OTHER limanowa_cover

Készült 2017. március 27. | írta Khas Dylar

0

Ahol tud segít, sokadik rész: Heroes of the Great War: Limanowa 1914

Nem nagyon szoktunk Blizzard játékokon kívül foglalkozni semmivel, főleg nem offline témákról, de most – némi személyes érintettség okán – kivételt teszük.

Mindig öröm minőségi magyar ötletről beszámolni, főleg ha az olyan, amivel ennyire jól lehet szórakozni. Egy történelmi társasjáték-sorozat első részéről van szó, a Heroes of the Great War: Limanowa 1914-ről.

“War. War never changes.”

Taktikai háborús játék, casual wargame, Rizikó on steroids. Itt nincs győzelmi pont gyűjtögetés, elvont metajáték, isteni csodára várás, diplomácia és körről körre változó szövetségek: klasszikus háború van, két sereg, négy hadtest áll egymással szemben az I. Világháború keleti frontján, egy lengyel kisváros környékén és egymás felé hajigálnak gránátot, embert, bajonettet, faágat, kutyátmacskát, mindent, ami a kezük ügyébe kerül.
A készítők igyekeztek a grafikákat és az egységeket jelző miniatűröket valósághűre megcsinálni, nemcsak olyan nagyobb dolgokra figyelve, hogy mondjuk a tüzérségi ágyú korhű legyen, hanem a tisztek sapkája is hasonlít a való életben viseltre. Az alapjáték négy tábornokkal érkezik (két orosz, két osztrák-magyar), mind rendelkezik két-két különleges képességgel, amik szintén a századelőn élő tábornokok tulajdonságait próbálják mímelni. Nem akarok most belemenni a szabályok részletes elmesélésébe, fölöslegesen duzzasztaná csak a szöveget, de szerencsére a készítők megosztották a teljes szabálykönyvet, amit innen lehet letölteni: http://gladiatorgamesltd.com/EN_rulebook3_1.pdf
Még vannak benne elírások szép szerével, de serényen írtják a bugokat.

We require more minerals

A beszámoló aktualitását az adja, hogy a játéknak ma indult a Kickstarter kampánya. Amikor ezeket a sorokat írom, már 10% felett tart a pénzgyűjtés, ami szerintem nem rossz nyitás egy szinte semmiből jött projektnek. A KS-oldalt itt éritek el: https://www.kickstarter.com/projects/2038926808/heroes-of-the-great-war-limanowa-1914.

Jó, jó, de milyen a játék?

Röviden? Fasza!
Egyébként meg töltsd le, nyomtasd ki és mondd meg te:

Print & Play trial

A kártyákat érdemes 200-300 grammos papírra nyomtatni, úgy kevésbé használódnak el, a játéktábla és az egységek mehetnek sima lapra.
Ha nem szeretnél letöltögetni, meg nyomtatgatni, akkor van hozzá egy trial version a Tabletopia-n:

Tabletopia

Nekem volt szerencsém kipróbálni két kisebb scenariot már, a teljes játékkal még nem játszottam. Ennyi alapján azt mondhatom, a játék folyamatosan izgalmas, minden kör eseménydús, nincs olyan, mint például Arkham Horrorban, hogy egy-két filler kör is belefér és nem csinálsz semmit. Ez a két scenario egyfajta bemutatónak is felfogható, a fentebb linkelt Print&Play verzió is ezeket tartalmazza, sokkal egyszerűbb ezekkel a játék, mint a négyszer ekkora táblán játszódó teljes game: kevesebb szabály van, speciális egységek közül sem játszik mind (Podolin ostrománál például a Tábornokok nincsenek a táblán), úgyhogy bemelegítésnek és rutinszerzésnek tökéletes. Rutinra pedig nagy szükség lesz, mert bár a játék nem rocket science, de azért nem egy tic-tac-toe, ahogy a Blizzard játékokra is, erre is vonatkozik, hogy “easy to learn, hard to master”: ismerni kell az egyes egységek tulajdonságát, hogyan lehet ezeket sikeresen kombinálni és persze a csatakártyák szerepe is kulcsfontosságú – kell hozzá némi idő, 2-3 játék, mire az ember belerázódik teljesen és már fejből tudja, hogy két kör múlva mennyit fog érni a kezében lévő, most még értéktelennek tűnő lap.

A játék Facebook-oldala erre van: https://www.facebook.com/heroesofthegreatwar/

A kiváló Dice & Sorcery blog is írt róla: http://diceandsorcery.blog.hu/2017/03/27/limanova_uj_magyar_fejlesztesu_jatek_a_kickstarteren

És persze a társasjátékok Mekkájában, a BoardGameGeek-en is van saját oldala, ahol értékeléseket, napi híreket olvashattok és a készítők azt ígérték, napi rendszerességgel fognak tippeket-trükköket posztolni: https://boardgamegeek.com/boardgame/210417/heroes-great-war-limanowa-1914

Én nagyon izgatott vagyok, mert első látásra beleszerettem a játékba, az első tesztjátékon egy lendülettel három meccset is játszottunk, mindhárom lement 1-1 óra alatt, szóval nem lehet azt mondani, hogy egetverően sok időt vinne el. Végig feszült volt a hangulat, két meccset is játszottam, ahol a győzelem az utolsó körben, az utolsó ütközettel dőlt el. A játékot patikamérlegen egyensúlyozták ki (ez van, ha programozók fejlesztenek játékot), néha valamelyik egység vagy kártya túl erősnek tűnhet, de ilyenkor biztos lehetsz benne, hogy vagy jól taktikáztál és sikerült az ellenfeleidet csapdába csalni vagy pedig a másik oldalon megbújik egy hasonlóan erős kártya vagy egység. A szerencsének minimális szerepe van, de a kockadobások miatt persze azért kell vele számolni, nem érdemes vakon belemenni kétes szituációkba, bízva Fortuna asszony kegyében.
Remélem, sikeres lesz a Kickstarter kampány, én már beledobtam a magam két centjét, várom már, hogy a kis műanyag huszárjaimmal felkaptassak a hegyre és felprédáljam az oda beásott géppuskafészket!

Szolgálati közlemény:

Van neked is játékod, amit szívesen bemutatnál a közönségnek? Esetleg egy társas vagy valami online szüttyögés? Küldj belőle tesztpéldányt vagy egy linket és mi jól rávetjük vigyázó és végtelenségig kritikus szemeinket! Elérsz minket lent kommentben, oldalt a szerkesztőségi e-mail címen vagy pedig a Facebook oldalunkon!

Tetszik(7)Nem tetszik(0)

Tags: , , , , ,


Back to Top ↑