World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


DIABLO no image

Készült 2011. október 21. | írta pirosbicikli

29

Arany iránytű

Vendégposzt következik, és remélhetőleg nem az utolsó a témában; a múltkorjában egy elég decensnek tűnő RMAH spekulálós blogra bukkantam, aminek kapcsán az egyik kedves olvasónk említette, hogy ugyan WoW-ban, de elég otthonosan mozog a témában. Át is adom Shockkmaister-nek a szót:

 

Üdv mindenkinek, Shockkmaister vagyok, lelkes Frostshock! olvasó, engedjétek meg hogy elraboljam pár perceteket egy post erejéig. A WoW-nak egy olyan aspektusával szeretnélek titeket megismertetni, amit igen kevesen ismernek. Ez pedig a kereskedés. Itt nem arról beszélek amikor 3 db Embersilk Cloth-ot szeretnél eladni amit a napi quest-ek közben sikerült loot-olni, hanem arról amikor aktívan gold keresés céljából rendszeresen kereskedsz virtuális javakkal. Egyre növekvő ága ez a játéknak, egyre többen foglalkoznak ezzel, és mára sok játékos tölt ezzel jelentős időt. Nézzük hát, miről van szó.

A dolog réges-régen egy messzi-messzi galaxisban kezdődött, amikor azon kevesek is, akik ezzel foglalkoztak, nem voltak ismertek. Legelőször akkor került reflektorfénybe a téma, amikor kijött több internetes portálon is egy cikk egy Tyram nevű német játékosról akinek “annyi goldja van hogy már nem is lehet több”. Akkoriban az egy karakteren tárolható gold mennyisége limitálva volt 214748 goldban (igen, az informatikusoknak üzenem hogy ez tényleg 2 a harmincegyediken copper), és neki bizony ennyi megvolt. Tyram ezzel gyorsan kultuszt alapított, rengetegen próbálták elérni ezt az álomhatárt. Itt azért meg kell jegyezni, hogy akkoriban 214k gold sokkal többet ért, mint most.
Az évek alatt több blog, portál és fórum épült a téma köré, sőt, hamar kialakult egy közösség is azokból akik ezzel foglalkoztak.

Hogyan és miként?

A játékbeli kereskedelem nagyon hasonlóan működik az igazihoz. A játékosok nagy része azzal keresi pénzét, hogy az aktuális kiegészítő nyersanyagait vásárolja AH-ról, a szakmái segítségével különböző késztermékeket állítanak elő belőlük, majd ezeket borsos árakon értékesítik. Maga a folyamat semmiben sem különbözik a valós kereskedelemtől, nyersanyagfeldolgozástól vagy ipartól, ellenben a piac igen. Míg az életben rengeteg tőke, szakértelem és beleinvesztált idő szükséges, hogy bármilyen épkézláb profitot tudhasson magának az ember egy vállalkozásból, úgy a WoW-ban ezek a dolgok leegyszerűsödnek. A piac sokkal kisebb, így nagyobb profitokkal lehet dolgozni, a kevés konkurencia miatt pedig olyan nagy közgazdász szakértelem se kell ahhoz, hogy hirtelen gazdagnak találja magát az ember. Természetesen a játékban rengeteg más dolog is van, amivel pénzhez lehet jutni, nem csak az efféle feldolgozóipar jellegű tevékenykedés.

A másik nagyon népszerű formája az üzletnek az AH tőzsdeszerű használata. Rengeteg pénzt lehet keresni efféle árspekulációval. A játékban az árak sokkal gyorsabban és drasztikusabban változnak, mint az életben, így nagyobb profitot rejt az ilyen hullámzások meglovagolása. Vannak akik alapanyagok stackjeinek százait halmozzák fel, hogy a jó időpontban adhassák el. Goldok ezreit lehet így megkeresni percek leforgása alatt.

Mások vendor-tól vásárolt item-ek újraeladásával foglalkoznak. Ha hiszitek, ha nem, rengetegen vesznek ilyen apróságokat, és sok kis pénzből egy vagyon gyűlhet össze. Megint mások pénzért craftolnak, farmolnak, arena boostolnak, GDKP raidelnek, stb.

A gold keresésnek rendkívül sok módja van, több, mint amennyit egy, vagy akár öt post alatt be lehetne mutatni. Ez egy kis rövid ízelítő inkább, azoknak akiket érdekel, hogyan lehetnek sokkal gazdagabbak.

Na jó, de mennyivel?

Sokak tévhitével ellentétben, a leggyakrabban használt pénzkeresési formák a legkevésbé jövedelmezőek. Ha farmolni akar az ember, óránként 1k goldnál sokkal többre nem fogja vinni. Arena boostolni jó dolog, de azért sem lehet elkérni annyi pénzt, amennyit mással lehet keresni. A GDKP raidek is jók, de hát a pénz is sok fele oszlik, és hát sok idő is egy raid. Valójában az igazi pénz az AH körül rejlik. A nyersanyag feldolgozás és a “tőzsdézés” a két legjobb módja a pénzhez jutásnak. Kell hozzá ugyan gyakorlat és tőke, de ha az ember egyszer beindul, rengeteg pénzt lehet vele keresni. A legtöbb ezzel foglalkozó “üzletembernek” az összes szakmája fel van húzva, és valamilyen szinten foglalkozik spekulációval is. Nehéz megmondani, hogy pontosan percenként hány goldot keres valaki, mert rendkívül ingadozóak a bevételek, szerverfüggő, időfüggő, napszakfüggő, stb. Általában azért aki csak kicsit is komolyan foglakozik ezzel, napi pár órás időbefektetés mellett (1-2-3 óra) egy stabil, napi 7-12 ezres bevételt tud magának biztosítani. Azok, akik már nagyon komolyan foglalkoznak ezzel, ennél sokkal többet is tudnak keresni. A profit nagyjából egyenesen arányos a befektetett idővel. Hogy az én példámon éljek, napi 1-2 óra jelent napi 5-15 ezret, napi 2-3 óra jelent napi 15-25 ezret, és napi 4, vagy több óra stabilan napi 30 ezer feletti bevételeket jelent (eddigi legjobb napot +124k golddal zártam).

Természetesen ez rengeteg dolognak a függvénye, melyek közül az egyik igen jelentős a tapasztalat. Senki se gondolja, hogy ha holnap 4 órát nézi az AH-t, hirtelen lesz 30 ezer goldja. Mint mindenhol, itt is meg kell fizetni a tanulópénzt. Amíg az ember megtanulja a dolgok működését, a szervere árait, kisajátítja a piacot, megismeri a vevőket, az egy hosszú és döcögős út, ami alatt sok kockázatot kell vállalni, így az is előfordulhat hogy az ember befürdik a próbálkozásaival.

Miért is jó ez?

A vagyonosabb játékosok nagy része, amellett, hogy nem kell aggódniuk virtuális mindennapi betevő falatjaikért (flaskek, potik, enchantok és gemek új gear-re, stb.), extrém luxuscikkekkel áraszthatják el karaktereiket. Chopper, Mechano Hog, Vial of the Sands, TCG-s mount-ok, pet-ek, Firelands-es epic BoE gear, mind elérhetővé válik. Csak, hogy egy motiváló példát szolgáltassak, emlékszem, amikor az egyik alt karakteremet sok-sok kínszenvedés után végre-valahára felhúztam 85-re, és már éppen felkészültem a következő kínlódásokra random 5 fősökben, hirtelen belémhasított a felismerés, hogy a vagyonom frankó módon, mindez alól tökéletesen felment. 30 perc alatt vásároltam neki kb. 6 raid-ből esett BoE epicet, lecraftoltattam hozzá másik 6-ot, megvettem a legjobb enchantokat, gemeket, és gatyafoltot, majd rögtön mentem is Zandalar HC-t tankolni full epic-ben, estére pedig már raid-en virítottam.
Persze az igazán komoly kereskedőknek a dolog már nem erről szól, hiszen ehhez sokkal kevesebb gold is megtenné. Sokan TCG-s mount gyűjteményükkel villódznak, mások pedig csak azért gyűjtik a goldot, mert élvezik.
A komoly kereskedők valójában halmozzák a vagyonukat. Nagyon sok embert látni 200-500 ezer gold környékén, picit kevesebbet 500 ezer és 1 millió környékén, és az 1 és 2 millió közti szakasz is még viszonylag sűrűn populált. 2 millió fölé már csak néhányan érnek. Szerény személyemnek jelenleg 2,5 millió goldos vagyona van, és ezt kb. 6 hónap játékidő alatt sikerült összehozni, napi talán 1-2 óra átlag játékidővel, habár ilyen nagy időszakban mint fél év elég nehéz megmondani, hogy átlag mennyit játszottam. A legtöbb golddal rendelkező játékos akiről tudni az Tyram, aki felől utoljára 2010 szeptemberében hallottunk. Akkor 5,2 millió goldon állt.

Remélem sokaknak meghoztam a kedvét a témához, amennyiben igen, ajánlom figyelmetekbe a JMTC blogot, ami az egyik legnagyobb múltú a kategóriában, valamint a WoWEcon oldalt. Rengeteg blog és oldal van a témában, ezek csak a (szerintem) legjobbak.

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags: , , ,


 • GnomeDPSPaladin

  Leszel az új öribarim? x)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Saturas

  http://eu.theunderminejournal.com/

  Ezt az oldalt is említsük meg!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Endyr

  sosem ertettem, h ebben mi a jo. amikor annyi penzed van amit el sem tudsz kolteni, akkor minek meg penzt gyujteni? Meg ha mondjuk valos penzre valtanad akkor megertem, de csak azert, h 2.5 milla goldon uldogelj....ehh, nem ertem en ezt.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @Endyr:
  Pontosan arra jó, amire mondjuk a minipetek, mountok, vagy achievementek gyűjtése 🙂 Sőt, azoknál még hasznosabb is, lásd amit ír a cikkben is...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Arilian

  Valakinek ez olyan játék, mint a monopoly, és azt szereti. Ez nem baj.

  Egyébként egy csomó prof van amibe ha befektetsz egyszer akkor pár kattintással napi 100g (alc, jc, de az elején még napi 500g volt...). Ha van 10 ilyened az 2 perc alatt napi 1000g (igaz ezt nemtudod növelni, 4 perc alatt sem lesz 2000g a CD-t miatt) nekem elég ez, főleg, hogy szeretek altot húzni, Ahzni napi két órát meg nem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • pirosbicikli

  Endyr
  D3 miatt elég nagy hangsúly kerül a goldgyűjtögetésre az elkövetkezendő években, és ha beválik a modell, biztos vagyok benne, hogy néhány év múlva kb ugyanolyan alapvető lesz, hogy "pénzt kereshetsz" a játékkal, amivel játszol, mint az, hogy most PVP-zhetsz vele.
  Biztos vagyok benne hogy egyre többen és többen fognak érdeklődni a dolog iránt, így nekik igen hasznosak lesznek ezek a cikkek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Lehel

  Már csak azt szeretném, ha valaki arra is adna tippet, hogy hogy lehet ezt istentelenül alacsony populációjú realmen minimális kereslet mellett is megcsinálni (az elköltözés rl pénzbeli fedezete nem adott, ez a válasz nem ér)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Ghostboci

  @Lehel: minél alacsonyabb a population, annál nagyobb profitot lehet elérni, hisz kicsi a konkurencia. TUTI hogy van a realmeden egy szakma amivel senki nem foglalkozik.

  Nézd meg mennyi a belt buckle, a shard, a spellthread, a +40int/str/agi gemek, flaskok és más hasonló nagy forgalmú cuccok.

  Nálam például a shardot nem gyártja senki, 100G-ért megy, napi 50-60 és 40-50G a legyártása.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Endyr

  @Lehel:
  inditasz uj szerveren karikat 🙂

  @pirosbicikli:
  Igaz, de sztem D3-ban nem fog bejonni ez a dolog, mert az alapanyag farmolas sokkal konnyebb lesz mindenkinek (targy esik dogivel) es a craftrendszer is sokkal butabb lesz. Persze ki ne akarna keresni jatekkal valos penzt, de ahhoz sztem majd teljesen mas modell kell, nem a wow AH-s.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @Endyr:
  Jelentős mennyiségű IRL pénzt nem emiatt nem lehet majd keresni. Hanem amiatt, hogy míg egy kínainak megéri mondjuk 50Ft-os órabérért is dolgozni, addig arra itt nyugaton azt mondja az ember, hogy hülye lesz. Tehát egészen addig le fognak menni az árak, amíg a kínaiknak ez megélhetést ("valós munkahelyet") jelent, és az elég alacsonyan van.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nouse

  A szerverünkön összetartóak a leatherworkerek, már-már kartellszerűen nyomjuk az ipart - minden összebeszélés nélkül -, a leg armor kitek irreális áron vannak jópár hónapja. Az olcsó bőröket könyörtelenül kivásároljuk, így aki az AH-ra szorul, alapanyagokat vásárolva se spórol sokat.

  Ennek ellenére kiszálltam, most már csak akkor teszek be kitet, ha innen-onnan összejön a bőr (azelőtt heti 20-40 kit ment el 600-1200g-s áron). A napi 1-2 óra AH-zás elsőre kevésnek tűnik, de valójában már az az idő is nagyon sok. Kipróbáltam, láttam, hogyan működik, és hogy valójában nem nagy ördöngösség WoW miliomosnak lenni. Nekem ennyi elég volt, a keresett pénzből felkiteltem 2 alt karit firelandses boe-kbe és most raidelek velük, amikor futja a main mellett. Az inkább az én játékom.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • pharkas

  Olvasom-olvasom,a bevezetes ok,nagyvonalakban leirjuk a lehetosegeket,ezt mindenki tudja,mikor jon a lenyeg ?
  Ekkor a 'cikk' vegere ertem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @pharkas:
  Aki tényleg benne van ebben, az nem árulja el soha a titkait, hogy ténylegesen hogy keres pénzt 🙂 Ha bárhol látsz konkrét leírást, annak egy célja van: piacmanipuláció. Ha kikerül egy látogatottabb, hogy mondjuk az elementiumból X cucc gyártása jó üzlet, akkor tömegek fognak rá ugrani. Az illető ilyenkor szépen jó drágán bepakol elementiumot. Az értelmesebbje ilyenkor nekiáll számolni, hogy nem lesz ez így jó, de a hülyébbje nem foglalkozik vele, felvásárolja drágán is, mert hogy azt mondták az nagy buli. És az illető hülyére keresi magát vele. Véleményem szerint a D3-as blognak is pontosan ez a célja. Most megy a beetetés, a user odacsalogatás, aztán ha beindul élesben, mehet a piacmanipuláció 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/bloodscalp/shakys/advanced Sandwraith

  Ki se merem mondani mióta játszom már WoW-val, de eddig sosem kellett még az átlag gold szintet sem elérnem, hogy mindenem meglegyen. Vanillában kb 100-200g-m volt átlagosan, bőven fedezte a griffest, a javtíást és a potikat, BC-ben is csak azért mentem fel egyszer 5000-ig, hogy az epic repülő skillt megvehessem. WotLK-ban is max 2000-3000 goldon tengődtem, most catában vagyok kb 30.000-en, de ezt már baromi soknak tartom. Ebből a harmincból is egy héten kb 400-500g-t használok el és ez bőven visszajön csak abból, hogy raidelek. Magyarán elég lenne kb 1000g és már mindened megvan.

  Szerintem felmenni akár 100k fölé csak olyan fog és olyan tud, aki élvezi, hogy naphosszat az AH-t lesi. Én konkrétan nem tartom játékbeli élvezetnek, hogy azt nézem melyik ökör tette be negyed annyiért alám a cuccot, mint amennyi a rendes ára, továbbá, hogy fél óránként ellenőriznem kell mim van mert tuti alám pakoltak.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nlght

  na ez is jó cikk volt a szerző végig a saját vállát veregeti benne és sehol nem kacsolódik a diablohoz, szal át kéne tenni a wow részlegbe.

  Imho a diablo3-ban sokkal nagyobb lesz rmah-ban a kínálat mint a kereslet, mert mindenki (90%) könnyű pénzt akar szerezni ha kijön a game és kirakja az olyan itemeket, amik nem kellenek neki vagy a haverjának. Sokan vállalkozásszerűen farmolnak majd rögtön a kezdetektől és postolják az rmah-ba a cuccokat. A kereslet meg azért lesz sokkal kisebb, mert egyszerűen az átlag gémer játéknak tekinti az egészet és nem fog paypalon sok-sok euro összegben befizetni és vásárolgatni, akkor már inkább vesz valamit a való életben, vagy költi a pénzét a való élet szolgáltatásaira. Nagyon sokan csak goldért lennének hajlandóak bizniszelni és nem euróért. A másik, hogy megint sok ember büszke tartású és csalásnak és szégyennek tekinti ha nem lootként szerzi be az itemet vki. De mégis lesz egy szűk réteg, aki vásárolgatni fog euróért, mert megteheti anyagilag és erkölcsileg sem terheli a lelkét a "könnyebb út".

  A gond csak az, hogy nem lesz egyensúlyban a kínálat és a kereslet az rmah-ban. Sztem 1-2 hónapon belül összeomlik és nagyon leesnek az árak annyira, hogy nem fogja megérni eladni. Persze a kínai farmereknek még mindig jó lesz, mert ott 20k huf egy átlagfizu és nekik még az is jó, ha keresnek 1-2 eurót/dollárt egy hónapban.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @Sandwraith:
  "Én konkrétan nem tartom játékbeli élvezetnek, hogy azt nézem melyik ökör tette be negyed annyiért alám a cuccot, mint amennyi a rendes ára, továbbá, hogy fél óránként ellenőriznem kell mim van mert tuti alám pakoltak."
  Ezt azok se akiknek több 100ezer, vagy millió goldjuk van 🙂 Így tipikusan nem lehet sok pénzt keresni. Napi 1-2 óra AH-zás elég, ahol ez tényleg azt jelenti, hogy napi 1x 60 perc, nem pedig hogy napi 30x 2 perc. Én napi kb. 15 perc AH-zással keresek napi ~1000g-t, úgy hogy ebben a scannelésre fordított idő is benne van. Nyilván nincsenek is millióim (bár ebben az is szerepet játszik, hogy ha egy bizonyos mennyiséget, tipikusan 50-60k elérek, jelentősen csökken a motivációm hogy foglalkozzak vele), de ahogy írod is, a heti költségeket bőven fedezi.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://s1.gladiatus.hu/game/c.php?uid=21963 Khas Dylar

  @pharkas Elértél a lényegig: olyan guide-ot soha sehol nem fogsz látni, hogy "most invesztálj az engineeringbe, mert kaszálni fogsz" (ha ilyet látsz, húzz onnan, át akarnak baszni).

  Remélem, hogy ez csak egy bevezető cikk volt, a stílus tetszik, ezt a témát magyarul még nem sokan dolgozták föl ilyen részletességgel.

  A "miért kell ennyit gyűjteni?" kérdésre: mert megtehetem. Nem akarok flame-et generálni, de az esetek nagy többségében olyanoktól hallom ezt, akik vagy lusták ahhoz hogy goldot halmozzanak vagy egyszerűen felfoghatatlan számukra bármilyen goldcsinálási módszer, ami túllép a "beteszem ami esik, elég nekem az" szintjén.

  Befektetésekről, nyereségről: én ebihal vagyok a bálnák között goldcsinálásban, szerencsére low population szerveren vagyok, ahol viszonylag könnyű olyan piacot találni, amit nem rohant még le egy tőzsdecápa sem és egy ilyen realemen még akkor is el lehet éldegélni, ha csak egy-két professionöd van (én JC, Insciption, Enchanting, Mining business-ben evickélek, néha egy kis BS-el megfűszerezve). 4.2 előtt felvásároltam nagyjából 70k-nyi alapanyagot, mert ahogy a FL-es receptek kinéztek, az első pár napban meg akartam ezt duplázni. Nyilván elszámoltam magam, túl kapzsi voltam, alig mentek el. Végül persze sikerült a duplázás (sőt!). Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a türelem és a kockázatvállalás nagyon fontos az AH-bizniszben: lehet, hogy van egy jó ötleted, van hozzá tőkéd, de a piac beint, a terméked a kutyát nem érdekli, csücsülhetsz egy egész guildbanknyi Pyrite Ore-on (ahogy sok hülyegyerek teszi, aki azt hitte, abból lesz majd az epic gem...).
  Jól hangzik ez a 30k gold pár órányi játékkal, de én mindenképpen mellétennék még egy számot, a megforgatott gold mennyiségét: ekkora tiszta nyereséghez ez simán 100k fölött van, de lehet, hogy nagyon alullőttem. Én eddig összesen egy nagyon szerény másfél millió aranyat forgattam meg kábé, komolyabb goblinok ennek az 5-10x-esével dolgoznak legalább.

  @Cathfaern De, el fogja mondani, miért ne mondaná el? Ott van például Ghostboci, aki a blogján kerek-perec megmondta, hogy ő mivel keresi a kenyerét általában, melyik realmen, melyik factionben. Mégse ugrott rá épkézláb ellenlábas. Az emlegetett és egyébként tényleg jó JMTC blogon a korábbi főszerkesztő helyét átvevő Mageshadow próbálkozott azzal, amit írsz (konkrétan az olvasói pofájába hazudni), nem tudom, hogy mennyit kaszált rajta, de szerencsére más goldbloggerek beszóltak emiatt.

  @Sandwraith Nem kell fél óránként ellenőrizni, én pölö sokmindent, ami nem gem, behajítok 48h-ra, aztán vagy elmegy vagy nem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @nlght:
  "A kereslet meg azért lesz sokkal kisebb, mert egyszerűen az átlag gémer játéknak tekinti az egészet és nem fog paypalon sok-sok euro összegben befizetni és vásárolgatni"
  Ismerősen cseng az a név, hogy Zynga meg mondjuk Farmville? A zynga egyetlen és kizárólagos bevétele, hogy az ingyenes játékaihoz lehet cuccokat vásárolni az ingame shopban. És az azokkal a játékokkal játszókra sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy HC-k. Továbbá azt se felejtsd el, hogy csak heti néhány alkalommal lehet a rmah-ra ingyenesen kirakni cuccokat. Tehát pistike csak 1-2 (általa értékesnek, ritkának gondolt) dolgot fog kirakni oda. Szóval nem, egyáltalán nem lesz túlkínálat (főleg bizonyos szegmensben, pl. alapanyagok).

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • pirosbicikli

  @nIght
  A cikknek, és a témának, amit boncolgat ugyanúgy lesz létjogosultsága D3-ban a release után, mint most WoW-ban - egész egyszerűen még nem lehet azon keresztül bemutatni.
  Azon kívül, hogy saját pédáján keresztül mutat be elérhető eredményeket nem látok benne önvállveregetést.

  @Khas Dylar
  Tervben van a folytatás, belátható időn belül kint is lesz.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Cathfaern

  @Khas Dylar:
  Konkrétumokat ő is nagyon ritkán ír, az is sokszor realm specifikus tipp. Egyetlen dolog volt amit részletesen kifejtett, az az Inscription biznisz még wotlk-ban, de az meg tipikusan olyan dolog, ami megfelelő (addon) tudás nélkül nagyon melós, így annak aki nem volt már amúgy is benne, nem nagyon érte meg belevágni.
  Mageshadow esetét nem ismertem, de akkor simán hülye volt, én nem arról beszéltem, hogy hazudni kell az olvasóknak. Tegyük fel, van a fentebb általam leírt biznisz, hogy épp relatív olcsó az elementium ore (szokásos árohoz képest 90%), ezért megéri gyártani belőle valamit. Jelenlegi árakon is csak mondjuk 1000g/óra hasznot hoz, ami azért annyira nem nagy szám. Te leírod a blogodban, hogy húú te most mennyit kerestél ezzel, közben szépen felvásárolod az összes elementium ore-t és visszarakod kicsit drágábban (szokásos árhoz képest 110%). Emberek ráugranak, összehoznak vele mondjuk 500g/órás profitot, te pedig 20%-os árréssel gazdagodtál. "Lebukni" nem fogsz vele, hisz végülis nem vertél át senkit (sajnos változtak az árak, te nem tehetsz róla...).
  Jelenleg nagyon nem éri meg ilyenekkel szórakozni, de D3-ban ugyebár ez valós pénzre átfordítható lesz, és szerintem terjedni is fognak az ilyen blogok...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Mohoyoyo

  ez mind szép és jo de a szerző nem mondott újat 😀 engem mindíg is az érdekelt hogy miként tudok annyi goldot összeszedni, hogy aktív raider-ként ne okozzon gondod új recik lecraftolása vagy esetleg BoE cuccok megvétele. És erre nem találok sehol leírást vagy tippet. nem kell nekem napi 10k gold. elég lenne fix 2k is. (1k ugye elmegy potikra flaskokra erre arra). csak hogy szép lassan gyarapodjon 🙂 aki esetleg segítene az elért a tmsdenny@hotmail.com címen (e-mail msn). egyébként tényleg nem értem mi a lényege a postnak. eddigis tudtuk hogy vannak olyanok akik Ah zásbol élnek és már nem tudják mire költeni a pénzüket. arrol kéne írni (ha nem is konkrétan a konkurencia miatt) , hogy a mezei játékos miként tudna kis +bevételet szerezni és hogyan is müködik ez.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • mokuska007

  Csak leleményesnek kell lenni, ennyi. Én már wotlk vége óta nem foglalkozok ezzel mert baromira beleuntam de akkor nekem is megvolt 2 karival a max pénz.
  Mondok akkor egy konkrét példát:
  Náunk baromi olcsó volt a borean leather, 1g körül.. túl sokan éltek éltek ennek a farmolásábol. Minden este megvettem minden egyes darabot ami az ahban volt, majd néhányat visszaraktam ~130%os áron (1,2-1,5g) ,hogy aki elkezdi bepakolni annak ez alá kelljen tennie.
  24 borean leatherböl és egy fél-primalshadowbol (10-15g összesen ) lehetett csinálni Dark Nerubian Leggings-t amit ha disenchantoltam dream shard esett ami nálunk akkor még 70-100g közt ment..
  Ezzel kezdtem az egészet, abból meglett az alaptőkém (~180k) amit már tudtam forgatgatni, például szerdai raidresetkor megvettem minden arctic furt elöször majd endless raget majd másfélszeres, kétszeres áron eladtam (A legtöbb játékos naprol napra él, meg kell vennie a flaskáját raid elött, nincs neki elrakva). Persze be lehet ezzel fürödni mert ha valakinek el van rakva többszáz és meglátja ,hogy milyen áron fut éppen akkor aládrakhat de ez mondjuk 10böl 3 alkalom..
  Az extra pénzt én gamecardra/raidmountachikra költöttem.. Azthiszem egy fillért nem fizettem a játékért wotlkban és megvolt minden raidmountom pedig csak arénáztam.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • mokuska007

  Arctic fur árát persze még a délután fel kell vinni ,hogy akik csak flaskákból élnek kevesebb mats-ot raktározzanak el az esti ahzásra.. Ha 4-10 flaskot aládtettek az mind1 volt, percenként vettek az emberek kb 10-15 darabot, ugyanúgy elfogyott a készlet.. De ha csak a felét is adtad el akkoris többezer gold a haszon.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • CPL

  No igen, én is ilyen gondolatokkal zártam. Sajnos ez a szokásos piacvédő írás. Leírja, hogy lehet jókat keresni, de aztán itt meg is áll. Ezekre aki már leült gondolkodni 5 percre AH-ról magától összerakta. Én nem vagyok nagy spíler, mert nincsen sok időm csinálni, így a classic tippekből bedobok néhányat (azóta már mással bajlódom, vagy már nem lehet csinálni). Sporeggar-os cooking recepteken rogyásig kerestem magam anno. 2 óra gombaszedéssel megvolt 60-70 recept, darabja ment 100-120g-ért.
  RP serveren jól lehet kaszálni pet-ekkel, RP-itemekkel; abból is lehet csinálni 30 perces munkával 6-7k goldot (többet nem mondok, mert még működik a dolog).

  Nekem az a tapasztalatom, hogy a lustaságon lehet sokat keresni! Tudja valaki, hogy ha ide elmegy, farmol egy picit, vagy vesz egy csak ott megszerezhető itemet, akkor azt nagyon magas haszonnal lehet elAH-zni.

  Ez egy köztes megoldás, mert kvázi termelsz is hozzá. Az igazán kemény emberek nem mozdulnak túl az AH-postaláda útvonalon szerintem. wotlk végén volt olyan guildtársunk aki az egész server primordial businessét a kezében tartotta. Csak akkor volt primordial AH-ban, ha ő akarta hogy legyen. Jól is keresett vele...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Teli

  Savage leather 3,5 Gold.
  Heavy savage leather 35 Gold.

  5x Savage leather -> 1 Heavy savage leather.
  5*3,5=17,5 Gold.
  Profit=17,5 Gold.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Zake

  @CPL:
  Ez a lustaság téma... Nevezheted ezt lustaságnak, de én inkább luxusnak nevezem amit megengedhetek magamnak. Ha látok valamit AH-ban ami kell, megnézem wowhead-en hogy hogyan lehet megszerezni. Ezután mérlegelem hogy megéri-e nekem megvenni vagy inkább mégis kifarmolom. Ez egy játék és én szórakozni akarok, a farmolás nekem általában nem szórakozás. És time is money ugyebár, nekem nem éri meg a játékidőmet farmolással tölteni... Nem mindig hülyeségből meg lustaságból veszik meg az emberek amit beraksz, egyszerűen csak nekik "megéri", kvázi kifizetik a "munkádat" amit beleöltél, örülj neki. Persze RMAH más tészta lesz, de a wowgold nekem mindig csak egy virtuális valuta marad, amit arra szórhatok el amire kedvem tartja, ennyi. Volt már hogy olyan cuccot vettem drágábban amit anno olcsóbban szoktam berakni, mert kellett valamire amit abban az öt percben akartam, és megtehettem. Utána jókedvűen mentem és azzal foglalkoztam amivel akartam.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • nlght

  @Cathfaern: sztem alábecsülöd az arányokat, sajna egyikünk se tud felmutatni a statisztikát, de biztos vagyok benne, hogy sokkal többen akarnak majd ritka itemet eladni és pénzhez jutni belőle, mint ahányan kinyitják a pénztárcájukat és elővesznek belőle mondjuk 50 eurot egy magasabb rangú runestonera, tudom h mind2re lesz példa csak az arányok az érdekesek...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • CivDav

  Na lévén, hogy én írtam a cikket gondoltam reagálok egy-két dologra.
  Először is bocs hogy, nem név szerint fogok reagálni de nincs kedvem kikeresgetni, hogy melyiket ki mondta előbb:)
  A cikk egy bemutató jellegű valami. Nem azt akartam belesűríteni egy postba amitől holnapra hirtelen extrém gazdag lehet mindenki aki elolvassa. Egyszerűen bemutató arról, hogy ilyen is van. Pontosan ezért nincsen benne semmi teljesen konkrét "vegyél három darab leathert, két volatile firet és adj el nyolc x armor kitet" jellegű dolog. Másrészt azért is mert szerverfüggő minden, nagyon-nagyon-nagyon-nagyon.
  A JMTC-n és más blogokon is pontosan ezért megy az ami talán "kertelésnek" tűnhet. Nem tudom megmondani, hogy te mivel fogsz tudni sok pénzt keresni mert gőzöm nincs, hogy a te szervereden mi mennyibe kerül. Amit tud tenni egy ilyen blog, az az hogy megtanít arra, hogy hogyan találd ki magad. És igen, amiket írunk, akár itt akár a JMTC egyik sem elképesztő Nobel-díjat érdemlő ördöngösség. Akinek van sütnivalója, a legtöbb dologra rájöhet magától is.
  A önvállveregetésről annyit, hogy a cikket elsősorban azért írtam, hogy az embereknek kedve támadjon ilyet csinálni. Azért, hogy megmutassam, hogy ilyen is van a játékban, és ez is tök jó. Motiváló példának pedig leginkább magamat tudtam felhozni, mert az én eredményeimről tudok a legtöbbet. Azt hiszem azok akik már egy ilyen cikkre is hirtelen hörögve ugranak fel a székükből, hogy elmondhassák, hogy ez miért önvállveregetés súlyos flame elvonási tünetekben szenvednek. Nem akarok közhelyekbe bocsátkozni, hogy ki mit kompenzál ezzel.
  A piacvédésről: megmondom őszintén ebben van valami. Anno még hónapokkal ezelőtt gondolkodtam rajta, hogy akkor írok az FS szerkesztőinek egy hasonló jellegű cikket, és az tartott vissza, hogy az FS olvasóinak nagy része azon a szerveren játszik ahol én is, a "magyar szerveren" azt hiszem tudjuk melyikről van szó. Azóta hatszor elfelejtettem az egészet, és most az RMAH-s post kapcsán jött elő újra, és most megírtam. Folytatás lesz, próbálok konkrétabb lenni, de fent említett okokból nem fogom tudni megmondani senkinek, hogy pontosan melyik gombot kell megnyomnia hogy hirtelen 30k goldja legyen.
  Az átverésről. Nem tudom ki melyik ilyen jellegű blogot olvassa, azokon amiket én olvasok ilyet még nem láttam. A JMTC-n sose írunk hülyeségeket, a fórumon mindenkinek segítünk. Ami oldalakat én látogatok szintén. Azért hazudni meg hogy megkeresem magam rajtatok, nem fogok amit talán az is mutatja, hogy egyáltálán megírtam ezt a cikket, pedig visszatarthatott volna az amit fent írtam. Továbbá ami oldalt én látogatok, ott nem ba***ák át az embert. De lehet, hogy van olyan csak én nem olvasom, nem tudom.
  Diablo RMAH-ról: semmi azok közül ami itt a wow-ban működik nem fog működni a diabloban szerintem, és hacsak nem tudod felhackelni a szervereket, nem fogsz tudni annyi diablos valutát keresni, hogy abból épkézláb IRL profitot tudj kihozni. Ennek az az egyetlen egy baromi szimpla oka van, hogy mindenki ezt fogja csinálni. Hatvanszor annyi konkurencia lesz a legkisebb populációjú realmokon is mint a WoW-ban. A kínaiak miatt a farmolás lesz alacsony profitú, a szemüveges kiskockák miatt pedig az AH-zás. Senki ne vegye sértésnek, én is szemüveges kiskocka vagyok, és aki ide kommentel bárki, jó eséllyel ő is. A WoW-ban mint ahogy a kommentek is mutatják nincs nagy motivációja a potenciális milliomos játékosoknak a gold kereséshez, így legtöbbeteket nem annyira érdekli, de a diabloban mindenki ezzel akar majd pénzt keresni. Még én is gondolkodom rajta, és ha kiderül, hogy nincs igazam, és lehet majd jó pénzt keresni, tuti ott is bizniszbe kezdek, sőt lehet abba is hagynám akkor a WoW-ot, hogy a diablóra koncentrálhassak.
  Na asszem mindenkire reagáltam akire akartam:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Pingback: Arany iránytű II. | Frostshock!()

Back to Top ↑