World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


BLIZZARD blizzchina_1013

Készült 2019. október 12. | írta Deathcrow

18

Blitzchung vs. Blizzard, avagy Hong Kong és Kína harca

Az előző hétvégén az Ázsiai Hearthstone Grandmasters-adás végén történt, hogy a győztes Chung “Blitzchung” Ng Wai egy gázmaszkkal jelent meg az interjúhoz. Felemelve a maszkot, semmi mást sem mondott, csak azt a mottót (kínaiul), amely a jelenleg is zajló Hong Kongi tüntetések jelszava: “Liberate Hong Kong. Revolution of our age!”.

blizzard1

A Blizzard kedden egy aránylag rövid, velős posztban büntetett, mivel a tornaszabályzat szerint Blitzchung közfelháborodást keltett és a Blizzardnak rossz hírnevet szerzett magatartásával. És nincs kegyelem, rettentően durván lesújtott:

 • Blitzchung azonnali eltiltása a Grandmasters sorozattól, és mindenféle Blizzard tornáról további egy év tiltás
 • Teljes pénznyeremény elvesztése (10.000 USD)
 • A két műsorvezető azonnali kirúgása

Személyes véleményem szerint a Blizzard helyesen járt el, hogy büntetett, mivel alapvetően bármilyen játék közvetítésében nincs helye a politikának. A szabályzatban nem ennyire részletesen, de le van írva egy elvárt magatartás, amelyet Blitzchung nem tartott be, és ezt őmaga is nagyon jól tudta.

Azonban politikai állásfoglalás és vélemény közt is van különbség: nem mindegy, hogy egy adott népet szid (“Halál a klingoniakra”), vagy a saját hazája védelmében szólal fel az ember.

Nagy valószínűség szerint ha egy amerikai játékos követné el ezt és mondjuk Trumpot szidná, a büntetés valószínűleg pénzlevonás és pár hónapos felfüggesztés lenne. És ezzel egyet is értenék, pedig Trumpot én is nagyon szeretem szidni.

Azonban a kiszabott büntetés mértéke minden mérték szerint teljesen eltúlzott az elkövetett vétséghez képest, és a mostani NBA vs. Kína ügy kapcsán nem is nagyon kell gondolkozni, hogy az ember rájöjjön: igazából nem a Blizzardot, hanem Kínát sértette meg a játékos.

Alapvetően az átlagos olvasónak csak nagyon alap tudása van a Hong Kong vs. Kína jelenlegi helyzetéről, és a Blizzard pozíciójáról Kínában még talán annyit sem tudunk, de a büntetés mértékének kiszabásában szinte biztos, hogy kínai nyomásra elrettentő példát kellett statuálni. Mivel Kína ellen szólalt fel Blitzchung, ugyebár.

Nem sokkal az angol nyelvű büntetés kimérése után, a kínai weibon a következő poszt jelent meg, amelyben a kínai Blizzard bocsánatot kért kínától, megerősítve a fenti gyanút:

blizzard2

Természetesen az ítélet nem maradt reakció nélkül, a Blizzardhoz kötődő reddit oldalak (Hearthstone, Overwatch, Starcraft, Diablo, Blizzard) felrobbantak, az összes gaming-oldal lehozta a történetet. Természetesen a mémek se maradtak el:

blizzard3

A Blizzard felsővezetés valószínűleg azzal számolt, hogy gyorsan elcsitulnak a kedélyek, de nem ez történt:

Három nap hőbörgés után, Péntek késő délután (amerikai idő szerint) J. Allen Brack, a Blizzard fejese megosztott egy levelet, amelyben megpróbált némi damage-controlt eszközölni, véleményem szerint kevés sikerrel:

 • Blitzchung megkapja a pénznyereményét
 • Blitzchung tiltása csak 6 hónapos lesz
 • A két műsorvezetőt is csak 6 hónapra függesztik fel

Erősen kihangsúlyozta, hogy az eredeti büntetés kiszabásakor semmi köze nem volt Kínának:

“The specific views expressed by blitzchung were NOT a factor in the decision we made. I want to be clear: our relationships in China had no influence on our decision.”

Nah persze, én meg majd mindent elhiszek neki. Jah, és a fejétől bűzlik a hal, lehetséges, hogy a levél egy részét Kína írta, és nem is a Blizzard fejese.

Tetszik(4)Nem tetszik(2)

Tags: , , ,


 • Skip

  Az irodalom már remek megoldásokat talált ki elnyomó rendszerek szidására különféle költői képekben - gondoljunk csak Arany Wales-i bárdokjára. Nem hiszem, hogy szerződést sért, ha "Szabítsátok fel Orgrimmart!" kiabált a meccs végén Hong-Kong helyett. Aki érteni akarja, az úgy is érteni fogja.
  Különben meg ez van, ha baromi sok nyűgös munkanélküli fiatalnak akar megfelelni egy cég - inkább csiszolják a WoW-ot a trendi, mobilos f2p cuccok helyett, azzal már úgyis csak mi vén nyuggerek játszunk, tökre nem fog érdekelni egy előfizetőt sem, hogy mi van valami volt brit gyarmaton.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Lepkemaci

   1. A cég részben kínai tulajdonban van, és ez összefügghet azzal is, hogy egyáltalán kiadhat bármit is a világ legnagyobb piacán. Egy kellemetlen ügy miatt akár ki is paterolhatják őket az országból.

   2. Nagyobb a kínai forgalmuk mint az EU+USA árbevétel összesen.
   Főleg ezért fosnak Kínától. Meg biztos számtalan egyéb ok is van.

   Nyilván teljesen jogos amit írtál, csak hát itt elképzelhetetlenül sok pénzről meg több ezer alkalmazott megélhetéséről van szó.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • KRISis

  Teljesen egyetértek a poszttal, kínai tőke ide, vagy oda. Jó, én könnyen beszélek, mert semmilyen érdekem nem támad abból, hogy a kínai állammal jó kapcsolatot ápoljak. Igazad van, a kiszabott büntetés mértéke az, ami nem volt helyénvaló.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Szinkron

  Alan J. Brack lassan de biztosan csődbe viszi a Blizzardot. A legfőbb rontás a cégen ez az alak.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • zibuprofen

   Az csak egy báb.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Attila

    Soros bábja! oO

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • zibuprofen

     Hát nem pont erre gondoltam, hanem az activision Blizzard kapcsolatra.

     De lehet a vén zsidónak ehhez IS köze van.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Neménvoltam

      Soros lenyúlta a lootom :((

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Naliviel

  Véleményem szerint teljesen helyén való a büntetés. Ha tegyük fel bejutnék egy Balkan Open Cup offline döntőjébe és megnyerném az interjún nem vennék fel egy nagy Magyarországos pólót és mondanék annyit, hogy "Lesz még Erdély Magyarországé, vesszen Trianon!".
  Semmi köze a játékhoz vagy a versenyhez és ez nem szabad, hogy nyílt politikai véleményformálás platformja legyen. Ha valaki ismeri Colin Kaepernick sztorit akkor ott is láthattuk mit gondolnak hasonló esetről a ligában részt vevő csapatok tulajai. Igaz ott nem a liga, hanem a csapatok büntettek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Szolo

   Valami büntetés mindenképpen járt a cselekedetért, mert nyíltan támadott, de az első büntetés eltúlzott volt. A Blizzard szerintem elrettenteni akart vele mindenkit.
   A büntetés második változata már rendben lenne, ha nem a masszív játékostársadalmi nyomás hatására történt volna az enyhítés.

   Ja és úgy általában a sportban mindig is volt burkolt politikai véleménynyilvánítás.
   Adott ország válogatottja nem állja végig egy másik ország himnuszát, egyik ország versenyzője nem hajlandó egy másik ország versenyzőjével egy dobogón állni/kezet fogni. És akkor még a klubok/államok szurkolócsoportjainak akcióit nem is vettük sorra, amik szintén politikai véleménynyilvánítások, de néha kimerítik a tiltott jelképek és ideológiák terjesztését is.

   Szóval a Blizzard nagyon túlreagálta az esetet, és most próbálja menteni a menthetőt.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • olasz

   Szive joga mindenkinek kimondani amit akar. Ez lehetett egy fajta segitsegkeres a "kilatastalansag " egyebek miatt. Letette az asztalra amit akart megnyerte amit akart. En a szolas szabadsagaban hiszek. Es ha nem tetszik valami megmondom. Jol tette. Mivel nem minden ember ugy all az elethez hogy celja a "vilagbeke" miota politika letezik csak a penz es a befolyas szamit. Jol tette !!!!

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Marslakó

  En megsem lepodok ezen. Meg kell nezni a retailt es latni kinek fekszik a foldre, hasonfekve a Blizzard ujabban.
  Az a baj, hogy ez a ceg is egy gigaszi oriasa valt, aminek okan teljesen eltuntek azok az ertekek ami egykoron ezt a (szerintem) bamulatos ceget jellemezte.
  Egy valamivel mentettek most egy kicsit es az a WoW Classic.. De ha ezen a Blizzconon nem dobnak valami nagyot.. vagy ha megint meglatok egy olyan gyalazast, mint ami a Diablo immortal akart lenni, akkor szememben lehuzta magat ez a ceg. Es szerintem meg rajtam kivul nagyon sokak szemeben.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • PaneuropeanBattleRam

   A Blizzard nem állam.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Attila

  Blitzfhung válasza is megérkezett.

  https://www.twitlonger.com/show/n_1sr1jn4

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Jonaleth

  Én nem szeretném ha évek múlva oda jutnánk, hogy minden döntő utáni interjúban valameny kisebbség vagy egyéb csoport népszerűsítése lenne a téma, mivel a nyertest már akkor támadás érné, ha semmilyen minority mellett ilyenkor nem áll ki, pedig itt lenne rá a lehetősége.

  Jelenleg nyilván nem erről volt szó, meg ez az "első" eset, de mindenhova kis lépéseket követően jutunk el úgy, hogy fel sem tűnik és már nem lehet ellene mit tenni. Lásd a TVben a 20 perces reklámokat.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • PaneuropeanBattleRam

  Tegnap nagyon de nagyon tele volt a szerver. (retali wow) egy csomó embert nem érdekel a politika /és vagy nem fogja valami távoli országban történt balhé miatt abbahagyni. u.i. sztm teljesen rendben van a büntetés. Egy kis megfenyítésnek, ejnye-bejnyének nem lett volna értelme.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://ᴡᴡᴡ.21sexy.pw iblys

  Teljesen megérdemelte a büntetést, kiállni valami mellett amiben hiszel szép dolog, harmadik felet akarata ellenére belerángatni már kevésbé. Emellett elég valószínű hogy a blizznek nem is nagyon volt mozgástere, mivel részben kínai tulajdonú a cég, ők meg előszeretettel írják bele mindenféle szerződésbe legyen az diplomáciai vagy üzleti hogy a partner elismeri az egy kína elvet, úgyhogy különös lenne ha pont itt ne lenne ilyen kitétel mit kell tenniük ha egy dolgozó vagy versenyző ezt megszegi. Ezt leszámítva is támogatni vagy akárcsak szótlannak maradni az ügyben felért volna egy harakirivel. Nem csak jó eséllyel vágták volna ki őket a világ legnagyobb és még mindig növekvő piacáról, de a kínai dolgozókat valószínűleg vitték volna a gulágra agitációért. Szóval itt a blizz nem csak (az amúgy átlag embernek felfoghatatlan méretű) kínai profitot védte de a saját több tízezer dolgozóját. Az egésszel annyit ért csak el Blitzchung hogy mostantól olyan hogy élő közvetítés nem lesz blizzard játékból, minden streamen lesz minimum 10-20 sec delay, és azonnal elvágják a közvetítést amint valaki megint ilyennel próbálkozik.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Astonkacser

  Végre egy cikk FS-en!!!!!!! MAKE FS GREAT AGAIN!!!!! Éljen DC!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑