World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


WARCRAFT no image

Készült 2010. augusztus 26. | írta Roodie

68

LOTRO – Alapok – 1. rész

Mivel szeptember 10-én indul a Lord of the Rings Online ingyenes verziója, gondoltam írok egy nagyobb lélegzetvételű kedvcsinálót a játékról azok számára, akik még nem látták ezt az alkotást. A játék történetébe nem megyek bele, röviden elegendő annyi róla, hogy egyike azon kevés MMO játékoknak, amelyek képesek a World of Warcraft mellett megélni nagyobb játékos-vesztés nélkül. És ez nem véletlen, ugyanis ha az apróbb hibáit elnézzük neki, akkor egy kiválóan összerakott, érdekes, és legfőképp hangulatos játékot tálalt nekünk a Turbine.

De kezdjük a legfontosabbal – NEM való mindenkinek a játék. Ez teljesen rendben is van így, hiszen minden játéknak van egy stílusa, egy megcélzott játékosbázisa. A LOTRO esetében ez a sztorit, a történetet, és a hangulatot előtérbe helyező emberek csoportja. A tempója ennek köszönhetően kicsit lassabb, ráérősebb, a fejlődés kimondottan lassú magasabb szinteken. Akik pedig az instant ellőtt képességeket, az egymás körül ugrálós harcot szeretik, szintén csalódni fognak – számos képességnek 1-2 másodperces animációja van, és rengeteg körülmény késleltetheti az akciókat – a jó oldala a dolognak, hogy ha megnyomod a gombot, akkor a képesség bekerül a sorba, és az első adandó alkalommal ellövi a játék (hasonlít a jelenlegi Heroic Strike képességre picit).

A másik gyenge pontja a játéknak a játékos karakterek animációja. Picit értetlenül is állok a dolog előtt, ugyanis alapvetően gyönyörű a grafika. A tájak, a romok, az ellenfelek többsége kiválóan ki van dolgozva. Ugyanakkor a játékos karakterek mozgása a 10 évvel ezelőtti játékokat idézi. A tündék különösen katasztrofálisra sikeredtek – az arcukra a legenyhébb kifejezés is a “szánalmas”, a testalkatuk pedig… Na jó, hagyjuk.

Ezzel lényegében le is tudtuk a játék két legnagyobb negatívumát, rátérhetünk az általános leírásra, és természetesen a pozitívumokra is – amiből van sok, ugyanis a játékot teletömték zseniális ötletekkel.

Az indítás után rögtön nehéz döntéseket kell hoznunk – fajt és foglalkozást kell választanunk. A fajválasztás igazából egyszerű, nincs túl nagy különbség az egyes népek között játékmechanikai szempontból.

Az ember a legnépszerűbb választás természetesen. Korlátai között szerepel, hogy az emberek nem lehetnek runekeeperek. Kapnak némi erő és sors bónuszt, valamint később egy izmosabb öngyógyító képességet – pontosabban morál helyreállítót, itt ugyanis nem az életerő a mérvadó, hanem a morál, a harci kedv, de erről majd később.

A második legnépszerűbb faj a tünde – és 90% hunter természetesen…. Ügyesség bónuszt kapnak, valamint picit jobban ellenállnak a mérgeknek és betegségeknek. A későbbiekben pedig kapnak egy rejtőzés képességet, és egy 1 óránként használható skillt amivel 10 másodpercig képesek az őket ért támadások nagy részét hárítani.

A törpék a szokásosak… kicsi, szőrös lények, akik szeretik a sört meg az aranyat. Erőt, egészséget kapnak extrát, meg némi morál és energia regeneráció bónuszt. Ezen felül később képesek lefejelni az ellenfelüket, plusz nekik is jár egy óránként használható képesség, amely náluk némi sebzés-felfogást jelent a sima támadások, valamint az árnyék és tűz varázslatok és hatások ellen.

Az utolsó választható faj a hobbit. Alacsony, nagylábú fickók, kiváló tolvajok természetesen. Egészség bónusz mellett az árnyék hatásoknak és a félelemnek is jobban ellenállnak. Később pedig képesek lesznek köveket vágni az ellenfélhez, elrejtőzni, sőt, akár halottnak is tettethetik magukat.

Ha a faj megvan, jöhet a class kiválasztása. Na ez sem lesz egyszerű, ugyanis az egyes foglalkozások meglehetősen jól ki vannak találva, nehéz lesz választani. Minden típusnak megvan a maga fő és mellék feladata, így az egyes karakterek nem csak egy feladatra alkalmasak (kivéve egyet, de erről majd ott).

Mielőtt az egyes karakterosztályok kivesézébe kezdenék, szót kell ejtenem pár játéktechnikai dologról, amelyek létfontosságúak bizonyos classok esetében.

Tulajdonságok, értékek, harcrendszer

A karakterek alaptulajdonságai a standard fantasy sémát követik. A legközvetlenebb értékek a morál (morale), az energia (power), a páncélzat (armour), és a remény (hope).

A morál gyakorlatilag az életerő. Ha elfogy, akkor vereséget szenvedtél (gyk. meghalsz, csak itt nem így hívják). Természetes módon is töltődik, más-más sebességgel harcban és harcon kívül. Az energia az egyes képességek használatához kell. A morálhoz hasonlóan eltérő sebességgel regenerálódik magától harcban és harcon kívül. Mindkettőt lehet természetesen egyéb módokon regenerálni – varázsitalok, varázslatok, képességek, és persze a jó öreg evés-ivás. A páncélzat elég összetett dolog. Alapvetően a fő szerepe a hétköznapi sebzés csökkentése. Könnyű, közepes és nehéz páncélok léteznek, ezek természetesen más-más erősséget képviselnek.

A remény egy igen érdekes erőforrás. A karaktert kalandozásai során igen sok hatás érheti. A lelkesítő dolgok, pl. talákozás bizonyos NPC-kkel, egyes helyet, tárgyak reményt adnak a karakternek, míg a kellemetlen körülmények, pl. egy nem túl régi vereség, erős ellenfelek, gonosz helyek csökkentik az értéket (azért ez picit bonyolultabb ennél, de a végeredmény ez). Ha a remény értéke magas, akkor bónuszt kap a karakter a maximum moráljára és az általa okozott sebzésre. Azonban ha az érték túl alacsony, akkor nemcsak a morál és az okozott sebzés csökken, de a gyógyítások hatásossága is, és, ha ez még nem lenne elég, a bekapott sebzés is megnő, ugyanakkor a képességeket hatásossága is esik, mintha több szinttel alacsonyabb lenne a karaktered.

Az alaptulajdonságok – igaz, más néven – de ismerősek lehetnek:

– Vitality: a morál és annak regenerációja, ellenállás az egyes sebzéstípusoknak
– Will – energia és annak regenerációja, és ellenállás a félelemnek
– Fate – morál és energia regeneráció harcban, valamint a kritikusok esélyét és nagyságát befolyásolja
– Might – a sebzés mellett a támadások blokkolásában és hárításában segít
– Agility – Találati esély, lőfegyveres sebzés, kritikus esélye, és hozzáad a kitéréshez és blokkoláshoz is
– Radiance – Az alacsony remény érték okozta hatásokat segít legyűrni

Az alap védelmeken felül ( hárítás, kitérés, pajzs blokk ) kétféle védelme van a karaktereknek: mitigáció és ellenállás.

A mitigáció az egyes sebzés típusokra kölön számolódik. Gyakorlatilag az adott tipusú bejövő sebzést csökkenti x%-kal. Az egyes sebzéstípusok a közönséges, közelharci, löfegyveres, taktikai (érdekes módon ez itt varázslatokat jelent), tűz, fagy, árnyék, sav, villám.

Az ellenállás csak bizonyos hatások ellen számít, ám ezekből (mármint az egyes hatásokból) meglehetősen sok van. A négy típus a seb, félelem, betegség és méreg. Az ellenállás a hatás ellen dolgozik, és nem százalékos alapú. Nagyon sok ilyennel hatással fog a karakter találkozni kalandozásai során, szinte minden szörny sebeket okoz pl. – némelyik “csak” lassít, mások elég komoly vérzést (dot) jelentenek, rengeteg mérgező lény is akad, a betegségeket is igen könnyű összeszedni…

Traitek, skillek

Számos módon lehet a karaktereket fejleszteni a játékban. A legkézenfekvőbb a szintlépés – kapod az XP-t, ha elegendő összegyűlt, akkor szintet lépsz. Az aktív képességeknek nincs szintje/rangja, a karakter szintjével együtt skálázódnak.

A szintlépésekkor érdemes meglátogatni a trainereket, ugyanis náluk vásárolhatóak meg a képességek. Külön fülön láthatóak az aktív képességek, és a passzív, ilyen-olyan bónuszokat adó skillek (pl. a fegyverhasználat, páncélhasználat, crit bónusz, hit bónusz, ilyenek).

A harmadik fejlődési lehetőség a trait rendszer, és ez az egyik igazán remekbe szabott része a játéknak (szerintem). Ezek picit a Warcraftos talent rendszerre hasonlítanak, főként az új, béta szervereken található változatra 🙂 A lényege, hogy a LOTRO-ban a talenteket, azaz traiteket nem kapod automatikusan, hanem meg kell szerezni, különböző módokon, az úgynevezett deedek teljesítésével – ha analógiát keresünk, akkor a Warcraft achievement rendszerére hasonlít talán, annyi kivétellel, hogy a címek, titulusok mellett VALÓDI jutalmat is kapsz vele.

A deedek rendkívül sokrétűek. Van olyan,a hol elegendő X számú küldetést teljesíteni egy adott területen. Van, a hol területeket kell felderíteni, bizonyos romokat kell meglátogatni, vagy pl. az Öregerdőben megtalálni az összes virágot. A másik típus, ahol bizonyos ellenfelekből kell x darabot (x itt általában legalább százat jelent) lemészárolni. Aztán ott vannak a képességhasználatból eredő deedek: üss meg egy ellenfelet x alkalommal ezzel a skillel, gyógyíts csapattagot x alkalommal, rejtőzésből érj el kritikus sebzést x alkalommal. És ott vannak a passzívak is, pl. az 1000 kitérés végrehajtása.

Ha megszerezted a traiteket, akkor természetesen még nem aktívak – valamelyik fogadóban a bárdnál kell őket belehelyezni a megfelelő slotokba. A traitek maguk 4 csoportra oszthatóak – virtue, race, class és legendary. Minden karakter csak korlátozott számú traitet használhat egyszerre (a használható traitek száma a szintlépésekkel nő) – például a maximális szinten 7 class traited lehet csak egyszerre.

A virtue általános, minden faj és osztály számára elérhető traiteket jelent, ezek általában passzív bónuszokat adnak, és vannak szintjei, azaz elsőként a rank 1-et szerzed meg, majd a rank 2-t, és így tovább. Egy példa: a Innocence, azaz Ártatlanság trait a közelharci védelmedhez, a méregellenálláshoz, és az árnyék hatások elleni védelemhez ad bónuszt. A rank 1 megszerzésének a feltétele 10 küldetés teljesítése Trollshaws területén. Max szinten 5 virtue traited lehet egyszerre aktív, a játékban pedig összesen 20 ilyen található.

A racial trait a neve alapján kitalálható: az adott fajra jellemző traiteket gyűjti össze. Minden faj 9 ilyen, csak rá jellemző traittel rendelkezik, ezekből egyszerre 5 lehet aktív. Például az embereknél a Man of the Fourth Age +20 Akaraterő bónuszt ad, a megszerzéséhez pedig 50 wargot kell lemészárolni.

A class traitek az egyes foglalkozásokra jellemzőek, azok képességeit erősítik, vagy éppen adnak újakat. Ezek a legfontosabb traitek a játékban, nem csak a közvetlen hatásuk, hanem a mechanizmusuk miatt is.

A hatásuk változatos. Van amelyik “csak” sebzés/crit bónuszt ad a többi képességhez, vagy éppen passzív védelem bónuszt. Van amelyik egy egy célpontra ható támadást 2-3 célpontra hatóvá változtat. Számos class trait az egyes képességek cooldownját csökkenti, vagy a használat feltételein enyhít. Számos trait a meglévő képességek hatását módosítja. És természetesen olyan is akad, amely egy új, használható, aktív képességet ad.

A class traitek három ágba tartoznak, hasonlóan a World of Warcraft egyes talent ágaihoz. Például a Champion class (a warrior LOTRO megfelelője) három ága a Deadly Storm (AOE ág), a Berserker (single target ág) és a Martial Champion (tank ág). A karaktered 7 class traitet használhat egyszerre, és összesen 24 ilyen trait van, minden ágon 8.

Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. Az egyes trait ágaknak saját set bónuszuk van (hm, mintha ez ismerős lenne valahonnét… :-D). Azaz pl. ha a Champion esetében legalább 2 talented aktív a Deadly Storm ágból, akkor az AOE képességeid találati esélye megnő picivel. Ha 3 ilyen traited aktív, akkor az AOE képességek 10%-kal kevesebb energiába kerülnek; ha pedig 4 is aktív egyszerre, akkor az ellenfelek nehezebben tudják hárítani az AOE támadásaidat. Ha pedig 5 ilyen traited aktív, akkor elérhetővé válik az adott ághoz tartozó legendary trait (lásd következő bekezdés). A Deadly Storm legendary traitje Deathstorm névre hallgat, és hatására az egyik AOE képesség reseteli az összes többi cooldownját, ráadásul minden AOE képesség eltoltható fervour (ez a rage LOTRO megfelelője) nélkül is. Ütős.

Az egészet lefordítva WOW nyelvére: a class trait rendszer felel meg leginkább a Cataclysmes talentezéseknek, masteryvel együtt.

A legendary traitek jelentik az utolsó kategóriát. Ezek a legdurvább képességek, és szintén classfüggőek. Összesen 7 van belőlük, egyszerre 3 lehet aktív. Nem könnyű megszerezni sem őket – általában egy kemény questláncot kell teljesíteni hozzá, vagy pedig könyveket kell összeállítani lapokból – ahol a lapok többsége durvább területeken esik, sok esetben igencsak kemény ellenfelekből. Némelyik aktiválásához egyéb feltétel is kell, konkrétan bizonyos legendary traiteket csak akkor aktiválhatsz, ha egy adott class trait ágon legalább 5 traited aktív.

Konjunkciók, avagy a csapatmanőverek

Csapatmunka. Órákat lehetne beszégetni arról, hogy az MMO játékokban mennyire fontos a csapatmunka, a koordináció és kommunikáció. A LOTRO-ban ez igen közvetlen módon is megjelenik, a csapatmanőverek formájában. Ezek a manőverek erősebb ellenfeleknél jöhetnek elő, véletlenszerűen a támadások során, illetve a Burglar és Guardian classok rendelkeznek olyan képességekkel, amelyekkel tudatosan indíthatóak ezek a manőverek.

Ha a manőver elindult, a csapat minden tagja előtt megjelenik egy speciális UI elem, a “kerék”, rajta négy színes gombbal: piros, zöld, sárga, kék. A manőverek lényege igazából annyi, hogy ha az egyes színeket a játékosok a megfelelő sorrendben nyomják meg, akkor egy durva hatás jön létre. Na ehhez kell koordináció, ugyanis a legdurvább manőverek meglehetősen bonyolultak, és nagyon nem mindegy, hogy ki mikor melyik színt nyomja meg.

A legegyszerűbbek az egyszínű kombinációk, pl. mindenki pirosat nyom – ez egy nagyot sebző támadás. Ezek működnek már két fős csapattal is, és maximum négy főig használhatóak. Ezek egy fokkal bonyolultabb változatai az 5 piros + 1 más színű kombók (ehhez értelemszerűen 6 fős csapat kell), amelyek egy-egy speciális hatást adnak.

Azonban a bonyolultabb manőverek esetében a hatás más és más lehet az egyes karakterekre. A legegyszerűbb ezt egy példán bemutatni.

A manőver neve Thunder of the Oakenshield. A színkombinációja: piros – zöld – sárga – kék – piros – zöld.

A hatása sokrétű. Egyrészt a célpont egy jó kis vérzéses sérülést szenved el (egy erős DOT). Másrészt a csapat minden tagja kap egy kisebb HOT healt és némi energia regenerációt. Ezen felül az összes játékos, aki a piros színt nyomta a manőver során, azonnal végrehajt egy erős AOE támadást minden 10 méteren belüli ellenfélen, a kék színt nyomó játékos nagyobb eneriga-visszatöltést kap, míg a zöld gombot nyomó játékosok egy nagyobb azonnali gyógyításban részesülnek… Látható a példából, hogy elég összetett hatása van az egyes manővereknek, ezért fontos a koordináció. Számos ilyen manőver képes segítő NPC-ket is megidézni korlátozott időtartamra!

Nost, ennyi lett volna az első rész. A következő részben – amennyiben lesz rá igény természetesen – a választható classok kerülnek sorra, majdszót ejtünk a kalandozásról, a crafting rendszerről, az instákról, PVP-ről, a skirmishekről, és természetesen az ingyenes verzió korlátairól.

Tetszik(1)Nem tetszik(1)

Tags: ,


 • Pete

  És ki a tököm az a Roodie? 😀 Szép írás amúgy, meglehetősen jól összefoglaltad a kezdőknek a dolgokat anélkül, hogy túlbonyolítottad volna.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • szukcinat

  Jó játék ez. Én is vissza vissza járok négy-öt havonta egy hónapra, aztán megunom, de jó.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Quel%27Thalas&cn=Ghostbringer KisBreki

  #1 Számból vetted ki a szót...Na kezdjünk neki.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Sylvanas&cn=Darksign tenorx

  Nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Blasta

  Várom érdeklődéssel a következő részt, köszi.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://nura.freeblog.hu Nura

  Nagyon szimpatikus játék. Ha lesz ilyen fs-es megmozdulás az ingyenes játék bevezetése után, szívesen csatlakoznék.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Quel%27Thalas&cn=Ghostbringer KisBreki

  Na végigértem, várom a következő részt Roodie, én konkrétan Lotr fan vagyok, így biztos ki fogom próbálni a játékot.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Quel%27Thalas&n=Sudiin MP

  Guest post ftw, remek kis összefoglaló lett ebből, kedves Roodie!
  Jöhet a 2. rész amint megírtad, különösen a jelenlegi és a free verzió közötti különbségek érdekelnének majd.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Walpurga

  Volt szerencsém hozzá.Jó pár hónapra fizettem be fan lévén, még talán aktív az előfizetésem is, de elég rossz passzban kezdtem neki és nem volt türelmem.Nagyon vontatott volt a számomra.Ja és persze annyi kaland van, hogy már az is elvette a kedvem, hogy merre menjek.Még egyszer mondom, ÉN nem voltam eléggé nyitott és türelmes.
  Számomra még az negatívum lenne Roodie pajtás, hogy sajnos sehol a megszokott lotr zene.Persze ezt orvosoltam azzal, hogy a játék alá beraktam őket winamp-ba és úgy toltam.Burglar (wow rugó) kasztot indítottam, szóval a manőverezés mestere voltam.Az nagyon tetszik pl.
  A lényeg, hogy esélyes az újra csatlakozásom a Supper-be, de az nem most lesz.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://inkvizitor.hu Roodie

  Guest post?? 😀

  Walpurga - a zenék nem véletlen, "picit" drága lett volna a jogdíj 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • SleepWalker

  2-3 napja nézegettem a classokat és sajnálattal vettem észre, hogy a warden és a rune keeper nem elérhető trialba. 🙁 Kérdés: élvezhetőbb a RK mint a lore master, vagy ugyan olyan fos? Ill elérhető lesz a free verzióba, vagy fizetni kell érte mint teszem azt a monk-ért DDoba?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Wionalor

  oh köszi a posztot, pont most hagyom abba cataclysmig most wowot és pont ezt a játékot akartam játszani addig 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Wionalor

  most-

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Dragonblight&cn=Galleoth Galleoth

  Nagyon kiráy!
  2 kérdésem van: WotLKs 25ösökben teljsen minimum beállításokkal, kevés addonnal 5-6 FPSem van, ez LotRO-ban low beállításokkal mennyi kb?
  Látom ingyenes, akkor gondolom regelek, és letölthetem a játékot/klienst valami hivatalos honlapról?
  Jah, és ezek a "csapatmenőverek" nagyon-nagyon imbahnak látszanak 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://inkvizitor.hu Roodie

  Még nem ingyenes - szeptember 10-től lesz az.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://inkvizitor.hu Roodie

  RK teljesen más, majd holnap / holnapután a classok leírásánál meglátod 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nimellos

  #11
  --free verioba a rune keeper és a warden nincs benne,külön külön is meg lehet vennie de jpbban megéri megvennie a kiegészítőt pontokért mely tartalmazza mindkettőt meg sok mást
  -- élvezhetőbb sokkal változatosabb a játékmenet rk val

  UI:hogy mi menyie pontba kerül azt nem irom , mert nem tudom hogy szabad e.)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • wheelie

  Én egyszer kipróbáltam, de a karik mozgása elrenttentett tőle 😀 viszont ha ingyenes lesz akkor lehet teszek vele mégegy próbát.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Drotak

  Nem akarom elvenni senkinek a kedvét, de ez a játék - véleményem szerint - egy nagy határ fos. Ha már ilyen játékot akar valaki játszani, akkor inkább Dungeons and Dragons Online. Az is szar, de legalább nem ennyire.
  A grafika undorító, a dizájn béna (a world map-nál konkrétan én szebbet rajzolok), a játékmenet vontatott, és olyan lehangoló, unalmas az egésznek a hangulata, hogy az valami hihetetlen. A modellek, az animációk hihetetlenül bénák és úgy összességében rossz ránézni a monitorra miközben fut a game.
  Hiába a rengeteg jó ötlet, meg harcrendszer meg stb., ha egyszer az embert a hányinger kerülgeti miközben játszik.
  Rám nem tett semmilyen téren pozitív behatást, és nagyon elszomorított, mivel igencsak kedvelem a Gyűrük Urát.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://inkvizitor.hu Roodie

  Nem kell elvenni senki kedvét, majd kipróbálja aki akarja. De azért a DDO-val ne hasonlítgassuk már össze, ha szerinten ennek szar a grafikája, akkor azé mi? 😀 A "rondaság" relatív, nekem összességében pl. a tájjal, meg az ellenfekel grafikájával semmi bajom, sőt...

  A vontatottság meg lehet igaz volt egy éve, de a Siege of Mirkwood kiegészítőben a kezdőzónákat szépen helyrepofozták, már nyoma sincs a korábbi csigalassúságnak.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nagual

  @19 Te szerintem nem a lotroval próbálkotál, ha ekkora marhaságokat írsz össze.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Jimbo

  Az ingyenesség milyen korlátozásokkal jár? Mert gondolom van apróbetű, ahogy az lenni szokott....
  Felmehet max. szintig vagy csak x. szintig húzható a karakter? Vagy esetleg egyéb korlátozás van-e?
  Köszi!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://inkvizitor.hu Roodie

  @22 Lesz sok, de erről majd később. Nyilván azért szeretnének megélni belőle, így nem lehet teljesen ingyenes minden 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Bloodscalp&n=Sandwraith Sandwraith

  Köszi a leírást, teljesen biztos, hogy kipróbálom 🙂 Ez a koordinációs kerék különösen tetszik, a következő része is jöhet nyugodtan

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • MaRee

  Aki szerint szar a grafika, az vak. HD-ban:
  http://www.youtube.com/watch?v=aVJJK3KFico&feature=related

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • panoz

  Isten áldjaa kezed Roodie hogy leírtad, nem csupasz seggel megy az ember a free-be.
  Trialba próbáltam, de nem tetszett.
  2 eldöntendő kérdést szeretnék feltenni. 1: van területi korlát? 2: van szintbeli korlát?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Pete

  @19: Mint Roodie írta, ez nem mindenkinek való, minden bizonnyal neked nem, de valószínűleg nem ugyanarról a Lotroról beszélünk, mert amivel én játszok, annak meglehetősen szép a grafikája.
  Amúgy még a F2P bétában egyelőre úgy van, hogy a deedekért kapsz Turbine store pontokat, nem tudsz valamit róla esetleg Roodie, hogy ez így marad-e, vagy a végleges verzióban ennek búcsút lehet mondani?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Pete

  Szerk:
  @26: 1: A sima free to play accok Ered Luin, The Shire, és Bree Lands teljes területét érhetik el 2: Ha jól emlékszem lvl 20 a korlát, de bben nem vagyok biztos.
  Angolul tudóknak akiket érdekel javaslom elolvasásra 😉 http://www.lotro.com/betasignup/faq.html

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Tajtosz

  @28: A level 20as max szint az a trial. A free to play az alapjatek lesz, ami max level 50ig megy

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Ateista

  Hali Volt szerencsém résztvenni a free bétájában és elég nagy pontmennyiség kell egy-egy dolog kioldásához, mount stb stb. utánanéztem és kicsivel több elmenne havonta mint a wownál a GC-re. nálam ez a legnagyobb gond, am a játék elég jó:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Darksoldier

  Kiprobálnám, de így hogy nem lehetünk orcokkal meg trollokkal, kicsit meeeh , majd meglátjuk

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://inkvizitor.hu Roodie

  @31 lehetsz, az egész pvp arról szól 😀 De majd erről is írok.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Imakandi

  Rudi, a traitek igencsak hasonlítanak a stigmákra is az Aionból 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Slorasil

  Nah pont egy ilyen ingyenes játékot kerestem! Várom a post folytatását.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Eredar

  "megélni nagyobb játékos-vesztés nélkül"

  erre végülis minden MMO képes, MIUTÁN megtörtént a nagy játékos-vesztés 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://inkvizitor.hu Roodie

  @35 De itt nem is nagyon volt tömeges elvándorlás 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Haargh

  En 2 honapja kezdtem el LOTROzni, egyidoben kb azzal, hogy felfuggesztettem a wow accomat. Ennyi ido alatt elnyuztam 4 trial accot, szoval csak a lvl 1-45rol tudok nyilatkozni. A jatek egyszeruen gyonyoru, az EPIK questline pedig tenyleg hajaz az elnevezesere. Akik olvastak a Tolkien konyveket rengeteg utalast fognak talalni a konyvekre, es ha valaki csak a filmet latta abbol is nagyon sok mindenre ra fog ismerni.

  A trialt enm tudjatok jol, lvl 50 a szintkorlat, ami alatt gyakorlatilag az egesz teruletet be lehet jarkalni. 14 nap tomeny gyonyor. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Haargh

  Aki csak lvl 20ig jutott el triallal, annak is ajanlanam, hogy jojjon vissza kiprobalni a magasabb teruleteket. Trollshaws, Lone-lands, North Downs, Misty Mountain mind mind olyan terulet amin mar azert eleg durvan oda kell figyelni. Raadasul kb lvl 20 korul indul be igazan a karakter fejlodes (olyan lvl 35-40 korul teljesedik ki igazan).
  Az elso insta lvl 20-25os, amit egyszer sikerul latnom, csak de elegge bejovos volt. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Skeeno

  Nagyon jó leírás lett köszönjük.Én is ki akarom próbálni amint ingyenes lesz és nagyon jó hogy nem nekem kell mindent kitapasztalni ujra.Az egyetlen problémám ezzel az hogy a free acc elég sok megkötéssel jár(ha jól olvastam max 2trait lehet aktív),kérdés hogy ígyis megérné-e komolyabban nyomni?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Runeblade

  Én is játszottam a trialal és nekem nagyon tetszett a játék. Grafika jó, karakter animációk egy kicsit tényleg gagyik. Nekem az ikonok se annyira jöttek be. És engem az érdekelne hogy ha én amúgy megveszem a kiegekeket akkor már havidíjas lesz vagy nem? Én szinte biztos vagyok benne hogy visszamegyek játszani már rágen is meg akartam venni csak elbaszódott nekem a játék és nem tudtam beloggolni. Nem, nem járt le a trialom egyik karival se. Írtam fórumon is írtak valamit csak nemigazán értek ilyesmihez szóval akkor abba kellett hagynom remélem már működni fog.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Zoley

  a Játék legnagyobb hibája amit indulás óta nem tudtak megcsinálni: az LFM rendszer. van egy globális LFF csati amit senki se használ, illetve egy szabadon konfigolható LFF rendszer, beírod hova hanyas szinttől kereshetsz, de azt se használjha senki. megjegyzem az LFF csati nem globális, hanem területi. tehát ha akarsz mondjuk Lone-landre csapatot, ott kell álldogálnod, nem tudsz 21th Hallban vagy Bree-ben hirdetni (azaz tudsz, csak nem biztos h találsz)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Haargh

  @41 Naja ez engem is zavart. Lenyulhatnak a wowbol a rendszert. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • xruu

  A hivatalos oldalon most fent lévő kliens lesz majd a f2p kliens is, vagy kijön majd egy új és ne tököljek még a letöltésével?

  És egy másik kérdés: Dungeon and Dragon Online -ból nekem van még turbine pontom, ez közös lesz a két játék között azaz használhatom itt is, vagy újra vennem kell itt is külön?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Charmed

  Én is mindig visszajárok, csak most vennem kéne egy ütős videokártyát, hogy végre szépen szaladjon a 21th Hall is :-). Remélem, hogy Moriában még nyitnak meg újabb területeket, instákat.

  Egyébként Fellowship Maneuver-t a loremaster egyik petje is elindíthat egy skillel bizonyos eséllyel. Valaki kérdezte, hogy jobb-e a Runekeeper, mint a Loremaster és azt kell mondjam, hogy a többség jobbank találná, de LM-el Moriában olyan dolgokat meg lehet csinálni megfelelő traitekkel, amit az RK nem tudna. Mondjuk ettől függetlenül az LM-re ráférne egy kis buff, pontosabban valamilyen irányba el kellene tolni, mert olyannyira joker lett, hogy végül nincs is valódi szerepe, főleg az endgame instában, vagyis ami szerepe van, de eléggé markáns, bár fontos. Ezért sokan unalmasnak találják. A legjobb lenne, ha a peteken erősítenének, főleg a medvén, mert még traitelve sem valami erős "tank".

  A lotro egyik nagy előnye sok MMO-val szemben, hogy ott is a standard tank/healer/dps felállás van, sőt hibrid class is, de valamelyik korai patchtól kezdve már nem okoz gondot, hogy a tank/healer classok hogy questeljenek, farmoljanak. A két új class, a Runekeeper és a Warden pedig már speciálisan multiclass.

  Sokan egyébként azt gondolják, hogy a Lotro a Gyűrűk ura storyját dolgozza fel, pedig nem. Ez az ismert story mellékszála, tele érdekes dolgokkal. Gyakorlatilag segítjük a jól ismert kompániát, néha jóval mögöttük járva, néha előttük járva, de találkozunk is velük. A lényeg az, hogy itt 90%-ban új a történeti vonal, a rengeteg mellékszál miatt. Ráadásul olyan vidékeken is fogunk járni, ahol az eredeti hősök nem is jártak, lévén az alapjáték alcíme a Shadows of Angmar. Aki nem ismerné a lore-t, annak annyit érdemes tudni, hogy a Szauron még csak kisinas volt, amikor Angmarban már a gonosz uralkodott.

  A hope/dread , radiance/gloom hihetetlenül érdekessé teszi a játékot. Ráadásul a dread-hez egy nagyon jól eltalált shockszerű grafikai effekt tartozik, hogy aki még sokadszorra is látja, majd lefordul a székről.

  Rengeteg dolgot le lehetne írni a lotro-ról, amiben jobb mint mint rengeteg másik MMO. Anno mikor sokéve elkezdtem, arra jöttem rá, hogy a lotro-ból csak egy wowon edződött klán hiányzik és semmi más.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nagual

  @44 "a lotro-ból csak egy wowon edződött klán hiányzik és semmi más." Hát ezzel tökéletesen eggyet értek. 🙂 Roodiékkal egy serveren és kinshipben(guild) vagyunk és pontosan ezt szoktuk mi is felhozni... 🙂 Szedjünk össze egy jó csapatot és go.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Pete

  @41: Ezért csatlakozott már szinte mindenki (Evernighton legalábbis) a globallff channelhöz, így kereshetsz akárhonnan 😉

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dyer

  45# melyik szerver, melyik kinship?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • smok84e

  Oké, most hogy pang a wow, szívesen kipróbálnám, hol tudom elérni, ha valaki adna linket megköszönném.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Limrasson

  Hm...alapjáraton nem tünik rossznak, egyszer kipróbáltam trialon, és hát ki tudja, lehet hogy tényleg jó. A free-fizetős között a különbség annyi, hogy ugyan játszhatsz ingyen, de ha rendesen akarsz játszani akkor azértfizetni kell. (Pl.: hogy minden kaszt elérhető legyen).
  Ha jól emlékszem elég jól be voltak scriptelve a questek, tele eventekkel, stb.
  Viszont valahol nem vagoyk odáig azzal, hogy ez LotR. NEm tudom hogy hol játszódik a játék igazából (időben) + ha emlékeim nem csalnak a LotR-ban sose volt ilyen nagy csili-vili effektes mágia.
  Ettől függetlenül biztos jó játék.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Quel%27Thalas&cn=Ghostbringer KisBreki

  #45 Szeptemberben csatlakozok majd 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Quel%27Thalas&cn=Ghostbringer KisBreki

  Na azért ez: http://www.youtube.com/watch?v=Gi-KOzUOvXI&feature=related

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Thargo

  "kicsi, szőrös lények, akik szeretik a sört meg az aranyat."
  szimpatikus, szeptemberben jövök, csak majd az aktuális posztban írjátok le, merre van az exwowos/cataclysmigseunatkozzak banzáj. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Charmed

  A fellowship manővert egyébként úgy kell elképzelni, hogy ha komoly boss jön, vagy eleve komoly raidinsta, akkor előre le van beszélve, hogy ki hanyadiknak kattint és melyik színre, szóval nem olyan kaotikus, mint ahogy elsőre látni. Persze sok idő nincs kihasználni a lehetőséget.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Scorpion

  *ez volt az utolsó előtti offtopikolásod*

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • atommedve

  @ 44: Te Charmed az angmari boszorkányúr Sauron egyik gyűrűlidérce volt még a harmadkor elején, Sauron pedig maia és Morgoth hadnagya volt már a kezdetektől. Nem kevered te ezt valamivel? 😛

  De hogy ontopic is legyek: köszönjük Roodie és kérünk még! 😀 Én tuti ki fogom próbálni, mert már elég régen fenem rá a fogam, csak a WoW eddig nem engedett! 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Arathor&n=Delicate Chardonnay

  Ez a csapatmanőver jó ötlet, szólni kéne a Blizznek, hogy lopják el 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Galoca

  Csatlakozom az ujjongókhoz, sajna többször szüneteltetnem kellett az accomat, mert nem tudtam kettőt fizetni egyszerre, de mindig visszahúz a szívem - a hangulat csodálatos, és a loret olyan aprólékos gondossággal bizgették össze, hogy nagyon...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • pluhi

  Anno toltam 2 hét trialt, nem volt rossz. Persze ott is sok volt a korlátozás, meg azóta több book is kijött. Amire élénken emlékszem, az a bűnszar animáció. Wow után nagyon éles a különbség.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dyer

  Én anno megvettem neten át, játzottam vele kb egy hónapot (ha jól emlékszem). Lindini elfet indítottam, és valahogy nem emlékszem arra, hogy tragikus lett volna a karakterek animációja. Grafika pedig nagyon szép, kicsit sem szögletes (szal a #19-es Drotak versenyző fingom nicns mivel játszott...), a hangulat pedig egy LotR-rajongónak mennyei. Emlékszem, amikor legelőször megláttam messziről Széltetőt, beleborzongtam, de hasonló volt (csak sokkal vidámabb:)) Bombadil Toma háza is. Lesz ugye Brewfest, Hallow's End és Winter Veil, ez a három event hiányzik még a lila drake-hez, Cata pedig még odébb vanb, szóval részemről szintén benne vagyok egy ilyen össznépi magyar buliban :).

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Charmed

  #55 Igen, Angband-al kevertem össze. Egyébként a lore amolyan wowos módon ingame is elérhető a questek során.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Charmed

  Az animációval szerintem sincs olyan nagy gond, az említett sorbaállós skillrendszert viszont nehezebb megszokni, de pár nap után azt is meg lehet.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Meridian

  Nekem se volt semmi bajom az animációval, bár gyengébb mint a WoW vagy AION, az egyik legnagyobb bajom inkább a karakter generálásnál a customizációnál volt... valahogy olyan tré választási lehetőségek vannak, hogy nem tudtam egy szimpatikus karit sem kreálni (de ez a WoW-ra is igaz)...

  A GUI is kicsit kesze-kusza volt számomra, de azt meg lehet szokni, a harcrendszert is szokni kell, de mivel ez egy másik játék ez alapvetően ezzel jár.

  Viszont ami kurvajó ebben a jétákban, az a hatalmas területek... kb 10x-20x nagyobb az össz bejárható terület mint a komlett WoW-é...

  És ha éjel felnézel a csillagos égboltra, és észak felé nézel, ott van a Göncöl Szekér csillagkép is, meg a sarkcsillag, meg az össze többi csillagkép is, csillagászok előnyben 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Zoley

  annyival nem, itt egy térkép:
  http://www.arda-online.com/map/

  még annyi hogy anynira eltalált a hangulat hogy mikor Forochelben küldiztem, szinte én is éreztem a hűvös levegőt, átéreztem a hangulatát, az ég is mindenhol nagyon szépen van megcsinálva, meg a színhő/effektek a megfelelő terüelteken.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • kockacukor

  @ 56 Chardonnay: lesz olyan is szerintem. Végülis warhammerből már csak a Public quest és a kiegyensúlyozott pvp rendszer van hátra, aztán lehet szemezgetni a többi mmo remek ötleteiből 😉

  On: Várom a második részt, igazán jó "teaser" postot írtál 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nagual

  @44 Roodieékkal a SNOWBURN serveren játszunk, az alap guild a Last Enclave of Hope, de jelenleg összefort egy másik guilddel, hogy mégtöbb aktív player legyen együtt, ez most "Free Army" néven kell keresni. Jelenleg pezsgő élet van a guildben, állandó online playerek, stb. Roodie karakter neveit nem írom itt le mert hosszabb lenne a lista mint az egész cikk... 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • pocla

  Köszi szépen, nekem sokat segitett a leirás várom nagyon szeptember 10ét 😀 régen kiprobáltam 10 napot ingyenesen és tetszett bár pénzt nem akartam rászánni de igy simán jöhet.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Zoley

  #65 Nem ő a "Ofensegessege Dorinamurinachuncika" pl? 😀 LoeHos vok én is, ezn név alatt Capttal

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • SleepWalker

  #65 USen hírdetik / tesztelik, de lesz EUba is free? Érdekes. EUba a full pack 60 euró, US game 30 dodo.. nem is tudom. Ahogy neztem listába a kiegeket így is meg kell venni a mapok / classok miatt szal cinkes lesz. 🙂 Mind1, ha vki US serverre jön a Elendilmir-on vagyunk már 3an. gl hf

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑