WARCRAFT no image

Készült 2010. december 15. | írta Attila

53

Emelt fővel

Az előző postból – teljesen szándékosan – kihagytam a holy paladin nerfeket. A Blizzardnak nagyon sokáig tartott, de végre sikerült a retri paladinokat a helyükre tenni, most úgy tűnik, hogy a holy paladinokon a sor. Először a változások, utána pedig egy kis magyarázat.

 • Zealotry no longer consumes the Hand of Light proc effect.
 • Tower of Radiance no longer grants Holy Power from Holy Lights cast on a target buffed with Beacon of Light. It continues to work as the tooltip describes for Flash of Light and Divine Light. Please note the tooltip may not be updated to reflect this change until a client-side patch is applied.
 • Healing done by Beacon of Light is now properly affected by healing modifiers on targets which reduce healing done (i.e. Mortal Strike).
 • The healing done by Light of Dawn has been reduced by approximately 40%. Please note the tooltip may not be updated to reflect this change until a client-side patch is applied.

These hotfixes were intentional and we wanted to share more information about the “why” for you all here:

Mana is supposed to matter for healers, and in the case of Holy paladins, that just wasn’t happening. We were seeing raid groups attempting to learn new bosses where the other healers were out of mana while the paladins were still at 90% of mana. We also thought the experience of paladins healing harder heroic dungeons was inconsistent with that of other healers, or our design intent. We thought it was only a matter of time before groups started going out of their way to stack paladins for raids or recruit them for dungeon runs, which of course is not our intent. For this reason, we thought it was important to address this point now rather than sitting on it until a future patch.

The main culprit for the increased paladin efficiency this was Holy Power from Tower of Radiance. We were seeing a strategy develop where paladins would cast Holy Light on a Beaconed tank, and then cast Light of Dawn on the raid (and use very few other spells). This strategy was remarkably successful considering how simple it is. The Holy Power-based heals are supposed to be an important component of the paladin kit, but because Holy Light is designed to be super efficient, the overall strategy was too efficient. The intent of Tower of Radiance was to make directly healing a Beacon of Light target less punitive, but instead it was becoming the only smart way to play. You can still generate Holy Power by using Flash of Light or Divine Light on a Beaconed target, or through a variety of other ways. Remember, overall it isn’t balanced if paladins are just as mana efficient as other healers and have several mana-free spells.

Light of Dawn was adjusted because it was completely eclipsing Word of Glory. We lowered the healing of Word of Glory late in development, but also redesigned Light of Dawn. They had fallen out of sync, and Light of Dawn was just too good.

A gondot az okozta, hogy a paladinok sokkal jobb volt a mana regenje, mint a többi healer castnak. Ezen változtatni kellet többek közt azért is, hogy a csapatok ne paladinokkal töltsék fel a raideket.

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags:


53 komment érkezett a(z) Emelt fővel poszthoz

 1. starkx mondja:

  *CRY MOER!*

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 2. Mirseyera mondja:

  #1 Azt se felejtsd ki, hogy ha véletlen utol is éri, a Templar's Verdict 3 holy powerért 4k-t crittel, mert bugos és van, hogy 1 pontosnak veszi. Köszi, hogy ezt nem sikerült kijavítani a balance mellett.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 3. Detto mondja:

  Engem az zavar, hogy pvpre hivatkozva összevissza vagdalkoznak a nerf meg a buff palcájukkal és nem törődnek azzal, hogy mi lesz pveben. Miért nem csinálnak kétféle rendszert, megoldódna igen sok probléma és nem lennének telesírva a fórumok. 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 4. starkx mondja:

  @2 Ahogy a holy shock is évek óta bugos de ennek a javításában már nem is reménykedek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 5. Sandwraith mondja:

  @4 A rogue-k vanish bugját 6 év után sikerült kijavítani. A remény hal meg utoljára!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 6. Orson mondja:

  Esetleg a többi healer-nek kellene több manát adni,az is egy lehetőség lett volna.
  Jelen pillanatban palával healelni csak könnyes szemmel sikerült.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 7. oscar_waldezz mondja:

  Miután a ret pala PVP-re teljesen alkalmatlan lett, ideje volt a holy-t is nerfelni. Persze PVE-ben eddig is szívás volt a mana miatt, de azt persze leszarják. Nem baj, tank paladin FTW...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 8. Csoti77 mondja:

  *ált. isk. 3. oszt ---)*

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 9. Kraivan mondja:

  Nem értem miért kell sírni hogy nem lehet healelni. Melyikőtök van full t11-ben hogy ennyire nehéz minden? Miért kell megjelenés után 6 nappal sírni azon hogy nehéz minden? Szerezzetek geart okosan és könnyebb lesz. Ha nem, akkor csak reménykedem h blizz nem hallgata sok QQ-ra, hanem köv content patch-el megoldódik sok hc dungeon gond amikor ki lehet majd venni a mostani tier set-et megint bárkinek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 10. Kyrgeen mondja:

  tegnap észre vettem, hogy a Holy Lightom nem épít holypower, néztem is nagyokat azt hittem bug. De hamar túl tettem rajta magam. 344es gearben már van elég tapasztalaton a HCban, hogy tudjam mit mikor kell használni. úgyhogy nem nagy ér vágás, fáj, de nem fogok csak ezért rerollolni. 🙂
  őszintén?
  a discpapok se fogynak ki mannából normális gearben, őket miért is nem nerfelik? 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 11. Csoti77 mondja:

  *ált. isk. 3. oszt ---)*

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 12. Kraivan mondja:

  11: pedig számít az a gear. INT, crit haste. Tickek száma, hps, nöcelés, +mana. Healertől függőnek kinek mi számít. Druidnak ahogy elnézem haste kell, mert gyorsabb cast-al ugyebár lifebloom könnyebben fenntartható a tankon. A sűrűbb rejutickek meg manával járnak. A sűrűbb Omen of clarity se rossz. sámánnál ugyebár sok crit kell, mert akkor healeled passzívan a többieket, és a Watershield manareg is sűrűbb lesz.

  De végülis jah. Nem számít gear. 25 vagy 45% crit/haste csak rongyos duplamanaregnek fogható fel. Kell a fenének. INT kell meg egy post a hivatalos fórumra h buff healers.

  Meg szólni kell a dps-nek h ne a recount top1 a cél, hanem a harc lezúzása. Van mindenkinek cc-je és ha lehet szakítson és stunoljon! Először azt hittem h a lock Aura of Forebiding talentje pvp-s talent. De elnézve a lichkids-eket a legjobb pve talent ami van. Root majd pár sec múlva stun. Egy kisebb packnál 3 sec-ig 0 dmg a tankra egész baráti. Nehezebb fightoknál meg nem sajnálom a gcd-t a Curse of Weakness-re sem. A felguardom baltadobása már macrozva van.

  De amúgy tankhasználat sem mindegy. Találkozok tankokkal akik mennek mint a hülyék, nyomják még mindig az aoe-t, aztán a healer van leb*szva hogy miért nem healel, holott szerencsétlen épp 0 manáról szívja fel magát az előző szobában, de a tanknak akkor tűnik fel, amikor már meghalt.

  Van a másik fokozat, aki egy picit türelmesebb, de nem használja a képességeit, csak megy mint az ökör, és ráfog a healerre mindent. Warrior tank aki nem rak pontot shield blockra mert az nem ad dmg-et. A thunderclap se arra kell kéremszépen h legyen aoe dmg. 20% lassabb aspd boss részéről -20% dmg income-ot jelent.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 13. Slorasil mondja:

  #10 2000 spirit alatt még kifogytam, néha még eleresztem a fenevadat és jóvan 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 14. ascyra mondja:

  Tegnap en is raid kozben vettem eszre hogy nem a Holy light nem tolt, de a bossok jelentos reszen ezt lehet kompenzalni pl azzal hogy a pala -eredeti hivatasahoz hiven- a meleeben all es crusader strikeokat csapkod.
  Szerintem a jelenlegi helyzetben a manahaztartas managelheto, bar ehhez ugye kooperativ tank es raid kell.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 15. Unreal mondja:

  Kraivan: Hozzá tartozik, hogy a tank dolgát a dps nem könnyíti meg. Szinte sosincs olyan, hogy a main targetet ütik. Aztán megy a noobozás, hogy hold agro...
  Egyik kaszt se képes egyelőre vissza váltani a wotlk szintjéről. Amikor mindenki csak ment előre ész nélkül.
  Fel kell nőni hozzá mindenkinek. Főleg azoknak akik nem játszottak az elején még. Amikor egy ubrs is wipefest volt 15 emberrel.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 16. Kockahas mondja:

  @7 "A paladin az anti-warrior. Nem közöl tényeket csak sír."

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 17. Harlek mondja:

  Tegnap pont sikerült Throne of Tides-ot palaként healelnem, és én konkrétan meglepetten tapasztaltam, hogy dől be a Holy Power, amikor nem is Holy Shockoltam. 😀 Néha nem ártana elolvasnom a talentek leírását.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 18. ascyra mondja:

  Vagy eleg lenne megkerdezned a guildedben a paladin healereket:P

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 19. hopp mondja:

  nekem tetszik az új healrendszer, csak azt tartom egy kicsit viccesnek, hogy stonecore utolsó bossát 83-on gond nélkül kihealeltem úgy is, ha hülye volt a dps, 84-en meg eléggé necces volt, mivel erős 30%-kal többe kerülnek a spellek 😀 nincs gond ezzel, csak egy kicsit disszonáns érzés a dingelés emiatt.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 20. Nardol mondja:

  @5 te miről beszélsz? mit sikerült azon kijavítani? vanish után futok losba stealthelve és jön a 4 mirror image meg az összes hunter pet utánam... Ja, arra gondolsz, hogy ha megnyomom a vanish-t akkor tényleg elmegy stealthbe? 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 21. Nardol mondja:

  @6 a röhögéstől könnyezett a szemed?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 22. Nardol mondja:

  @12: "szólni kell a dps-nek h ne a recount top1 a cél": erről annyit: Throne of the tides első mobcsoport, macitank charge észnélkül, majd 10 perc kőkemény verekedés után megkérdi tőlem: rogue learn ability interrupt. Miután linkeltem neki hogy last fighton én 12-t kickeltem + amit a recount nem mutat: blind, kidney, cheapshot stb, közöltem, hogy akkor most kurvamélyre ássa el magát 😀
  CC ftw!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 23. ThorsHUN mondja:

  Oooo... a retri paladinok most a "helyukon" vannak?
  Az amugy hol van? (mondjuk erdekes kijelentes ez ilyen no pvp cuccban...)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 24. Attila1234 mondja:

  @23

  Benned nem lehet csalódni. 😀 Most komolyan? Már több, mint négy éve megy a blog, de még mindig képesek vagytok ugrani az ugratásra. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 25. Harlek mondja:

  #18: Jó, persze, kérdezhetném, talán fogom is, ha eljutok 85-re, de addig Retrin szintezek, úgyhogy ritkán fordul elő most, hogy a Tower of Radiance számításba jön. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 26. Ceviel mondja:

  Én palával játszom, de ez a nerf sztem teljesen jogos. Vicces volt, hogy csak palát vittek raidre healelni. Jobban örültem volna, ha a többieket buffolják, de így jártunk, ez is 1 megoldás 😛

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 27. panoz mondja:

  Paladin a béka segge alatt?
  Nehéz a HC?
  Újra élvezetes a PVP?
  2 új faj?

  Megvettük a The Burning Crusade 2-t.

  Amúgy meg tiltsák be a palanerfet!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 28. Nardol mondja:

  @27: hupákolás? gazemberség? pusztába virágot szedni? Tudja valaki ebben a qban mitkell? 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 29. Ex0dus mondja:

  Még a raid logok szerint is 25-30%-al vannak átlagban lemaradva dps ben retpalák, Attila szerint ez tényleg rendjén van. A katasztrofális class mechanicsrol már ne is beszéljünk, ami pvpre totál alkalmatlanná is teszi. És akko lehetne még sorolni.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 30. Easy mondja:

  Holy pala vagyok, és szerintem is kellett a ToR nerf. A LoD healjéhez viszont kár volt hozzányúlni, erősen túllőttek vele a célon. Retriről nem tudok személyes tapasztalatból nyilatkozni, de már többen is mondták, hogy nagyon alacsony a DPS. Valakinek ismerős az, hogyaszongggya TO THE GROUND, BABY?!!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 31. Nardol mondja:

  @30: sohasenem hallottam ilyet még. Se.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 32. Meridian mondja:

  Tegnap 84-ről mentem 85-re twilight highlandsen, és retriként állandóan meg akartam dögleni, ez furcsa volt (rugoval is ott tartok, de érdekes azzal nincs ilyen feelingem), szvsz valami nagyon el van kúrva, mert egy plate-es melee-nek jobban kellene állnia sarat, mint pl. a rugónak, ha dps-e nincs is annyi - mert különben akkor miért is a "plate"?

  Pedig 318-333 ilevel cuccokban voltam, a rugom ennél gyengébben van "öltözve".

  A másik az arena questet holyként csináltam, hát nem azért de a holy paladin spelljeinél is van zavar. Pl lenerfelték a beacont 50%-ra. OK, de akkor kire is tegyem? Tankra nem jó mert csak a fele healt kapja az sokszor nem elég. Saját magara felesleges mert talentből folyamatosan healelődök tehát magara is felesleges. Akkor kire is tegyem? A tankot healelem folyxamatosan, de ki legyen az aki még kapjon állandóan a healből? Teljesen értelmetlen lett így ez a spell. Persze off-tankra, de ha épp olyan nincs mert nem kell?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 33. Meridian mondja:

  magara=magamra

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 34. ascyra mondja:

  Pontosan az ilyen dontesek miatt lett elvezetes ujra a heal.
  Nemcsak 1-2 spell folyamatos spammelesebol all. (palaknal foleg)
  Nalunk amugy a kissebb damaget kapo tankon van, ES-el egyutt. De mi akadalyoz meg benne hogy a fight kozben a beacont tobbszor is athelyezd.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 35. Harlek mondja:

  Gihi, néztem hivatalos fórumot, 55 oldal whine követte a magyarázatot. Egyik-másik még jogos is!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 36. Attila1234 mondja:

  @29

  Ajánlom figyelmedbe a 24-es sorszámú commentet.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 37. Neyssa mondja:

  @32: én a tankra teszem (raidben még nem voltam Catában, csak heroicban). A tűzben álló-nem ccző dpseket healelem sokat, hál istennek saját tankkal járok, ő tudja mit csinál, általában elég neki a fél heal a baconből. Amikor meg sokat kap a tank, úgyis ráküldök valami healt (hiába vették el a holy light HOPO generálását, még mindig ott a FoL és a DL). Csináltam egy szép Power Auras-t hogy lássam mikor proccol az Infusion of Light (elég gyakran, ha a Flasht cooldown-ra nyomod), akkor villámgyorsan megvan egy Divine Light, és mehet is egy Light of Dawn (vagy inkább mostantól Word of Glory).

  Egyébként tényleg a gear számít, én is állandóan kifogytam manából (különösen szintezés során, lvl 83-ról 84-re ugrás), és nem bírtam tartani a healt. 2-3 heroic item, és mindössze pár pontnyi átlag itemlevel emelkedés, és mostmár ált.ban fél manán végzek egy-egy bosst.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 38. Harlek mondja:

  Egyébként szerintem Light of Dawn alapvetően nem volt olyan OP, hogy 40%-os nerfet kellett beletolni. (Bár 85-ön még nem láttam.)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 39. ThorsHUN mondja:

  @24
  Hagyjal mar, nem tudom mi van, tegnap lettem 85:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 40. Ceviel mondja:

  32. sztem nyugodtan rakhatod a tankra 5 fősökben mindenképp. Raiden meg offtankra, vagy épp amelyik kisebbeket kap. (mondjuk raiden alap hogy vagy 2 pala minimum szal mehet keresztbe is a beacon)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 41. Memoricide mondja:

  Ideje volt már, op volt a pala mint az állat akárki akármit mond, játszottam holy palával, mintha a manája elfogyhatatlan lett volna. GG blizzard, végre rájöttetek hogy mit kell nerfelni. Hála istennek, hogy a sacred shieldet is kivették, így már TALÁN van balansz a kasztok között.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 42. Detto mondja:

  "Ideje volt már, op volt a pala mint az állat akárki akármit mond, "

  Ne vagdalkozzunk ilyen mondatokkal mert valaki képes és komolyan veszi. 😀 Ha a holy palara gondolsz akkor tessék arra célozni. 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 43. Soulcaller mondja:

  @28

  Made my day :'D

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 44. Easy mondja:

  Nna mentem egy "gyors" HC-t, gyorsat olyan értelemben, hogy a trashen is gyorsan sikerült wipe-olni párat. (PuG) 🙂 Attól, hogy raidben tesztelhessem, még messze vagyok/unk.

  A nerf után most azt látom, hogy 1.) Holy Lightot mana-ügyileg megérné használni, de keveset healel és HoPo-t már nem generál. 2.) DL és FL nagyon költséges, ezt szerintem jelenleg kevesen engedhetik meg, hogy beaconed tank healre használják HL helyett HoPo generálásra. 3.) Holy Shock-ot CD-re kell nyomogatni. 4.) Sokkal gyakrabban lenne szükség LoD-ra, mint ahogyan azt a HoPo engedi.

  Szvsz így most megnézve kicsit erősre sikeredett ez a nerf.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 45. Rage mondja:

  #44 nekem is hasonló volt a véleményem, este 11kor mentem még egy guildes HC Stonecoret. Tulajdonképpen bírható manával a legtöbb harc, ha van CC és normális a DPS, de messze szenvedősebb, HoPo nagyon kevés. Random Daybreak procra meg nem igazán illene alapozni hílen.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 46. Harlek mondja:

  #41: Sacred Shielddel mi volt a baj? (Egyébként most Masteryből van pajzsocska, mondjuk FoL crit bónusz nélkül.)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 47. Tremor mondja:

  Copyzom a fórumról

  Very very reatrded change, maybe the worst they could've come up with.
  Better sollutions:
  - Put LoD back on mana, add a "decent" (in line with other aoe heals) CD
  - Beacon shouldn't transfer PoI and Lod heals
  - Increase mana cost a bit
  - Nerf mana return from judgement

  Bad sollutions:
  - What you just did

  Paladin aoe heal is crap as it's now, HR is too dimished, it ticks for nothing in 25mans and getting HP will be retarded now. Yay for going melee and crusader striking for HP. Also, 1HP LoD with the beacon transfer will still provide a decent TANK healing, promoting further nerfs.

  The best thing that Blizz won't change this back in a few weeks/months for obvious reasons.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 48. Tremor mondja:

  A fenti az én véleményem, de lusta vagyok megint beírni

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 49. Trivi mondja:

  Megy a sírás, mert most már a paláknak is ugyanolyan "nehéz" lesz healelni mint a többi kasztnak, micsoda borzalom.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 50. Tremor mondja:

  A sírás azon megy, hogy a blizz faszságot csinált. A nerf szükségességével egyetértek, de a létező leghülyébb módon csinálták, látszik, hogy ez egy szar bandaid fix.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 51. Attila1234 mondja:

  @50

  "A sírás azon megy, hogy a blizz faszságot csinált."

  Ez a kedvenc számom! Már 2005 óta. 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 52. csabesz mondja:

  2. karimat húzom, ami éppenséggel egy Retri paladin... jelen állásban 83 as vok, elötte a shamanomat húztam fel, amely elem talenten vereti... szomorú tapasztalatom, hogy az elem shaman tré... paladinnal gyorsabban, könnyebben fejlődök.. persze ez a raideken nem tudom, hogy fog elsülni.. Esetleg valakinek valami egyéni tapasztalata, mint két kasztal szemben? megköszönném...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 53. Kraivan mondja:

  52: lehet azért érzed mert a meleeknek "gyorsabb" a rotájuk. Szinte minden gcd-re instant történik valami, míg a castereknél ugyebár elég hosszas varázslási idő van, ami nagyot szól, de ki kell várni. A casterek úgy vannak balancolva h távolságot tartanak a moboktól, vagy ha nem is zavarja őket a közelharc, a varázslás lassítása/szakítása igencsak lassít a dolgon, míg meleenél csak ütsz, és instant sebzel.

  Az az idő míg rangedként elsétálsz hullát lootolni, míg meleenél a lábad előtt hever a cucc meg szintén nagy kiesés tud lenni.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Vélemény, hozzászólás?

Back to Top ↑