MÁS freeman

Készült 2016. december 6. | írta Rambo

26

Játékok régi WoW-osoknak

Vanilla WoW óta tolod a szekeret és kezd eleged lenni? Vagy csak úgy érzed, hogy ennyi év MMO-zás után túl sok mindenről maradtál le a gamer világban? Igen, a Blizzard játékokkal az a gond (vagy inkább pont ez bennük a jó?), hogy a játékidőnk egészét ki tudják tölteni. Pánikra semmi ok, ha ezen változtatni akarsz most összeszedünk neked pár kiváló játékot, ami akkor is elfut a PC-den, ha utoljára a Cataclysm idején frissítetted a vasadat.

A cikket egy kedves ismerősöm, Stöki (Nem, nem az a Stöki, nekem van egy külön bejáratú – szerk.) ihlette, aki újévi fogadalmához hűen nem fog többé WoW-hoz nyúlni és engem kérdezett meg, hogy amíg összeszedi a pénzt egy tisztességes gamer PC-re, addig mik lennének azok a címek, amiket érdemes bepótolni az utóbbi nagyjából 10 évből. Természetesen az alábbi lista azoknak is hasznos, akik egyéb okokból régen frissítettek vagy kell pár tipp, hogy mit rakjanak a gazdaságos laptopjukra. Jó szórakozást!

BioShock sorozatA listát mindjárt egy elég erős cím nyitja. Ha valaki játszott az ősrégi System Shock 2 című játékkal, annak ismerős lehet a játék néhány eleme. Olyannyira, hogy akár még plágiumgyanús is lenne, ha a két projekt vezető designere nem egy és ugyanaz a személy volna.

Akinek nem ismerős a fent említett szellemi előd, annak az alapkoncepció a következő: egy FPS-RPG hibridről beszélünk (bár a részek előrehaladtával egyre inkább FPS és egyre kevésbé RPG), amely az első két részben egy utópisztikus tengeralatti városban játszódik, ahol mesteri szintre fejlesztik a génmanipulációt. Az álomtársadalom rövid úton összeomlik, mi pedig egy lezuhant repülőgép utolsó túlélőjeként kerülünk az események kellős közepébe. A sztori ezen felül, tartalmazza az utóbbi évtized egyik – ha nem „A” – legnagyobb fordulatát, amit nyilvánvaló okokból nem kotyognék el. Bár a harmadik játék, a BioShock Infinite már valószínűleg megizzasztja a régebbi rendszereket, de kicsit finomítva a beállításokon még ez is el fog futni a legtöbb gépen.

Rayman Legends és OriginsŐszintén bevallom, nem vagyok elfogulatlan a sorozattal kapcsolatban.  Az eredeti Rayman volt az első játék, amit megszereztem PC-re és nagyon szép emlékeim vannak róla. Ez a cím homlokegyenest más irányba megy, mint az előző: míg a BioShock egy egzisztenciális és morális kérdésekkel teletűzdelt kalandjáték, addig a Rayman egy könnyed és helyenként egészen elborult platformer.

A hangulatról sokat elmond, hogy a fejezetek végi gonosztevőket legyőzésük után az űrbe boxolhatjuk, ahol aztán a disznó csillagkép fenekében egy bolygón kötnek ki, ahol ördög-űrlények zenélnek a hátsójukon… igen, ez egy OLYAN játék. Ettől függetlenül, ha te tényleg régi WoW-os vagy, akkor jó nosztalgiaútnak ígérkezhet bármelyik rész, sőt ha családod is van, a gyerekek is jól szórakozhatnak vele.

DishonoredEz megint kicsit komolyabb cím, komolyabb sztorival és játékmenettel és ehhez mérten kicsit jobban megterheli a régebbi rendszereket. Ha azonban anno ’12-ben legalább egy középkategóriás PC-d volt, elvileg nem kell, hogy problémát okozzon a futtása. A sztori steampunk környezetben játszódik és alapvetően egy előzetesen unalmasnak ígérkező belpolitikai bélsárkavarással indul, amibe természetesen főhősünk is belefolyik és innentől fogva átalakul az egész egy bosszúhadjárattá.

Ami a játékmenetet illeti, egyfajta belsőnézetes Assassin’s Creedről (Blizzardos arcoknak: Rogue-szimulátorról) beszélünk, ahol nagy hangsúly van a lopakodáson és a játék komolyan jutalmaz, ha a küldetéseket észrevétlenül és/vagy minél kevesebb vérontással visszük véghez. Mindez meg van spékelve egy csomó varázsképességgel, mint az időleges wallhack, a teleport vagy a mérges-éhes patkányok ellenfeleinkre szabadítása. A fenti képességeket egyébként egyfajta talent rendszeren keresztül érhetjük el, amivel a fejlesztők kipipálják a ma már kötelező RPG elemeket is.

Egyszóval, ha csíped a Thief sorozatot vagy az általános sunyi gyilkos szerepét, bátran merem ajánlani a Dishonored első részét.

UndertaleMost kicsit belemászunk az indie-játékok territóriumába, egyrészt azért, mert nagyon sok érdekes ötletet tartalmaznak, másrészt, mert jellemzően tök olcsóak, harmadrészt pedig egy doboz sült krumplin is elfutnak. Tehát rendelkeznek mindazon adottságokkal, amiket egy rég frissített PC-n játszó kolléga keres. És mi mással is kezdhetném a sort, mint az indie játékok múlt évi üdvöskéjével?

Ezzel a játékkal viszont az a baj, hogy bármit is mondanék róla, lespoilereznék valami nagyon fontosat. Egyedi a játékmenet, a sztori, a képi világ és nagyon nehéz írott (vagy akár beszélt) szövegben visszaadni, milyen érzést nyújt a sok egyedi ötlet fúziója. Úgyhogy egyelőre legyen elég a becsületszavam, hogy ezt a játékot igenis érdemes kipróbálni!

The Binding of Isaac: Rebirth

Újabb indie-cím a listán. Az eredetivel nem érdemes foglalkozni a Rebirth változat meglétével, hiszen minden szempontból előrelépés a másikhoz képest. Ha a nosztalgikus látványvilág, a véletlenszerűen generált pályák és a permanens halál ígérete ínyedre van, akkor ne keresgélj tovább!

Ori and the Blind Forest: Definitive EditionAz Ori egy fura gyerek, egyrészről az indie fejlesztőcsapat, a Moon Studios keze munkája, másrészt pedig a Microsoft időközben a fenekük alá tolt egy rakat zsét, amit szerencsére nem örömlányokra és mértéktelen piára költöttek (vagy lehet, hogy arra is, szerencsére ez a végeredményen nem látszik – szerk.).

Játékmenet szempontjából egy kétirányú platformerről van szó, csodálatos képi világgal, megható, bár kissé egyszerű történettel, mindezt gyerekbarát, de felnőttek számára is érdekes tálalásban. Ehhez még hozzá jön egy olyan aláfestő zene, ami a fülgazmus határát súrolja. Ha valamelyik ajánlásom mögött ki merek állni teljes mellszélességgel, akkor ez kétségtelenül az.

VVVVVV

Nem, nem ragadt be a V billentyűm, tényleg ez a soron következő játék tisztes neve. A fent említett alkotás egy átlagos platformer lenne, ha nem lenne ilyen piszok jól megcsinálva és nem lenne meg az a pikantériája, hogy az ugrás helyett a gravitációt tudjuk megfordítni a – micsoda meglepetés – V billentyű megnyomásával. Pixelgrafika, midi soundtrack, teljes nosztalgia túladagolás. És ha ez még nem győzött volna meg, azért a jelképes összegért, amiért hozzád vágják, ezt a címet (gyors fejszámolással 1500 forint vagy még kevesebb, ha valamilyen kiárusítás van) mindenképpen érdemes kipróbálni.

Sunless Sea

Talán ez az első olyan játék, aminél nem tudom azt mondani, hogy kötelező legalább egyszer kipróbálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz játék lenne, de műfajából adódóan inkább ízlés kérdése, hogy valaki jól szórakozik-e vele. Időnk nagyjából egyharmadát hajónk irányításával töltjük egy sötét, Lovacraft-novellák által ihletett tengeren, a kétharmadát pedig különböző szöveges képernyőkön, küldetéseket megoldva, legénységet fogadva és kereskedve. Ezen felül a halál végleges és a világ véletlenszerűen generált.

Ha a fenti tulajdonságok csábítóan hangzanak, akkor hajrá! Egy olyan játéknak nézel elébe, amely folyamatosan arra bátorít, hogy mindig többet kockáztass és egyre messzebb merészkedj a sötét tengeren, hogy aztán elkerülhetetlenül elveszítsd a legénységed és a hajód a kalózok, tengeri szörnyek, kannibalizmus vagy egyszerűen az őrület következtében.

Fallout 3 és Fallout: New VegasVégül visszakanyarodunk a mainstream címek mezejére. Bár régebbi rendszereken a legújabb rész nem valószínű, hogy eldöcög, a Bethesda poszt-apokaliptikus FPSRPG-jének előző két darabja köhögés nélkül elfut bármilyen, 10 évnél fiatalabb gépen. Ha valaki nem ismerné ezt a sorozatot… akkor mire vár? Zseniális! Tűnés kipróbálni!

Az alapkoncepció az, hogy a hidegháború a Fallout világában soha nem ért igazán véget, csak a Szovjetunió helyét lassan átvette Kína, majd az egyre növekvő nyersanyagszükségletek és a kimerülő források nukleáris háborúba taszították a világot, ami röpke két óra alatt radioaktív pusztasággá változott. A lakosság egy része földalatti szuperbunkerekben húzta meg magát, mi pedig majdnem az összes játékban egy ilyen bunkerből szabadult jómadarat alakítunk. A sztori sokféle lehet a résztől függően, hol az apánkat, hol a majdnem-gyilkosunkat keressük, de soha nem is ez a lényeg, hanem az út, amit a fő sztori során és mellett bejárunk.

A világ megkapó, tele érdekesebbnél érdekesebb történetekkel és emberekkel (valamint kevésbé emberekkel – szerk.) Akárcsak a BioShock széria, úgy ez a sorozat is a részek előre haladtával egyre inkább FPS és egyre kevésbé RPG, de még a legutóbb megjelent részben is elég szerepjátékos elemet találhatunk, hogy kielégítsük ilyen irányú vágyainkat. Ha az itt említett két cím közül választanom kéne, inkább a New Vegast ajánlom az érdekesebb sztoriszálak és a 3. rész formulájának tökéletesítése miatt, de ha a pénztárcánk megengedi – és megjegyzem, nem kell eget rengető összegeket kiköhögni – mindkettő megérdemel egy végigjátszást.

Elder Scrolls V: Skyrim

Az Elder Scrolls széria a Bethesda másik üdvöskéje, szintén kötelező darab minden RPG rajongónak. Alapvetően belsőnézetes és sokkal inkább RPG, mint a Fallout játékok, sokkal több karakterfejlesztési lehetőséggel, de a Bethesda recept itt is stimmel: érdekes világ és elég felfedeznivaló egy évtizedre. Komolyan, nekem 230 órám van ebben a játékban és még mindig találok új helyeket. Csak ajánlani tudom. Gépfrissítés előtt pedig óvakodjatok a Special Editiontól, mert elfüstöli a gépeteket!

Valve játékokEzeket nagyjából egy kalap alá veszem ebben az esetben. Egyrészt azért, mert mind kiváló a maga nemében és mindegyik FPS valamilyen csavarral, másrészt pedig azért, mert potom pénzért szokták vesztegetni kiárusításokon.

A Half-Life széria teljes mértékben kötelező darab szerény véleményem szerint. Olyan alkotás, ami utána évekre megszabta nem csak az FPS műfaj jellegét, de nagy általánosságban azt, ahogyan a történetmesélést kezelik egy videojátékban.

A Portal és folytatása rövidségük ellenére kiváló logikai játékok és egyáltalán nem véletlen, hogy kultikussá váltak az internetes gémer közösségekben.

Ebbe a kategóriába tartozik még a barátságokat megingató, kooperatív zombi-túlélő akciójáték, a Left4Dead; a Team Fortress 2, amivel a híresztelések ellenére abszolút nem ugyanolyan élmény játszani, mint az Overwatch-al és mindenki kedvenc online orosz nyelvtanfolyama, a Counter-Strike: Global Offensive.

 

Szívesen látnátok más (nem Blizzard) játékokkal foglalkozó cikkeket az oldalon? Ezennel Frostshock! népszavazást írok ki a kérdésben. A szavazóurnák itt találhatóak:


Tetszik(5)Nem tetszik(0)


 • Serathis

  http://www.moddb.com/mods/brutal-doom/downloads/brutal-doom-hell-on-earth-starter-pack

  Érdemes kipróbálni. Definitív Brutal Doom map pack, teljesen ingyenes (ha van Doom2.wad-od, kicsit jobbak a textúrák)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • majk

  pont tegnap vettem meg a Skyrimet és épp rommá modolom 😀

  egyszerűen belecsömörlöttem a wow-ba 🙁 nagyon tetszik az új kieg, de már a második hónapom hogy szinte semmit nem játszok vele.. nem tudom megmagyarázni miért...még az időhiányra sem tudom fogni, mert játszogatok, de inkább sok játékkal keveset, mint hogy a wowba mindent... úgyhogy én mindenképp örülnék ha lennének más játékról is cikkek : ]

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • rapbandita

  nem PC, de a Destiny, vagy a PvZ:GW2 is jó móka! 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Vin

  VVVVVV? Undertale? Rayman Origins? Mindig kellemesen csalódom, ha mások szájából hallom ezeket a címeket. Viszont ezek mellé még a Super Meat Boy elférne a listán.

  Maga a kezdeményezés amúgy abszolút hiánypótló, köszönet érte! Nekem egy 2-3 éve volt egy hasonló ébredésem, hogy atyaég, mikről maradtam le. Alig bírom visszafogni magam, hogy ne ajánlgassak.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://www.blizzfeed.hu/ TheRealRambo

   Ha minden játékot felsoroltam volna, ami tetszik, valószínű még jövő ilyenkor is ezt a cikket írtam volna. 😀

   Amúgy köszi az észrevételt, elképzelhető egy part 2, de valószínűleg csak az újévben. Egyelőre próbáltam olyan címekhez ragaszkodni, amik meglátásom szerint mindenkinek tetszenek, lehet legközelebb furább területekre is bemerészkedem.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Endyr

  Sult krumplis gepekre erosen ajanlom a Factorio vagy a Rimworld indie jatekokat. Minimum grafika, maximum jatekelmeny.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Grave

  Ha kedveled a folytatásos teleregényt és nem akarsz nagyon elhúzódni az RPG szálaktól akor a Mass Effect és a Dragons Age sorozat is bejöhet neked 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralet/advanced Faraleth

  Baldurs Gate 1-2, Dragon Age Origins+Awakenings, Fallout 1-2-New Vegas, Witcher 3, Diablo 1-2, Mass Effect 1-2, Morrowind, Oblivion, nagyjából ezeket tudnám javasolni. a W3-on kívül egyikhez sem kell gép.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Dagimaczi

   Diablo 1 ??:) Jóhogy nem a pacman már:) múzeum - látogatás?:)

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralet/advanced Faraleth

    nem volt időbeni megkötés, így beraktam a listába, mivel a mai napig az egyik legjobb játék 🙂

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • N4nd1t0

   A Mass Effect 3 miért maradt ki? A 2 után abbahagyni olyan, mint egy megszakított orgazmus. 😀

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralet/advanced Faraleth

    mert rohadt unalmas

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Arilian

     Már mitől lenne unalmas? Persze a vége egy tragédia, de a story addig ugyanolyan jó mint az 1-2. (pl a cure for genophase iszonyat jó) Valami szerintem kattant ott nálad, mert amúgy az izlésünk minden másban megegyezik 🙂 DA3 ha a kettő miatt nem próbáltad akkor azt is ajánlom, mert az is van olyan jó mint az 1. (a sztori, az irányitás nem)

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • fyktyvf

      A főbb sztorielemek elmennek, de a genophage cure-on kívül, egyiktől sem ájultam el. A sztori nonsense (nem, nemcsak a vége), a mellékküldetések viszont borzalmasak és repetitívek. Úgyhogy sajnos az ME3 minden tekintetben csalódás.

      DA3 tök jó, csak ahhoz kell már egy izmosabb vas, meg a mellékküldetések ott sem állnak a helyzet magaslatán, és az ending is csalódás volt összességében.

      De ha már RPG-knél tartottunk, akkor megosztanám a személyes fétisem, a Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayert, ami az első kiegészítője az NWN2-nek, és az egyik legjobb sztorival bíró játék, amivel életemben játszottam, valahol ott van a top-ban a Baldur's Gate-ek, és a Planescape Torment mellett (kb. annyira a szellemi utódja, mint a System Shock-nak a Bioshock). Nem gépigényes, és az alapjáték ismerete nélkül is 100%-ban élvezhető.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralet/advanced Faraleth

      a DA:I egy említésre sem méltó szemét. mmot akartak csinálni belőle, 60 questből 55 az, hogy ölj meg 10 nyulat és hozz el 3 bőrt, aztán hozz 8 gaz meg 3 medve tüdőt. wow napi questeknél elég ez.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • N4nd1t0

     Ízlések és pofonok, nekem a 2 után a 3 a kedvencem. És biztos őrültnek néznek páran, de nekem a befejezéssel sincs különösebb gondom. Az extended cuttal meg főleg nincs.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dagimaczi

  " A szavazóurnák itt találhatóak:" sajna az adblock nem engedi át:) de azé megoldottam a szavazást:P

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • impi768

  SOMA
  Ha tényleg egy iszonyatosan hangulatos egy roppant keményre megírt elgondolkoztató játékra vágy!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Daermon

  Én még a Pillars of Eternityt is ajánlanám RPG kedvelőknek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Crymic

  Jó ajánlások. Szerintem míg ilyen igényes írások vannak az oldalon, nem fognak megkövezni benneteket érte. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://inkvizitor.hu/roodie/ Roodie

  Witcher 3
  Middle-Earth - Shadow of Mordor aprópénzért
  Warhammer Total War
  XCOM 2
  Az új Doom
  Divinity: Original Sin 2
  Deus Ex

  - ennyi így hirtelen, de biztos lenne még 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • rapbandita

  off-ish: segítsetek!

  futott itt régebben FS-en egy képregény, amiben volt egy fekete ruhás, kapucnis, sárga szemű csontváz rugó. na annak a képregénynek mi a címe? 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • csabe

   Looking for Groupra gondolsz? Abba ud warlock van ha jól emlékszem.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • rapbandita

    nagy vagy! köszi 🙂

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • László Gebei

  Dark Souls széria. Én most azt nyomom, kicsit kiégtem a legionből.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • https://aionhill.com Gábor Imre

  Dungeon of The Endless, kihagyhatatlan indie game: https://www.youtube.com/watch?v=Y_OAL_O_Ccc&t=1s ahogyan Broforce https://www.youtube.com/watch?v=DCdPdOtgOrE Deathstate https://www.youtube.com/watch?v=KnhGzdSR8Mk Don't Starve https://www.youtube.com/watch?v=mScnLxvFEWg és Darkest Dungeon sem egy gyorsan felejthető darab 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=h-mXN3akTPU&t=1s

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑