World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


HEARTHSTONE GAVSURR32X3V1454386100681-resized

Készült 2016. február 3. | írta Khas Dylar

11

Új Hearthstone játékmód: Standard

Gyorsan utolérték a folyamatosan fejlődő, bővülő játékok problémái a HS-t is: egy idő után a kezdő játékosoknak egyre nehezebb felkapaszkodni a veteránok szintjére, valamint az új content egyre kisebb százalékát teszi ki a teljes játéknak, ezért fenn állhat a veszély, hogy elsikkad.
Szerencsére a játék készítői rajta tartják vigyázó szemeiket kicsiny világuk sodrásán és egy új játékmóddal rukkoltak elő, ami a tűzkeresztségben a Standard nevet kapta.

Mit takar az új formátum?

A Standard módban csak a legfrissebb kártyákkal játszhatunk majd, ez a gyakorlatban az elmúlt nagyjából két évben kiadott kártyákat jelenti. Természetesen a Basic és a Classic kártyák mindig benne maradnak a rostában. A cél többek között az, hogy a metát könnyebben befolyásolhassák az új kiegészítők túltápolt lapjai és nem mellesleg a fejlesztőknek sem kell majd annyi régi kártya kényes egyensúlyára figyelniük.
Csak a Ranked és kazuár játékokat érinti a változtatás, az Arena-t, a Solo play-t és az Adventure-öket nem.

Régi-új mód: Wild!

Az eddig ismert játékmódot átnevezik “Wild”-ra. Ez gyakorlatilag ugyanaz, ami most van: akármilyen kártyával játszhatunk és persze ellenünk is akármilyen kártyával jöhetnek, nincs megkötés.
Rankedben választani lehet majd, hogy Wild-ra megyünk vagy Standard-ra, mindkét módban külön lépkedhetünk fentebb a ranglétrán – értelemszerűen a szezon végén csak a legmagasabb rangunkért járó jutalmat kapjuk meg, nem pedig mindkettő után.

Mivel a készítők is érzik, hogy az alap 9 deck slot kevés lenne, ezért mielőtt még kijön a Standard, megduplázzák és ezentúl 18 deck slotunk lesz! Szerencsére itt előreláthatólag nem lesz különbontva két részre 9 Wild slotra és 9 Standard slotra.

Krákenroll!

Minden évben változni fognak a Standard módban használható kártyák. Tavasszal érkezik az első év, a Year of the Kraken, az alábbi setekből válogathatunk majd:

 • Basic
 • Classic
 • Blackrock Mountain
 • The Grand Tournament
 • The League of Explorers
 • 2016 tavaszi kiegészítő

A Curse of Naxxramas és a Goblins vs Gnomes nem lesznek benne a Standardban, majd pedig amikor kijön a következő kiegészítő, eljön a következő azeroth-i csillagkép évének ideje is és új paklik keverednek a Standardba. Fontos még, hogy azokat az Adventure-öket és kiegészítőket, amik nem kerülnek be a Standardba, nem lehet többé megvenni a shopban, ha jól értettem az eredeti posztot, a kimaradt kártyákat dustból lehet majd lecraftolni.

Ha valamit kihagytam volna, itt lehet elolvasni a készítők posztját: A New Way to Play

A HearthPwn összeszedett nagyjából minden elérhető infót a Standardról és írtak némi elemzést, milyen hatással lesz a változtatás a classokra és a deckekre:
http://www.hearthpwn.com/news/1181-standard-play-clarifications-summons-tribe-synergy

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags: , , ,


 • Afthraste

  Arról megy most a legnagyobb debate, hogy mekkora kicseszés, hogy régi paklikat + adventure-öket nem lehet megvenni. A változtatásnak örülök, mert hatalmas káosz lesz az első pár hétben Standard-ban és az vicces, de az indoklás enyhén flawed. Az egészet úgy vezetik fel, hogy például a havi reward csak az egyik módból jön, amelyikben előbbre jutottál, és mindkettőben lesznek Casual meg Ranked meccsek, külön ladderrel. Ebből eléggé az jön le, hogy a két mód közül nem akarják azt mondani, hogy ez a hivatalos és Ranked mód (például Tavern Brawl-ról obvious, hogy nem azt szánják Tournamentekre, meg azért Arénáról is lerí). Ha viszont ez a helyzet, elég furcsa, hogy lesznek lapok, amik értéke a felére csökken, mivel egyik gamemode-ban használhatatlan és ha még ez sem lenne elég, még csak esélyed se lehet, hogy alkalomadtán kifarmold az adventure-ből, vagy ne adj isten kiessen egy pakliból. Persze nagyban statisztikáznak, hogy kb egyenlő aranyat költesz annyi paklira, amennyi szétszedéséből legyárthatsz pár jó naxxos lapot, mintha megveszed az adventure-t, és ezért a GvG paklik kivétele is oké, de utóbbiba valamiért képtelenek beleszámolni, hogy a nyitogatás közben akár ki is eshet, amit össze akarunk rakni, és akkor a meglévő dustból esetleg még valami hasznos kártyát szeretnénk összerakni, ami azért nagy különbség ahhoz képest, ha csak dustért vesszük a paklikat. Elég erős az is, hogy nem említik meg, hogy magukat a kivett adventure-öket (Naxxramast) le lehet-e tolni attól még ingyen a fun kedvéért, hogy nem jár belőle lap.
  Az is érdekelne, hogy a paklikat mi szerint besorolja, ha összerakok egy standard-nak megfelelő paklit de azzal szeretnék menni Wild-ban, azt megtehetem-e, vagy akkor létre kell hoznom egy ugyanolyan paklit csak Wild-ban, mert ha utóbbi, akkor a +9 pakli helytől ugyanúgy nem lehet majd egy classból 2 különböző deckje az embernek...
  Minden esetre nagyon érdekel, hogy mi fog kisülni belőle, az látszik, hogy a Standard része az új playereknek szánt, de kiábrándító a két mód egyenlőségének látszatát fenntartani, miközben az egyik módhoz sokkal több befektetett energia (vagy pénz) tartozik, a befektetett energia egy része (GvG, Naxx lap) máshol használhatatlan, és közben még "le is van szólva", hogy nem az a friss és üdítő, a contentet megújító mód, hanem csak a régi megszokott dolog. Kíváncsi vagyok, milyen rétegek fognak kialakulni, a régen minden jobb volt és vettem annyi paklit hogy összerakjam a GvG + Naxx lapokat dustból kategória már előre várós. 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(1)
 • Jushi

  Ezen nem kell meglepődni, minden olyan kártyajátékban van formátumozás, ami több kiegészítőt megélt. Sőt... minél több kiegészítő van, annál több formátum is lesz. Ez így nagyon helyes, és a két ranked között ne is legyen "megítélésbeli különbség". Egyszerűen más a lapkészlet.
  Itt nincs akkora hangsúlyos különbség, mint egy draft vs constructed között, egyszerűen két constructed fajta lesz, ki melyik lapkészlettel rendelkezik, azzal játszik. Magic-ből kiindulva simán elképzelhető, hogy egy standardra készített pakliról idővel kiderül, hogy wild-on is teljesen működöképes.
  A kártyák "értékéről" beszélgetni meg kb fölösleges, tekintve hogy nem lehet őket csereberélni. Egy rendes tcg-ben bizonyos lapok ára 5-10e ftot csökkenhet csak amiatt, mert kicsúszott a legszűkebb formátumról, és az egyel bővebben már nem játszák. Ahhoz képest ez semmi 😀

  Tetszik(3)Nem tetszik(0)
 • Ermac

  @Afthraste

  Nem értem az emberek miért rinyálnak , aki eddig nem vette meg az adventureket , az ezután sem fogja ( nem akarja ) .
  Most lekraftolhatja az OP lapokat , ahelyett hogy 700 goldot költene / szárnyra , amiből összesen 2 lap jó. ( Igazából ez Win-Win ) packot veszel helyette (ami jó , mert több skilles RNG lapod lesz, amikor megnyitod a My Collection tabot ), ami nem kell betöröd és kraftolod ami kell.

  A Hearthstone egy CCG, a lapoknak semmi értéke nincsen .

  Tetszik(1)Nem tetszik(0)
 • Somnium

  @Afthraste
  A hivatkozott bejegyzésben írják, hogy a standard lesz a hivatalos játékmód a versenyeken – legalábbis az övéken, attól még elképzelhető, hogy mások szerveznek wild-ot.

  "Standard will become the official format of the Hearthstone Championship Tour"

  Tetszik(2)Nem tetszik(0)
 • Jushi

  Azért lesz standard a versenyformátum, mert sokkal könnyebb úgy balance-olni.

  Egyébként arról írtak valamit, hogy fixen mindig a legújabb settek lesznek a standardon, vagy pedig időközönként kiválasztanak X-et?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @Ermac:
  Én kb. 1,5 éve nem HS-eztem, így maradtak ki Adventure-ök. Annó Naxx viszont tök poén volt, szóval szívesen megnézném az újakat is. De így lehet mire odajutnék, addigra már nem tudom megnézni.

  @All
  A lapoknak annyiból van értéke, hogy ha mint relatív új (visszatérő) játékos lapot akarok craftolni, akkor el kell gondolkoznom melyiket craftoljam le. És ha tegyük fel van két 100%-ig egyforma lap, de az egyik csak Wild-ban használható, akkor kisebb a késztetés arra hogy azt craftoljam le, más szóval mondva kisebb az értéke.

  Ettől függetlenül szerintem ez mindenképp egy jó, és értelemszerűen szükségszerű kezdeményezés. Amúgy az előzőből, és abból adódóan, hogy a balance Wild-ban 100% hogy rosszabb lesz (nem fognak annyira arra figyelmi), a Standard lesz a mérvadó. Viszont a Wild behozhat nagyon érdekes kombókat, amik Standarben sosem lennének engedélyezve (értsd: át lenne balance-olva). Szóval emiatt azt gondolom profik ugyanúgy fogják a Wild-ot is tolni.

  Tetszik(0)Nem tetszik(1)
 • szukuro

  @Jushi
  Mindig az adott év és az előző év kiegjei + az alaplapok. Tehát most kiesik Naxx és GvG mert azok 2014-esek, jövőre pedig BRM, TGT és LoE is mind kiesnek.

  Amúgy egyelőre én is azt érzem, hogy a Wild egy idő után egyre kevésbé lesz tényező, a Standard minden szempontból preferáltabb lesz. Persze, lehet Wild versenyt is csinálni, de valszeg ugyanaz lesz mint a Conquesttel, hogy amint Blizzard bejelentette, hogy ők azt fogják hivatalosan használni minden verseny átállt arra, és csak a közelmúltben jöttek elő újra az LHS versenyek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Capowne

  Én nem vagyok nagy szakértő, és más kártyajátékkal sem szoktam játszani ahol hasonló formátumozás történik, de valami furcsa nekem ezzel az egésszel kapcsolatban, és tökre örülnék neki ha ezt valaki megmagyarázná nekem:
  Nekem is volt már olyan ismerősöm aki vissza sírta a hs alap állapotát kiegek nélküli kártyákkal, és nekem is megfordult már a fejemben hogy ha ma kéne elkezdenem a játékot akkor nincs az az isten hogy én egyhamar a nulláról kifarmoljak bármi értelmes dekket, ami azért lenne gáz, mert már 18-as szinten is mindenki dobálja bőszen a legendary kártyákat, szóval kezdőként valószínüleg hamar elmenne a kedvem. Tehát több frontról is indokoltnak érzem ezt a koncepciót, hogy kivesznek kártyákat egy játékmódból, de csak azt nem értem ezzel az egésszel kapcsolatban hogy ez így nem tökre súlytalan? mármint hogy kivesznek EGY adventuret, meg EGY pakkot. Még maximum ha ennyi lenne benne az alap kártyákon kívül, arra azt mondanám hogy kezdőknek rendben van, még el tudják érni egy év alatt, de ez így nagyon furcsa nekem. Lehetséges hogy csak félreértettem azt hogy hogyan komunikálja felénk a dolgot a blizzard, de nem arról kéne szóljon ez a játékmód, hogy a kezdő játékosok ne legyenek unfair távolságban a meglévő bázistól?

  Tetszik(0)Nem tetszik(2)
 • szukuro

  @Capowne
  Őszintén szólva ez sokkal inkább szól arról, hogy kezelhetőbb legyen a balance-olás, mint hogy a kezdőknek jó legyen. Pl. ebben a formátumban ha év végén vesznek új kieg pakkokat azok csak 1 év pár hónapig használhatók Standardban, utána használhatatlanok, így hosszútávon felesleges gold kidobás. De rövid távon meg jó eséllyel nem kihagyható.
  A másik célja, hogy ne álljon be a meta soha, új kiegeket leszámítva is évente változik a lapkészlet, újabb és újabb deckek lesznek.
  Megértem, hogy kezdőknek szívás ami van, de másik oldalról nézve az ő elvárásaik irreálisak. Én pl. 2013 november óta tolom, főleg questekből lassan de biztosan már korrekt gyűjteményt sikerült összehozni (illetve 92 pakkot + 3 adventure-t pénzért vettem). Ha egy kezdő ugyanezt simán megkapná az invalidálná a csomó elcseszett időmet. A másik, hogy van MMR stb., tehát aki az állítja, hogy FOLYTON elverik a pay2win netdeckek az vagy tényleg annyira béna és nem érdemli meg, vagy csak kifogott egy hosszú losestreaket, de a nagy képet nézve nem áll olyan rosszul winrate-tel. Azt mindig is kifogásoltam, hogy az ilyen statokat elrejti a játékosok elől a Blizzard, mert állítólag elveszi a kedvüket, de gyakorlatban inkább az tűnik valósnak, hogy 6-ot nyernek majd 3-at vesztenek jobb deckek ellen, azt mennek sírni fórumra hogy jaj sok csúnya netdeck.

  Tetszik(2)Nem tetszik(0)
 • http://tomface.extra.hu/ Karkaroff

  Amit én még el tudnék képzelni, egy klasszikus classic mód. Egyelőre nekem sem tiszta, hogy hogy lehetne ez életképes, de valami seasonal formában, és a lapvásárlást is valami korlátozott kontrollált és/vagy meghatározott módon lehetne tolni az eredeti kártyákkal, és amibe (ha ügyesen vitelezik ki az egészet), akár seasononént mindig egy-egy másik kiegészítő kártyáival lehetne fenntartani az érdeklődést. Hónap végén meg egy hátlappal honorálnák a játékot. Csak ahogy ezt én elgondolom, abból a blizznek nem sok bevétele lenne, így már itt elvérzik az ötlet.. 😛

  Tetszik(0)Nem tetszik(1)
 • Kopi

  Én speciel tökre nem értem miért van ekkora sírás a játék körül. Határozottan állítom, hogy nem p2w, és az sem világos miért kéne az új játékosoknak ranked 18-on úgy hasítani, mint kés a vajban. Aki játszott már életében CCG-vel vagy bármilyen mobil eszközökre fejlesztett játékkal (pl. EK), az szerintem érti miről beszélek. Nem tudom mennyi idő egy használható deck összeszedése nulláról, de az biztos, hogy személy szerint én amilyen játékokkal eddig életemben játszottam sehol sem 1-2 hét volt. A mobil eszközökre fejlesztett cuccok ráadásul még ennél is sokkal durvábbak: van ahol 2-3 év mire oda eljut az ember ahol a jelenlegi pro-k tartanak. A legdurvább ilyen játékokhoz képest a HS rendkívül játékosbarát.

  Ui.: a mobákról már ne is beszéljünk, több száz óra után is csak a felszínt karcolgatja az ember....hol van mondjuk a HotS-ba belefektetni szükséges idő a HS-től....ég és föld....ennek ellenére senki sem sír azon, hogy szegény kezdők a HotS-ban, miért nem kapnak meg azonnal mindent...

  Tetszik(2)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑