OFF no image

Készült 2013. április 30. | írta Hancu

50

Sárkány ellen sárkányfű

Kicsit talán offtopik, de ennél jobb sztorit ma már nem fog kiköpni az internet, már-már annyira szép és tanmeseszerű, hogy gyanús is, nem kamu-e véletlenül (nem az). Történetünk főhőse egy két egész főből álló játékfejlesztő stúdió, vérbeli garázscsapat, a nevük Greenheart Games. Az első játékuk két napja jelent meg, az a címe, Game Dev Tycoon, és ahogy a címe is mutatja, egy játékfejlesztőstúdió-szimulátor. Nagy ötlet, az a csoda, hogy nem volt eddig ilyen. Hőseink a warez elleni hagyományos, DRM-es harcot eleve feladták, és másolásvédelem nélkül tették ki a játékot a webes boltjukba, illetve a Steamre, súlyos 8 dolláros áron, kábé egy fél pizza ára. Most jön a csavar: a warezolást elkerülendő, a fejlesztők maguk készítettek egy “tört” verziót, és tették ki torrentre, és az annak rendje és módja szerint szépen el is terjedt, egy nap után a használatban levő példányok 94 százaléka a kalósverzió volt.

Csakhogy a warez Game Dev Tycoonban volt egy csapda: néhány óra játék után a játékban kiadott játékok (haha, gameception!) egyre kevésbé akartak jó eladási eredményeket hozni, mégpedig a játék virtuális világában elharapózó kalózkodás miatt. Ami innetől jön, az maga az irónia százméteres színarany szobra: a warezoló játékosok a fórumokon elkezdtek anyázni a játékban az ő játékukat warezoló kalózokra! Elhangzik az “it’s not fair” kifejezés, megy a panaszkodás arról, hogy a méregdrágán kifejlesztett új engine ára sem térült meg a szemét kalózok miatt, és azon is ötletelnek egy sort a pórul járt virtuális játékkészítők, hogy vajon lehet-e a játékban DRM technológiákat vagy egyéb védelmeket fejleszteni. Gyönyörű, úgy ahogy van. Patrick Klug egy zseni, és akkor is megérdemelné, hogy megvegyék a játékát, ha az egetverően szar lenne. Egyébként nem tudom milyen, itt a hivatalos és legális, ingyenes demó belőle.

Tetszik(0)Nem tetszik(0)


50 komment érkezett a(z) Sárkány ellen sárkányfű poszthoz

 1. Karkaroff mondja:

  Pure gold, this is.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 2. Oruilo mondja:

  Hatalmas sztori.
  Ellenben volt már ilyen játék pár éve: http://en.wikipedia.org/wiki/Game_Dev_Story
  Ahogy elnézem, még a dizájn szintjén is koppintva lett a drága. Bár képek alapján azért elég sok a hozzáadott tartalom.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 3. Carrast mondja:

  minden tiszteletem a fejlesztőké!!!!!!!!!! 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 4. Rayne mondja:

  Ez zsenialis! :))))

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 5. Vilendor mondja:

  Ez nekem túlságosan reklám szagú... Egy nappal megjelenés után írnak saját magukról egy cikket 2 komment alapján (amit tippre szintén ők írtak).

  Azt meg nem is értem mit várnak... új brigád, nulla játékkal/referenciával, azért nem kellene annyira hőbörögni, ha az első napon az emberek nagy része inkább kipróbálná először mégis mit alkottak, aztán talán meg is venné, ha megéri a pénzt.

  Mármint ha tényleg megéri. Demo alapján Kongregate-en vannak ilyen játékok tonnaszám és ingyenesen.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 6. tzata mondja:

  Ebből is látszik, hogy a jelenlegi generáció túlnyomó többsége már gyakorlatilag úgy gondolkodik, hogy ami játék a netre kikerül az neki egyszerűen JÁR, ingyen és bérmentve.
  Konkrétan saját szememmel már tapasztaltam olyat, hogy a kiscsávó üvöltve és kivörösödött fejjel tombolt, hogy milyen dolog az már hogy a megjelenés után legkésőbb 1 nappal még nincs tört verzió, és hogyha van is akkor miért töltődik ilyen lassan és milyen jogon meri akadályozni őt bárki vagy bármi abban, hogy játszhasson vele !!!!!
  Ha fizetni kellene érte akkor meg fel lenne háborodva, hogy milyen jogon mernek érte pénzt kérni, szerintem még fenyegetőzne is.
  Gyakorlatilag olyan ez mintha minden reggel rutinból bemenne az illető az évek óta megszokott boltba (ahol természetesen az ő meglátása szerint minden csak úgy terem, ingyen, bérmentve és csakis azért hogy ingyen elvegyék), elvenné ami neki kell (kirabolná) és utána tágra nyílt szemekkel és tátott szájjal csodálkozna azon, hogyha valaki fizetésre szólítaná fel vagy esetleg szóvá tenné hogy azokért ott mind fizetni KELL.
  Az online játékoké a jövő.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 7. tzata mondja:

  De ettől függetlenül ugyanúgy sáros a másik oldal is az álszent hozzáállásukkal, az évek (évtizedek) óta ugyanarra a mentalitásra épülő 0 ötlettel rendelkező kétszázadik folytatásként kihozott rókabőrökkel, a néha hazugságokra épülő hype hadjárattal (aliens colonial marine újságíróknak mutogatott verzió vs. készként kiadott verzió, amelyek köszönő viszonyban sincsenek egymással), a játszható demó hiánya miatt, a bugrisokból álló magukat programozónak nevező senkiháziak miatt akik gyakorlatilag béta játékokat adnak ki utólagos patch-ekkel próbálva feljavítani a kiadott bétát, hogy játszható legyen és még sorolhatnám. Ebbe sajnos a blizzard is beleesett a diablo hárommal.
  Úgyhogy megvan itt mindenkinek a bűne, a probléma inkább az, hogy ez az egész már egy masszív és kiforrott öngerjesztő folyamat, aminek egyhamar nem lesz vége.
  A végére még beszúrok egy idézetet, konkrétan az egyik ismerősöm mondta ezt ezekkel a szavakkal:
  "Én single játékért nem vagyok hajlandó fizetni 1 fillért sem."
  Nos, ennyi.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 8. Endyr mondja:

  brillians

  annyira jo a sztori, h rogton korbekuldtem az osszes gamer ismerosomnek 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 9. Oruilo mondja:

  @tzata: azért ennyire nem rossz a helyzet, ugyanis ha egy játékot letöltesz, akkor nem lopsz, hanem másolsz. Ellenben a bolti példáddal. Illetve kaját úgyis kell szerezned, de a lewarezolt játékot nem biztos, hogy amúgy beszereznéd, játszol helyette mással. A legtöbb ember, aki letölti ezt a játékot nem is tudna a létezéséről, ha nem lenne warez.
  És el is jutottunk egy érdekes dologhoz. Egyes vélemények szerint a warez verzió fel tudja javítani az eredeti verzió eladásait is. Főleg noname, indie fejlesztőknél van ez így, amikor senki nem is hallott a cégről, a warez révén viszont megismerik, aztán ha jó, amit csináltak tiszteletből sokan megveszik. Vagyis egy olyan cégnek, mint ez a Greenheart Games a warez inkább pozitiv, mint negatív hatású, inkább reklám ereje van. Így meg pláne. Nyilván egy Starcraft 2 esetében, amiről a világon mindenki hallott megjelenés előtt a wareznak csak negatív hatása van.
  És persze olyan is van, amikor a warez közvetlenül segíti a játék fejlesztését, például amikor a kedves Ubisoft elrontott valamit egy patchben a REALOADED-féle nocd cracket tették fel, mint megoldást a problémára http://torrentfreak.com/ubisofts-no-cd-answer-to-drm-080718/

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 10. InsolentD mondja:

  @Vilendor: amit írsz, az annak a kiváló jele, hogy teljesen érzéketlen vagy az (ön)iróniára. Nyilván reklám, de annak nagyon is ötletes.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 11. McTom mondja:

  Szerintem el kellene gondolkodni azon,hogy mik azok a tényezők ami miatt egy eredeti példány többet nyújthat mint ugyanannak játéknak a warezolt változata. Valószínűleg a Blizz is e gondolatmentén állította fel a saját "DRM"-jét a BattleNetet (ami legalább ad is valamit cserébe a kötelező internet kapcsolatért)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 12. Oryon mondja:

  You my friend, simply won the internet

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 13. szepi79 mondja:

  @tzata: "a bugrisokból álló magukat programozónak nevező senkiháziak miatt akik gyakorlatilag béta játékokat adnak ki utólagos patch-ekkel próbálva feljavítani a kiadott bétát, hogy játszható legyen és még sorolhatnám. "

  nem hiszem, hogy van kézzelfogható tapasztalatod a szoftverfejlesztés terén. ha egy játék (vagy bármi más SW) bugos kiadáskor, egyáltalán nem biztos, hogy hozzá nem értő a programozógárda, az esetek többségében inkább arról van szó, hogy föntről leszólnak, hogy na most akkor kiadjuk, akár jó, akár nem, mert a fejlesztésre ennyi pénz/idő volt és kész. nagyon kevés fejlesztőcsapat teheti azt meg magának, hogy addig nem adják ki, amig elfogadható állapotba nem kerül.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 14. zotax mondja:

  Höhö, ez jó. Ugyanezt el lehetne játszani üzleti szoftverrel is. Tört raktárkezelő egy idő után elhagy pár terméket a leltárból. Warezolt IDE véletlenszerűen elfelejt befordítani pár null checket azt' Ombre csak pislog a logra. Tört Office időnként meleg oldalak linkjeit helyezi el a dokumentumban. The future is now!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 15. Eredar mondja:

  @Oruilo: mindig ez a szar "nem lopás, másolás" dolog... valami jobbal is jöhetnének már a warezolók. Nem fizetsz valamiért amiért kéne, ennyi. Mindegy hogy hívod, sz*rnak vagy ürüléknek, barna és kijött.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 16. Makk mondja:

  @tzata: Persze nyilván többoldalú a dolog, de én megmondom őszintén annyira ***-t adnak ki mostanában, hogy az ember 10x is meggondolja hogy tök feleslegesen kidobjon e pénzt rá.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 17. zska26 mondja:

  Én sosem töltök le semmit (főleg azért mert csak online játékokkal játszom,ahol ez nem is lehetőség),viszont azt is látni kell hogy egy magyar pénztárcának az a tizen-Xezer Forint nagyon sok tud lenni néha.

  És ha már itt tartunk,melyikőtök vásárolja a zenéit?Mert az is ugyanaz a kategória,és én még nem találkoztam olyannal aki nem ingyen töltötte volna le az MP3-ja teljes tartalmát.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 18. bangyi mondja:

  Amúgy sok online játék "warez"-nak köszönheti a plusz embereket. Pl tört wowos ragequittel a sokadik bug után és megveszi az eredetit.
  Azért is sok szerintem a warez, mert 15-24 éves kor közöttiek, nehezen tudnak elkülöníteni 10-en X ezer forintot egy játékért, amit lehet,hogy 10 óra után dobunk is ki.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 19. evoken mondja:

  @zska26: de zenészként ott van a fellépési lehetőség, sok éve már hogy az a fő bevételi forrás a zenészeknek. Szoftver fejlesztőként sok választásod nincsen.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 20. Rincewind mondja:

  A cikkbeli játékhoz gratula, tényleg poén:)
  Ami a hsz-eket illeti a warezolásról, nekem a következő a metodikám:
  kipróbálom, és ha tetszik, megveszem. Ugyanez filmekkel is. Nem fizetek olyan okádékokért, amik a ráfordított időmet sem érik meg, ellenben honorálom az arra érdemeseket.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 21. Impi768 mondja:

  A komentelők nagyrészének üzenném ,hogy az akinek eddig még egyszer sem használt illegális szoftvert csak az alkosson warez ellenes véleményt egy filmet ,zenét ,játékot nem töltött le ,a winje is eredeti az office-val és letörölte a winrart is 30 nap után... Csak az írjon ilyeneket mert külömben fent állhat az álszenteskedés esete... Én már akadtam Össze a Szoftver Rendörséggel (hálistennek csak áttétesen) ,de pl az iskolámban is úgy kezdődik ez a téma ,hogy a tanár becsukja az ajtót...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 22. Impi768 mondja:

  Jah még azt hozzá tenném hogy egy pár megás program letöltésért és pl az új SC kieg letöltésért is ugyan olyan büntetés jár hisz MO-n nincs megkülömböztetve a letöltött program minősége...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 23. Eredar mondja:

  @evoken: De vajon miért az a fő bevételi forrás évek óta? Mert az albumeladás nullára redukálódott. Külföldön kicsit jobb a helyzet, de csak nagyon picit. Kíváncsi lennék ilyen bevételkieséssel hol lettek volna (és hol lennének most) a 70-es 80-as évek nagy zenekarai. Talán megmaradnak helyi kuriózumnak

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 24. vizoo mondja:

  @Impi768: Tehát a filmről/játékról/zenéről is csak az alkosson véleményt, aki készített már? És, ha én 12 évesen tört windows-t használtam, mert apukám barátja úgy hozta a számítógépet, akkor csak kussoljak most 31 évesen is, amikor eredeti windows 7, és legálisan megvásárolt játékok vannak a gépemen? 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 25. Plevi mondja:

  @vizoo: nyilván az számít amikor se kereseted , se döntésed sem volt ....

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 26. Galleoth mondja:

  Aki még soha nem vett meg játékot, miután kipróbálta a tört verziót, az ez után sem fog, mert nem érti meg, hogy ezzel a játék (esetleges) folytatásának minőségét kockáztatja, valamint nem volt még olyan élethelyzetben, ahol rájött volna, hogy az ő (minőségi) munkáját ha ellopnák, bizony nem lenne kellemes.

  Játék kiadók fel vannak háborodva, hogy túl sok a kalóz verzió. Hát igen, a félkész hányást, meg a DLC-to-play mentalitást kevesen díjazzák, főleg 40$okkal. Ennek ellentéte a kickstarter, ahol vannak olyan játék projektek, ahol az emberek odaadják a pénzüket, hogy abból fejlesszen a cég, mert tudják, hogy minőségi termék lesz, és azért már hajlandóak fizetni. /off: vagy film, pl ott van Zach Braff, (Dokik-főszereplő, Garden State-főzsereplő-rendező), új saját filmet akar forgatni, és a kickstarteren szedi össze a pénzt, mert nem akarja, hogy a zsíragy befektetők belenyúljanak a munkájába, és az emberek már kb. 2 millát össze is szedtek pár nap alatt, mert ott a minőség, és van rá igény/

  Mondjuk az sajnos valóban tény, hogy kis cégként SP játékkal kezdeni nem jó üzleti lépés, de ettől függetlenül, ha a cég mögött álló pénzemberek felfognák, hogy az F2P modell egy online játéknál sokkal kifizetődőbb kis(sebb) cégeknél akkor sokkal kevesebb lenne a minőségtelen szétspórolt game, meg a becsődölt fejlesztői cég.

  Vagy pl: ott a Minecraft. "90es évek grafika, van tört verzió, idióta LEGO", hopp, és még is megveszik? Egyedi, minőségi, és elérhető áron van.
  Normális játékot a normális emberek megveszik.
  A sz**t még a sz***k sem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 27. Impi768 mondja:

  @vizoo: Office/film/zene ? 😀 😀 Mind1 a kommentezésben az a szép ,hogy -mint látod- mindig mindenbe bele lehet kötni én csak arra utaltam ,hogy mindenki lop az internetröl, aki ért hozzá ez a nagy büdös igazság(néha úgy ,hogy nem is tud róla)...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 28. Plevi mondja:

  az a baj h ameddig egy olyan játékért mint Crysis 2 vagy Call of Duty MW 654mililió elkérnek 60 eurót addig ne csodálkozzanak h van torrent mert maga a játék 200 forintot ér

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 29. Pj0tr mondja:

  A lemezeladásokból a kiadók élnek nem a zenészek. Mégpedig nagyon jól. A zenészek a koncertekből/fellépésekből/reklámokból/szonzorokból stb élnek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 30. MarksmanJoe mondja:

  @tzata: Velem ugyanez volt. Egész középiskola alatt több osztálytársam is megszólt több alkalommal is, hogy hogy vagyok képes kiadni pénzt egy játékért(wow). Eközben ők törtön nyomultak, és sokuk hajtogatta, hogy: "Én egy játékért nem fogok fizetni." Mintha az nem ugyanúgy élvezeti cikk lenne mint mondjuk a mozi, a tv előfizetés, az alkohol, stb., amiért persze fizetnek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 31. Simulacra mondja:

  Az a gond, hogy a játékosok nagyrésze a 15-24 éves kor közé sorolható, akik között nagyon sokan nem tudják megoldani (főképp Mo.-n), hogy havi szinten vegyen eredetiben pár játékot (mivel valjuk be, nem nagyon volt olyan game az elmúlt években, ami egy hónapig kitartott volna, így havi 1 játék nem nagyon elég). Így sokan warezolnak, torrent stb..., mivel nincs átlag havi 20-40ezer Ft-ja az átlagnak. A jelenlegi árak mellett ez a réteg nem is fogja megvenni ezeket.

  Amit pedig többen is írtak, sajnos tényleg fos minőségben adnak ki rengeteg játékot, amihez heteket, hónapokat kell várni, hogy működjön (haverom asszem a Saints Row 3-al szívott 2 hónapot hogy kijavítsanak multiba vmi óriási errort). A fizetős DLC-k tömege szintén röhejes, pár napja néztem steamen, hogy rengeteg game-nél van 10-15 DLC darabja 5-15 euró között, ami azért morbid, mert ha fullba mindent megvesz az ember kb 100-150 euróra jön ki, ami jó 30-45 ezer Ft, ami egy játékért tényleg röhejes. Persze sokan normális árak mellett is letöltenék inkább, de nem lenne ennyire morbid arány a torrent / eredeti játékok között.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 32. Hate mondja:

  @MarksmanJoe:
  Velem szintén, de az én osztálytársaim azzal is megtoldották, hogy a tört wow ugyanolyan jó mint az eredeti. Itt éreztem, hogy vitázni is fölösleges velük.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 33. miki111222 mondja:

  Szerintem ez a warrez téma nagy részben nem morális kérdés. Egyszerűen ha a magyarok többségének semennyi pénze nem marad a hónap végén, akkor nem fog tízezreket játékra költeni, hanem letölti a francba mert megteheti. Aki mindent eredetibe vesz meg, az persze azon túl hogy becsületes, de főként annak köszönheti hogy valószínűleg nem csoró...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 34. Eredar mondja:

  "Május 1-én jelenik meg a Far Cry 3: Blood Dragon, mely a Ubisoft sikeres sorozatának érdekes mellékága lesz. A fejlesztők abból az ötletből indultak ki, hogy hogyan nézne ki egy akciójáték, amit a '80-as években készítettek és manapság játszódna. Ennek eredménye egy Tron-féle képi világgal megáldott, leginkább a Vico sci-fi filmjeire emlékeztető akciójáték lett.

  Hősünk a Rex Colt nevet viseli és a Mark IV Cyber Commando tagja. Feladata egy megvadult kiborg sereg megállítása és természetesen a hőn áhított nő megmentése. A történet egyszerű, mint a faék, ám kérdés, hogy mennyien vásárolják meg a programot, miután egy hacker támadásnak köszönhetően a uPlay rendszerében ingyenesen elérhetővé vált." trololo

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 35. Eredar mondja:

  @miki111222: Ez tök jó a lelkiismeret megnyugtatására, de rossz érv. Sok dologra nem telik, de nem szerzi meg az ember "szürkén". Ezt még pont lehet. De kíváncsi vagyok mi lenne a kommentelők véleménye ha mondjuk csinálnának egy nagyon fasza könyvelőszoftvert a cégükkel és mindenki azt használná... úgy hogy senki sem vette meg. Megveregeted a vállad hogy "nem baj majd legközelebb"? Vagy akkor csak nem volt elég jó mert az a kis vásárlóréteg amin a többi letöltő élősködik nem tartotta érdemesnek a rendes megvételre?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 36. Faraleth mondja:

  @miki111222: és pont erre jók az MMO-k. a szegény ember barátja.
  egyszer kiadod az árát, majd fizeted a havidijat, és kész is.
  2 évente megveszed a kieget, de akár 5-10 évig is el lehet lenni velük.
  mindeközben egy fps, rts, faszomgecilogikai single player játékos letölt hetente új gamet, mert kijátsza és megunja.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 37. miki111222 mondja:

  Egy szóval nem mondtam hogy erkölcsileg ez a hozzáállás helyes, csak hogy az emberek átlaga pont leszarja, hogy a föld másik végében egy cégnek mi lesz a sorsa. Ha letöltik és nagyon bejön neki az árú, akkor ha megteheti megveszi eredetiben, ha nem akkor leszarja, mert semmi következménye nem lesz. Illetve nem hiszem hogy erkölcsi piedesztálra kéne emelni azokat az embereket akik megtehetik hogy támogassák azokat a cégeket akik nekik szimpatikusak, mert lehet hogy sokan mások is megtennék csak éppen nem tehetik meg.

  Ezen felül még vedd számításba azt is hogy én effektíve nem okozok anyagi kárt a cégnek azzal hogy én letöltöm a játékát, ugyanis ha nem lehetne letölteni, nagy valószínűséggel megvenni sem venném meg, mert nincs rá keret 🙂

  Ha minden zenét és filmet megvennék szépen becsületesen, hát lehet hogy havonta kijönne 1-2 millió forint 😀 Játékot nem töltök le csak blizzard játékokat vettem meg eddig, de mással nem is játszom.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 38. Arcthus mondja:

  @Faraleth: Havidíjas mmo nem(!) a szegény ember barátja. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 39. dudi mondja:

  @Faraleth: A F2P MMO a szegény ember barátja, a fizetős rohadtul nem 😀 (2 év előfizetés + kieg kb. 90k huf)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 40. Grave7 mondja:

  @Arcthus, @Dudi:
  Havidíjas MMO pedig tényleg a szegény ember barátja, ha szórakozni akar.
  Havonta 3.000-3.500-4.000 Ft (gamecardtól/árfolyamtól függően), más szabadidős tevékenységek többe kerülnek.
  Négyezerből kb.5-6 doboz cigi jön ki, az 100-120 szál tippre - van olyan rendszeresen dohányzó aki naponta 3szálnál kevesebbet szív? (Ha nem naponta cigizel, az nem épp rendszeres.)
  Négyezerből mondjuk 10 korsó sör kijön jó esetben - persze boltból, "ócsóért" is lehet inni társasággal, de az sem feltétlenül elég minden estére.
  Étterem, bulizóhely, koncert, stb. - mind-mind drágább, főleg ha rendszeresen szeretné csinálni az ember (de még egy meki is).
  Szerintem ezek alapján a havidíjas MMO (is) tényleg a szegény ember barátja - F2P persze jobb, de a havidíjat gondolkodás nélkül is elköltjük egy olyan dologra ami csak egy délutánra vagy akár csak pár napra elegendő szórakozást ad nekünk. Miért éppen ezen fukarkodjunk, ami (internettel együtt is) azonos/kevesebb költséggel hosszabb időre kikapcsolódást nyújt?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 41. Endyr mondja:

  @Grave7: ja hogy te ugy erted, hogy akkor a baratja, ha SEMMI mast nem csinal mellette az ember. Tehat ha wowozol akkor egy sorozes/mozi/stb meg veletlen sem johet kozbe.

  Ertem 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 42. TCs mondja:

  @Endyr:
  Egy rendes WoW-osnak úgysincs élete, szóval az maga a spórolás 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 43. Faraleth mondja:

  @dudi: lehet ez csak az én bajom, de nálam a F2P mmok (ok, 2 volt, abból is az egyik nem mmo, de most a látszat kedvéért vegyük ide, mégpedig a diablo 3, a másik meg az swtor) nekem nagyon itták a pénzt.
  "hm, kéne venni cartel coinból xp boostot [swtor]. hm, jó, 2k ftból venni egy kis cartel coint még nem vészes." "hm jók ezek az új itemek cartel packokból, kéne venni, hm ebből az 5000 ftos packból vehetnék már vagy 5öt"
  vagy diablo 3: "hm, kéne pénzt csinálni ebből a gameből. ah, de ez ebben a gearben nem menő, kéne jobb gear. de nincs türelmem kiszedni. á mindegy, vegyünk goldot RMAHban 10k ftért". és ezeket lehetne ismételgetni.
  bár egyik sem F2P MMO, mégis én ezeket igy toltam.
  amióta nem játszom mmoval, azóta meg a steam nyeli el a lóvét. "nicsak, fallout 3 gotye, -50%, ezt muszáj megvenni" "nézd már, skyrim -25%, nem hagyhatjuk ott." "hú dragon age, ezzel a kijövetelkor mennyit toltam, legalább tiszteletből megveszem [azóta már belement a steamen 80h].

  summa: hangsúlyozom, ez az én saját tapasztalatomon és _NYILVÁN_ teljesen egyedi problmámon alapul, de nálam a wow vitte a legkevesebb pénzt.
  akár f2p, akár original single player játékok, azokban sosem tudtam megállni, hogy ne költsek hébe-hóba pluszt.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 44. Satanbacsi mondja:

  @Faraleth:

  Ennyi erővel akkor a wow-hoz is hozzászámolhatod, hogy lusta vagy pvp geart farmolni, ezért vásárolsz némi boost-ot a ruszkiktól x euróért, szintén lusta vagy challenge mode gold fokozatot összehozni, szintén x euró, aztán az lfr-t is mennyire unalmas már farmolni a gearért, szintén x euróért veszel hc geart. És persze jó lenne valami csili-vili mount, de lusta vagy/nem vagy képes több százezer aranyat összeszedni, szintén x euró...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 45. Faraleth mondja:

  @Satanbacsi: Honorbuddy.
  éves dija 7k ft volt asszem.
  és ellenben a demonbuddyval, ami permabant ért 2 hétért, a honorbuddyt 1 hónap alatt is összesen 3 napra büntették.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 46. cateran mondja:

  @Faraleth: Hat az pont a gazdag ember baratja..a szegeny embere a legaisan ingyen letolt es jatszik....
  Amugy (bar magamn is warezhuszar vagyok) elitelem a warezt, szukseges rossznak tartom. A kiadok -sajnos- igenis atverik a vevoket (a fentebb emlitett jatekok - Aliens, D3 - csak 2 pelda. Nekem a D3 volt az utolso csepp a poharban, megfogadtam, hogy nincs az az isten, hogy en meg 1x fizessek olyan jatekert ami csak online, holott semmi sem igazolja ezt es ugy altalaban barmifele dolgot, anelkul, hogy megneznem/kiprobalnam (legyen film, zene, jatek, akarmi)
  Ettol fuggetlenul a warez maga lopas, akkor is ha -digitalis mivoltabol fakadoan- masolas tortenik. Szellemi termek manifesztacioja, amiert nem adok ellenerteket (alapbol legalabbis....de ha jo es tetszik ,amit lewarezoltam, akkor igenis tartozom annyival, hogy honoraljam a szorakoztatasomat a keszitoknek)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 47. cateran mondja:

  @Faraleth:
  D3 a budos eletben nem volt f2p (b2p - buy to play) SW:ToR is csak mostansag lett, de azt is elbaxtak (bizonyos quest rewardok csak subscribereknek? nyasgem...)
  A WoWban is vannak mikrotranzakciok, de ott sem "kotelezo" (ahol az, az a p2w - pay to win..elkerulendo messzirol)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 48. Grave7 mondja:

  @Endyr:
  Látom a lényeg nem ment át:
  "Ha hetente legalább egy wow havidíjat, vagy akár egy hétvégén annak többszörösét ki tudod baszni az ablakon, de inkább tört wow-val játszol, mert az eredeti drága, akkor egy spur f*sz vagy."
  De ahogy Faraleth is írta: "egyszer kiadod az árát, majd fizeted a havidijat, és kész is.
  2 évente megveszed a kieget, de akár 5-10 évig is el lehet lenni velük."
  Magyarul kevés, de rendszeres befektetéssel hosszú távra is elfoglaltságot, szórakozást tud nyújtani. Így az ár/érték aránya nagyon jó.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 49. Satanbacsi mondja:

  @Faraleth:

  És ha a honorbuddy használatát is hasonlóképp "honorálják", mint a demonbuddy-ét, akkor buktad az addigi karaktereidet+a játékot is újra meg kell venned, ha játszani akarsz. Ez ám a spórolás és a szegény ember játéka...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 50. Nios mondja:

  Nekem nagyon bejövős ez a game! Ellehet vele lenni nagyon pár napot 😀 De egy idő után már kicsit túlzás van benne.. Csináltam egy MMO-t amit már 1430 milliárd példányban kelt el xD omg.. De még 1-2x biztos elkezdem az elejétől 🙂
  http://kepfeltoltes.hu/view/130506/t_l_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Vélemény, hozzászólás?

Back to Top ↑
 • FS DISCORD

 • FrostShock!

  14 User(s) Online Join Server
  • Zerachiel
  • Danika
  • Tadzu
 • KAPCSOLAT

  Ha hírt akarsz beküldeni, szeretnél üzenni valamit, észrevételed, javaslatod van, küldj egy e-mailt a szerkesztőségi email címre: frostshockszerk kukac googlegroups pont com

  Ha bármi más gondod, bajod, problémád van az oldal használata közben, akkor ugyanarra a címre írhatsz.

 • KOMMENTEK

  • Zibuprofen on Új vezetés az Overwatch élénAzért ne becsüljük alá a számlázós Mancikát sem :).
  • Bermuda on Új vezetés az Overwatch élénNa ez nagy bumm. Sokakat le szoktam oltani, mikor nosztalgiáznak, hogy "már mindenki elment a régi Blizzardól", mert ha számlázós
  • majk05 on A következő content patchén elsősorban olvasgatni járok csak ide, ritkán kommentelek nem nagyon ismerem az embereket de az nekem is megmaradt hogy tőled
  • tntmaxy on Buff me up before you go goSzerintem ötletes és hasznos újítás a játék ebben a fázisában. így nem kell órákkal/napokkal raid előtt leparkolni offline a karaktert,
  • tntmaxy on Lich Kinget a nappalibaFeltörekvő streamereknek kötelező darab. :)
  • Professor J on Gyülekező árnyakNagyon remélem, hogy 2 megjelenés csúsztatás után megjelenik, mert az Illidannél ezt vagy 5-ször eljátszották, mire kijött.
  • Adi91 on A következő content patchÉs ezek a kommentek is igazolnak :) Csókoltatom akinek ennyi ideje van :D
  • zeton on A következő content patchRemélem minnél késöbb jön és bezuhan annyira az playerek száma hogy kibasszák házikosztászt és bandáját
  • Adi91 on A következő content patchEgyébként szerintem jó poén lett volna :) Igazából nem is itt tűnt fel igazán (bár az némiképp gyanús, hogy alig
  • Bandeetos on A következő content patchPoénból akartam nyomni erre egy “Nem tetszik”-et... szerintem vicces lett volna na... khm :) A like-ok és dislike-ok korát éljük,
  • Darkpep on Undermine!Akkor fogok rohogni ha tenyleg ez lesz a cime.
  • Adi91 on A következő content patchEgyébként érdekelne, hogy valaki direkt arra utazik itt, hogy lepontozzon? :D Ettől boldog lesz bárki, vagy feláll neki rá? :D
  • Darkpep on A következő content patchMájusban semmiképp nem fog megjelenni mivel 2-3 hónap szokott lenni PTR megjelenés és live megjelenés között. Nyáron fog megjelenni valamikor,
  • tsirche on Undermine!Pedig ez simán vállalható lenne, sőt.
  • Afthraste on Undermine!jaja, nyilván :)