv a kapitalizmusban.

  *naivabbak hihetik, hogy előbb volt a tyúk, mint a tojás, azaz előbb volt házon belül egy ötletük egy lehúzások nélküli kártyajátékra és a belsős pénzemberek javaslatára igazították az in-game shop felé terelő csiga lassú fejlődési rendszerrel, nem pedig eleve így tervezték...hát mindenkinek szíve joga azt gondolni amit akar.

  Tetszik(5)Nem tetszik(0)
 10. DeluksZ mondja:

  Kellemes meglepetés, hogy nem csak én érzem kicsit igazságtalannak a helyzetet.

  @Bermuda: Nem értem, miért van szükség erre a leereszkedő hangvételre. Képzeld el, hogy elkezdesz teniszezni, mert megtetszik a sport, de kizárólag grand slam tornákon méretheted meg magad. Vagy csináltok a srácokkal egy focicsapatot, de csak a Bundesliga keretein belül mérkőzhettek más csapatokkal. Az a probléma, hogy ha az ember Hearthstone-ozni szeretne, akkor ezt kizárólag olyan ellenfelek ellen teheti meg, akik túlnyomó többsége - ha a szükséges skillekkel nem is - olyan lapokkal rendelkezik, amelyek ellen esélytelen frissen kezdett játékos.

  Ráadásul a csomagok vásárlása sem jelent segítséget erre vonatkozóan. Nem olyan régen vettem 40 classic paklit, de a 200 kártyából nagyjából 150 ment automatikus disenchantra. Azóta is jellemzően 4-5 kártyát bontok az aranyon vásárolt, vagy küldikért kapott paklikból. Minél több kártyája van egy adott játékosnak a szériából, annál értéketlenebbé válik egy-egy csomag, hiszen annál nagyobb valószínűséggel bont az ember folyamatosan ugyanolyan lapokat. A kártyavásárlás gyakorlatilag dust vásárlás és az ember reménykedik, hogy minél több arany kártya legyen a csomagokban, mert azokat jobban lehet bontani.

  Sajnos a játék jelenleg tényleg P2W, de a legmocskosabb módon, ugyanis a "pay" része csak lehetőséget biztosít, nem pedig sikert. Jó esetben egy P2W játék kapcsán ha pénzt költesz, akkor annak van eredménye. It viszont semmi sem garantálja, hogy 40 GvG pakliból lesz egy boomod, de még csak azt sem, hogy 5-600 dustnál több összejön.

  Nem értem, miért nem lehet például direktben dustot vásárolni. Kevés lapnál vehetné mindenki a csomagokat, utána meg áttérhetne a dustra, így legalább folyamatos lenne a blizzard bevétele a vásárlásokból. Azt sem értem, hogy miért nem lesznek egyre olcsóbbak a paklik, ahogy adott szériából egyre több lapja van az embernek. Én tuti nem veszek már classic paklikat, mert így is a lapjaim 90%-a megy disenchantra, viszont nagyon sok classic lap kéne még. Ha a meglévő lapjaim számától függően folyamatosan olcsóbbak lennének a paklik akkor meggondolnám.

  Tetszik(0)Nem tetszik(3)
 11. Bermuda mondja:

  @DeluksZ: Szó sincs leereszkedő hangvételről, csak ki kell zökkenteni az embereket a tündérmeséből, miszerint a játék "ingyenes". Oyasmi miatt sírtok, ami nem probléma, hanem feature. A Blizz alkalmazottaknak az általad is leírt igazságtalanság adja a kenyeret:
  Vesz a játékos paklit, mert úgy érzi, gyengusz. Aztán nem elég imba még azzal sem, vesz még többet, aztán még töbet. Innentől kezdve teljesen felesleges is bármiféle hagyományos fejleszt-megjelentet-elad-hátradől gazdasági modellen alapuló cucchoz hasonlítani (sporteseményekhez meg mégkevésbé), mert a Hearthstone közelebb áll a félkarú rablóhoz és más kaszinós mulatságokhoz. De ha nagyon hasonlítgatni akartok, a tény, hogy f2p-nek van hirdetve lehet mondjuk egy ingyen kör, ami arra jó, hogy eléggé lerészegedj ahhoz, hogy az összes pénzedet bedobd a játékgépbe. (persze ha végtelen mennyiségű pénzt bedobsz, nyílván megszerzed az összes lapot, de ne abból az emberből induljunk ki, aki egy éjszaka 3200$-t szórt el a shopban). Röviden és tömören: minnél rosszabb a balansz az összes kártyát és a kevés káryát birtoklók között, annál jobban dől nekik a lé, tehát a rossz balansz nem hiba, hanem egyenesen kívánatos az ő szemszögükből.
  Biztos hogy van a Blizznek valami Excel-táblája ami kidobja, hova érdemes pozícionálni az árakat a max. bevételhez. Ha úgy lesznek vele, hogy nagyobb profitot realizálhatnak egy picit olcsóbb termékekkel, akkor majd biztos jönnek a Lunar/húsvéti/midsummer/halloween/karácsonyi/hanuka leárazások, de azért az ő policyjük stabilan szokta tartani az árakat, tehát arra nem játszanék, hogy holnaptól végérvényesen -50% a classic paklira.
  Megjegyzem, az összes "problémátok" (ami jelzem: továbbra sem probéma) megoldódna és még +fun-faktort is hozna, ha a Hearthstone TCG volna. Na csak hát ugye nem kell zseninek lenni, hogy egy ilyen csere-berélős rendszerben nincs nagy lóvé.
  Bocsánat, hogy ilyen szókimondóan leírom ezeket, ha nagyon ellenszenvesek a tények, legközelebb nem írok egy betűt sem a témáról, de túl erősen be kell hunyni a szemet ahhoz, hogy ne vegye észre az ember, mekkora lehúzás is ez a bizonyos f2p. Mondjuk úgy a WoW havidíjával nyugodtan számolhat egy most kezdő, ha ~fél év alatt napi küldetések mellett szeretne minden kaszthoz egy-egy ütős decket összerakni.

  Tetszik(4)Nem tetszik(0)
 12. tarti19 mondja:

  Skacok sokan írtátok a felzárkozásos problémát,a mi valós, mert jómagam 2 hónapja játszom, de sokszor vettem észre, hogy nulla lapokkal nagyon nehéz előretörni a ladderen. 17-es szintet siekrült összehoznom ladderen,a mi tudom nem nagy, de nagyon-nagyon alap lapokkal szálltam harcba s rengeteg epik, legendary ellen sokszor a szerencse mentett meg. 🙂
  Azt jogosnak érzem, hogy egyszerre nem ad ki az ember 50-70 eurót, hiszen attól még mindig ne leszel világverő, bár kevesebb idegbajt szerezhetsz úgy.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Vélemény, hozzászólás?

Back to Top ↑