World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


SWTOR no image

Készült 2012. február 2. | írta Aleph

64

Keményen megállta a helyét az SWTOR

Minden erőfeszítésünk ellenére. Megérkeztek ugyanis a hivatalos adatok az EA-tól.

2 millió eladott játék
1.7 millió előfizető

Ezek az első ingyenes hónap után nem sokkal mért adatok. Úgy vélem ennél erősebb kezdésről álmodni sem mertek a készítők. A maradás mellett szólhatott a legdurvább hibák aránylag gyors javítása és az egy személyes játékélmény bőséges tartalma. Az EA szerint az 500k-s előfizető bázis is bőven nyereségessé tenné a játékot, úgy hogy a rajongók bízhatnak benne, hogy sok figyelmet és ráfordított munkát fog kapni az EA új arany tojást tojó tyúkja.

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags: , , ,


 • MagonDead

  Marha messze van még az 'arany tojást tojó tyúk' státusz innen még. 🙂 Tavasz közepén lesz érdekes ez az adat, meg mondjuk ősszel. Most még simán viheti a hátán a hype.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • LnB

  Segítség kellene. Egy ismerősöm megrendelte a játékot, és mikor kibontotta nem volt benne a cd-kulcs. Lett szólva a webshop-nak, és az Electronic Arts-nak is. Electronic Arts azt mondta, írtak ticketet a Bioware-nek. Ennek már több hete. Nem tudtok tanácsot adni mi lehet a megoldás a problémára? (Újra vásárlást kizárva) Fogyasztóvédelem tud ilyenkor csinálni valamit?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Kalandor

  Kipróbáltam, és tetszik! Ugyan leginkább a "Casual MMO" szavakkal tudnám jellemezni, de azért nem rossz. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/dragonblight/galleoth/simple Galleoth

  @LnB:
  Szerintem menjetek "sorba". Üzlet ahol vette -> customer support -> valami magyar érdekvédő cuccos, pl. fogy. védő

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/bloodscalp/zakarias/simple Verminaard

  én ezt nemértem...akkor most még se lesz F2P?..dehát nekem azt mondták... /trolface 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Endyr

  nagyon kivancsi leszek plul a kov. negyedeves adatokra, csodalkoznek, ha maradnanak ezek a szamok

  minden csoda 3 napig tart, MMO-k eseteben 3 honapig

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Vilendor

  Azért szerintem pár százezret nyugodtan le lehet abból vonni a szépítés és felfele kerekítés miatt. Aztán pedig érdemes lesz vissza nézni 3-6 hónap múlva, mikor már mindenki felszintezte a negyedik altját is, már unalmas a játék gerincét adó sztori és qestelés üzemmód. Addigra nagyon sok mindent javítani kell még high end tartalmon, hozzá igazítani és használhatóvá kell tenni UI-t, hogy legyen miért maradni. (mielőtt nekem esnek: mondom mindezt befizetett aktív swtor accal)

  De ha szerintük még 500k előfizetővel is rentábilis, akkor nem igazán kell félteni a játékot.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Drout

  @Vilendor: keserű a szőlő?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Aleph

  @Drout: Savanyú, de ne kezdjük el a nyervákolást és a személyeskedést ismét.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • dudi

  Csodálkoznék ha akár egy évig is megmaradnának az előfizetők. Én egy másfél hónap alatt úgy meguntam a játékot, hogy cancelleztem már az subscriptiont. Kiváncsi vagyok ki fog ezzel hónapokig játszani, iszonyatosan unalmas ez a wow concept már. És idén elvileg lesz TERA, GW2, Diablo3 kiváncsi leszek mennyi előfizető marad év végére. Mert a cinematiconkon kívül semmi előrelépés/újítás nincs az mmo-khoz képest. Totál ugyanaz a concept star wars köntösben. Én mondjuk arra sem számítottam, hogy ilyen jól kitalálják a classokat, csakhát nagyon kevés van. Szóval szerintem 2 hónap után marha unalmas, és szerintem sokan csak azért vették meg és tolják, mert nincs semmi értelmes játék ebben kategóriában (jó a wow-ot porrá unta már mindenki 😀 ).

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Eredar

  @Drout: epic fail

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/bloodscalp/zakarias/simple Verminaard

  @dudi: Realy Sherlock? Azért lássuk be a műfaji (MMORPG) besolrolás szab némi korlátot, de ezen a gondolatmeneten haladva a Dune 2, a Red Alert az Age of Empires és a Stacraft is ugyan az, mindegyikbe resource-t kell gyűjteni, egységeket gyártani és leölni a másik bázisát.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Charmed

  Szerintem a 2. hónap után adatok jobban megmutatják majd, hogy mennyire lesz sikeres, a tendenciáról nem is beszélve, hogy csökkenni, vagy nőni fog-e az előfizetők száma.

  Én a wow accok számára és összetételére is kíváncsi lennék...egyrészt arra, hogy ebben a negyedévben hogy alakul majd, másrészt arra, hogy hány valódi havidíjas acc van, és hány olyan amit játék-óránként fizetnek. A rossz nyelvek azt mondják, hogy csökkenni főleg a havidíjas US-EU accok száma csökken.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • xruu

  Ahogy már a massively is update-elte a hírt erről:

  The company also notes that "Active subscribers means anyone paying OR in their trial period. MOST of those 1.7m are paying at this point."

  (forrás: http://massively.joystiq.com/2012/02/01/ea-reveals-swtor-subscription-and-sales-numbers-beats-financial/ )

  Szóval 1.7m-be BÁRKI beleszámít aki jelenleg előfizető VAGY előfizető volt a 30 napos trial időszakban. Pl én is beleszámítok holott már rég lemondtam az előfizetést az első hónap után és mindenki más is beleszámít aki már rég cancel-elt mert nem tetszett neki. Ez amolyan játék a számokkal, ahogy pl blizz is hozzászámolja a kínaiakat a havonta fizetőkhöz, holott ott sokan netcafe-ból játszanak perc alapon és nem is havidíjasok.

  A nagy mintával dolgozó xfire statisztikában swtor-al játszott óraszám bőven több mint 50%-al esett már, ez nem előfizetőszám, de maga a változás trendje követi az előfizetők változását: http://www.xfire.com/games/swtor/Star_Wars_The_Old_Republic/
  A peak 80k-ról 40k alá esett. Bármennyi is volt tehát az induló játékos, azoknak több mint a fele már nem játszik.
  Mielőtt valaki benyal egy ilyen félrevezető hírt talán előbb utána kéne nézni hogy pontosan hogyan is számolták ki az 1,7m-et, nemrég pl a Bigpoint nevű f2p-el foglalkozó cég kiszámolta hogy 250millió!! regisztrált usere van. Ami persze bizonyos értelemben biztos igaz, 2 éve mintha én is regisztráltam volna valami fórumokon.. (forrás: http://www.mmorpg.com/gamelist.cfm/loadNews/23379/Publisher-Bigpoint-Scores-250M-Registered-Users ) És ezt simán leközlik, 7milliárd ember él a földön abból 250millió bigpont user. Szóval ja, 1,7milla...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Pete

  @dudi: "Kiváncsi vagyok ki fog ezzel hónapokig játszani" o/

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://www.blackravens.net Cascade

  Kis pontosítás, az Earnings Callban elhangzottak szerint: 500k előfizetővel lenne nullszaldó, míg profit realizálása 1m előfizetőnél kezdődne. Ez elég magas fenntartás, fejlesztési és licencsz költségekről árulkodik, de hát ezt tudtuk.

  Az adatokat azért picit megmasszírozták, de ez a kezdés így is - úgy is nagyon erős. Várjuk a negyedéves adatokat, ott már kevesebb lesz a mozgástér, ha képes lesz tartani a számokat és nem csökkenni, akkor szép jövő előtt áll a játék, ami azért meglepő lenne a számomra.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Mevris

  Az elején én is védtem, mint az anyatigris az SWWTOR-t, de az a múlté. Ahogy sokan köpköditek, meg adjátok neki az ívet az azért kicsit túlzás, h mióta megjelent temetitek, de ha 500k előfizető is elég akk tuti még 1db ig menni fog.
  Bevallom én is elkezdtem megunni, de még mindig van előfizetésem, kb. addig míg megjeleni a diablo3 🙂 , meg a Mass Effect 3, TERA, és nyáron újra wow amint lehet pandázni. 😛

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • drmilo

  Mindig jól jön a konkurencia. Én csak örülök neki, bár ahhoz kevés hogy megvegyem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • gumacs

  @xruu: nem kötöszködés képpen mondom de nem számit az aki volt mert idézem ez van oda irva: "Active subscribers means anyone paying OR in their trial period. MOST of those 1.7m are paying at this point." bárki aki éppen az aktiv trial periodjában van vagy előfizetésében ebben az időben ( at this point)

  ui.: ésnem trollkodásnak vagy flamnek írom de ugyan ez volt az első egy hónap elött hogy a második honapot már senki se fogja befizetni... most meg mindenki azt mondja várjuk emg a harmadikat

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Zake

  @Verminaard:
  De ez így van. Én pl. a D3-ra se nagyon vagyok jelenleg kíváncsi, elég uncsi már a hack&slash játékmenet így 2012-ben a sok D2-zés (meg WoW) után. A WoW-ot meguntam, így pl. az SWTOR már másfél hónap után kezd unalmas lenni, mert kb. ugyanaz... Nem értem mi ezen olyan meglepő. Ezért várjuk az olyan játékokat, mint a TERA (én ezt mondjuk nem, mert a csöcs- meg a kelet-faktor kiveri nálam a biztosítékot) vagy a GW2, mert ezek új dolgokat tudnak felmutatni. Nehogy már 20 év múlva is ugyanazokat a játékokat kelljen játszanunk csak más skinnel. Persze néha-néha jó lehet elővenni a pongot is, de azért ha minden játék a pong mintájára készülne az már elég unalmas lenne...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @gumacs:
  "bárki aki éppen az aktiv trial periodjában van vagy előfizetésében ebben az időben ( at this point)"
  Nem. Az van ott, hogy aktív account számít, aki előfizet vagy a trial idejét tölti, ez 1,7 millió. Majd hozzáteszi, hogy jelenleg (at this point) ezeknek a többsége előfizető.

  @Verminaard:
  Pontosan ahogy mondod, hogy SC, az AoE, stb. totál ugyanaz a játék. Rá is untak az emberek, "néhány" fanatikust leszámítva napjainkban senki se RTS-ezik (néhányt ahhoz képest kell nézni, hogy amikor ezek a játékok kijöttek, mennyien RTS-eztek arányaiban). Én már évek óta mondogatom, hogy a klasszikus MMORPG kategóriát a WoW 100%-ban kimerítette, ahhoz már hozzáadni nem igazán lehet. Igen, ez azt jelenti, hogy előbb utóbb az MMORPG-k is háttérbe szorulnak majd, amint kijön valaki valami újjal (illetve talán annyi a különbség, hogy a kifutás kicsit lassabb lesz, mivel egy normális játék életciklusa max pár hónap, egy MMO-é meg pár év). Ha a Blizzardnak van egy kis esze, akkor a Titan nem MMORPG lesz 🙂

  Én megjósolom azt is, hogy semmi MMORPG-nek készülő játékra nem fogja azt mondani a (WoW-os) közönség, hogy na igen ez tényleg új és nem csak "más skin".

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Adi

  Nincs még olyan MMO ami meg tudja törni a WOWot. Mármint játéktechnikailag annyira össze van rakva és olyan jó rendszert alkot amit mások nem fognak tudni elérni. Nem WOW fan vagyok, csak realista. Megnéztem az SW: TOR-t is, klassz sztori, meg minden, de sajnos nem rúghat egy labdába a WOW-val, pedig imádom a Star Warst és azt gondoltam, hogy NA EZ LESZ AZ A JÁTÉK. De nem lett...

  Közben előttem született egy igen jó hozzászólás (Cathfaern), egyetértek vele teljes mértékben.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • gumacs

  @xruu: Még annyit az xfire-es statisztikához hogy ha megnézed azt írja 7284 xfire user playing by day ami az 500 ezer játkoshoz képest is kevés. Nem mellesleg a játékidő csökkenés avval is magyarázható hogy a játék a téli szünetben jelent meg a legtöbb egyetemista, munkás ember otthon volt és ráért játsazni. Most vége van az ünnepeknek az egyetemisták is lassan csorognak vissza az egyetemre(attól függöen hogy mikor kezdődik nekik a második szemeszter) így mindenki egyre kevesebbet tud játszani. Mérnök infos egyetemista vagyok és szerintem ha azt mondom hogy az infosok alig érnek rá játszani akkor biztosra veszem hogy aki nem infos az még annél is kevesebbet játszik :D. Ezt most nem a játék védelméből teszem csak szeretem objektiven nézni a dolgokat nem mondom h nem hagyták ott egy jó párana játékot a második havi előfizetés előtt de azt se h nem csak ez az oka annak hogy csökkent a "nagy adatbázissal rendelkező" xfire felhasználok játék órája.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • gumacs

  @Cathfaern: Igen így a pontos 🙂 de a lényeg az hogy nem számolják bele a már töröld subscriptionöket 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Jhakakazoll

  Mint ezt már .hu-n is megpróbáltam letisztázni, ez a jelentés az EA 2012-es Fiscal (üzleti) 3. negyedévéből (Q3) van, ami 2011. december 31-én ért véget. Akkor már kinn volt a játék kemény 11 napja; a free 30 napodhoz pedig fel kellett lőni egy subot. Na hát ezeket keményen beleszámolják ilyenkor, még ha december 31 óta canceleztél is. EA Games fuck yeah!

  edit: Nem akarok senki lelkébe gázolni; csak utálom ha az EA pofátlanul trükközik ^_^

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/bloodscalp/zakarias/simple Verminaard

  @Cathfaern: Ezt már korábban is írtam, de szerintem a legtöbb emberben, legalábbis azokban akik már veterán MMO-sok, az új MMO-kal szemben állított elvárásoksok az irreálisak, csak ezt nehéz észrevenni. Ha a WoWot vesszük alapul, akkor a játékosok többsége azt az élményt / érzést várja, mint amit a kezdetekkor a vanilában / BCben tapasztalt. Az első istákban való esetlenkedést, a barrens raidek, egyáltán az élmény h. x100-x1000 játékossal vagy interakcióban, másokkal együtt bóklászol. De azt már semmi sem fogja visszahozni. Azóta eltelt 6-7 év, a játékipar sokat változott és mi is idősebbek lettünk. Akkor új volt az egész műfaj minden izgalmas volt, fel kellett fedezni a játékot, a működést, a területeket. Akik az újjítások hiánya miatt panaszkodnak többnyire ezt az érzést hiányolják. Szerintem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • gumacs

  @Jhakakazoll: Ebben az a hiba hogy a decmeberiről már van statisztikánk arról már adtak ki egyet akkor amikor megjeletn a játék. De amugy ha emg olvastad azt a linket amin a statisztkák vannak láthatod hogy a játék megjelenésétől számított egy hónapos statisztikákról van szó. Inkább ugy fogalmazok hogy december 31.ig télleg nem votlak ilyen jók a statisztikái viszont ha azt irják hogy mai adat akkor én azt úgy vezsem hogy az egy független statisztika amit csak evvel egy időban hoztak nyilvánosságra a Q3-as statisztikával mert különben nem írnák oda hogy mai. Decemberre még 1M-re mondták az előfizetők számát ha télelg úgy van ahogy mondod akkor az EA magával cseszne ki mert úgy tud mégtöbb vásárlót magához csalni ha jó statisztikákat mutat, viszont ehhez képest a decemberi rosszabb.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Mithorn

  @xruu: Xruu az in their trial period az nem az aki első hónapos trialos volt, hanem azok akik még azok, lásd nem első napokban vette hanem mondjuk január elején. Aki első hónap után lemondta és a felmérés előtt letelt az 1 hónapja és lemondta az ebben nincs benne.

  És még egy valami az Xfire-el játszott óraszám se feltétlen lemondott accot jelent, hanem azok akik kezdetben 8-10 órán át is nyomták, ma mondjuk már csak raidelnek napi 2 órát pl.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Melondothir

  @Jhakakazoll: Próbáld meg legalább Aleph cikkét végigolvasni, vagy az angol nyelvű közleményeket, mielőtt összeesküvés elméletek gyártásába kezdesz.

  Elhiszem, hogy sokan remegve várták már a negatív adatokat, nekik csalódás lehet ezek a számok. Az Swtor sikerrel vette az első fontos akadályt, amibe az elmúlt évek alatt sok mmorpg bicskája beletört. Nem, ettől még nem biztos, hogy hosszútávon is sikeres lesz a játék, de az tény, hogy egy fontos csatát megnyertek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Jaedenar&n=Dvine Vince

  @xruu: Szövegértééééés!

  “Active subscribers means anyone paying OR in their trial period. MOST of those 1.7m are paying at this point.”

  Ez azt jelenti hogy aki előfizetett az első hónap után vagy JELENLEG a Trial periodot használva játszik (gy.k: idén vette), ergo a konklúziód bukta...

  Másrészről annyira vicces, hogy aki idáig armageddont vizionált az első hónap végére az most áttette 1-2-3-6 hónappal későbbre! 😀

  @Cascade: Figyi fogsz te még ezzel játszani? Ha nem akkor passzold már át a guild leadert, mert így finoman szólva félgőzön megyünk és recruit is kellene! (ja és EV hard 4/5)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Sheza

  http://www.mmo-junkies.net/statistics/

  Az elso honap armageddonja reg megvolt. Valahogy inkabb hiszek a harmadik fel altal gyujtott adatoknak mint az EAnak.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Jaedenar&n=Dvine Vince

  @Sheza: Más valamit beleböfögni a twitterbe vagy a honlapra, és más kamu adatokat nyomni a részvényeseidnek és befektetőidnek.

  Ha az előbbivel buksz csak pár ember néz rád rossz szemmel, ha az utóbbival buksz azt úgy hívják, hogy "Share Price influencing Event" & Fraud ami minden tőzsdei cég rémálma ahogy azt olyan szépen lehetett látni a Bear Stearns befektetőcég földbe állásakor.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • gumacs

  @Sheza: http://www.mmo-junkies.net/topic/210-swtor-statistics-tool-faq/ tessék olvasd el a faq-t sok minden kiderül belöle az is h arra nem használható amire te akarod : "Can I make guesses on overall subscription count based on these graphs?
  No you shouldn't be relying on them to make so guesses. These graph purely relies on instantaneous server population values provided by Bioware, nothing more." Aki nem érti annka forditok: Lehet erre alapozva megbecsülni az előfizetők létszámát? Nem nem szaabd erre támaszkodnotok ez csak pusztán a szervererkről beérkező adatok a bioware-től semmi több. Magyaron itt helytálhat az amit én már mondtam egy korábbi posztomban és még másik is. 1. hogy az emberek dolgoznak iskolába járnka nem érnek rá játszani ugy mint a téli szünetben. 2 Illetve hogy ez nem lemondott accot jelent hanem hogy vki már csak raidelni jár fle a karijára emrt elérte a max lvlt pl.

  Edit: másrészt ezek a szerverek populációját írják amin meg bövitettek a játék megjelenése óta épp ezért tűnik ugy mintha "romlott volna a statisztika". Biztos romlott is egy kevesett(vgayis hát nem mint ahogy a hírből kiderült) de korán sem anynit mint amennyit "elvárnának" az emberek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://www.blackravens.net Cascade

  @Vince:

  “Active subscribers means anyone paying OR in their trial period. MOST of those 1.7m are paying at this point.”

  Annyit pontosítanék, hogy a 'most of those are paying' bárhol lehet 850,001-től egészen 1.7m-ig. Mivel pontos szám nincs arról, hogy mennyi ember fizet pontosan (van legalább 1 hónap számlázott periódusa), ezért nem lehet tudni, hogy mekkora a lemorzsolódási arány.

  Persze a 2m salesből az 1.7m subscriber kurva jónak tűnik, de ez csak egy pozitív spin, amihez persze minden joguk megvan, csak nem a valós képet mutatja (ahogy a Blizzardnál ugye a távol keleti "előfizetők").

  Ettől függetlenül ha a legrosszabb lehetőséget vesszük alapul, azaz a 850k billed subot, az is nagyon szép eredmény, úgyhogy mondhatjuk azt, hogy az első akadályt sikerrel vette a játék.

  "Másrészről annyira vicces, hogy aki idáig armageddont vizionált az első hónap végére az most áttette 1-2-3-6 hónappal későbbre!"

  Első hónap után Armageddont vízionálni eddig és ezentúl is baromság lesz, minden játéknál. Ettől függetlenül én 3 és 6 hónap távlatra koránt sem várok ilyen "szép" számokat. Ahogy azt már írtam feljebb, meglepne, ha meg tudnán tartani ezt az előfizetői számot.

  Játszani fogok vele, de a jelenlegi állapotában nem fogok előfizetni rá, a fenti számok alapján van úgyis elég sok teszterük 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://www.blackravens.net Cascade

  @Vince:

  Azért ne legyél már ennyire naív. Mindent lehet ezer módon tálalni, anélkül hogy hazudnod kellene. Jó példa erre a fenti "most of them are .."

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • MagonDead

  @Cascade: "Mivel pontos szám nincs arról, hogy mennyi ember fizet pontosan (van legalább 1 hónap számlázott periódusa), ezért nem lehet tudni, hogy mekkora a lemorzsolódási arány."
  Azért, ha összeadod, hogy dec. 21-én 1 milla előfizető volt, akkor a 30% nagyjából találó lehet, nem? Ezek alapján a köv hónap 1.4 milla körül várható, a kérdés az, hogy a még ezután vásárlók tudják-e majd kompenzálni a '1 hónapra még befizettem, de következőre már nem fogok' emberkéket..

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @Verminaard:
  De miért lennének ezek irreális elvárások? Alapvetően olyan dolgokat várnának el a userek, amiket nem kell már kitalálni, "csak" leprogramozni. Tapasztalatból mondom, hogy nem az utóbbi a nehéz 🙂 (normális esetben)

  Persze nyilván benne van az is, hogy sokaknak a WoW volt az első ilyen élménye... de messze nem mindenkinek. A WoW előtt gyakorlatilag két népszerű MMO volt nyugaton, az egyik az Everquest, a másik a Lineage 2 (népszerű alatt nyilván nem WoW szintű népszerűséget értek). Az ezekkel játszóknak amikor kijött a WoW az volt a reakciója, hogy "ááá ez el fog bukni, meg ez is hiányzik belőle, az is, meg jobb az EQ/L2"? Nem. A reakció az volt, hogy aki kipróbálta a bétát az ment is előrendelni a WoWot szinte kivétel nélkül, és lényegében csak a grafikát stílusát érte negatív kritika. Nyilván több oka is volt a sikernek, és a mostani milliós sikerhez a (nem időkorlátos) net, illetve általánosan a számítástechnika elterjedése is kellett. De nem csak az, hanem a WoW tudott olyan, és annyi újítást nyújtani, ami egyszerűen lesöpörte az akkor MMO-kat. Az SW:ToR milyen ilyen újítást tud? A szinkront. És itt vége a történetnek. Ez pedig egyszerűen kevés.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Sabee

  Nekem ismerősök azt mondták, hogy mostanság lemondják, de ha jön egy jelentősebb Bugfix akkor újra nekiesnek.
  Ha nem vagy überkocka és napi szinten nem 5-6 órát t lógsz a gép előtt akkor szerintem (a játszó ismerősök elmondásai, és a különböző fórumhozzászólások alapján) s TOR egy nagyon jó alternatíva annak aki úm. a casual mmo player kategóriát képviseli. Én is megveszem, mert bár most hagyják abba sokan, de nagyon szeretem az SW univerzumot, és nagyon tetszik a "single player" rész benne :). Pandáig, Diablóig(amit szerintem a nagy többség 1 nap alatt letol), Terráig (ami szerintem szintén bug/crash hegyekkel fog indulni) jelenleg bármi jobb mint a LFR (mivel mi is visszaestünk 10es progresszre, és oda meg nem férek be 🙂 ) vagy a random hc.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://www.blackravens.net Cascade

  @MagonDead: A decemberi adatokra én egyáltalán nem alapoznék és nem is nevezném őket előfizetőnek érthető okokból. Aktív előfizető az én szememben az, akinek aktív, fizetett periódusa van, tehát nem trial, nem early acces.

  Erről legkorábban feb végén lesz infonk, bár a trialt ott is erősen bele fogják vonni ebbe, de ugye az eladások csökkennek, tehát kevésbé fogja torzítani a kozmetika az igazi számokat.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Jaedenar&n=Dvine Vince

  @Cascade: Ez nem naivitás, cirka 16 év tőzsdei multicégeknél töltött munkaviszony alatt van némi fogalmam mi megy egy részvényeseknek tartott callon.... (ültem rajtuk eleget)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • kepo

  Szerintem nagyon is lehet újdonságokat hozni még az MMORPG iparba, ami fellelkesít az újdonság varázsával.

  http://gw2.variance.hu/

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • MagonDead

  @Cascade: Nem látom mi jelentősége van annak, amit írtál, a hivatalos dec 21.-i adat az volt, hogy 1 milla eladott példány, nem 1 milla early access vagy trial, hanem 1 milla eladás. (Hancu még írta is, hogy de nem ennyit ígértek a preorder adatok..) Ebből maradt meg 700k, ha azóta eladtak még 1 millát. Nem?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://www.blackravens.net Cascade

  @Sabee:

  Ahogy megcsinálják, ami számomra vállalhatatlan, kibírhatatlan, én is játszani foguk újra:

  - hires texturák
  - warzone fps meg úgy általában az fps
  - ui (megelégszem itt egy scale és mozgatással)
  - töltési idők (ebben is fejlődtek sokat)
  - kiszedik a sok orbital stationt meg airlockot
  - AH felület

  Amit fixáltak már:

  - ability delay

  Ha ezek megvannak, a többi baromság már elviselhető, sztem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Sabee

  @kepo: nos pont nem lehet vagy iszonyat nehéz. Gondold el mi lehet ami új? Klasszok? AH? Talrentrendszer? Ugyanmár, mind ugyanaz csak más a neve (nem tudom kipróbálta e valaki a Gates of Andaron-t, de nagyon tetszik nekem, még akkor is, ha egy kicsit "primitív" (bár ez se jó szó, de ha lenne pénz a fejlesztésre, akkor tuti jobbat ki tudtak volna hozni a készítők) legyen az fantasy v scifi.
  Szerintem ami fantasy stílusban nagy újítás lehet, az:
  1. nincs frakció, csak érdekcsoportok/közösségek
  2. egyéni fejlődés és közösségi fejlődés (nem csak annyi, hogy egy guilden belül próbapubi vagy vénróka rank vagy)
  3. jobb egyéni kereskedelem (ez Aionban egész jó kezdemény volt, csak hát azon is lett volna mit csiszolni). Lehessen ne csak hadi hanem kereskedelmi szövettségeket kötni.
  4. a képességek/képzettsége ne legyenek kaszthoz kötődőek, hanem gyakorlás/ iskola/quest/storyline függőek (amik alapján reálisnak tartom, hogy lesznek valóban "félistenek" ha eleget kockulnak a játékosok, de ez az életben is így van, lásd hivatásos kommandósok, vagy specialisták, etc)
  5. dinamikusabb pvp, amit nem öl meg a "felrepülök 100y-ra és nem tud hozzámérni senki". Pl. GW1 ben ott volt a karavánkísérés ami szerintem baromi jó buli. Elhiszem, hogy van aki questelni/storyzni szeretne, "békés-jámbor" fajta, de hát, questeljen máshol 🙂 (amúgy wowban nekem nagyon tetszik az (bár ez is korlátozás), hogy vannak az allis/hordás/semleges területek és ez low lvl-en azért nem veszi el a játékélményt).
  6. "Domínium" rendszer, élő játékosok/intelligens NPC(csoportok) támogatásával
  Etc... etc... ezer dolog van még amit egy profi fejlesztő csapat szerintem -amikkel ezek a kiadók rendelkeznek- elég könnyen meg tudna valósítani.

  Szóval amit ki akartam nyökögni: az eddig hallottak/olvasottak alapján a TOR egy szimpatikus játék (ezért is próbálom ki:) ), a nagyon erős single rész miatt, az újdonság (sci-fi) miatt, de hogy a GW2, Terra mivel fog előrukkolni, a szebb designen kívül, arra nagyon kíváncsi leszek. Conan is szép volt, tetszett a single rész (night), de kb ennyi pozitívum volt benne. Elkapkodott, korán kiadott, félkész játék. TOR-t nem tartom annak, de szerintem mikor a hardver-szerver-kliens részt tervezték nem számoltak ekkora "igénybevételre". Remélem javítják, mert amíg megjelennek a (da)Xiongmao-k addig jelenleg WoWban csak a "nem megdöföm a földet 10000000x" típusú Achik gyűjtögetése ad élvezet.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @Sabee:
  Nézz utána a GW2-nek, ugyanis a nagy részét tudja amiket leírtál valamilyen formában 🙂 Szvsz az egyetlen MMO jelenleg, amiben van tényleges innováció. Tera csak simán folytatja a L2/Aion vonalat, annyi különbséggel hogy fps-szerűen targetolsz. Btw. csak bétát próbáltam SW:tor-ból, de az alapján pont annyira sci-fi, mint maga a film (gyengébbek kedvéért: az sw világa közelebb áll a fantasy-hoz, mint az igazi sci-fihez)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Sabee

  @Cathfaern:
  K, lehet kicsit alultájékozott vagyok GW2terén, de egy nagy kérdés akkor is várat magára: Mi az ami megvalósul? (És egy kisebb, de ugyanolyan fontos: milyen lesz a support?)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Sheza

  @gumacs:

  "ATTOL HOGY NINCS TOBB EMBER ONLINE MEG NEM JELENTI AZT HOGY NEM JATSZAK TOBBEN"

  Szalmaszal utani kapkodas.

  Az SWTOR latvanyosan elbukott. Meg a masik hiresen nagy MMO bukta, a WAR lemorzsolodasa is kisebb volt mint az SWTORe.

  Ja, meg ami lemaradt. Hatalmas tevedes volt a 300 millio dollar, igy utolag is elnezes erte. Sokkal tobb volt.

  http://massively.joystiq.com/2012/02/01/ea-reveals-swtor-subscription-and-sales-numbers-beats-financial/

  "The company ended up earning an adjusted $344 million for a total net loss of $205 million"

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hancu

  @Sheza: Én értem hogy te keresztes háborút folytatsz a SWTOR ellen, de ez már kezd kínosabb lenni, mint azok, akik mellette csinálják ugyanezt.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Melondothir

  @Sheza: Te még xruu agymenését is felülmúlod. Gondolom van egy Swtor voodoo babád és tűvel szurkálod "Akkor is megbuktál" kiáltásokkal. Hajrá, nem akarom elvenni az örömödet. Megvan mindenkinek a saját keresztje.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • zska26

  @Sabee : Azért én annyira nem örülnék az ilyen félisten dolognak,és nem a valóságban sincs ilyen..Kb annyi a különbség egy kommandós és köztem mint pve pista és gladiator között,nem pedig annyit mint én és mondjuk Goku közt..
  Túlságosan grindessé tenni szerintem.
  (Bár ha lenne ilyen egész nap tolnék egy karit hogy noobokat ölhessek szóval...)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Mithorn

  @Sheza: Sheza cicus, az EA totál vesztesége és bevétele mit árul el neked az SWTOR-ra költött összegről? (halkan jelzem semmit, ez a kiadó összes project bevétele, és a végső vesztesége (ami jelzem nem tartalmazza a boltokba már kiszállított, de nem eladott példányokat (nem csak swtort hanem minden EA játékot))

  amit irtál : The company ended up earning an adjusted $344 million for a total net loss of $205 million az azt jelenti, hogy az összes bevétele 344 milla dollár volt, és a végén 205 milla dollár veszteséggel zárt. Vagyis összesen 549 millió dollár kiadása volt minden projectjére, beleértve a takarítókat is, és nem csak az SWTOR készült az EA-nál idén, az SWTOR-ra költött összeg értelmezhetetlen ebből a számból, annál is inkább mert az SWTOR-t legalább 3 évig fejlesztették, tehát a rá elköltött pénz is minimum 3 év alatt ment el.

  * Ezt a cicusozást nem nagyon kéne erőltetni. Nem a Kék Osztriga Bárban vagy. *

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Mithorn

  A legfrissebb becslések szerint 200 milla volt.

  link:http://www.gamezone.com/news/new-estimates-suggest-swtor-development-cost-200-million

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Mithorn

  Mielőtt valaki félreértené én is kritikákkal illetem SWTOR-t, tonnaszám követtek el hibákat, meglátjuk mi lesz fél év múlva. (Abban a szerencsés helyzetben vagyok ,hogy újságíróként játszhatok WOW-al, RIFT-el, EVE Online-al és SWTOR-al is egyszerre, szóval azt hiszem fanboy dolog rám nem illik túlzottan.)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hancu

  @Mithorn: Oké, tudom, grammarnácik haza, de újságíróként előbb az idegen szavak ragozását tanuld meg. WoW-val, Rifttel, Eve Online-nal, SWTOR-ral.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/dragonblight/galleoth/simple Galleoth

  @Sheza:
  Biztos én vagyok szájjalfestő, bárhogy bűvölöm a grafikonokat, nekem nem akar kijönni olyan adat, hogy hány aktív acc van. Esetleg elmagyarázod, hogy mit kell nézni kérlek?
  @Cathfaern:
  Hozzáállás kérdése, mint azt remekül bemutattad, az, hogy mit vagy hajlandó meglátni hibának a wowban, vagy újításnak az swtorban.

  Bár itt is megjegyezném egyébként, hogy vannak MMO sajátosságok, ezen belül WoW sajátosságok, és nem fordítva. Valamint, hogy 1. generációs MMO-k eléggé megkötik a fejlesztők kezét, és ezért nem tudnak már gyökeres változtatásokat berakni, egy játékba sem. Ezt fel kell dolgozni lelkileg, vagy nem first gen MMO-val tolni. Jön a GW2 az már nem az lesz.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Mithorn

  @Hancu: Köszi a javítást!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Mevris

  Sorry skacok, de már azt érzem, h tényleg keresztes hadjárat megy egyik oldalról, és a másikról is, de miért? Nem értem, tényleg, és nem mind1?. Most az a baj, h az összes eddigi úgymond wow-féle MMO instant megbukott és ennél még nem ismerték el? Senki nem akarta bántani a WOW-ot, ne adj isten a blizzard-ot.
  Lehet az gond, h wow népessége is csökkent és így próbálják visszakergetni néhányan az embereket?
  Vagy miért kell támadni egymást olyan miatt ami tökre szubjektív, mindenki azzal tölti el a szabad idejét amivel akarja és persze ha az nem ütközik törvénybe 🙂 .
  Akinek tetszik had játsszon vele, és ha annyira veszteséges lesz akk úgyis le fogják húzni a rolót.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Sheza

  @Hancu:

  Ja, az a gonoooosz valosag keresztes haborut hirdetett szegeny SWTOR ellen 🙁

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

  @Sheza: Nem kell hepciáskodni, meg gerjeszteni a hangulatot. Más is tökéletesen tisztában van vele, hogy milyen állapotok uralkodnak a játékban. Nem kell ötször megismételni a nyilvánvalót.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hancu

  @Sheza: Nézd, nyilvánvaló hülyeségeket írtál ebben a legutóbbi kommentedben, többen is rámutattak miért. Arról nem is beszélve, hogy beidézel valakitől olyasmit, amit nem mondott, capslockkal ordítva helyesírási hibákkal, ez azért a szánalom legalja. Az, hogy te a saját vízióidat hiszed valóságnak, és ilyen szenvedéllyel gyűlölsz egy játékot, sajnos nem azt mutatja, hogy minden rendben lenne nálad.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/Stormscale/G%c3%b3dmode/simple Martinex

  Csak egy érdekesség: pár hónapja még mindenki ki volt borulva a pandák miatt. Aztán megjelent az SWTOR, sokan kipróbálták, és vagy mai napig játszanak vele és védik a játékot, mások abbahagyták és nincsenek róla jó véleménnyel... de ami a legnagyobb változás, hogy sokan írták, hogy pandáznának és várják mér az új kieget. Visszanézve ezen emberek többsége ki volt borulva, hogy Hello Kitty lesz a WoW-ból! Fura, hogy pár hónap alatt és egy SWTOR megjelenéssel mennyit tud változni az emberek hozzállása valamihez 😀 Ha így nézzük a dolgot, még a Blizzard hálás lehet EA-nek az SWTOR-ért.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Zake

  @Martinex:
  Te nyomon követted hogy név szerint kik voltak azok akiknek nem tetszett a MoP, de most várják? Vagy még mindig lehet hogy nem ugyanazok voltak...?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/Stormscale/G%c3%b3dmode/simple Martinex

  @Zake: Jó a memóriám 😀 Egyébként értsd a poén a részét a dolognak és ne akard kicsvarni!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • pewpew

  @Verminaard: messze van még az a december

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑