MMO no image

Készült 2012. január 31. | írta Hancu

22

IngyenQuest

Tizenharmadik születésnapját ünnepli minden MMO-k öregapja, az EverQuest (jó, ezt a címet rá lehet akasztani még sok minden másra is a MUD-tól a Meridian 59-ig, de az biztos, hogy az egyik legfontosabb cím az MMO-történelemben), és a jeles alkalomból ingyenessé teszi a játékot a kiadó így 18 kiegészítő után. Persze lesz jópár korlátozásuk az f2p játékosoknak a fizetősökhöz képest, de ha valaki kíváncsi rá, hogy miből lett a cserebogár – lévén a WoW fejlesztőcsapat kulcsfigurái korábban nagyrészt überhc EQ-játékosok, guildleaderek és hasonlók voltak -, most már ingyen vethet rá egy pillantást. Egyébként van itt olyan, aki játszott az EQ1-gyel annak idején?

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags: ,


22 komment érkezett a(z) IngyenQuest poszthoz

 1. Harlek mondja:

  Akkoriban azon a véleményen voltam, hogy csak a hülyék fizetnek még havidíjat, miután megvették a teljesárú játékot. Majd ennek örömére release óta WoWozok. 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 2. Deathcrow mondja:

  Lineage volt nekem az első :') Everquest túl drága volt akkoriban..

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 3. Rhamshadaron mondja:

  Játszottam vele, és még mindig élénken él bennem ahogy a Sony despawnolta a Sleepert.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 4. Endyr mondja:

  akkoriban nem volt meg netem 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 5. Blasta mondja:

  lehet hogy jó játék, de hogy mai szemmel randa az biztos:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 6. Kukac mondja:

  Egy igazi klasszikus. Egyszer még azt is rá akarták fogni, hogy a játék miatt lett egy srác öngyilkos.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 7. diurd mondja:

  13 év. Nem gyenge. Az Everquest a számítógépes játékok sakkja. :)))))

  http://hu.wikipedia.org/wiki/A_sakk_t%C3%B6rt%C3%A9nete

  /off: Apropó lesz ma DS nerf?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 8. Harlek mondja:

  @diurd: Nálunk holnap jön ki elméletileg a patch, úgyhogy a DS nerf is holnap várható.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 9. walaky mondja:

  Lehet, hogy rosszul, de ugy emlekszem, az EverQuest 2 volt, amit f2p valtozatban is lehet jatszani, es kiprobaltam, de iszonyuan ramennek a fizetos dolgokra.
  Eleve csak 2 kaszt kozul lehet valasztani, ha a masik 6bol szeretnel valamelyikkel jatszani, fizetni kell. minden skill max szintjehez fizetni kell. Minden >= rare cucc hasznalatahoz fizetni kell (nem is keveset), raadasul nem slotokra veszed meg a hasznalatot, hanem 1-1 targyra. ingame levelezes nem mukodik, csak ha elofizus vagy. Igy hirtelen ezek jutnak eszembe 🙂
  Ismetlem, lehet, hogy tevedek, de ugy remlik, az eq2 volt a jatek

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 10. r00t mondja:

  Tenyleg - holnap febr 1, ingyenes lesz az AION is ? 😛

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 11. Verminaard mondja:

  Nagyjából 7-8 éves korom óta tolom az RPGket, de az MMOzás nekem az Ultima Online-al kezdődött, aztán Neverwinter Nights (a 2002-es) magyar Dalacora szerveren (máig visszasírom azokat a szép időket), aztán SWG, Lineage 2 beta és végül a WoW. És az kitart azóta is.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 12. chris mondja:

  @diurd: usa: 03-11am PST maintenance.
  Elvileg lesz, hacsak megint meg nem gondolják magukat:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 13. csak_egy_vers mondja:

  Én játszottam vele évekig, egész pontosan wow bétáig. Nagyon jó kis játék volt. Akkori szemmel (is) WoW sokkal kiforrottabb volt a játékmechanika legtöbb pontján már induláskor. Minden MMO-k öregapja mellett minden farmolások öregapjának is lehet hívni (VT kulcs, anyone?).

  5 dolog hiányzik nekem wow-ból ami ott megvolt: 1, az AA rendszer (advanced ability rövidítése volt talán? olyan mint a talent pontok csak sokkal több, és max. szint után is XP-vel lehetett megszerezni) ami miatt nem csak itemekkel fejlődött a karaktered max szinten. 2, Nem instancolt raidek (ami nem volt teljesen jó, de az EQ és WoW között kéne egy átmenet) 3, Nehézség: Az Eq inkább jobb volt nekem mint a WoW (raidelésen kívül) 0 challenget jelentő tartalma 4, Amerikaik szopatás timezone előnnyel 🙂 5, Sebilis nevű zóna 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 14. Carcham mondja:

  Én szintén a WoW bétáig játszottam vele. csak_egy_vers kolléga teljesen jól összefoglalta a lényeget. Az AA pontokat azóta is hiányolom minden MMOból, illetve a raiden kivüli nehézséget, de azért azt nem szabad elfelejteni, hogy az EQ célcsoportja más volt, mint a mai játékoké.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 15. Castiel mondja:

  @Verminaard:

  Óóóó Dalacora... én is játszottam sokáig 😀 Sylcorell nevű wizard aki mindig lefagyasztotta a szervert mikor belépett mert túl sok volt rajta a táp cucc 😀 Viszont nagyon jól lehetett RP-zni 🙂 Kis közösség volt és kb mindenk ismert mindenkit 🙂

  EverQuestel sosem játszottam, lehet most megnézem 🙂 Kétlem mondjuk, hogy sokáig lekötne...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 16. MagonDead mondja:

  @Carcham: Ha konkrétan AA pontok nem is, de azért több mmo-ban is van ilyen "max szint után is gyűjtünk xp-t mert az jó valamire" téma, Guild Warsban a skill point-ok, LotRO-ban a legendary itemek xp-je, még SWTOR-ban is van ez az egyelőre undefined legacy xp téma. Soha nem értettem, hogy a WoWból miért hagyták ki.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 17. csak_egy_vers mondja:

  Két okot tudok elképzelni amiért AA (-szerű dolog) nincs WoW-ban.

  Egyrészt, nehezebb lenne balancolni az encountereket (de szép magyar mondat), mert +1 dimenzió lenne amit figyelembe kell venni, most a kvázi ezt helyettesítő talent rendszerrel eléggé leegyszerűsítettek.

  Második, hogy sokkal kevesebb alt lenne, és mindenki a main karakterével akarna játszani. (most pár héttel 85 után max raidre érdemes járni). Kevesebb lenne az alt, és ezzel kiürülnének old-content területek beleértve az akutális kieg top tartalom alatti részeit is.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 18. Senof mondja:

  6,5 évet nyomtam le EQ-1ben. Számomra ma is etalon, sosem látott 72 fős raidek omg hogy szaggatott a pentiumom 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 19. Senof mondja:

  @Carcham:
  Akinek hiányoznak az AA pontok menjen Rift-ezni ott is van hasonló.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 20. SzaCsy mondja:

  2 év EQ1, régi szép idők.
  Rengeteg dologban még mindig etalon.
  Akkoriban még nagy szó volt a bankkártya meg az internet, nem is csoda hogy a magyarok többsége bőven 30+ évesek voltak. Mondjuk úgy, hogy nem is olyan volt a közösség mint manapság.

  Hail the Legion! ;D

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 21. Galoca mondja:

  EQ2 december óte f2p (http://www.everquest2.com/free), EQ1 márciusban lesz az (http://www.everquest.com/free), linkeken ott a korlátozások teljes táblája.
  EQ2-ben valóban elég sok a korlátozás, de azért nem annyi, amennyit írsz. Abszolút f2p-ben csinálhat az ember 2 karaktert, amiket 4 faj 8 kasztjából választhat ki, ez gyakorlatilag a négy klasszik d&d karakter (tolvaj-mágus-harcos-pap) archetípusa jó és gonosz verzióban. (Ha valaki régen csinált karaktert, és most f2p néz vissza a játékba, akkor az a karakter hozzáférhető akkor is, ha nem az ingyenes pakk része.) Egyébként összesen van 20 faj és 25 kaszt, amelyek gyakorlatilag teljesen szabadon variálhatóak. A fajok hármasával, a kasztok egyesével külön is megvehetőek.
  Levelet f2p-ben valóban csak fogadhat az ember, de a levelezés nagyon sok f2p játékban korlátozzák valamiképp, épp mert kellően idegesítő ahhoz, hogy fizessen az ember 😛
  Viszont mondjuk kilóra hozzáfér a teljes térkép minden tartalmához, amit pl a LotROban kell zónánként megveszegetni. Szóval nem játszhatatlan a dolog korántsem, még ha úgy is van összerakva, hogy az idegesítő dolgok leküzdésének nem a sok mikrotranzakció, hanem az előfizetés lenne a leghatékonyabb módja. Ezzel együtt bejött nekik a dolog (legalábbis a kommunikáció szerint), sokan visszamentek, és újak is akadnak bőven.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 22. csak_egy_vers mondja:

  Hail the Legion 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Vélemény, hozzászólás?

Back to Top ↑