World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


WARCRAFT no image

Készült 2011. január 23. | írta Hancu

44

Mennyit ér egy stack herb?

Ghost “Sheldon” Boci értekezése következik annak apropóján, hogy a minap többen kikeltek magukból kommentekben, mondván, micsoda ördögtől való dolog (khm, ők kicsit nyersebben fogalmazták meg), hogy egyes emberek nem átallják lenyomni a herbek árait az AH-ban. A klikk mögött Bocié a szó.

A fórumokat telesírták vagy azzal, hogy nincs ára dolgoknak így hiába farmol napestig, nem lesz choppere/vial of the sandje; vagy pedig azzal, hogy minden túl drága és nem lehet megfizetni és a párt ökle – izé a Blizzard – csapjon le az árdrágító burzsoá felforgatókra – izé az AH-zó noliferekre.

Hogy megértsük mennyit ér egy stack herb, először azt kérdezném, mennyit ér egy Thick obsidian breastplate. Az alapanyagokat nézve, kb 2000G lenne összevásárolni, vagy jó pár nap kifarmolni. Szóval, megveszed az alapanyagot, megszerzed a rare drop receptet, megcsinálod és elkezded árulni 2000G-ért. Semmi hasznod nincs rajta, mégis mindenki körberöhög, hogy mi a fészkes fenéért venne meg egy Vanilla epicet, amikor Hellfire peninsulán quest rewardként összemérhetőt, normál Blood Furnaceben pedig jobbat ad.

Nem is gyárt senki Thick obsidian breastplatet (leszámítva aki RP célra gyűjt setet). Mit tanulhatunk ebből az esetből? Azt, hogy egy cucc árának semmi köze nincs ahhoz, hogy te mennyit dolgoztál vele. Ez egy közgazdasági alapigazság, ami ellentmond a “józan paraszti észnek”. Csakhogy a “józan paraszti ész” nem véletlenül “paraszti”. A legtöbb játékos (vagy a szülei, ha még tanul) alkalmazottak, azaz órabérben kapják a pénzt. A pénztárosnő akkor is ugyanannyit keres, ha egész nap blokkolt mert sorban álltak a vevők, mint akkor, ha egy vevő se kódorgott be. Ezzel az alkalmazotti logikával állnak a playerek a trade channelen, árulva a drága portékájukat, ami “annyit ér mer én megdógoztam érte” és sírnak vagy ragelnek a fórumon, hogy valami”szemétláda” alájukvágott.

Ha órabért akarsz, menj el dailyzni, az áll a legközelebb a fizetett melóhoz. Az AH-ban és a trade chaten, mindenki vállalkozó. Az előbb említett bolt tulajdonosa gennyesre keresi magát, ha sorbanállnak és csődbe jut, ha senki nem jön be, függetlenül attól, hogy ő hány órát dolgozott.

A cucc árát két dolog szabja meg és csak kettő. Ezek egyike sem a következő:

 • mennyit dolgoztál vele
 • mennyi volt múlt héten
 • mit mondott a Sanyi
 • mennyit sírsz a fórumon
 • mennyibe kerül az alapanyaga
 • mennyibe kerül a termék, amit tudsz belőle készíteni

Az első, ami az árat megszabja, hogy mennyit adnak érte a vevők. Az emlegetett Thick obsidian breastplatet valószínűleg megveszi valami powerleveler 100G körül, ha nincs BoA chestje. Többet nem ad érte. Ha többért teszed ki egyszerűen nem veszi meg. Tévedés, hogy “valaki másét veszi meg, aki szemét módon alávágott”. Nem veszi meg és kész. Mind a WoW-ban, mind a valóságban nagyon ritka az elkerülhetetlen vásárlás. A cuccok megkönnyítik az életünket, de nélkülük is túlélünk: drága az epic? Járok kékben. Drága a benzin? Járok busszal. Szóval az a logika, hogy muszáj megvenniük, hibás. Nem muszáj. Én január közepén kezdtem el kék (nem színű, hanem quality) gemekkel kitömni a cuccaimat. Addig zöldek vagy perfect zöldek voltak benne. A zöld adott 30 intet, a perfect zöld 35-öt, a kék 40-et, az áruk meg 30, 90, 300 volt.

A második faktor, hogy mennyiért adnák el a konkurensek. A glyphek például nagyon értékesek, raidre tuti nem enged be senki nélkülük. Egy üres prime glyph slot több overall DPS-be kerül, mint egy üres gear slot. Mégsem 1000G körül rohangálnak a glyphek, szimplán mert valaki más olcsóbban adja. Ezzel nem tudsz mit csinálni. Sem a sírás, sem a követelődzés nem segít. Ha olcsóbb nálad, az övét veszik meg és pont.

Ilyenkor jön valami “okos”, hogy adjuk mind drágán és mind jól járunk. Az ilyesmit javasló levelek screenshotját ki szoktam tenni a blogomra, az olvasók szórakoztatására lévő “nap hülyéje” rovatban. Miért baromság ez? Mert minél olcsóbb valami, annál több a vevő és minél drágább valami, annál több az eladó. Tételezzük fel, hogy valami csoda folytán meg lehet csinálni, hogy mindenki összebeszél és 1000G egy glyph. Ekkor a vevők köre leszűkül azokra akiknek van ennyijük, hisz azok a … [cenzúrázva, hogy nehogy Hancu szomorú legyen] teljes értékű embertársaink, akik napiznak, hogy a javítási költségük meglegyen egyszerűen nem tudják megvenni. Másrészt mindenki akinek megvan az inscription professionje, nekiáll glypheket gyártani és az AH rövidesen több ezer darab lesz benn az AH-ban ugyanabból a glyphből, mind 1000G-ért. Bár egy eladáson hatalmas a profit, de kevés az eladás és kicsi az esély, hogy pont a tiéd lesz az és nem a másiké.

Ha viszont levágom az árat 100G-re, akkor egyrész az enyém az összes eladás, másrészt sokkal több a vevő az egész piacon. Az érdekem az, hogy árat csökkentsek, ezért megteszem, mindaddig, amíg az érdekemben áll. Hol a határ? Ott, hogy a termelésnek van költsége. Egyrészt alapanyagokat kell szereznem, másrészt munkám van vele. Ha kiszámolom, hogy egy cucc eladása nekem 20 másodperc (megvenni az alapanyagot, postaládához futkosni, lecraftolni, visszafutni, 3x visszajön mielőtt elmegy) és az ár meg az alapanyagár különbsége csak 5G, akkor csak 900G-t kerestem egy óra alatt és nem fogom megcsinálni, kiszállok. Ezzel csökkentem a konkurenciát a megmaradók számára. Ha elég termelő száll ki, akkor a termelés mennyisége megegyezik a vásárlásokéval, az ár stabilizálódik.

“De mé nem tudsz mán 1 copperrel alávágni az árnak te barom”. A nevetséges összegű alávágás azért nem működik, mert azt, hogy ki ad el, az dönti el, hogy ki lépett be utoljára. Tehát hacsak nem campeled az AH-t, nem adsz el semmit, mert azonnal alád vág 1 copperrel a másik. Az ilyen beszólások általában botolóktól meg éjjel-nappal farmolóktól jönnek. Mi akadályozza meg a botolót abban, hogy alámvágjon 1 copperrel, miután én alávágtam rendesen? Az eltérő időbefektetés. Én kiteszem, otthagyom, eltöltöttem vele 20 másodpercet és ha elmegy, keresek vele 20G-t. Ez 3600G óránként, tűrhető. Ahhoz, hogy alám tudjon vágni 1 copperrel, campelnie kell. Ha csak öt percet les rám, hogy mikor lépek már ki, akkor óránként 240G-t keresett, jobban jár ha mobokat farmoltat a botjával.

Most jön a legmeglepőbb: hogyhogy az ár nem függ az alapanyag ártól? Úgy hogy jön ifjabb Vér István aki … [nem viselném el, ha Hancu szomorú lenne] egy vicces ember és nagyon jó való élete van és csak a funért játszik. Azzal a felkiáltással, hogy a herb ingyen van, hisz ő farmolta, kiteszi a flaskot a herb árának feléért. Ezzel nem az a baj, hogy herbet farmol, hanem az, hogy nem a herbet adja el, hanem a flaskot féláron. A fent említett paraszti mentalitás vezeti, természetesnek veszi, hogyha dolgozik a herben, akkor az értéke nő, így a flask értékesebb lesz, azt adja el. A herbek árát meg se nézi. Mit tehetsz ez ellen? Semmit! Ha alchemista vagy és azt látod hogy a herbek a flaskok felett vannak (még flask specen is), akkor így jártál és semmit nem tehetsz, csak kivárhatsz, vagy dobhatod a szakmát. Persze ha azt feltételezed, hogy csak egy-két … vidám fickó van a szerveren, felvásárolhatod és kirakhatod drágábban, de általában három tucat ilyen … elitizmust elvető, való élettel rendelkező játékostársunk vág egymás alá hogy mielőbb meglegyen a gold a sárkányra, mert az kell.

Az ár semmi mástól nem függ, mint attól, hogy a vevők mennyit adnak, és a konkurencia (ifj. Vér Istvánt is beleértve) mennyiért termel. Ezt leginkább az aktuális piaci árból tudod megtippelni. Tehát legyen Auctioneer addonod, scannelj naponta és fogadd el az árat. Ha nem tetszik, szállj ki abból a termékből, mást úgy se tehetsz.

Hol van a nagy pénz: abban, hogy olyasmit árulsz, ami kell a vevőknek és még nincs ott a konkurencia, vagy jóval hatékonyabb vagy náluk. És fogadd el, hogy előbb-utóbb megjön a konkurencia, az aranykornak vége lesz és mehetsz tovább.

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags: ,


 • http://Youtube.com osivis

  "[nem viselném el, ha Hancu szomorú lenne]" 🙂 Jó cikk volt Boci.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Arker

  Ez most jó lett Boci bá' !

  A Guildkommunisták Internacionáléjának Egyesült Uniójának Szövetsége

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hatba

  Jó post ahogy lenni szokott. Egy dolog: Iphone app. Azzal is lehet cuccokat berakni AH-ba?

  Még egy: legyél transmute master és csinálj magadnak truegoldot, vagy számíts fel felárat 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Innocencia

  Tömörüljünk szakszervezetekbe!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Eredar

  én azt találom gáznak hogy a mi szerverünkön az obsidium ore drágább mint ugyanannyi elementium

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Eredar

  "Mert minél olcsóbb valami, annál több a vevő és minél drágább valami, annál több az eladó."

  Marshall-kereszt befigyel 🙂

  ja bocs, dupla poszt

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Majin

  Jaj ezek az alapanyag ár alatt készterméket forgalmazó emberek. Megkeserítik rendesen az ah-zást. Nálunk az engi scopeok ára néha 5-10 arany körül van. Míg a hozzá való anyag 500g. Mikor kijött a kieg az alapanyag 1000g fölött volt, de a kész már akkor is csak 10g. Ezzel kereskedni egyértelműen nem lehet. Sajnos az összes engineer által gyártott eladható cuccal ez megy. Ugyanez igaz az enchantokra is. Pár darab kivételével a többi töredék áron van bent az alapanyagárához képest.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Eredar

  7: azért, nem szabad alapul venni a Cata első hetében volt anyagárakat...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Endyr

  @7 ez talan azert van, mert azzal lehet legjobban feljeszteni az engit (bar nemtom, nem vagyok az), igy mindenki azt csinalja es tulkinalat van a piacon, mert meg igy is jobb, mintha vendornak adna el

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Jargen

  7: azért, mert minden engineer a fejest akarta minél hamarabb.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Saturas

  Teljesen igaza van Bocinak, azt az egyet nem értem csak, hogy hogy lehet ez még mindig probléma, hogy lehet, hogy nem értik ezt meg sokan.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Jushi

  @3: és ha a truegoldot senki nem veszi még mindig ott az 5g life-ből 35g-s air transmute, ha nem is proccol akkor is 7szeres profit.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • ghostwolf

  Én két dologra lettem figyelmes:

  az egyik, hogy tök mindegy, hogy mennyibe kerül az alapanyag, ha szintezel, egy idő után a portékáidat vagy vendornak adod el, vagy AH-ba teszed. Ilyenkor nem az a lényeg, hogy agyon keresd magad, hanem a "szabaduljak már meg tőle" érzés, mert nem tudod egyszerűen hol tárolni őket. Én pl JC vagyok, ha szintezek, akkor tele vagyok kaviccsal. Amikor herbalista voltam, akkor gazzal voltam tele olyan szinten hogy nem tudtam hova rakni, hiába volt Alkímia mellette. És nem jártam soha farmolni.

  A másik észrevételem akkor jött, amikor régi területekre mentem vissza küldizni, és bányászként amit láttam kiütöttem. Gondoltam pár ezüstöt megér. A mi szerverünkön pl a régi alapanyagok sokkalta többe kerülnek mint az újak. eléggé megörültem, amikor a sima Iron bar-t 50-60 g-ért raktam be és percek alatt vitték. a többi meg még drágább volt, mert azt senki nem farmolja, vagy nagyon kevesen. ugyanígy van a növényekkel is.
  Amiből sok van annak az ára alacsonyabb lesz mint a ritka dolgoknak, ezt meg a kollektív lustaság mozgatja elő, miszerint a jónép nem jár régi területeken. NA persze ez Lich Kinges tapasztalat, de Catában meg a kutya se megy outlandre, stb.

  Ha nagyon lent vannak az árak, akkor senki sem kényszerít senkit, hogy betegye a cuccait. Ha olyan hülyék, hogy nem tudnak várni 2-3 napot, amíg mindenki eladja olcsón a cuccait, megérdemlik. Egymás alá vágnak az emberek, de ez csak egy ideig tartható fent. Aki olcsón ad, az kiürül, és akkor megint lehet drágábban betenni. Sőt, az is működik nálunk, hogy nem alávágsz, hanem az értelmetlenül olcsó felett rakod be a cuccot, miért? mert az olcsót elkapkodják és te maradsz akkor a legolcsóbb, így téged látnak majd. Ez nekem szokott működni.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Darffire

  @12 Nagyon egyszerű: az hogy a játékon 12-es korhatár van, nem jelenti hogy 10 évesek nem játszanak vele.
  A postban a kedvencem az: "így jártál" ebben van a legnagyobb igazság, amit ha elfogad valaki akkor megért mindent. Ha valaki veszít pár ezer goldot ah-n azt felfoghatja úgy mintha ez lenne a tanulási költség, egy skill felhúzásához (ah skill). Eleinte én is veszítettem de már 100k g+ ba vagyok, és megérte folytatni de ez nem jelenti azt hogy mindenki hamar megfogja tanulni.
  Mondjuk két dolgot kimaradt:
  1. Vannak dolgok amit megveszek boltban és x csilliószór nagyobb áron eladok ah-n.
  (eventeknél sokszor van ilyen, de azon kívül is (és veszik mint a cukrot))
  2- Megveszek ah-n valami eszméletlenül olcsó cuccot és boltban eladom 2 3 szór annyiért.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Kobor

  "Most jön a legmeglepőbb: hogyhogy az ár nem függ az alapanyag ártól?"

  Azért mondjuk egy NEM skill-up-os cuccot nem hiszem, hogy sokan fognak nyersanyagár alatt kitenni, mondjuk BS cuccokknál nem jellenző szerencsére. Egyszerűen egyszerűbb akkor eladni az Ore-t vagy a Bar-t már akkor.
  Az persze más dolog, hogy a sok pvp cuccot 5-10% ore áran adták sokáig, ma már nem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://s1.gladiatus.hu/game/c.php?uid=21963 Khas Dylar

  @15 Simán vannak olyan profffessszionális játékostársak, akik fejükbe vették, hogy ők BS-ből gazdagodnak meg. Felvásárolnak akár több ezer gold értékben ore-t, lecraftolnak pár cuccot, aminek éppen akkor jó ára van az AH-ban, beteszik ugyanannyiért (vagy kategóriákkal kevesebbért), függetlenül attól, hogy mennyiért vették az alapanyagot. Az, ha ilyenkor profitálnak, közelebb áll a vakszerencséhez, mint egy előzetes számolást követő átgondolt árazáson.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • CooLMi

  agree #13, én is detto ugyanigy csinálom és ez mindig beválik:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • CPL

  Bocinak teljesen igaza van; meg kell találni a piaci rést. Én mind a mai napig gennyesre keresem magam khoriumon. A mi serverünkön simán elmegy egy stack 1000g-ért. Kb. 1/2 óra munka van benne; és régészködés mellett simán lehet csinálni.

  Vagy más BC-s dolgokról nem is beszélve. A sok achi-őrült miatt a repuitemek még mindíg irtó jó business, bár még tartalékolom amíg mindenki unja már a mostani contentet, akkor bebaszom a 60 Fel Arnamentet 75g/db áron és 2 nap alatt elmegy...

  De ilyen jó business még a Sporeggare cooking receptek; a sok n00blet nem tudja, hogy elég lenne kirepülnie, felszednie egy gombát és nesze megvan a recept; ehelyett az enyémet veszik fejetlenül, 50g/db áron.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Acheron_w

  Először is minden irónia nélkül gratula Ghostbocinak, hogy írt egy tök intelligens cikket (ezt szokta máskor is amúgy) és most végre nem erőltette bele a kedvenc vesszőparipáját a magukat-casualnak-nevező-ámde-epicre-irígykedő-slackereket 🙂

  Néhány megjegyzés/tovább gondolás:

  Sajnos valóban komoly tényezőt jelentenek az "én farmoltam a herbet tehát ingyért van" játékosok, akik aztán fele annyiért adják el a kész terméket, mint amennyiért eladhatnák a herbet. A vicc az, hogy még az EVE Onlineban is komoly problémát jelentenek az ilyen játékosok, pedig ott kicsit keményebb a market pvp. Amúgy ha a jelenséget nem úgy akarjuk leírni, hogy "retardált értelmi fogyatékosak tönkreteszik az üzletet", akkor szebben azt lehet mondani hogy "alacsonyabbra becsülik a saját munkájuk piaci értékét".

  A "szabaduljak már meg a készletektől" probléma is jelentős, a valós életben is bizony gyakori ez, végkiárusítások és hasonlók, de a Tescoban 1000 Ft-s DVDk is gyakran gyártási ár alatt vannak. Az a logika ilyenkor hogy oké, hogy veszteséges, de csökkentem a veszteségeket, ha legalább eladom féláron.
  Amikor az ember egy egyedi termékre csinál végkiárusítást, akkor ez egy teljesen egészséges piaci mechanizmus. A gond akkor van, amikor mások még lelkesen gyártanák és profitálni próbálnak egy olyan termékből, amiből sokan már végkiárusítást rendeznek. Ez van a WoWon, de a való életben is pl ez tette tönkre, valószínűleg örökre, a magyarországi DVD piacot (amikor már az 1000 Ft-s Tescos árral kellett nyitóárként terveznie a kiadóknak). Szóval ez nem feltétlenül egészséges piaci tevékenység, de hát ki az, aki még elhiszi Adam Smithnek, hogy a szabadpiac csakis jól működő konstrukciókat hoz létre?

  Igen, a lényeg pedig az, hogy a WoWban abban van piac, amire nagy a kereslet, de kevesen tudják gyártani. Ezért annyira jó a JCknek hogy a recepteket fáradságos munkával daily questeléssel szerezhetik meg, és ezért nincs sose pénz az alkimista flaskokban, hiába nagy rá a kereslet, mert megtanulja a trainernél...
  Ha a Blizzard vissza akarná tenni a pénzt a szakmákba, akkor több korlátozottan elérhető tokenért vásárolható receptet/random researchért megkapható receptet/world drop és raid drop receptet adna...nem csak a JCknek.

  Viszont pont a herb rossz példa...a mi szerverünkön legalábbis elég irreálisan 100g/stack áron tartották a herbeket és ebből adódóan a flaskokat meg 250-300g körül. Mivel flask azon kevés termékek közé tartozik, ahol MUSZÁJ beszerezned, így ott lehet izomkodni az eladói oldalon.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://wowchatcomics.blogspot.com DeluksZ

  Jó lett a cikk Boci, bár én sohasem foglalkoztam igazán a kereslet/kínálat arányával. Az én taktikám az, hogy egy JC, Alchemi, Mining, Herba karakter kettőssel (és egy Tailor, Enchanter alttal) lényegében előállítok mindent magamnak, és eladni is csak funból adogatok.

  Ez az önellátó taktika (párosulva azzal, hogy nem vagyok az a farmolós, AH mágus típus) számomra tökéletesen kielégítő, és azt jelenti, hogy már nagyon régóta minden szükséges dolgot (flask, enchant, bag, gem) elő tudok állítani magamnak, plate user karakterek révén amit nem tudok előállítani (BS) az ahhoz szükséges alapanyagokat megtermelem és csak karfoltatnom kell. Persze ez a cikk pont nem az olyan önellátó magángazdálkodókról szólnak, mint amilyen én vagyok, csak megemlítem hogy ilyen is létezik:) Nyereségvágy és komolyabb gazdasági befolyás nélkül történő multiprofessionös játékmód:) Mondjuk most a truegolddal lehet bepróbálom a piacot.

  Két dolgot említenék meg, amelyre nem tért ki a cikk (bár az egyiket már említette ghostwolf). Lévén nem farmolok direkt profitszerzés miatt, én legtöbbször ezeket használtam hogy most ott tartsak anyagilag, ahol...

  1: Régi dolgok + lustaság = WIN. Nézzetek körül mennyibe kerülnek a frostweave bagek, a netherweave bagek, a bolt of runeclothok, az essence of airek, a régi mining bar-ok, vagy egészen egyszerűen azok a dolgok, amik azért számítanak manapság ritkaásgnak, mert senki nem jár már vanilla vagy outlandes területeken és szépen lassan northrend is elnéptelenedik. Ezek a régi dolgok (persze szervertől függően) minimális odafigyeléssel (ti. megnézed az AHban h mennyi...) nagyon kevés erő ráfordítással nagyon sok profitot szerezhetnek neked.

  2: AH farmolás. Nagyon sok olyan kész termék van AHban, amit az alapanyagok árán túl tisztességes pőrofitért el tudsz adni. Még WotlKben csináltam azt az alkemis karimmal, hogy kivettem az AHból a megfelelő eternal elementalt meg a követ és legyártottam az epik gemet. Ez a rendszer azóta sem változott. 10 elementium bar és 4 volatile earth olcsóbb az AHban mint a hardened elementium bar. 3 carnelian és 3 heartblossom olcsóbb mint egy infarnel(inferno?) ruby. Esetenként az ember talál nagyon jó fogásokat is (tegnap vettem kb 40 stack netherweave clothot darabját 5g-ért, mikor a netherweave bag, amihez egy stack neherweave cloth kell 35g-ért megy AHban) Ezekere érdemes odafigyelni.

  Persze az én nézőpontom más, mint bocié, hiszen mint említettem, önellátok csupán, de a fent említett 2 pénzszerzési techinkán kívül a kivérést alkalmazom, ami értelem szerűen csak azoknál jön be, akik velem együtt nem hajtanak pénzre mert van elég/van kari amivel tudunk gáyrtani. Ha nem tudok valamit eladni annyiért amennyiért akarom, akkor várok. A glyph of obliterate-k ott pihennek a bagemben, mert van 11 és volt már hogy 250g körül mentek. Azota voltam már 20g és 50g körül is. Majd lesznek megint 250g körül, addig meg ráérek. Csomo dologgal vagyok így és előbb-utóbb lesz aki elviszi.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • azta

  Ja egy termékből addig lehet iszonyat pénzt leakasztani amíg nem kezdi el másik 100 ember is azt árulni, utána már szenvedés figyelni hogy mikor kúrnak alád ah-n, és biztos lehetsz benne hogy megteszik. Ezért jó több dologgal is foglalkozni ahn, mert akkor azért nagyobb az esélye hogy 5 percnél tovább is tied a legjobb ár legalább egy pár cuccnál.

  Az hogy: "Ha nem tudok valamit eladni annyiért amennyiért akarom, akkor várok." rendszerint fail, egy példa mondjuk a darkmoon trinket aminek pár napig egészen jó ára volt de utána csengettek neki a top árához képest.

  A herbek ára sem szokott tartósan magasan lenni, mert kurva sokan foglalkoznak vele és pakolnak egymás alá.

  De ha már itt tartunk azt is érdemes lenne megnézni hogy mindenfelé "szar" 359es itemet ami raidből esik mennyire fer 15-25k goldért árulni.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://wowchatcomics.blogspot.com DeluksZ

  Az hogy: “Ha nem tudok valamit eladni annyiért amennyiért akarom, akkor várok.” rendszerint fail - > egyáltalán nem. Mint mondtam nekem nem kell pénz. Nincs rá szükségem, hogy profitot szerezzek. Ez a taktika természetesen csak olyan körülmények közt érvényes ahol az ember megengedheti magának, hogy ne foglalkozzon a profittal. Ezért irtam hogy ez nem az aktuális cikkhez tartozó taktika. Egyszerűen csak nem hajt a tatár, megengedhetem magamnak, hogy kivárjam a megfelelő pillanatot. Akár éveket is. Van külön egy cloth bankos karim pl. és ott figyeltnála 1000+ runecloth. Tegnap kezdtem el őket átalakítani Bolt of Renucloth-tá mert 45g/db áron voltak bent AHban...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://wowerror.blog.hu Lokki5

  A buszjegy is elég drága :S

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://gportal.hu/portal/naplopok/ ciao

  a legjobb dolog a volatile air, mert nem kell a legolcsóbbnak lenni hogy eladd, a kereslet hatalmas a forrás nem, hiába van 50 air benn 22g-ért, ha 30ért teszek be (a napi transmute még proccolt 10et) 25öt az is el fog menni. és a várakozás igen is jó taktika ha a napi kiadások nem jelentenek problémát, egyes dolgok ára hullámzik, de a kereslet állandó, amikor sokan árulják lemegy az ár, sokan abba is hagyják a termelést, na akkor kell jó áron eladni azt amit nem adtál el akkor amikor olcsó volt, felvitted az árat, jönnek a többiek lemegy az ár, és kezdődik előről. most nekem a legtöbb pénz a darkmoon kártyákból jön, ha AH-ból veszem aranyáraon a whiptailt akkor is max. 1400g 1 lap, ha nem tank paklihoz való esik min. a duplájáért elmegy.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • raidergeza

  Sajnos valóban komoly tényezőt jelentenek az “én farmoltam a herbet tehát ingyért van” játékosok, akik aztán fele annyiért adják el a kész terméket, mint amennyiért eladhatnák a herbet. A vicc az, hogy még az EVE Onlineban is komoly problémát jelentenek az ilyen játékosok, pedig ott kicsit keményebb a market pvp. Amúgy ha a jelenséget nem úgy akarjuk leírni, hogy “retardált értelmi fogyatékosak tönkreteszik az üzletet”, akkor szebben azt lehet mondani hogy “alacsonyabbra becsülik a saját munkájuk piaci értékét”

  Igen ezeket úgy hívják mászóval, hogy BoT playerek, vagy gold farmerek. Rendszerint feltört accountal igyekeznek BoT programmal farmolni herbeket, mineralokat, bőröket. Amit aztán a nem BoT karakternek átpasszolnak és megy az AHba vagy vendornak. Ezeket a tranzakciókat általában több karakterrel hajtják végre. Így aztán ő tényleg elmondhatja magáról, hogy annyiért adja el amennyiért akarja, mert ingyen van.

  Az az állatfaj aki a nap 24 órájában csak farmol és nem BoT programot használva hanem ténylegesen ott ül az emberünk a gép előtt és lesi a minimapon a pöttyöket az már kihalt a dinoszauruszokkal.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • dns

  A cikket nagy negatív előítélettel kezdtem el olvasni, de eléggé jó összefoglalása lett az AH körüli helyzetnek, gratula hozzá.

  A következő apróbb hibákat találtam csak:
  - Nem számol a napi / heti árváltozási ciklusokkal, pedig ez a javasolt módszerre (scanneld az árakat és fogadd el) nagymértékben kihatással lehet
  - Nem számol az erőforrások végleges voltával. Itt egy kolléga írta a volatile air-re vonatkozó észrevételét, ami teljesen jól mutatja, hogy nem kell elfogadni a legalacsony árat (ez sajnos kiolvasható a cikkből, bár ilyet nem állít tételesen), az extrém alacsony árakat sok fogyasztó esetén nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Vazul

  RP mellett pl azért gyárt valaki flaskát, mert kell a "bogrács" a klánnak...

  Én naponta 2x AH zok, sokszor 1g-vel vágok a többiek alá, és az esetek 90%-ban sikerül eladni amit akartam. Herbát, clotot, volatile cuccot mindig.

  "Most jön a legmeglepőbb: hogyhogy az ár nem függ az alapanyag ártól?"
  Érdekes, hogy ez az effektus hatványozottan jelentkezik ott, ahol szakmát kell szintezni, és azon a szinten nincs más értelmes cucc craftolni... Pl enchantok. De a szakmát akkor is fel kell húzni, ha nem éri meg rögtön.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • azta

  “Most jön a legmeglepőbb: hogyhogy az ár nem függ az alapanyag ártól?”

  A 7-es bmw ára függ az alapanyag ártól? NEM 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Limrasson

  Mintha a mikro könyvet olvastam volna! 😀
  Szerencsére gépész vagyok, nem gazdász, szóval ez engem annyira nem is érdekel, bár jól lehet én értelmeztem félre a józan paraszti eszet, mivel nekem tök logikus a nagy része ennek a mikroökonómiának.

  Pl.: Mondhatjuk azt, hogy egy alapanyag azért lehet drágább mint egy kész termék, mert a kész termék, ugyen benne van a craftolás munkája, de elvesztette az alapanyag lehetőségeit. Míg az az 1 pajzs, már cska az az egy pajzs, (+ esetleg disenchant), de az a stack fém, meg egy kupac elemental cucc amiből craftolva van, rengeteg akármi más is lehet, lehet 3 skillpont, lehet 1 fél epic, lehet 6 másikféle cucc,skillpont+disenchnatolt anyag, stb.

  Auctioneer jó addon, szoktam nézni az default árakat, azért teljesen hülye áron nem rakom be a dolgokat, de mivel nem vagyok nagy AH cáopa, csak simán bepakolok mnident ,aztán akinek kell megveszi...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Thargo

  Jó cikk, köszönjük szépen.

  “Most jön a legmeglepőbb: hogyhogy az ár nem függ az alapanyag ártól?”

  Pedig függ. Ha olcsó az alapanyag, akkor is olyan drágán adom, ahogy csak tudom, mert cél a profit. Ha meg drága az alapanyag, akkor ez egy kiváló ok az áremelésre, senki se tehet szemrehányást, én csap próbálom megteremteni a napi betevőt. 😀

  Ejj, kövezzetek meg, de megjött a kedvem az EVE online-hoz, ott aztán lehet csínytalankodni mindenféle okossággal. Pl kezdő rendszertől 3-4 ugrásnyira felvásárolsz minden népszerűbb lövegtornyot (~1k-3k), amit eladnak, hetente kétszer összegyűjtöd, visszaviszed a kezdő rendszerbe és 35k-90k-ért kirakod eladásra. És megveszik.... 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Kraivan

  Azért nem függ az alapanyagártól a termék, mert technikailag minden ingyen előállíthatő, ám mégse ingyen adják.

  Az időn kívül semmibe se kerül kiszedni egy stack alapanyagot, és előállítani bármi is legyen az.
  Van egy jelképes katalizátorösszeg (csákány , ink set, stb pár copeer-ért)

  ha gazdaságilag akarunk belemenni akkor miből áll egy egy termék eladási ára:
  - alapanyag költsége
  - alkalmazott költsége
  - haszon
  - adó

  Adónak max az Ah goblinok kemény pár %a mondható, meg az a pár ezüst/stack ah költség.

  Alkalmazott költség?
  Szintén kiesik, mert "vállalkozó" vagy. A haszon a fizetésed. Az ha mással csináltatod meg az lustaság, nem kényszerlépés.

  Alapanyagköltség?
  ha lemegyünk a legegyszerűbb lépésig, hogy odamész és összeszeded, akkor a beleölt időd (aminek az értéke a hasznod lesz nem az alapanyag ára) leszámítva kvázi ingyen van a a termék.

  Így egyetlen tényező maradt:
  Haszon. és ez az egyetlen tényező ami meghatározza a versenypiacot. Ki mekkora haszonnal hajlandó árulni, illetve mire mekkora igény, illetve túlkínálat van. De ez nem árértékelemzés, hanem piaci igényfelmérés.

  Szal ha nem volt érthető, nincs semmi az AH-n csak vulgáris szóval élve "kurvulás".

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • rozizsolt

  Akinek tetszett a cikk, azoknak szívesen odaadom/ajánlom a mikró jegyzetem... Kb ez is lehetne az első 10 oldal: a keresleti és kínálati görbe megértése, az ár és kínált/vásárol mennyiség kapcsolata 🙂 Komolyan...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://wowchatcomics.blogspot.com DeluksZ

  Azért ne misztifikáljuk túl a dolgokat:) Ahogy az exploitok kapcsán a való életből vett példák sem helytállóak úgy ebben a fantáziavilágban is a fantáziavilág (gazdasági) határain belül kell gondolkodnunk. Persze van pár ráhúzható, vagy némi módosítással alkalmazható modell, de sohase felejtsük el, hogy ez egy játék. Ha megunod a strapát veszel goldot neten vagy gamecardért, és egyből kijátszottál mindent vélt vagy valós máködési szabályt és mozgatórugót:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Detto

  Tetszik a cikk és egyet is értek vele. Sőt még Auctioneert is használok, meg még pár másikat is 😀
  Viszont az én "taktikám" kicsit eltér az ajánlottól. Mikor beteszek valamit eladásra sosem fogadom el az addon által javasolt "undercut" összeget, hanem mégnézve az árakat kb. a középső harmad aljába pakolok (ár szerint), vagyis még nem vagyok a magam ellensége, de olcsóbb vagyok a megélhetési AHzóktól 😀

  Általában megfigyelhető igen sok terméknél, a három harmados ár skála:
  1. szabaduljak tőle,
  2. kicsit utáná járt, de nem az ah az élete <- ez vagyok én is 😀
  3. Megélhetési AHzó. 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Capowne

  Azért szerintem nem csupán Vér istvánnak köszönhető hogy adott esetben pl a flaskok olcsóbbak a herbeknél (csak h témánál maradjunk)... egyrészről, aki szintezi a professiont, és nem akar farmolni, de van pénze, akkor sok esetben AHból veszi a matsot, ami -Skill pontot- ad... tehát a többlet összeg ennek sokkal inkább betudható, mint Vér István butaságának.
  Amúgy tökjó h vki ilyen cikkeket ír, mert biztos sok játékosnak segítség, akik nem olyan régóta jártasak az ilyesmiben.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/jaedenar/horgh/simple Darab

  Akkor csinálod jól az ahzást, ha whispeket/leveleket kapsz hogy miért undercutolsz ennyire, és közben 2k/óra profitot termelsz 🙂

  Amúgy flaskoknál a kb 15%-nyi proc is bejön a képbe, tehát ha 5%-al a virágok ára alatt teszed be a kész flaskot, akkor is van kb 10% profitod. Ha ennyire olcsó vagy, és nem tesznek alád, akkor elég nagy forgalmad van, és nagy bevételed is, mert raider nem vesz virágot, keres alchemyst, lehetőleg elixirest, majd craftoltat 2-3 flaskot, amiből nagy eséllyel egy sem procol, hanem kiveszi az olcsó flaskot ahból.

  Egyébként a kínaiak tartanak a népesebb szervereken maxos craftereket is, Jaedenearon már 82-nél tart az egyik régi ismerős, de jc-bs már max a drágának 🙂 Szóval idővel jc fronton is az lesz mint most flaskokkal. Szerencsére ezt a piacot védi az 1 recept/3napos korlát.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • pefcs

  Amit megfigyeltem az a mennyiségek változtatása. Például: Minden nap 2 karakterrel transmute-olok volatile air-t, a bányászom engineer egyben, így sok air jön be. Ez 200-ig stackel. 200-t egyben ritkán vesznek meg, így a kereslet ennél kisebb stackekre jelentős. Érdemes megnézni, hogy a különböző szakmák mennyit használnak 1-1 cucc legyártásához. Változó, de jól behatárolható. Érdemes 5 darabonként berakni, ez a megfigyelésem. Eddig minden egyes ilyen 5-ös csomagom megvették, standard 140-150g áron. (pedig, ha darabra vennék, akkor 80-90g lenne csak az 5 db kb.) Persze csinálhatnám, hogy felvásárlom az olcsóbbakat és kirakom drágábban, de onnantól eséllyel mindenki ötösével rakná alám. így viszont a csomagjaim elvesznek az egyes berakások sűrűjében, de mégis megtalálják a célközönségüket. Persze lehet, hogy csak véletlen egybeesés, a mintavételezés még nem volt elég hosszú. 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Zake

  Ok a cikk, mivel abban a másik topicban tényleg sok felesleges sírás volt a témában, csak azt felejtitek ki a képletből, hogy vannak akik simán tojnak arra hogy sokat keressenek, mert ez nem szórakoztatja különösebben őket. Az ilyeneket csak simán lelustázzátok meg hülyézitek.

  Ez egy játék. Én pl. nem fogok thoriumot farmolni ha az kell, hanem megveszem az AH-ban valószínűleg magas áron is, mert nekem jobban "megéri" hogy a játékidőmet nem kell olyan farmolással töltenem, amit nem szeretek (persze nálam is van egy felső határ, azért nem szórom el a zsét csak úgy). A pénzt olyasmivel keresem meg, ami kevésbé untat (egy air transmute két karival pl. 5 perc, nekem ez simán fedezni a napi költségeimet, sőt folyamatosan nő a pénzem, még ha lassan is). Ez jó nekem és az eladónak is, rohadtul nem számolgatom hogy akkor ez most hány gold veszteség nekem óránként, mert nem érdekel. A játékidőm egy kis részét fordítom csak pénzkeresésre. Ha benneteket szórakoztat a virtuális pénzkeresés egy fantasy játékban jó nektek, de ettől még akit nem érdekel az nem lesz lusta meg hülye.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Delfi

  2 észrevételem lenne:
  - A glyphes példa alapvetően vagy régi, vagy GB nem foglalkozik azzal az "aprósággal", hogy igenis záros mennyiséget lehet eladni, mivel a glyphek nem törnek el, ottmaradnak nálad ha kicseréled akkor is. Szóval 1 karakter max. 2db glyphet vesz meg egyazon fajtából, de még ez is igen ritka. Ráadásul vannak értelmesek és vannak "ezt meg miért is csinálta a blizz?" kategóriák.

  - A "kifarmoltam, ingyen volt" kategória, szimplán hülye. Hibás az az elgondolás, hogy a ráfordított idő nem fejezhető ki a játékban arannyal, hiszen ha csak elment volna napiküldizni, vagy megy egy instát, megcsinál valami küldetést, azokért mind-mind kapott volna pénzt, amivel máris látható, hogy mennyi a gold/óra aránya.
  Részemről ha kell valami AH-ból, akkor ezt szoktam nézni. Ha kimegyek leszedni a virágot, jól járok-e vele, vagy csak halál unalmasan farmolok 2 órát a kivánt mennyiségért, amit annyi idő alatt más -szórakoztatóbb módon is- megkereshettem volna.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Delfi

  *nem vesz meg kettőt ugyanabból, mert a második talentbe is beleteheti ugyanazt, nem fogja meg az első.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nardol

  Áh, ez kamu, nem Boci írta. Ő ilyet, hogy "teljes értékű embertársaink" soha nem vetne papírra. (hehe)

  @5 akkor vegyél elementiumot? prospecteld azt? Miért baj az?

  @20: na ezért kell naponta scannelni. a carnelian 15-40g között ugrál,a heartblossom 2-8g között. Számoljunk csak, 45+6=51g 1 rubyért, ami jó ár (talán keresel is rajta). De ez az alsó határ. ha felugrik (mint mostanság gyakran tette) akkor 140g-ért csináltál egy 60g-s követ.
  Ami egyik nap megéri, nem biztos, hogy másnap is. Ha egy kis repair költséget akarsz keresni ez jó taktika. 🙂

  @26: "Nem számol az erőforrások végleges voltával." Ez alatt mit értesz? Elfogynak a herbák? Kiapadnak a bányák? Felégetik a tarlót? Esetleg arra gondolsz, hogy a farmolók erőforrásainak is van vége? Komolyan nem értem.

  @28: végre egy értelmes ember.

  @30: Valami jelentéktelen up-ot adó epic alapanyaga 20k gold, bent van 15k-ért. Te is be szeretnéd tenni. RP stílusban esszé formában kérem a kifejtést, hogy hogyan is függ itt az alapanyag és a kész termék ára egymástól.

  @34: állítsd be az addonodat, hogy "középső harmad aljába pakol"-jon automatán(akármi is legyen az). Ha pedig olyat használsz ami nem konfigolható cseréld le olyanra ami igen.

  @39: Engem nem érdekel miért vesznek meg napi 5 fear glyphet (hasamra ütöttem). Tőlem akár kiteheti sw főterére és bonfire-t rakhat Summer festiválra belőle. Nem te sírtál a múltkor, hogy nincs időd játszani? Most meg gold/óra arányokról beszélsz?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Acheron_w

  #25: Nem, nem a botolók azok, akik alapanyag ár alatt adják el a kész terméket...legalábbis akkor nagyon profi botok, amik képesek még guild chaten is egy két órás vitát is generálni azzal, hogy nem képesek felfogni hogy az alapanyag nincs ingyen, hiába te szedted 🙂

  Azért sem tartom logikusnak, mert ha valaki, hát a gold seller az, aki tényleg rohadtul motivált abban, hogy jól kiszámolt áron adja el a cuccát...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Eredar

  41: mert zavar. hülyeség. ez olyan mintha a copper ore drágább lenne mint a mithril

  Az alapanyag lehet hogy nem ingyen van attól hogy te szedted, de olyan indokkal hogy "csinálhattál volna helyette daily-ket is ami X aranyat hozott volna" hogyan állapítod meg az árát? Az ár konkrét, az indok nem annyira

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dyer

  A cikk jó, de ezt aki nem bicajbelsőben élt eddig, magától is tudja (közgázosok előnyben).

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑