World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


OFF uc-davis-gender-gap-video-games

Készült 2016. augusztus 9. | írta Astonkacser

8

World of Warcraft > Facebook

Egy igen érdekes tanulmányra bukkantam a Kotakut olvasgatva.

Mint az közismert, elég sok tanulmány foglalkozott az elmúlt években a videó játékok hatásaival. Ahogy az lenni szokott, a túlzások és tudásnak álcázott féligazságok halmaza sokszor nem tett jót a videó játékoknak, de sok esetben azok pozitív hatásait is sikerült kielemni.

Pont ahogy egy ausztrál kutató tette az idén publikált munkájában. Az történt, hogy Alberto Posso, egy melbourne-i egyetem munkatársa fogta magát és összegyűjtötte 770 iskola több mint 12.000 diákjának tanulmányi átlagait és szociális szokásairól szóló adatait, elemezte kicsit azokat és a következő konklúziókat vonta le:

 1. Azok a diákok akik rendszeresen használnak szociális médiát, mint például Facebook, azok tanulmányi átlaga kisebb volt matematikából, olvasásból és a tudományokból
 2. Ugyanakkor azok a diákok akik rendszeresen online videó játékokkal játszanak, ugyanezből a tantárgyakból az átlagnál jobban szerepeltek

Alberto Posso azt vonta le következtetésképpen, hogy míg a szociális média használata rossz hatással van a tanulásra, addig az online videó játékok olyan képességeket fejlesztenek amik később segítik a diákokat az iskolában.

Fontos kiemelni, hogy míg rengeteg előző tanulmány csak a videó játékokkal foglalkozott, addig ez a tanulmány kifejezetten az online játékokat vette célbe. Ez azért fontos, mert Ausztráliában is azt találták, hogy az agresszív videó játékok később összekapcsolhatók agresszív viselkedéssel, és ezeket az eredményeket ez a tanulmány sem cáfolja.

Az online játékok esetében viszont akkor kijelenthetjük, hogy a tanároknak és szülőknek tiltani kell a Facebookot és minden kölköt elküldeni World of Warcraftozni? Nem igazán, a dolog ennél picit bonyolultabb.

Például, egy másik ausztrál tanulmány azt találta, hogy a túlzásba vitt online videó játék használat viszont éppen hogy rossz hatással van a tanulmányi átlagokra. Akkor a moderált játék viszont jó, vagy mégsem? A fenntebb említett eredmények akár arra is utalhatnak, hogy azok a diákok akik online játékokkal játszanak, alapvetően jobbak a többieknél.

A témában további kutatások elvégzését sürgeti a publikáció szerzője.

Tetszik(5)Nem tetszik(1)


 • oscaar

  Azert az ok-okozat sem mindegy, es az amit igazan nehez kideriteni. Aki matekosabb/realosabb beallitottsagu az tobbet ucsoroghet a PC-je elott (regen legalabbis nalunk igy volt atlagosan) -> tobb idot tolt online jatekokkal? Van (nem meglepo) tanulmany arrol, hogy aki szereti a sci-fit, abbol nagyobb valoszinuseggel lesz pl. csillagasz. Akkor most azert lett csillagasz, mert a sci-fi inspiralta, vagy eleve erdeklodott a vilagur irant, ezert kattant ra a sci-fi irodalomra?

  Tetszik(7)Nem tetszik(0)
 • Saturas

  Tanúsíthatom, egyetem alatt 2 félévig wowoztam, mindkettő végén sikerült tanulmányi ösztöndíjat kapni. A többin sajnos nem 🙁

  Tetszik(6)Nem tetszik(1)
 • Kvarclovag

  Én rengeteget játszottam RPG-kel, mégis úgy kellet matekból, fizikából átrugdosni.
  Szóval hibás ez a kutatás! 🙂

  Tetszik(2)Nem tetszik(0)
  • Tethisz

   Sima RPG-vel, vagy online játszható fajtájával? Mert a fent olvasható cikk az előbbiekről nem említett pozitív hatást.

   Tetszik(1)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/Arathor/Faralethx/advanced Faraleth

  apám focista volt. szar volt vele játszani, mert mindig kicselezett. így inkább leültem legozni. ettől x lábam lett.
  általános iskolában jártam heti 2* foci edzésre (meg úgy 5* ki). aztán 4-ben szemüveges lettem, és féltem, hogy mikor rúgják le, így többet nem mentem.
  elkezdtem olvasni. aztán 6-ban kaptunk egy gépet. megtetszettek a játékok. végre valami, amiben jó vagyok szemüveggel is.
  aztán ez megmaradt. sokat ültem otthon, gép előtt vagy olvasva, - így az izomzatom nem fejlődött ki rendesen, most már hiába vagyok oda a fodballért 🙁 - viszont több lexikális tudást és jóval erősebb szövegértést, jobb fejszámolást, erősebb logikát tudhattam magaménak, mint az osztálytársaim.

  Tetszik(1)Nem tetszik(2)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/arathor/Skaven/advanced skaven

   igen, mondjuk azt en is hallottam hogy az izom az olyan hogy ha egyszer nem fejlodott ki akkor aztan mar mindegy, nem lehet semmit sem tenni. 🙂

   Tetszik(16)Nem tetszik(3)
   • http://eu.battle.net/wow/en/character/Arathor/Faralethx/advanced Faraleth

    ne légy ennyire okos, ha nem tudod mit beszélsz.

    Tetszik(3)Nem tetszik(13)
 • majk

  szinten minden vizsgaidőszakomat alatt a wow "segítségével" abszolváltam. többször ösztöndíjat kaptam és végül okleveles mérnök lettem, tdk győzelemmel és komoly kutatási eredményekkel. konkrétan motivált az hogy tanulás mellett játszottam. amikor nem játszottam az üres időket általában felesleges vedeléssel töltöttem. a feleslegest azért írom így, mert mellette is rengeteget vedeltem és buliztam 😀
  nekem nagyon működött ez a szisztéma.. nyilván nem kell túlzásba vinni, de amikor olyat olvasok, hogy a játék így meg úgy tesz tönkre embereket, akkor azért csóválgatom a fejem

  Tetszik(1)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑