WARCRAFT no image

Készült 2008. szeptember 17. | írta Hancu

67

Arccal a 3.0 felé – holy pala

Menorel billentyűzete szaladt meg egy kicsit, az eredmény szolíd walloftext, elémélkedés arról, milyen lesz palával healelni a 3.0 és a Wotlk között. Klikk után a lényeg.

Néhány napja már tesztelgetem PTR-en a holy paladin-t. Mindenek előtt leszögetném: A lvl80-ra tervezett talentek és a spellpower átalakítás eredményeként nagyon durva buffolást kapott a Holy Paladin így lvl70-en.

Mit is jelent ez pontosan? Néhány talentet leszámítva teljesen eltünt a játékból a “healing done” kifejezés, az itemeken fellelhető ilyen statok egységesen egy “spellpower” statba konvertálódtak át. Ez a healing done esetén közel felezést jelent (egészen pontosan 1,88-ad része a HD-nak a spellpower). A konkrét itemek mellett ez értelemszerűen vonatkozik a gemekre, enchantokra, mindenre. (Van persze itt is kivétel. Jó példák erre pl. a paladin libramok, melyek továbbra is ugyanannyi HD-t adnak mint BC-ben.)

Az alábbi teszteket a saját karakteremmel végeztem. Jelenlegi játékban elérhető közel legjobb holy paladin gearrel rendelkezik a karakter. A gemelése vegyes raid endurance, fele-fele HD és manaregen/int gemek. Mindezekkel együtt a főbb statok (unbuffed): 2340 HD, 28,46 alap holy crit, 12k mana pool, 50/11/0 holy talent.

Belépés a PTR-re, előkészületek

A PTR-re belépve első feladat értelemszerűen a talentelés. Az egyébkénti normál talent tree-t alábbiak szerint módosítottam:

– 2 pont az Infusion of Light-ra (crit Holy Shock után instant a Holy Light)

– 2 pont az Enlightened Judgements-re (bár ez a tesztetelés szempontjából inkább placeholder.)

– 5 pont a Judegement of the Pure-ra (a haste tesztelése miatt)

– 1 pont a Beacon of Light-ra.

– 1 pont a Blessing of Kingsre és további 4 pont az Improved Blessing of Kingsre (bizony a régi 1 talent pontos Kings immáron 5 talent pontos lett, viszont lekerült tier1-be prot ágon.)

A maradék 5 talent pontot nem raktam sehova, a teszt szempontjából nincs olyan egyéb talent ami releváns lehetne. Talán majd – meglepő módon – a retri ág Benediction (tier1) talentje lehet érdekes később, hiszen az 10%-kal csökkenti az „instant spellek” mana költségét. Ez Holy Shock spamnél és judegement hastenél nagyon hasznos lehet.

A talentezés után érdemes felkeresni a class trainer-t, hiszen megtanulhatjuk tőle az új Judegement spelleket valamint a Seal of Martyr-t is. Nemtudom mennyire bug, de érdekes módon meg lehet tanulni a trainertől allisként a Blood Elf warhorseot is, aminek eredményeként az allis holy paladin Thalassian Warhorse-on száguldozhat.

Ismerkedés a változásokkal

Ahogy az a PTR patchnotes-ben is olvasható a spell power átalakítás kapcsán növelték az alap spellekből kapható healinget. Ez a gyakorlatban Flash of Light (Rank 7) esetén: 600-670; Holy Light (Rank 11) esetén: 2818-3138. Ugyanezen spellek BC-s értékei: Flash of Light(Rank 7): 448-502; Holy Light (Rank 11) 2196-2446. A növekedés közel 30%-os. Hasonlóan nagy az ugrás a Holy Shock (Rank 5) esetén is.

Jól látszik, hogy az alap spellek 25-30%-os effektív növekedése nem tudja teljesen kompenzálni a spellpower miatti cirka 50%-os veszteséget. A maradék veszteséget a healing spellekre eső coefficience növelésével adja vissza a játékmechanizmus (gyakorlatilag a spellpower megduplázódik a cast time coeff kalkulációja előtt). Mielőtt nagyon belevesznénk a számokba nézzük, hogy a fenti karakter főbb statjai hogy is néznek ki a PTR-en (csak a BoK van a karakteren, egyébként unbuffed): 1388 bonus healing spellpower, 29,36% holy crit.

A max rankos healing spellek mana igénye a következőképpen változott: Flash of Light: 180->206, Holy Light: 840->822, Holy Shock: 650->488-ra. Jól látszik a változásból, hogy a Holy Shocknak nagyon komoly szerepet szánnal a developerek.

Változások az alap healing spellekben

Az alábbi mérés eredményeket mind live-on, mind PTR-en 25 crit és noncrit mintavétel átlagolásából került kiszámításra:

Holy Light (Rank 11) [LIVE] non-crit: 5090 (min:4416 max:5405) crit: 7627 (min:7627 max:8310)

Holy Light (Rank 11) [PTR] non-crit: 5909 (min:5568 max:6341) crit: 8872 (min:8353 max:9626)

Flash of Light (Rank 7) [LIVE] non-crit: 1852 (min:1734 max:2148) crit: 2978 (min:2598 max:3161)

Flash of Light (Rank 7) [PTR] non-crit: 2439 (min:2262 max:2668) crit: 3582 (min:3411 max:3996)

Holy Shock (Rank 5) [LIVE] non-crit: 2026 (min:1936 max:2124) crit: 2998 (min:2925 max:3161

Holy Shock (Rank 5) [PTR] non-crit: 2646 (min:2569 max:2904) crit: 4067 (min:3867 max:4392)

A méréseknél a Libram of Soul Redeption-t használtam mindkét környezetben. A trinketeket, gyűrű procot szándékosan hagytam kifutni, így azok nem befolyásolták az eredményeket. PTR-en semmilyen buff nem volt rajtam, míg LIVE-on egyedül a light, mivel annak az értékét szintén elviekben beledolgozták a spellekbe.

Összességében elmondható, hogy Holy Light és Flash of Light esetén a kiosztott nettó heal 15-20%-kal növekedett. A különbség még látványosabb a Holy Shock esetén. A Holy Shock a 6 sec-es CD-jével együtt és a durva hatékonyság növekedésével együtt már magában is indokolttá teszi eme elhanyagolt spell újjáéledését. Az Infusion of Light talent segítségével egyéb érdekességeket is rejteget a jó reflexekkel megáldott PvE/PvP Holy Paladinoknak.

Dopping szerek és azok hatásai

Ennyit „röviden” az alap spellekről. Nézzük mint lehet kihozni ebből a meg növekedett healing teljesítményből. Milyen képességekkel, eszközökkel lehet tovább növelni a kiosztott healinget:

– Avenging Wrath: 3 percenként 20 sec-ig 20% spellpower növekedés.

– Libramok nem változtak, a Libram of Soul Redemption ugyanannyi HD-t ad, csak most már nem kell hozzá a Blessing of Light.

– Trinketek változtak, kivéve az ami amúgy is ugyanannyi HD-t mint spelldmg-et adott, pl. Tome of Fiery Redemption.

– A PTR-rel bejött új szakma (Inscription) szintén hozott healing done növekedést, köszönhetően a Glyph of Seal of Light-nak. Ha ki van rakva ez a major glyph és a paladin magán tartja a Seal of Light-ot, akkor 5%-kal növekedik a kioszott HD. (Van ennek Seal of Wisdom testvére is, ami 5% mana költség csökkenést okoz)

– A Holy Guidance talentnek köszönhetően minden olyan buff növeli a HD-t, ami Intellect-et ad. Ide tartozik mostmár a Warlock felhunter petje által auraként adott „Fel Intelligence” buff is, valamint a BoK, MotW, és egyéb hasonló buffok.

– Újdonságként segítheti a paladinok életét a magektől kapható „Focus Magic” buff, amely egy 50 töltetes buff, minden spell castolás csökkenti a töltetek számát és egyébként 80 spellpower-t ad.

– Szintén újdonságként kezelendő a Retribution Paladinok „Judements of the Wise” képessége, amelynek a használata 0,5% mana-t tölt vissza másodpercenként a groupjába. Raid szempontból vizsgálva egyáltalán nem megvetendő mennyiségű mana visszatöltésről beszélünk.

Mindezekkel együtt elbúcsúzhatunk a sámánok Wrath of Air totemjétől, ami immáron nem spell dmg and healinget ad, hanem haste ratinget, mely egyébként egyáltalán nem megvetendő.

Mindezen buffok segítségével mire is képes egy Holy Paladin? Az eredmény elég sokkoló Avenging Wrath alatt: 8900 körüli non-crit healek és 12k körüli crit healek.

Haste vs. Spellpower

Köszönhetően a Judgements of the Pure talentnek végre van a Holy Paladinoknak is saját haste növelése. Valamelyik Seal felrakása után 2 percig marad fenn a pecsét, ezen idő alatt bármikor el lehet nyomni a Judgement spelleket. A Judgement spell eltolása után 30 secig 10%-os hastet kap a paladin, ráadásul a judgement nem veszi le a seal-t, tehát fixen csak 2 percenként kell felrakni. Ha ehhez hozzávehetjük a sámántól kapható további 5% hastet PvE környezetben (raid wide totem), az így kapott alap 15% haste elég barátságosnak nevezhető. Ehhez természetesen hozzájön még a Heroism/Bloodlust alatt +30% haste, ami összességében brutális healing teljesítményt generál. Ha hozzávesszük ehhez a crit Holy Shock esetén instant Holy Lightot; akkor talán kijelenthető: totálisan felesleges hastere gyúrni Holy Paladinként a 3.0-ás patch live-ra kerülése után.

Megjegyzés: Jelenleg a PTR-en nem működik a Judements of the Pure talent, hiába judgementelek a targetbe nem kapom meg az így keletkező haste-t. Gondolom csak bug, de nem kizárt, hogy variálnak rajta valamit.

Beacon of Light, a titkos fegyver?

Ez egy nagyon jó kérdés. A jelenlegi formájában a Beacon of Light kicsit Overpower gyanús, valószínűleg így nem maradhat. Eredeti koncepciója az volt a Beacon of Lightnak, hogy miután felrakásra kerül egy targetre, azután a target körüli raid memberek AoE-HoT szerű heal-t kapnak. A PTR-en ehhez képest teljesen mást tud ezt a spell. Ugyanúgy rá kell valakire rakni a Beacon of Lightot, ezt követően a target körül 40 yardon belül álló raid memberek kapnak egy másodlagos buffot. Egy percen belül bárki is kap heal-t a raidben a Beacon-t felrakó Paladintól, azt a heal-t megkapja a „Beacon of Light” is (eredeti target). A legdurvább, hogy ezt a másodlagos „töltő” buffot megkapja a Beacon of Light targetje is. Mit is jelent ezt a gyakorlatban:

– PVP-ben pl. 2v2-ben fogod felrakod a társadra a Beacon of Lightot, ezt követően akár őt healeled akár saját magadat, ő megkapja ugyanazt a heal-t. Tehát ha eleve őt healeled, akkor duplán kapja meg az amúgy is nagyon durván feltunningolt healedet. Gyakorlatilag ha van a társadon egy Beacon of Light és eltolsz magadba egy garantált crites Holy Lightot mondjuk szárnyacskával (Avenging Wrath) akkor mindketten kaptok egy 10k-s healt.

– 5 fős heroic környezetben a paladinnak annyit kell tennie, hogy rárakja a tankra (és fenntartja a Beacon of Light-ot) majd szépen azt healeli akinek éppen szüksége van rá, nem stresszel feleslegesen, bárkit is healel a groupból, úgyis megkapja ugyanazt a tank is.

– PVE raid könyezetben, ha a Paladinnak fix tankot kell healelnie, akkor felrakhatja a Beacon-t a tankjára, majd utána akár flash healekkel eltartja azt, hiszen minden heal duplázódik. Különös segítség lehet azon paladinoknak ez a talnet, akkor szuperhirónak hiszik magukat és hajlamosak a fix targetjük helyett a raidet healelgetni.

Azt hiszem a fenti példák jól szemléltetik, hogy mennyire durva ez a talent. Feltehetően előbb-utóbb komoly nerfet fog kapni, vagy totálisan átalakítják megint.

Glyph-ek

A paladinoknak eddig elérhető Glyphek igen komoly buffokat adnak. Rövid összefoglaló a fellelhető hasznos holy paladin glyphekről:

– Glyph of Seal of Light, Glyph of Seal of Wisdom: Mindkét Glyph akkor fejti ki a hatását, ha a megfelelő Seal-t felrakja magára a paladin. Előbbi 5% healing done növekedést eredményez, utóbbi 5%-kal csökkenti a healing spellek mana költségét. Mindenki döntse el, hogy melyik fontosabb neki. Értelemszerűen egyszerre egy paladinon egy seal lehet fenn, tehát nagyon nincs értelme mindkét major glyph-et használni.

– Glyph of Holy Light: Talán a legdurvább glyph az összes közül. Eredményeként a Holy Light spell targetje körül 5 yardon belül található 5 raid tag megkapja a Holy Light 10%-át heal ként. Nagy segítséget lehet offtank healben, a tank körüli meele dps healjében, stb.

– Glyph of Flash of Light: Egy nagyon érdekes glyph, ami gyakorlatilag druida Regrowth spellt csinál a Flash of Lightból. Eredményeként 50%-kal csökken a Flash of Heal spell által generált heal, viszont a target kap egy HoT-ot, amelyben az eredeti heal 200%-át kapja meg meg a target 15 másodpercen keresztül. Ez a Glyph merőben átalakítja a Holy Paladin healing mechanizmust. A Flash spam helyett egy olyan spell-t ad, amely lényegesen hatékonyabb, nopersze ha tudja is azt jól használni a paladin. Talán olyankor lehet igazán hasznos PvE környezetben, ha a paladin raid heal feladatot kap.

Jelenleg PTR-en a Glyphek körül elég nagy a káosz. A „Glyph of Blessings of …” pl. jelenleg nem csinálnak semmit. De a fenti glyphek elég bíztatók.

Mana háztartás

Örök dilemma a holy paladinok életében a mana pool kérdése és az azzal való gazdálkodás. A raid környezetben használt spellek költsége nem változott számottevően. A Holy Light, Holy Shock csökkent, míg a Flash fo Light minimálisan növekedett. Mivel a Holy Shock-cirt+instant HL páros egyfajta életmentő eszközként is használható, így a Paladinnak lesz lehetősége jobban alapozni a mana regenre, hiszen ha critre fut egy Holy Shock és egyébként target nem a meghalás szélén táncol, akkor van a Paladinnak akár 15 mp-je is arra, hogy ellője a „bekészített” instant Holy Light-ot.

A Blessing->Hand átalakításnak köszönhetően immáron a Paladin bármikor felpakolhatja a Hand of Sacrifice-t a tankra vagy bármely nagy sebzést kapó targetre, hiszen az nem írja felül a meglévő Blessing-et. Bossfight függő, de egy hosszabb (10 perc körüli) fighton, akár 4-5k mana-t is lehet kapni a Sacrifice mellékhatásaként.

A Beacon of Light bár igen mana költséges (1k mana), de az eredménye egy targetre nézve szinte azonos a „Divine Illumination” talent eredményével. 1k mana beáldozásáért cserébe egy percig minden targetbe tolt healünk megduplázódik. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Flash heallel – Beacon of Light alatt – akkora mennyiségű gyógyítás osztható ki; mint Holy Light-tal. (Holy Light 2 secenként tol 5900/8870 healt, a Flash of Light pedig 2439/3582-őt 1,5 secenként)

Ha mindezt folyamatos spammelés mellett nézzük egy perces időtartamban, akkor:

Beacon of Light (950 mana) + Flash of Light (206) spam: 220k nettó heal 9k manáért cserébe

Holy Light (822 mana) spam : 213k nettó heal 25k manárt cserébe.

A számok magukért beszélnek a Beacon of Light+Flash spam annyit tud gyógyítani egy perc alatt mint a HL spam, és mindezt 2,5x kevesebb manából. A fenti számok 40%-os HL crit és 34%-s FoL critekkel lettek számítva az átlag hit/crit értékekből. Ezek a százalékok körülbelül megfelelnek egy átlag gearelt, gemelt paladin értékeinek.

Ha esetleg még mindez sem lenne elég, akkor a paladin felrakhatja magára a Glyph of Seal of Wisdomot, mely az azonos nevű pecsét fenntartásának ideje alatt 5%-kal csökkenti a healing spellek mana költségét. A pecsét egyébként 346 manába kerül és 2 percig marad fenn (a Judgement sem szedi már le).

Összességében elmondható, hogy a fenti „apróságok” fényében lényegesen jobban lehet majd gazdálkodni a mana poollal is.

Konklúzió?

Nehéz konklúziót vonni jelenleg. Egyrészt néhány dolog még bugos, néhány dolog még hiányos; de amennyiben megmarad az ami most benne van már a PTR-ben és működik; akkor igen pozitív jövő vár a Holy Paladinokra a 3.0-ás patchben.

Szándékosan nem akartam belekeverni ebbe a cikkbe a WOTLK-es paladin változásokat, amelyek most még nem érintik a Holy Paladinokat, de azt elmondhatom, hogy a PTR megjelenéséig eléggé sötéten láttam a Holy Paladin változásokat és most jelentősen megvoltozott.

Mégha annyira nagyon nem is változott meg a Holy Paladin healing mechanizmusa; megállapítható, hogy a jó öreg 2 gombos healing karakterből sikerült egy lényegesen komplexebb, élvezetesebb specet csiholni, amely immáron sokkal jobban képes reagálni a kritikus helyzetekre és adott esetben képes egy pillanat alatt nagyon komoly heal-t kitolni magából (mindezt a Lay on Hands használata nélkül).

Erről jut eszemben: Lay on Hands: Instant, 40 yard, 20 perces CD és nem kerül manába…

Végezetül egy jó tanács: csak óvatosan a 30 yardos Judgement spellekkel. Volt szerencsém PTR-en egy pug Karazhanban véletlenül behúzni egy komplett trash packot vele a terem másik végéből 🙂

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags:


67 komment érkezett a(z) Arccal a 3.0 felé – holy pala poszthoz

 1. aurell mondja:

  tankadin ftw, retardin sux.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 2. svander mondja:

  hogy mi lett a LoHhal?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 3. Kiskov mondja:

  bocs hogy offolok:
  most kezdeném el a wowot(eddig csak haver mutatta-ezt az oldalt is)
  ha megveszem a bc-t, azért is kapok egy ingyen hónapot?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 4. aurell mondja:

  @ Az ingyen hónap csak az alapjátékhoz jár , kiegészítőkhöz nem kapsz 🙁

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 5. Kiskov mondja:

  @4
  kár 🙁 , de azért köszi

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 6. Menorel mondja:

  Bocs, kicsit hülyén irtam, a LoH eddig sem került mana-ba, csak elburnölte az összes manát, mostmár ez utóbbi "mellékhatás" megszünt.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 7. sigill mondja:

  Menorel, [url=http://www.wow-europe.com/en/info/basics/talents/wrath/paladin/talents.html?tal=50352052000130053102100000000000000000000000000000000052300512002003000000000000]ezt[/url] ajánlom figyelmedbe. A 10% haste és a beacon beáldozásával 5% spellcritet, az attack power 10%-ának megfelelő spell powert és crit healek után hot-ot kaphatunk. Bétás talentekkel azt hiszem 8%-nyi spell critet lehet összehozni, viszont a seath of light felkerül a 8-10es tier környékére.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 8. sigill mondja:

  A linket elrontottam, (ha használható itt egyátalán) javítsa valaki pls.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 9. Drakolder mondja:

  "Jelenlegi játékban elérhető közel legjobb holy paladin gearrel rendelkezik a karakter." ezt enyhe túlzásnak érzem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 10. Pereetoash mondja:

  Meno kérdezhetném g chat-en is csak nem fut 1szerre 2 wow ,:D + ide is vág kicsit.
  A beacon magical effect-nek számít? Ergo dispel-ezhető-e

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 11. Pereetoash mondja:

  #9 Várj, mért is? Tiednél jobb, ne kötekedj 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 12. Darton mondja:

  11. Pereetoash

  Eleg sok bt loot is hianyzik onnan, nemhogy swp-s.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 13. Nooblockzelko mondja:

  az elémékedést elmélkedésnek írják csak HOGY visszavágjak Hancunak ^^

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 14. Menorel mondja:

  Bár nemtudom, hogy melyek azok az itemek amelyek olyan nagyon hiányoznak rólam (nem is érdekel :), de nem hiszem, hogy a mérési eredményeket annyira nagyon befolyásolták volna. Mindenesetre köszönöm, hogy leromboltátok az énképemet. *szip-szip 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 15. r2d3 mondja:

  9: Ugyan miert mondasz ilyet? Az enyhe nem jo szo szerintem, az ov, libram es a back kivetelevel mindent cserelni kellene, hogy megallja a helyet a kijelentes.

  " Mindezekkel együtt elbúcsúzhatunk a sámánok Wrath of Air totemjétől, ami immáron nem spell dmg and healinget ad, hanem haste ratinget, mely egyébként egyáltalán nem megvetendő."

  Eloszor is nem haste ratinget kapsz, hanem 5% hastet, amit kicsit lejjebb mar jol irsz.
  A masik dolog, a wrath of air ugyan ezentul nem ad majd spell powert, de a flametongue totem igen, ez a 3.0.x-ben jelenleg 144 spell power, a talentelt valtozata pedig 165.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 16. Darton mondja:

  14. Menorel

  Sajnos a holy pala skillekhez nem ertek. (Annyit hallottam csak, hogy rengeteg retri talent lesz igencsak hasznos a holy palaknak.) Az sem tudom megmondani, hogy van-e osszefugges a gearelodesi tudatlansag es a skillek megfelelo hasznalata kozott. El is kezdek muvelodi pala skillek teren.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 17. r2d3 mondja:

  Amit kifelejtettem az a chest, de az is csak akkor ha nem kell a T6 negyes bonus.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 18. Feki mondja:

  @3 Kiskov
  arra azért majd figyelj ha megveszed a játékot mindképpen elő kell fizetni rá valamilyen formában (gc vagy bankkártya) mert sajna az az 1 hónap nem jogosít fel erre :S.

  Azonban ha előfizetsz akkor megkapod a cucc mellé az 1 hónapot is szóval nem fog elveszni korrektek a srácok. (annak idején jól benéztem mehettem egy még egy kört a boltba :P)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 19. _Norhand_ mondja:

  #17

  Te is csak a ~9. sorig jutottál ezek szerint, ami azért elég nagy szegénységi bizonyitvány, tekintve hogy a wall-of-text NEM azért született hogy az ilyen pistikék lefikázzák valakinek a - hozzáteszem tényleg igen jól finomhangolt, - nehezen összeszedett felszerelését.

  kkthxbai

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 20. Attila1234 mondja:

  Azért néha elkeserítő, hogy egyesek csak odáig képesek eljutni egy ilyen komolyan összerakott cikk után, hogy elkezdjék fikázni az író gearjét. Hajrá magyarok! Ettől a pillanattól fogva figyelem ezt a topicot, és ha offtopic megjegyzést látok, azonnal törlöm.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 21. Haargh mondja:

  A beacont annyival egeszitenem ki, h a _healed amountot_ kapja meg a delikvens, akin a beacon of light van. Azzal egyetertek, h abban az esetben ertekelheto igen jonak, ha eleve a tankot healeled. Abban az esetben mar erosen rizikos kategoria, ha valakire szepen produkalsz egy 100%os Overhealt az igen szepen crites/AVs Apamfaszas HLlel, ami utana ugyebar megy a levesbe, a doglott tankkal egyutt. Remek talent, de raidben azert esszel kell hasznalni, elajulni nem fogunk tole azert.

  Lvl 80on meg mindig inkabb megeri a 33/0/37es, inkabb retribution de kisse holy talent (ugyebar JotWrol beszelunk), amivel gyak 8 secenkent visszakapsz 25% manat - ergo vegtelen manapoolod van, esz nelkuli HL spamre teszi alkalmassa a paladint. Mehet a levesbe a Beacon of Light, Divine Illuminationnel, Infusion of lighttel egyutt.

  Osszessegeben eros a jelenlegi holy tree, de ha igy marad akkor nem kicsi buffot kell meg kapnia TR7 alatt, h az emberek ne bohoctalenttel healeljenek kiegben. Nem igazan celozza meg a paladinok eddigi 2 fo problemajat. 1. managondok 2. valtozatos healerkent mukodhessen, mint a pap vagy a drood.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 22. Silgrond mondja:

  #3,
  #18
  Én a triálhoz adtam hozzá az ingyen hónapot

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 23. Menorel mondja:

  gearkérdésem: Ahogy az anyagban is irtam az "elérhető közel legjobb gear". Kérdés hogy kinek mit jelent a "közel" szó, nekem azt jelenti, hogy az én gearem közel van a legjobbhoz, de persze nem az 🙂 Ha a nálamnál "sokkal" jobban gearel holy paladin társaimat megsértettem a "közel legjobb gear" kifejezéssel, akkor elnézést 🙂

  Piritós: Nem néztem meg, hogy lehet-e dispellezni a Beacon-t, de amint újra bejutok PTR-re meg fogom nézni és beszámolok róla.

  A vegyes holy/retri talentezéssel egyenlőre nem foglalkoztam, nézegettem de sehogy nem jött ki rendesen. De majd megnézem, mert felkeltettétek az érdeklődésemet.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 24. Blasta mondja:

  most komolyan, ír egy tökjó leírást az eljövendő változásokról veszi a fáradtságot, erre pár nagyokos pistike abba köt bele hogy azt írta "Jelenlegi játékban elérhető közel legjobb holy paladin gearrel rendelkezik a karakter". Nem a legjobb gear és? A cikk lényegén nem változtat. Szánalom.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 25. Darton mondja:

  Teljesen jo gear, teljesen jo leiras, nem is lehet hozzatenni mast. Koszonjuk.

  (Gondolom ezert all ott a magyar community, ahol al, mert nem lehet megvitatni semmit, kulonben szanalmas leszel. Remelem engem tovabbra is kritizalni fognak a szanalmas emberek a kornyezetemben, addig sem merulok el a meleg hugyban.)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 26. Solisar mondja:

  hú, de kiakarom már próbálni, köszi a leírást 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 27. Dying mondja:

  @ lol Darton 🙂

  Az helyes észrevétel, hogy Menorel nem az elérhető legjobb gearrel tesztelt, és ez befolyásolhatja a végeredményt. Viszont a számokkal kifejezhető változások már minőségi változásba csapnak át várhatóan, így kvázi hibahatáron belüli tévesztés ez ( és még pár dolog... ).

  Aki nem érti Dartont: Vegyétek észre, hogy Darton csak a tudományos igényességet hiányolja, teljesen jogosan egy theorycraft-nak látszani akaró "kutatásból".

  Hozzuk közelebb a véleményeket az érvek mentén... Igaz-e Darton? 😛

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 28. Morfirion mondja:

  Jajj Blasta meg egyebek... szánalom dobálózni a szánalom szóval 🙂

  Ha egy normális tc-t akarok olvasni, akkor először kiváncsi vagyok arra, aki írta, hogy mennyire hiteles az vagy éppen igényes. Tehát én is csak addig jutottam, hogy közel legjobb gear-->armory csekk--> elképedés. Mennyire gáz vagyok, el se hiszem. Aztán ne gyertek már ide klánostól kardoskodni a hülyeség mellett.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 29. Menorel mondja:

  Jajj Morfirion meg egyebek... A postjaitok jó zárszókét tekinthetők ehhez a fórumhoz 🙂

  Ez az iromány személyes tapasztalatokon és hozzá kapcsolódó "kutatásokon" alapszik. Mint ahogy irtam is pozitiv élményként ért a PTR, mivel előtte elég lehangoló hírek jöttek bétából, innen onnan. Ha már ilyen jó eremdényeket kaptam, gondoltam kiírom magamból és ha a Fs! érdemesnek tartja akkor kirakja. Gondoltam sok paladin járhat olyan cipőben mint én is, közel a content vége és nagy segítség lehet egy kis plusz, amit az új patch adhat. Ennyi volt a célja. Aki nincs naprakészen képben, hogy mi várható, annak igy a 3.0 patch életbe kerülése előtt pár héttel talán segítség lehet.

  theorycraft meg tudományos igényesség ? lolmár, miről beszélsz ? személyes tapasztalatokon alapuló élménybeszámoló, amit kiegészítettem néhány egyszerű mérési eredménnyel, hogy ne csak annyit irjak "húvazze de jó sokat lehet healelni". Szerintem nagyon el vagytok tévedve, amikor theorycraftokat vártok...

  Akinek tudtam segíteni/informálódni a várható változások kapcsán azok biztos örültek ennek, a többiektől meg inkább elnézést kérek 🙂 Tudom, ha nem tetszik a kritika, akkor inkább ne irogassak ilyeneket.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 30. Halfhorny mondja:

  most komolyan, ha azt a gear-el kapcsolatos mondatot nem írja le akkor is belekötöttetek volna?
  mert azon kívül nem sok értelmes hozzászólást látok csak az elitista trollok nyálverését

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 31. Darton mondja:

  A mocskok, hogy merik. Szemet, rohadt nepellensegek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 32. Man1ac mondja:

  Jo olvasni arrol, amivel mar nincs idom foglalkozni. Koszonjuk a leirast!
  Droo is lesz?:D

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 33. Drakolder mondja:

  31#
  Darton komolyan ez a kommented szánalom 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 34. athace mondja:

  Jó írás. Felkeltette érdeklődésem a paladin kaszt. Lehet felhúzok egyet. 😉

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 35. Destru mondja:

  Menorel írása kritikán aluli, már megint. Van paladin az fs szerkesztőgárdájában, ha elolvasta volna publikálás elött ez sem került volna ki. Ti vagytok a magyar wow scene szíve-lelke, adjatok magatokra!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 36. Menorel mondja:

  #35: Köszönöm az építő jellegű kritikát. Esetleg ha akadna egy kóbor perced, akkor kifejthetnéd (ahogy az összes többi fikázó is megtehetné), hogy konkrétan miben is nyílvánul meg a személyes tapasztalataimon alapuló élménybeszámolóm kritikán alulisága? Persze tudom ezt várhatom napestig, hiszen fura módon sem neked, sem a többi fikátornak nem lesz egy másodperce sem arra, hogy a konkrét iromány tartalmával kapcsolatban kifejtse a nemtetszését.

  Én azt gondolom, hogy az Fs! egy jó táptalaja lehetne annak, hogy kialakuljon egy széles tábor, aki a wow iránti elkötelezettségét kiírja magából és az éppen aktuális élményeit megossza a közösséggel. De ahogy látom vannak itt emberek, akiknek ez rohadtul csípi a szemét.

  Egyébként van az FS! szerkesztőségében paladin. Sőt van az olvasók körében is paladin. Ezen paladinok közül egy sem volt hajlandó leírni egy konkrét problémát sem az irománnyal kapcsolatban, mindösszesen azon lovagoltak, hogy le mertem irni a teszteléshez használt karakterem "közel a legjobb gearben" van. Viszont kaptam ilyen sokatmondó, építő jellegű kritikákat:
  - kritikán aluli írás
  - tudományosan igénytelen

  Na ezeket akár zsebre is tehetem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 37. Enokh mondja:

  Nem a gear-rel van baj, hanem azzal amit Haargh írt (ha jól tudom palával nyomja már Ő is). Ha megfigyelitek maga az írás is ezer sebből vérzik, nem a gear-ről van szó.

  Létezhetnek kivételek, de szvsz általánosságban elmondható hogy a pve talentek és tesztelések terén a high end pve tapasztalatokkal rendelkező játékosok jobban meglátják az összefüggéseket.

  Én is elolvastam Menorel írását és mivel nem ismerem a paladint mg is győzött. Majd ezt követően megtudtam, hogy a lvl 80 paladin mégsem lesz valószínüleg változatosabb, mert a jó holy talenthez 37 pontot retri oldalra kell tenni, hogy végtelen manapoolom legyen. Ebben az esetben valószínüleg (majd Hagi kijavít ha nem így van) abszolút nincs szükség manareg-re amire Manorel helyezte a hangsúlyt, hanem sokkal inkább megint haste-re kell majd gemelni mindent, hogy a végtelen mennyiségű 12-15k-t healelő Holy Light-ok minél gyorsabban csapódjanak be.

  Amennyiben ez igaz nos akkor abszolút helytelenek az írás levont következtetései, ami viszont tévútra viszi a kezdő paladinokat akiknek az írás szólt.

  Nekem ez a bajom az írással, jó lenne ha a tapasztalt palák megbeszélnék kinek van igaza és végül egy korrekt képet adnának arról, várhatóan merre is változik végül a holy pala a jelenlegi infók alapján a WoTLK-ban.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 38. Menorel mondja:

  #37 Enokh: A cikk címe: "Arccal a 3.0 felé - holy pala", Hancu előkommentje: "milyen lesz palával healelni a 3.0 és a Wotlk között."
  Miért beszélünk itt arról, hogy mi lesz lvl80-on ? Az iromány konklúziója is tartalmazza: "nem akartam belekeverni ebbe a cikkbe a WOTLK-es paladin változásokat, amelyek most még nem érintik a Holy Paladinokat"
  Nagyon kiváncsi lennék arra a paladinra, aki lvl70-en kirakja a 33 pontos retri fát a Judements of the Wise talentet és a maradék 28 pontot rakja csak a Holy tree-re. Egy ilyen treeben konkrétan a Holy Shock-ot sem lehet kirakni, nemhogy a crit-HolyShock miatti instant HL-t, vagy bármi hasznosabb talentet. Az eredmény egy healer, akinek 10 yardon belül kell állnia a bosshoz, folyamatosan judegementelnie kell és az igy generált végtelen mana pooljából végtelen ideig tudja castolni az egyébként 2,5 sec-es Holy Lightját.
  Jahogy lvl80-on ez akár jó is lehet a +10 talent pont miatt ? Nem kizárt, de a cikk nem erről szól.

  "Létezhetnek kivételek, de szvsz általánosságban elmondható hogy a pve talentek és tesztelések terén a high end pve tapasztalatokkal rendelkező játékosok jobban meglátják az összefüggéseket. "
  Annyira azért ne legyek már "low end pve tapasztalatokkal rendelkező játékos" azért mert még csak M'urunál tart a guildem progressze. Azért mert nem koptatom egész nap a nyálam a fórumon azzal, hogy másokat fikázok, attól még nem kizárt, hogy tisztában vagyok a kasztom működésével és megtudok irni egy ilyen anyagot, amivel nem "viszem tévútra a kezdő paladinokat".

  Ja és alig várom, hogy a velem ellentétben "tapasztalt" paladinok végre összedugják a fejüket és megmondják nekünk tapasztalatlan, kezdő paladinoknak, hogy "merre is változik végül a holy pala a jelenlegi infók alapján a WoTLK-ben". Kár hogy ez a cikk, tökre nem erről szólt, de azért köszi.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 39. Mooalmighty mondja:

  /moo
  A pve holy paladin az a holy ág és nem valami holy/retri keverék. Az inkább arénára elképzelhető szerintem, hiszen a JotW kirakásával elesünk a +10%hastetől ami elég jelentős heal visszaesést jelent raiden, továbbá ha 8secenként eltolsz egy judgementet megint healt vesztesz hiszen akkor kiesik 1 FoL. Nem véletlenül lett az a retri ágba rakva. Nem mellékesen elég sok kitöltő tálentet kéne elszórni a retriben tier 3-4 körül, hogy elérjük JotWt, ami pveben jelentős veszteség, pvpben pedig hasznos lehet, de az nem ennek a topicnak a témája. Akkor a Sheat of Lightot is inkább arénában tartom hasznosnak, pve környezetben továbbra is ott lesz a priest-druid páros a hotjaival és fölösleges talentnek érzem pveben.

  Másik. Egy írás nem attól lesz hiteles, hogy ki írja, hanem hogy mit ír le. Ez nem theorycraft, ez egy ismertető. Vagyis a számok azért vannak, mint ahogy leírta egyik commentjében, hogy ne csak dobálózzon a "jajj de sokkal többet healeltem" szöveggel. Ha pedig az író karaktere alapján állapítod meg, hogy hiteles az írás avagy senem ("Hol az a sok SP loot?" ugye), akkor el kéne gondolkozni azon, hogy ténylegesen érted-e a saját kasztod. Ha pedig nincsen 70es paladinod, akkor itt kommentelned teljesen fölösleges.
  A gearel kapcsolatban meg nem értem a problémákat, mert az gyakorlatilag nem számít itt. Megnézed T6 vagy T6+os gear, lényeges heal növekedés. Amit innen hiányolhatnék max hogy lényegesen rosszabb gearben (T4 mondjuk), hogyan érvényesül a változás. Ott is buff vagy a lényegesen kevesebb healing done miatt nincs, esetleg kevesebb a kitolható heal? De ez csak szőrszálhasogatás, amiatt lett volna érdekes, hogy mire balancolt a blizzard. Nem hiszem, hogy a top geares SP gearelt emberekre.

  Összességében jól összefogott, igényes írás lett élvezhető stílusban.
  Köszönöm
  Moo

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 40. Harlek mondja:

  Mindenki írja, hogy milyen szar egy leírás, de még egyetlen egy kommentet se láttam, amiben konkrétan megcáfolják (adatokkal, nem csak úgy csuklóból, érzésre).

  I. Hogyan is működik a spellpower? Mert az megtudtuk, hogy "nem így".
  II. Milyen most akkor TÉNYLEG a paladinok jövője lvl70-en, BC-ben, 3.0-ás talentekkel, WOTLK előtt?
  III. Honnantól számít egy paladin tapasztaltnak? (Minimum KJ kill? Minimum EJ fórum teljes tartalmának fejből tudása? Excel Mastery?)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 41. Enokh mondja:

  #38, #40

  Én azért őszintén remélem, hogy végre paladinok is megszólalnak itt, mert se jómagam, se Darton érezhetően nem vagyunk a téma szakértői, így még akár az is kiderülhet hogy Menorelnek van igaza.

  Légyszi ne sértődj meg, ha én fogalmaztam rosszul bocsánat mindenesetre nagyon jó lenne képet kapni arról, hogy most akkor mi is van. Nem kell megsértődni, hanem olyan érveket kell leírni, amit meg is tettél hogy:

  "Nagyon kiváncsi lennék arra a paladinra, aki lvl70-en kirakja a 33 pontos retri fát a Judements of the Wise talentet és a maradék 28 pontot rakja csak a Holy tree-re. Egy ilyen treeben konkrétan a Holy Shock-ot sem lehet kirakni, nemhogy a crit-HolyShock miatti instant HL-t, vagy bármi hasznosabb talentet. Az eredmény egy healer, akinek 10 yardon belül kell állnia a bosshoz, folyamatosan judegementelnie kell és az igy generált végtelen mana pooljából végtelen ideig tudja castolni az egyébként 2,5 sec-es Holy Lightját."

  Érdeklődve várom rá a reakciókat. (ha lesznek)

  p.s. Egyetlen dologgal vitatkoznék. Az hogy a guilded Murut próbálja nem mondd semmit Menorel. Bár mi csak Felmysten izzadunk még mindig, a guildünk másik enha shamanjáról nem feltételezem hogy ki merné jelenteni, hogy high end tapasztalt enhancement shaman. Pedig Felmyst-et tryoló guildben van.

  p.s.2: sajnálom, hogy benéztem a címet. Nincs rá mentségem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 42. Enokh mondja:

  Edit: Most látom Deus Ex-es vagy. Ebben a pillanatban kiléptem a vitából nem akarok ott lenni a PE - Deus Ex harcmezőn. Még eltalál egy kóbor lövedék.

  Sorry, hogy beleszóltam.

  ui: A geared magyar viszonylatban szerintem is end game felé hajaz. Nálunk Ragnaroson nincs sok jobban öltözött paladin.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 43. Harlek mondja:

  Paladinom van, de nem próbáltam még ki 3.0-ás talenteket, ergo lövésem nincs, hogyan fognak változni a dolgok. Ráadásul tapasztalatom sincs annyi, mint Menorelnek, mert Brutallust még nem vertük le, plusz palával csak BC óta játszom, lehet Menorel régebb óta. Gearem meg egy klasszissal gyengébb. (Ha valakit nagyon érdekel, Neptulon, Black Ravens, Waerline a karakter neve.)

  Egyébként megpróbáltam DC-vel anno beszélni a paladin változásokról és egy fél órát el is szórakoztam WOTLK bétában, de nem igazán sikerült sokat kiderítenem. DC sokat dumál, de általában keveset mond. 😛

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 44. Norral mondja:

  Látod Enokh, többnyire vigyázni kell, többnyire. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 45. Enokh mondja:

  Attól még az értelmes vita jöhet, engem spec nagyon érdekel mi lesz a palával 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 46. Menorel mondja:

  #42 Enokh: Elnézést ha elragadtattam magam. Csak reménykedni tudok, hogy a szerzeményemmel szemben tanúsított eléggé eggyirányú lenézés nem a PE-DeusEx konfliktusnak tudható be, hanem annak, hogy az anyagom valóban silány és több helyen hibás feltételezéseket tartalmaz, amelyeken a nálamnál jobb paladinok kapásból átláttak; csak éppen ezidáig nem tudtak időt szentelni a kifejtésésre. Ha mégsem az utóbbi feltételezésem a helyes, akkor az nagyon elszomorító, mert ezzel a bizonyos konfliktussal én nem tudok mit kezdeni.

  Ja és hogy a fel nem tett kérdésedre is válaszoljak, én úgy érzem, hogy nem csak a guildem progresse tart M'urunál, hanem az én személyes progressem is 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 47. helena mondja:

  Legalább a convictiont nem kéne kirakni retri ágon, hamár a BoK úgyis tier1 lett? Most nincs előttem a talent tree mert a wow-europe-on nem az van kinn amiről a szerző beszél, de ha ad még spell crit-et a conv, akkor nekem egy 51/5/15 lenne szimpatikus talent. Raid supportra természetesen.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 48. erdoszellem mondja:

  #37. Enokh:

  „Nem a gear-rel van baj, hanem azzal amit Haargh írt (ha jól tudom palával nyomja már Ő is). Ha megfigyelitek maga az írás is ezer sebből vérzik, nem a gear-ről van szó.

  Létezhetnek kivételek, de szvsz általánosságban elmondható hogy a pve talentek és tesztelések terén a high end pve tapasztalatokkal rendelkező játékosok jobban meglátják az összefüggéseket.

  Én is elolvastam Menorel írását és mivel nem ismerem a paladint mg is győzött. Majd ezt követően megtudtam, hogy a lvl 80 paladin mégsem lesz valószínüleg változatosabb, mert a jó holy talenthez 37 pontot retri oldalra kell tenni, hogy végtelen manapoolom legyen. Ebben az esetben valószínüleg (majd Hagi kijavít ha nem így van) abszolút nincs szükség manareg-re amire Manorel helyezte a hangsúlyt, hanem sokkal inkább megint haste-re kell majd gemelni mindent, hogy a végtelen mennyiségű 12-15k-t healelő Holy Light-ok minél gyorsabban csapódjanak be.

  Amennyiben ez igaz nos akkor abszolút helytelenek az írás levont következtetései, ami viszont tévútra viszi a kezdő paladinokat akiknek az írás szólt.

  Nekem ez a bajom az írással, jó lenne ha a tapasztalt palák megbeszélnék kinek van igaza és végül egy korrekt képet adnának arról, várhatóan merre is változik végül a holy pala a jelenlegi infók alapján a WoTLK-ban.”

  No már most. Ezzel a reakcióval meg csak annyi a baj, hogy

  1. A cikkíró nem 80. szintről ír, hanem mostani tapasztalatairól.
  2. A cikkíró nem állítja, sehol, hogy ez egy átfogó elemzés, csak annyit, hogy ezek a mostani tapasztalatai.
  3. Nem állítja megkérdőjelezhetetlenül, hogy változatos lesz a holy pala, hanem hogy 70-es szinten a PTR-en az, és ez a tény előrevetíti a lehetőséget arra, hogy az is lesz.

  Szövegértés ftv!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 49. Enokh mondja:

  Erdőszellem: olvass tovább is. Köszi...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 50. Harlek mondja:

  #47: Mivel a 3.0-ás PTRről és nem a WOTLKról van szó, ezért a karakterek még mindig lvl70-esek 61 talent ponttal.
  #48: for the vin vagy mi? 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 51. Enokh mondja:

  Menorel: Rendben vettem a találatot. Ült. Remélem most már jobb neked is. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 52. Menorel mondja:

  #47 helena: A legfontosabb kérdés az lesz 3.0 patch élesbe kerülésekor, hogy mennyire van létjogosultsága a judegement haste-nek és a Beacon of Lightnak. Egyenlőre PTR-en pug raidekkel, ezt nem lehet tesztelni. Ráadásul erősen naiv is lenne ha most leirnám, hogy ezek kellenek vagy nem kellenek. Megjegyzem a 51/5/15 lvl80-as talent, ergo nem érinti a 3.0-át. Viszont ha kiderül, hogy nem annyira hasznos a Judement of the Pure és a Beacon of Light (A Judement of the Pure egyenlőre nem is működik, ergo még bármi lehet vele), akkor felesleges kirakni az Enlightened Judements-et is. Ebben az esetben felszabadul 8 pont ami a tartalékkal együtt pont elég a Conviction kirakására és még jut néhány pont (3-4) a BoK-ra is. (Esetleg azokat a pontokat lehet rakni holy ágon egyéb support talentekre. Bár ehhez tényleg az kell, hogy beigazolódjon a Judement of the Pure és a Beacon of Light totális hasztalansága.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 53. erdoszellem mondja:

  Enokh!
  Nekifutottam még egyszer, és sehol sem látom, az

  1. Ilyen lesz a holy pala, és kész szöveget és
  2. az Így raideljünk 80-as szinten kis kt-t.

  Ami viszont nekem lejött, hogy van benne lehetőség.

  Amit azonban te írtál: hogy „Létezhetnek kivételek, de szvsz általánosságban elmondható hogy a pve talentek és tesztelések terén a high end pve tapasztalatokkal rendelkező játékosok jobban meglátják az összefüggéseket. Én is elolvastam Menorel írását és mivel nem ismerem a paladint mg is győzött. Majd ezt követően megtudtam, hogy a lvl 80 paladin mégsem lesz valószínüleg változatosabb, mert a jó holy talenthez 37 pontot retri oldalra kell tenni, hogy végtelen manapoolom legyen. Ebben az esetben valószínüleg (majd Hagi kijavít ha nem így van) abszolút nincs szükség manareg-re amire Manorel helyezte a hangsúlyt, hanem sokkal inkább megint haste-re kell majd gemelni mindent, hogy a végtelen mennyiségű 12-15k-t healelő Holy Light-ok minél gyorsabban csapódjanak be.”

  Szóval, inkább a te írásod hajaz minden alapot nélkülöző jóslásra. Honnan a francból tudod te, mi kell MAJD a kiegben. Természetesen lehet, hogy bekövetkezik, amit írtál, és kell ilyen mértékű retri a holy ághoz, de az is lehet, hogy nem. Ne elemezzünk már komolyan akkor, amikor még a 3.0 sem jött ki, nemhogy a kieg!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 54. Easy mondja:

  Nagyon jó az írás, nekem is van paladinom, igaz "gyermekkora" óta protos, de talán egyszer kedvet kapok a healeléshez is. Viszont amit látok az az, hogy amíg ilyen "különben is, ki vagy te, nem is ismerlek"-szintű az olvasóközönség hozzáállása (tisztelet a kivételnek), addig csak az írjon ilyen cikkeket, aki teljesen át tud siklani a minden alapot nélkülöző fikázás felett.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 55. Enokh mondja:

  Erdőszellem: Az én későbbi írásaim olvasd már el pls... Istenem...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 56. erdoszellem mondja:

  Enokh:
  Későbbi írásaidat? Azok még meg sem születtek. Majd el fogom olvasni, ha megírod őket.

  Ja, ha reakcióidról van szó: ha olyan összeszedettek, mint az első, akkor nincs mit vesződni vele. Amit eddig olvastam a „későbbiekből” az kb. annyi, hogy ki melyik guildben van, és kinek a guildje mit próbál. De valószínűleg van benne mélyebb mondanivaló is. Melyiket olvassam el?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 57. ballR mondja:

  Menorel:
  1. Nagyon tetszik az írás, grat hozzá!
  2. Jól értelmezem hogy a "Libram of Soul Redemption" = "Libram of Souls Redeemed"?
  3. A Karazhan-ban szerezhető Libram of Souls Redeemed a legjobb libram lesz a játékban? (mondjuk eddig is ez volt az egyik legjobb, ha jutott light az emberekre)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 58. tntmax mondja:

  Korrekt írás. Ígéretesnek tűnik a holy pala. Nekem betam ugyan nincsen, de pala a mainem és megjárt mindent a jelenlegi contentben holy és protként is.
  Sunwellben ez az új talentfa/működés igencsak megkönnyíti az életünket ha így lesz ahogy Menorel írja.

  Én ezt így összességében inkább overpowerednek érzem, mint reálisnak, de mint mondtam, nincs betam.

  Ami a spellhastet illet, én Sunwellben is maradtam a healup/crit mellett, és nem éreztem hátrányt abból hogy csak valami 4-5% spellhastem van (öv,karperec,cipő,gyűrű) azokkal szemben akinek 15-20%.
  Az HS crit utáni instant HL pedig méginkább azt sugallja nekem hogy a spellhaste nem túl fontos stat nekünk paladinoknak, inkább csak egy opció hogy színesebb legyen a paletta.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 59. Menorel mondja:

  #57 ballR: A "Libram of Soul Redeemed"-et (bocs az elírásért) csak példaként hoztam fel, mint olyan libram amiről eltünt a Blessing of Light követelmény (lévénhogy eltünt ez a spell is) és ami cserébe maradt az egy elég korrekt Libram. A teszteléshez azért használtam ezt, mert ennek volt egységesen hatása mint live-on, mind PTR-en a legtöbb mért eredményben. Ettől függetlenül valószínűleg továbbra is a Libram of Mending (badgeből kiváltható) lesz a legjobb. Esetleg, ha lehetőség engedi, akkor a Libram of Mending-et rotálni Libram of Soul Redeemed-del vagy Libram of Absolute Truth-tal, amikor felkerül rád a Mending fél per buffja.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 60. Morfirion mondja:

  #59 kivételesen nem kötekedésképp írok: hogy oldod meg a libram rotát? ugye cast közben már nem lehet, és sajna van egy roppant idegesítő bug, hogy nagyon sokszor közvetlen cast után nem engedi a tárgycsere és cast kombot, csak villog az idióta karakter keze... és ugye swpben legtöbb fightnál nem engedheted meg magadnak, hogy másodperceket tökölj ezzel. Ha van erre egy működő módszered érdekelne, mert feralnak is igen hasznos a staff váltogatás arenaban, amit patch óta nem nagyon lehet kivitelezni.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 61. Petibaba mondja:

  Ez a MENOREL srác nem szarral gurigázik.
  Köszönjük az értékes cikkbe fektetett nemkevés munkát!

  (Ha nincs szürke item már jó a gear:D)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 62. Menorel mondja:

  #60 Morfirion: Gyakorlati úton voltam kénytelen én is hozzászokni a Libram váltás változáshoz. Paladinként nem nagyon operálok instant spellekkel, így nem annyira okoz gondot a Libram váltás. Spell castolás alatt és gcd alatt nem lehet cserélni itemet. Spammelem bele a targetet az adott heal-t és figyelem a castbar-t. Ahogy vége a castolásnak ütök rá a hotkeyre, ami cseréli a libramot (gcd-nal nem kell foglalkozni, hiszen nem spammolok semmit ami instant); majd folytatom tovább a spammelést.
  Semmi macro, semmi addon, semmi különösebb trükk.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 63. Morfirion mondja:

  Én pl a
  /equip Apostol of Argus
  /cast Healing Touch
  macrot használom, ami a világ legegyszerűbb dolga... mégis sokszor van az, hogy rányomok, úgy hogy kb 1 perce nem csináltam semmit előtte, és cseszik bármit is csinálni. Néha meg tök normálisan működik.
  Megoldásokat várom 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 64. Mantriel mondja:

  Egy kicsit megkésve, de végig olvastam. Nem játszok ptr-en, de valahogy semmi meglepőt nem találtam Menorel cikkében, lehet, hogy túl sok EJ fórumot, wowinsidert, FS-t olvasok?

  Magáról a cikkről a véleményem: Szerintem jó lett, fogalmam sincs, hogy az aktuális számok jók-e vagy sem, de a cikk könnyen olvasható, összeszedett, objektívan konstruktív és általában véve magyar szinvonalon belül kimagasló, bárcsak minden cikk ilyen szinvonalú lenne FS-en, akkor a sok anyázó troll keresne magának másik blogot.

  (p.s. Az "ojjektivitás" jegyében közlöm Menorel kettővel ezelőtti cikkét én is lefikáztam... :P).

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 65. Spherion mondja:

  Én is csak gratulálni szeretnék a cikkhez. Sok ilyen kellene, mert könnyen érthető még annak is aki nem játszik palával vagy csak belekóstolt mint én (4 játéknapos lvl 70-es pala).

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 66. firebender23 mondja:

  Összeszedett, érthető, szakítottam rá időt, hogy végigolvassam és tetszett is. Csak így tovább de arról tudsz h a bubi + HS működik-e majd a kövi patchben, mert ezt az egyik legfontosabbat kihagytad. -.-" 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 67. Menorel mondja:

  Ohh elnézést, ezt tényleg kihagytam. De most egyenesen, frissen PTR-ről: bubi+hs működik.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Vélemény, hozzászólás?

Back to Top ↑
 • FS DISCORD

 • FrostShock!

  28 User(s) Online Join Server
  • chills
  • Stealth
  • Myti
 • KOMMENTEK

  • csabe on Legyőztük a Lich Kinget!Erre is ráférne egy 4K remaster. :D
  • Kalandor on Legyőztük a Lich Kinget!Olyan nincs, hogy valaki ne linkelje be ide... https://www.youtube.com/watch?v=uFsPvLpPBg0
  • Adi91 on Egy Dragonflight Collector’s Edition rendelBenne van persze a Forint gyengülése is abban, hogy ilyen eszméletlen drága lett a Collector's, de amikor a Legion Collector's
  • Bermuda on Egy Dragonflight Collector’s Edition rendelSzerintem ma már jobb ki sem írni az ilyesmit forintban. Amúgy én arra tippelek, hogy Mikulás bácsi hozza, de ha
  • Kvarclovag on Elindult a bétaEzt megcáfolnám! Én még nem vettem meg, csak előfizető vagyok, de kaptam béta hozzáférést. Annyi a gond, hogy nem érdekel,
  • Azuran on Egy Dragonflight Collector’s Edition rendelMár június óta lehet. Én kicsit közelinek érzem azt a novembert, szerintem december eleje lesz belőle. Még csak most indult
  • ben2 on Cataclysm Classic kérdőívLétezik egyáltalán olyan, aki szívesen játszana a Cata-val? Az egész vanilla mozgalom a Cata miatt kezdődött.
  • PTR01 on Tennivalók a DragonflightigEgy tennivaló van, elfelejteni ezt a borzasztó kieget.
  • Attila on Elindult a bétaKimaradt a PTR post, mert épp nem voltam akkoriban gép közelében, amikor elindult. A classokkal kapcsolatos változásokat már nem szoktam
  • Kvarclovag on Új Death Knight mountOké, bevált a trükk! Már logolok is! :)
  • Darkpep on Elindult a bétaMivel nincs poszt róla így ide kommentelem: Már ilyen jól állnak classok-kal, spellek-kel, talent-tel, hogy már PTR is van belőle?
  • Darkpep on Elindult a bétaNem csak aktív előfizetés kell hanem meg is kell vedd a Dragonflight valamelyik részét. Én se adnék bétát annak aki
  • Vordengo on Elindult a bétaVan egy csillaggal jelölt rész az ezzel kapcsolatos hírekben a blizzard oldalán ahol jelzik, hogy kell hozzá előfizetés. Ez eddig
  • Hatba on Elindult a bétaKiváncsi vagyok kell e aktív előfizetés a bétához való bekerülésre.
  • ben2 on Pénzért mindentNorthrend Mythic Update: instant lvl80, full WotLK raid gear, 500k gold, 500% flying mount,teleport anywhere with 0 cooldown, scroll that