World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


WARCRAFT no image

Készült 2007. június 3. | írta Csülök

74

Shield block whine

Bemelegítésképp az alapok. Crushing blow elleni immunitáshoz a tanknak annyi ‘avoidance’t, elkerülési képességet kell összegyűjtenie, hogy az az ütések típusát eldöntő táblázatról lekerüljön. Ilyen avoidance a block, parry, dodge és miss. Crushing blow az utolsó amit erről a táblázatról le lehet tolni, tehát a tank block+dodge+parry+misse 100% felett kell hogy legyen (igazából 102.5% de az most mindegy). A crushing blow 150% sebzést oszt, nem kívánja senki kihealelni, túlélni se egy könnyű dolog helyenként.

Namármost warrioroknak van egy Shield Block nevű képessége ami rövid időre a block esélyét 75%-kal megnöveli. Hétköznapi statok mellett: 10% miss, 20% dodge, 20% parry és 25% block, 98% blockja lesz a warriornak, az esélyek így fognak módosulni: 10% miss, 20% dodge, 20% parry és 50% block. Ez pontosan azt jelenti amire mindenki gondol: 10% esély arra hogy a boss mellédüssön, 20% esély hogy kikerüld az ütést, 20% esély hogy fegyverrel háritsd és 50% esély arra, hogy a pajzsoddal csökkentsd a sebzést. Ebben a helyzetben a dodge, block és miss értékesebb, mivel a például +2% dodge hatására megnökedne a dodge esélye 2%-kal és 2%-kal csökkenne a block esélye, mivel alacsonyabb helyen van a bizonyos táblázatban. Még egy példa: 40% dodge, 40% parry, 20% miss, 60% block-kal soha nem blockolna az illető, mert a listában előrébb levő avoidance képességek minden kikerülhető ütést elintéznének.

Kérdés, hogy mi történik akkor, ha éppen nem aktív a Shield Block és az a 10% block ami alapból van egyáltalán nem segít a crushing blow ellen. 85% avoidance eléréésig nem lehet ellene semmit tenni, mivel 15% esély van Crushing Blowra, akár 0% a tank összes védekező képessége, akár 84%. És itt kezdődnek a problémák…

Vegyünk egy meztelen warriort (hihi), 10,8% block, 10,8% parry, 4,75% dodge és 0,8% hogy a boss misseljen. Benyomjuk a Shield Blockot és teljesen meztelenül is immunisak vagyunk a crushing blowra. (10,8+10,8+4,75+0,8+75=102,15)

Hogy ez mit jelent? Még a legdurvább T6 itemeken is szépen adagolt Shield Block Rating teljesen értelmetlen. Najó, néha, könnyebb trashmobokon, ahol nem használ a tank shield blockot, vagy gyorsan csépelő boss ellen ér valamit, de ott is sokkal kevesebbet mint bármi más, amivel a warrior geart telepakolják. Nagyon kevés helyen, nagyon a szituációtól függ, hogy van-e egyáltalán értelme. A fent említett T6 tankolós seten 97 block rating van és ugyan a második legolcsóbb stat (7,9 block rating = 1%, az első a defense rating 2,4-gyel), az erre költött pontok sokkal jobb helyen lennének bármilyen más statban, akár jobb avoidance képesség az, akár egy kis hit vagy crit. Persze ez nem csak egy setnél áll fenn, a tankolós cuccok javán van shield block rating.

A bossok nyílván úgy vannak beállítva, hogy a meglevő hasznos avoidance statok mellett túlélhető legyen, de akkoris teljesen felesleges a stat warrioroknak. Erre három megoldást látok:

  • Teljesen el kell törölni a shield block ratinget minden raidlootról, még fogalmát is. Jó lenne, de Blizzard ilyet úgyse csinálna
  • Tegyük a block ratinget hasznossá valahogy, mondjuk olvasszuk egybe a shield block valueval és növelje annak az értékét is (persze ehhez a Shield Slamet és a Pala aggrógenerálását is kicsit finomhangolni kellene)
  • A leglogikusabb azonban az lenne, hogy a Shield Block a mostani 75% helyett csak 30-40%-ot adjon, mint a Paladinok Holy Shieldje

Igazából az utolsónak lenne a legtöbb haszna, így a Paladinok se lennének lemaradva annyira a tankolás területén, ők ugyanis elég keményen, a stamina vagy egyéb nagyon fontos stat rovására érik csak el a crush immunitást. Arról nem is beszélve ezt lenne a legkönnyebb megvalósítani, bugokra gyakorlatilag esélyt sem biztosítva a játék fejlesztőinek, talán még ebben az expansionben elkészülne.

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags: , ,


Back to Top ↑