WARCRAFT no image

Készült 2008. július 30. | írta Hancu

8

Arccal a Lich King felé – protpala

A cím önmagáért beszél, Victo az elmélkedés elkövetője, walloftext-alert, satöbbi, satöbbi.

Amint azt a devektől olvashattuk, a paladinok nagyon sok változással fognak szembesülni a következő kiegészítő kapcsán. Olvashattatok már leírást holy paladinokról és összesített class leírást, de gondoltam, hogy csinálok egy tank szemléletű leírást.

Talent változások

Mivel mindenki láthatta már az új talent fákat, így nem megyek bele részletekbe, csak az új dolgokról írnék pár dolgot. Ami elsőre látszik az új prot ágon, hogy nem fogunk látni 20/51/0 vagy 0/51/20-as buildeket a PVE kontentet kedvelő prot paladinoktól, mivel nagyon sok nélkülözhetetlen dolog lett összezsúfolva ebbe a fába.

Ahogy haladunk lefele a talent fán, először a Divine Guardiannal találkozunk, ami egy fantasztikus képesség. Általa, ha bebubizzuk magunkat, a party/raid bekapott sebzésének 15/30%-át irányíthatjuk át magunkra. Azon kívül, hogy egyes szituációkban egy könnyen egy .kill buttoná változhat, ez egy nagyon hasznos képesség, főleg, ha off-tankolunk a paladinunkkal, amiben eddig nem nagyon jeleskedtünk a kicsi mana-pool miatt. Így viszont a raidből átvehető sebzés révén plusz manához juthatunk, ha a boss épp nem a fejünket csapkodja.

A következő az Imp Devo Aura, ami nem csak az aura által adott +armort növeli, hanem a party/raid tagok által kapott healt is. Valószínűleg leginkább holy palák által használt talent lesz, de egyenlőre még annyi minden változhat, hogy nem megném kijelenteni, hogy a prot paláknak erre nincs szükségük.

Haladunk szépen lefele, egészen a Touched by the light képességig, ami a célt szolgálja, hogy a prot palák warrior cuccokban tudjanak majd ezentúl rohangálni, ugyanis a staminánk 30%-át Spell powerben megkapjuk általa. Az én palámnak felbuffolva ez olyan +400-450 Spell Powert jelent a jelenlegi gearben, ami valami iszonyatosan durva, de gondoljunk bele, hogy a leendő prot paladinok gearjét még nem ismerjük, valószínűleg jóval kevesebb Spell Powert kapunk majd az alap itemekből.

A Guarded by the Light tálentünk mindössze passzív manacsökkentés. Nem kell kifejteni szerintem, imádjuk! Ide sorolnám be a következő tálentet is, A Shield of the Templar-t. Erről sem kell sokat beszélni, Holy sebzést növel, mana költséget csökkent. Szintén imádjuk.

A következő képességünk a Judgement of the Just, ami a targetünk közelharci támadási sebességét ( meele attack speed :S ) csökkenti 20%-al. Nos, ez az a pont, ahol kicsit bizonytalan vagyok. Eddig ugyanis a Holy Shield-ből származó sebzés tette ki az össz aggrónk jó részét, így nem tudom, mi hasznunk származik belőle, hogy kevesebbet támadnak ránk a mobok/bossok, viszont az új képességeink tükrében ( lásd később ) lehetséges, hogy a Holy Shield egy ici-picit háttérbe szorul majd, nem lesz ennyire nagy szerepe az aggró építésben. Majd meglássuk…

Most következik a prot paladin tálentfa gyöngyszeme, a Hammer of Righteous nevű képesség, aminek az elsőként a paladinok történetében a tooltipjében szerepel, hogy “This ability causes hight treat”. Ezen felül összesen 3 célpontra hat és instant. Egyenlőre nagyon kecsegtető a dolog, de mivel a fegyverünk sebzése adja a képesség sebzését, így nem tudni mennyire lesz erős, míg nem vagyunk tisztában az itemizációval.

Képességek

Shield of Righteousness:
Ez a második képességünk, aminek a tooltipjében szerepel, hogy ez a képesség sok-sok aggrót termel. Tudom, hogy ezt a dolgot nagyon megragadtam, de meg kell értsétek, eddig ilyen nem volt, örülünk neki, mindt majom a banánnak! Ezzel a képességgel a pajzsunkkal csaphatunk oda az ellen arcába és a Holy sebzés alapja a karakterünk Block Value-ja lesz, ami azért is érdekes, mert az eddig napvilágot látott itemeken elég sok +str szerepel, így a block értékek jelentősen növekedhetnek.

Divine Protection:
Egy újabb bubi. Sokan most itt elkezdhettek anyázni, azonban ez egy gyöngített buborék. Mindössze a kapott sebzés 50%-át nyeli el 12 másodpercen keresztül. Végre valami pánik button, amit 5 percenként tudunk használni. Azonban itt merül fel egy probléma, mégpedig hogy a Divine Guardian nevű talentünk ennek hatására is életbe lép. Gondolom ti sem örülnétek, hogy pánik helyzetben még a raid által kapott sebzés 15/30%-a a nyakatokba hullana. Szóval itt vagy a Divine Guardian képességre nem kell tálent pontot áldozni vagy nem szabad használni, ha raidben sérülnek a társaink és éppen mi is vészhelyzetben vagyunk.

Új judgement renszer

Mivel a hand képességekről már láthattatok leírást az előző postokban, így azokat átugrom és egy nagyon érdekes újításra térek rá. Aki látott már paladint az tudja, hogy hogyan működött a közelharc.

/cast Seal of …
/attack
/cast Judgement
/cast Seal of …
/cast Judgement

Persze minden paladinnak voltak emellett kiegészítő eszközei, de ez adta a harc alapját. Most azonban ez nagyot változott. Az új rendszer lányege, hogy a Judgement spell egyszerűen megszűnt, helyette három másik képességet kaptunk: Judgement of Light, Judgement of Wisdom, Judgement of Justice. Ezen új képességek lényege, hogy nem használják el a paladin által felhúzott pecsétet, csak kifejtik annak hatását a célpontra és emellett a három judgement spell három féle különböző debuffot rak a mobra, ami nagyjából megfelel annak, amit eddig tettek, csak nem kell ezentúl külön pecsétet felhúzni hozzájuk. Ezen felül, mindegy, hogy melyik seal van a paladinon, judge-oláskor sebzést fogunk vele okozni, csak a sezés alapját adó értékek/statok fognak különbözni.
Kicsit részletesebb infót az új judge rendszerről itt találhattok (még nekem se tiszta a dolog teljesen):

Összesítés

Az eddig látott dolgok tükrében a paladin class tényleg nagy átalakulásokon megy keresztül és még nem is látjuk a végét. Prot szemszögből ez egyenlőre annyit jelent, hogy picit át kell alakítanunk majd a spell rotation-t, több eszközünk lesz a túlélésre és aggró generálásra, valamint az itemizációnk is meg fog változni. Nagyon sok sötét folt van még a jövővel kapcsolatban, de egyenlőre nekem nagyon tetszik, amit a Blizz művel a prot paladinokkal.

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags: ,


8 komment érkezett a(z) Arccal a Lich King felé – protpala poszthoz

 1. Gwan mondja:

  jó olvasmány gz

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 2. Deathcrow mondja:

  Kicsit lüke dolgok vannak benne:

  1. Divine Guardian talenttel NEM SEBZŐDSZ, a Divine shield (bubi) ideje alatt az egész raid a környezetedben 30%-kal kevesebb sebzést kap 2 talentponttal

  2. Divine protection -50% sebzés, és nem hat rá a Divine Guardian talent.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 3. Baal mondja:

  #2

  Divine Guardian otzés esetén jó, Divine Protection mtzés esetén.

  -Staminából kapott spell dmg nagyon jó lesz, staminába öltözve most van full raidbuffal 1900 staminám, full swp gearben akár 2k is elérhető. lvl80on t7ben simán 3k+ lesz szerintem, vagy akár még több.
  -Holy Shield egyértelmüen aoetank spell lesz, 8 helyett 10 charge és 8sec CD, agrozásra most már az elsődleges a Shield of R. illetve Hammer of R. + Judgement lesz. Jó rótázással iszonyatos agro lesz elérhető, + Avenger SHield is használható lesz két melee swing között a 0.5seces cast time miatt.
  -Manacsökkentés 5fős instákban lesz hasznos, illetve offtankolásra + ugye lesz palaevo is ami hasznos lehet nekünk ot-záskor ha mana kell.
  -Lesz egy Sacred Shield nevü holy spell ami 6secenként 500dmg-t absorvál, ezt is majd be kell rótába építeni, + kiváncsi vagyok Fanatism nevü spellre (korábban erről volt szó, v.mi spell redirect palára.)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 4. igazka mondja:

  tetszenek a pala változásai(ja lock vagyok életembe nem volt palám és értettem szóval respect a writernek, jó iromány)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 5. Deltoros mondja:

  Azért pontosítsunk pár dolgot 😀

  #0 Elképzelhető a full warri gear, több staminával, és akkor tényleg nem kell / lesznek spell upos tank plate-ek, bár az itemizációról 77 fölött (ugye ez a Béta lvl cap) még semmit nem tudok én inkább valami kevesebb dam. upos plates + warri fegyveres hybrid geart képzelnék el, már csak azért is, mert ez emel ki minket a "buta" harcosok közül 😀 Bár ez még a jövő zenéje.
  Nem tudom, h. bétázol-e, de én úgy hallottam, hogy a 3 féle judgement csak fake. Azért az érdekes lenne, ha nem lehetne mondjuk SoR-al Judgement-elni 🙂 + ha elűnne a Judgemant of Crusader, hiszen akkor a retri tallentnek sem lenne értelme, és nem lenne 3% crit bonus a raidnek 🙂 Valószínüleg Devo aurát fogunk használni raiden, mert az alap (talent nélküli) is sokkal több armort ad, mint várnál, és arra pluszba az 50% 80-ason 2k armor fölött van, ráadásul a +3% heal az egész raidre hat, szóval örülünk:)
  #2 de, hat rá a div. guardian talent
  #3 sajna a mostani buildben lecsökkent 8 charge-ra (improved holy shielddel együtt persze)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 6. Sorspöröly mondja:

  Hát nem tudom, én az új 51 pontos talenttől nem vagyok hanyatt esve, szerintem nem fogom kirakni. Az itemizáció szerintem nem fog sokban változni, legalábbis remélem. Eddig se volt olyan nagy bajom vele, csak kicsit gáz volt caster fegyverrel tolni, meg spellupos pajzzsal. ezekre mostmár nem nagyon lesz szükség. (Azért egy lock kard tank enchanttal be fog figyelni a fegyvertáramba. :P)
  Off tankolással meg szerintem eddig sem volt gond. Meg aztán minek off tankolni, amikor main tankolni is lehet. 😛

  Összességében még mindig nem vagyok teljesen kibékülve az új fával. Továbbra is átgondolatlannak tartom kicsit, illetve nagyon nagy hátránya, hogy még mindig rengeteg pontot bele kell pumpálni, hogy használható legyen.

  Én először tuti, hogy a mostani buildemet fogom egy kicsit tovább fejleszteni, max ha nem jön be, kipróbálok egy 59/12 buildet. 😛

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 7. Sorspöröly mondja:

  Jah, az itemizációt úgy képzelem el, mint a BC elején is volt. Én azóta játszom kb tankadinnal, és akkor ugye a t4 alatt nem volt épkézláb spellupos tankgear, nem voltab BoJ tankadin cuccok sem. Akkor én ha jól emlékszem 15 spelluppal toltam, szinte full warrior cuccban, és a craftolt t1 epic karddal (blazefury kistesója :)), meg Seal of Bloodal toltam. Egész Karazhanon így mentem végig. De a mai napig vannak warri cuccaim, mint pl a Mr Tücsök sisak ZA-ból, kesztyű Kael papától, karperec Najentusból, ilyesmik.
  Sajna warri pajzsom nincs, mert a nyűves Illidan nem dobta, aztán meg kiszálltam a raidelésből Kalec kill után.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 8. victo mondja:

  Az uj judge rendszer hivatalosan is megerositest nyert kozben. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Vélemény, hozzászólás?

Back to Top ↑
 • FS DISCORD

 • FrostShock!

  34 User(s) Online Join Server
  • kaspa
  • bvbve
  • Pooshi
 • KOMMENTEK

  • csabe on Legyőztük a Lich Kinget!Erre is ráférne egy 4K remaster. :D
  • Kalandor on Legyőztük a Lich Kinget!Olyan nincs, hogy valaki ne linkelje be ide... https://www.youtube.com/watch?v=uFsPvLpPBg0
  • Adi91 on Egy Dragonflight Collector’s Edition rendelBenne van persze a Forint gyengülése is abban, hogy ilyen eszméletlen drága lett a Collector's, de amikor a Legion Collector's
  • Bermuda on Egy Dragonflight Collector’s Edition rendelSzerintem ma már jobb ki sem írni az ilyesmit forintban. Amúgy én arra tippelek, hogy Mikulás bácsi hozza, de ha
  • Kvarclovag on Elindult a bétaEzt megcáfolnám! Én még nem vettem meg, csak előfizető vagyok, de kaptam béta hozzáférést. Annyi a gond, hogy nem érdekel,
  • Azuran on Egy Dragonflight Collector’s Edition rendelMár június óta lehet. Én kicsit közelinek érzem azt a novembert, szerintem december eleje lesz belőle. Még csak most indult
  • ben2 on Cataclysm Classic kérdőívLétezik egyáltalán olyan, aki szívesen játszana a Cata-val? Az egész vanilla mozgalom a Cata miatt kezdődött.
  • PTR01 on Tennivalók a DragonflightigEgy tennivaló van, elfelejteni ezt a borzasztó kieget.
  • Attila on Elindult a bétaKimaradt a PTR post, mert épp nem voltam akkoriban gép közelében, amikor elindult. A classokkal kapcsolatos változásokat már nem szoktam
  • Kvarclovag on Új Death Knight mountOké, bevált a trükk! Már logolok is! :)
  • Darkpep on Elindult a bétaMivel nincs poszt róla így ide kommentelem: Már ilyen jól állnak classok-kal, spellek-kel, talent-tel, hogy már PTR is van belőle?
  • Darkpep on Elindult a bétaNem csak aktív előfizetés kell hanem meg is kell vedd a Dragonflight valamelyik részét. Én se adnék bétát annak aki
  • Vordengo on Elindult a bétaVan egy csillaggal jelölt rész az ezzel kapcsolatos hírekben a blizzard oldalán ahol jelzik, hogy kell hozzá előfizetés. Ez eddig
  • Hatba on Elindult a bétaKiváncsi vagyok kell e aktív előfizetés a bétához való bekerülésre.
  • ben2 on Pénzért mindentNorthrend Mythic Update: instant lvl80, full WotLK raid gear, 500k gold, 500% flying mount,teleport anywhere with 0 cooldown, scroll that