World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


WARCRAFT no image

Készült 2011. november 14. | írta pirosbicikli

41

Arany iránytű II.

Shockkmaister ismét visszatér a korábbi AH-spekulálós cikk folytatásával.

Üdv mindenkinek, Shockkmaister vagyok, és a WoW-os goldkeresésről szeretnék nektek beszélni megint. Egy-két alapvető dolog és technika következik, hátha valakinek javára válik.

TSM
Mint ahogy azt az előző post-ban is említettem a legnagyobb profit az “iparban” van. Természetesen mindez attól is függ, hogy kinek milyen szakmája van, de ha csak már 2-3 fel van húzva, jó eséllyel nagy összegeket lehet keresni rajta.
Minden iparos (najó, crafter) elengedhetetlen kelléke a TradeSkillMaster addon. Ezt az addont gyakorlatilag mindenki használja, aki ezzel foglalkozik. Több modulja van, amiket külön lehet felrakni, de a lényege a TradeSkillMaster_Auctioning is _Crafting modulokban van.

A _Crafting a szakmád ablakához hozzátold egy kis gombot, amivel meg tudod nyitni a TSM felületet. Ezen a felületen ki lesznek listázva az általad ismert receptek, amikből listákat csinálhatsz. Ha akarsz craftolni 5 db valamit és 3 db más valamit, szimplán bejelölöd, és az addon összeállítja a listát, majd kijelzi, hogy ehhez milyen alapanyagok kellenek. Azt is kijelzi, hogy már mennyi van (be lehet állítani, hogy nézzen más karaktereket is, bankokat, guildbankokat), és mennyit kell még venned. Ennek a modulnak azonban nem is ez a legtöbbet használt funkciója (habár ez önmagában is elég megnyerő). Ha sokat jársz az AH-ban és scan-eket futtatsz, az addon megjegyzi a termékek és az alapanyagok árait is. Ez azért jó, mert a szakmád TSM ablakában van egy gomb, amit megnyomva a TSM összeállítja neked a listádat. Megnézi, hogy mely termékek drágábbak, mint az alapanyagaik összessége, és azokat felveszi a listára. Egy másodpercbe se kerül neki, és rengeteg időspórolás neked.
Az _Auctioning az AH ablakát egészíti ki. Ennek a modulnak több funkciója van, de most csak a két legfontosabbról beszélek. Az egyik a “post scan”. Ez úgy működik, hogy megnézi milyen itemek vannak a táskádban, majd ezek közül azokat amiket beállítottál, hogy el szeretnél adni, felrakja az AH-ra, mindet a legolcsóbb alá annyival amennyivel beállítottad. Például van nálam egy Bloodthirsty Embersilk Cape, amire be van állítva, hogy adja el, ha tudja. Ekkor megnézi, hogy mennyiért van benn a legolcsóbb, és alárakja (nekem például 1 copper-rel, mert így van beállítva). Ez a funkció elképesztő sok időt spórol meg, főleg ha több száz, vagy több ezer dolgot szeretnél eladni. A másik funkciója a modulnak a “cancel scan”. Ez végignézi az általad berakott dolgokat, és amiknél beraktak alád olcsóbban, kiveszi, hogy aztán újra felrakhasd.
A TSM-ről meg kell jegyezni, hogy amellett, hogy a legjobb addon ami valaha volt egy gold-keresőnek, nagyon sok beállítást igényel, mivel rengeteg dolgot tud. Például, az itemeket amiket legyártottál csoportokba kell rendezni (pl Bloodthirsty Set csoport), hogy aztán azokat együtt állítgathasd. Be kell állítani, hogy bizonyos gold alatt ne rakja be őket (nem adok el például egy Vial of the Sands-et 5 goldért, még akkor se ha éppen valaki 6 goldért rakott fel egyet). Be kell állítani, hogy mennyiért rakja fel őket ha nincs fenn másik. Be kell állítani, hogy milyen stackekben, mennyit, mennyi időre, stb. A _Crafting modulnak is rengeteg beállítása van: mekkora profittól számoljon, mennyit akarsz legyártani, stb. Maga az addon egy elég robosztus darab, főleg ha nem csak ezt a két modult rakod fel, így beletelik egy egész napba mire az ember kitanulja de mindenképpen megéri.

Spekulációs alapok
A másik legjövedelmezőbb dolog, mint mondtam, a spekuláció. Erre nincs addon, pontos guide, leírás vagy algoritmus, mivel a dolog leginkább találgatásokból (spekulációból) áll. Azonban van néhány fix tényező, ami sokban befolyásolja az árakat, így ismeretük megkönnyítheti a dolgunkat.
1. Patch-ek: A patch-ek rendkívül nagy hatással vannak a WoW-os gazdaságra. Minden patchben (kivéve a hotfixeket) kijön legalább egy-két dolog ami megváltoztatja bizonyos dolgok keresletét/kínálatát. Például ha kijön egy új raid, akkor az előző raidek BoE cuccainak ára le fog menni, ha kijönnek új enchant receptek, felmegy az enchant alapanyagok ára, stb. Nagyon alapvető következtetések ezek, de mindig résen kell lenni, és patch notes-t előre elolvasni, hogy fel legyen készülve az ember. A legnagyobb ilyen patch-hatás egyébként az új glyph rendszer kijötte volt még anno. Ekkor több hétre a glyph-ek kereslete kb.megszázszorozódott. Mai napig visszaemlegetik a kereskedők, hiszen napi több száz glyph-et lehetett eladni könnyedén.
2. Új content: Új content nagy patch-ekkel jön. Az új content a WoW-ra úgy hat kb. mint egy óriási bull market. Mivel rengetegen jönnek vissza ilyenkor játszani, így az egész realm aktivitása megnő, így mind az alapanyagok mind a termékek ára megnő. Érdemes tehát új content előtt alapanyagokkal betárazni.
3. Ciklusok: Bizonyos dolgok árai nap/heti/havi ciklusokban is változnak. Itt sem kell semmi esztelen nagy ördöngösségre gondolni, józan ésszel könnyen ki lehet sakkozni ilyen dolgokat. Például egy héten általában az emberek hétköznap dolgoznak/tanulnak, így egyrészt kevesebbet játszanak, másrészt amennyivel kevesebb idejük van azt nem a progress-ből fogják lecsippenteni, így arányaiban több időt töltenek PvE/PvP-vel mint egyébként. Éppen ezért hétköznap megnő a raid-hez szükséges dolgok (flask, poti, stb.) ára, és az alapanyagoké is(kevesebb ember farmolja). Hétvégén pedig ez megfordul. Érdemes tehát inkább hétvégén vásárolni, és hétköznap eladni. Más itemeknél havi ciklus (de nem olyan) figyelhető meg, például a Darkmoon-os kártyapakliké, mivel ezeket csak havonta lehet kiváltani. Megint másoknál napi ciklus van, stb.
A spekuláció tipikusan olyan dolog, ami papíron rettentő egyszerű és magától értetődő, azonban ahhoz, hogy az ember teljes magabiztossággal bele tudjon invesztálni valamibe, és azon profitot is tudjon hajtani tapasztalat kell. Ki kell ismerni a ciklusokat, a piac változását, stb. Mindenki úgy kezdi, hogy alapos megfontolások és számolások után belefektet 3,5 coppert két darab Elwynn Forest-ben kiesett lószőrbe, amin aztán amikor a várt 0,7-es profit helyett 0,5-öt szedve nagyon megijed, de ettől nem kell félni, lesz ez még így se. Ajánlom mindenkinek, hogy kicsiben kezdje, amíg megszokja a folyamatot és amíg megismeri a dolgokat (mert az elején még úgyis lesznek veszteséges befektetések), és folyamatosan emelje a téteket.

Remélem segíthettem elkezdeni a dolgot annak aki el akarja. Természetesen mindez csak egy nagyon kis része egy nagyon nagy dolognak. Rengeteg tipp, trükk, addon és miegymás van amit érdemes tudni. Ha szeretnél még erről olvasni továbbra is ajánlom a JMTC blogot, és annak fórumát.

Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Tags: , ,


 • McTom

  Felvetődött bennem a kérdés, hogy
  Blacksmithing/mining kombóval lehet nagy pénzeket összeharácsolni?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Fulembotja

  Lehet. Nézz körül az övcsatok piacán 😉

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nouse

  A TSM beállítása elsőre nem fog menni guide nélkül, szerencsére a google a barátod ebben a témában. Nálam kb. 1 percet volt fent az addon, utána ment a kukába. Ahhoz, hogy kampányszerűen, patch után eladjak párezer gemet és armor kitet nem éreztem szükségét a kitanulásának. Szóval ezt az addont tényleg csak akkor érdemes használni, ha millimos szeretnél lenni. Sok idő elmegy vele, és amíg nem ismered meg a kiszmelt áruk forgalmát az AH-n, még csak nem is segít sokat.

  Amikor már minden megy fejből, és a legtöbb időd a mechanikus dolgokra megy el, (aukciók posztolása, vásárlás, levelek kiszedése), addig bőven elég egy egyszerű mail addon, ami kiveszi az összes mailt egy gombnyomásra - mert azzal megy el a legtöbb idő.

  ----

  Kezdő AH-zóknak három jó tanácsot tudnék adni:

  1) Tedd az AH karit egy kis forgalmú városba, Darnassusba vagy Exodarba. A kissebb lag sokat fog gyorsítani, és az automatizáló addonok is kevesebbet hibáznak.

  2) Ne félj irreális árakon betenni cuccokat. Ha nincs bent egy cucc, akkor monopolhelyzetben vagy (ideig-óráig). Használd ki, tedd be a szervereden megszokott ár többszöröséért. Nem az a fontos, hogy megszabadulj a cucctól, hanem hogy jól keress rajta! Persze monitoroznod kell az alád posztolókat, és reagálnod, de hosszú távon az a pár eladás amit többszörös áron csinálsz, meg fogja érni.

  3) Amikor valaki alá teszel, 1 réz, 1 ezüst legyen a maximális árkülönbség. Neked is az az érdeked, hogy amikor a kollégád utána ismét alád tesz, még mindig magas maradjon az ár. Ismét kihangsúlyozom, nem az a fontos, hogy megszabadulj a cucctól, hanem hogy jól keress rajta! Ha nagyon leviszed az árat a kollégád kiveszi a te cuccodat és visszateszi magas áron, és övé lesz a profit nagyobbik része.

  E három tanács betartásával simán elmehetsz párszázezerig. Ha megtetszik a játék, utána mehetsz a mélyvíbe a nehézfegyverzetet jelentő, robosztus TSM-el.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • mmslayer

  Meg lehet figyelni, hogy minden szegmensben mozog 4-5 ember pl. a ragnan, akik TSM-el tolják, remélem ez a post nem többszörözi meg őket. 😀

  Egyébként én "ősidők" óta ezt használom, követem névváltásain keresztül, sosem voltam Auctioneer fan, neem nem jött be a használata:

  Quickauctions 3 -> AuctionProfitMaster -> Trade Skill Master

  🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • owlkin

  ezeknél a cikkeknél szinte látom a szemeidben a dollárjeleket Pirosbicikli ( vagy a küllőiden?)
  lesz egyébként valami magyar vérkalmár guild, vagy ti ilyesmiben nem vagytok érdekeltek ? árak bekartellezése stb 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Theo

  @McTom: Pl mikor kijött 4.2 akkor a Molten Frontos, repus receptekkel jó ideig nagyon szép pénzeket kereshettek a Blacksmithek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Lacu

  @Nouse: "Amikor valaki alá teszel, 1 réz, 1 ezüst legyen a maximális árkülönbség. Neked is az az érdeked, hogy amikor a kollégád utána ismét alád tesz, még mindig magas maradjon az ár. " - hát igen! ebben van sok ráció.. főleg, h BS-en többször is előfordult (velem) hogy nadrág encsákból hiány volt AHn (nem volt bent) általában tisztában vagyok az áraikkal, és én is bepakolom relative magasan, hogy vagy craftoltassa le, és úgy is jól járok, vagy ha azonnal kell neki, akkor megveszi borsos áron.. (pl.: Dragonscale Leg Armor ált 750-830g között mozog.., de most hiány van belőlle.. másfél-két órán keresztül nem került be AHra, akkor elkezdem hirdetni traden, előtte altal berakom 1400-1600g-re, jobb esetben 2-3db-ot meg is vesznek, de ekkor jön egy árromboló, és berakja 340g-re a saját portékáját, csak hogy azt vegyék megy.. (alapanyag áron, ha AHból veszed meg akkor is 500g körül van) ilyenkor kérdezem én azt, h ennek mi értelme van? Árakkal úgy kell játszani, hogy drágán adsz, olcsón veszel! de nem ennyivel rakod alá.. eredeti ár felére.. így ezen mindenki csak veszít..

  kérdésem, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi egy crafting valós értéke? vagy csak a másikkal akarnak kib*szni, akár saját kárukon is? ki kellene alakítani egy viszonylag fix árrendszert, és akkor senki sem veszít.. (pár copper, silver eltérés nem veszteség)

  ha meg nincs olyan proffja az adott illetőnek, amivel a szükséges itemet szeretné legyártatni, akkor kérdezze meg guildben (ott ált free a craft) vagy keressen craftert aki alapanyagból akár ingyen vagy csak minimális összegért legyártja..

  terméket is több módon árulhatunk, akár összetevőkből, akár kész terméket.. több szakma, több nyersanyag, több termék, nagyobb esély a termék(ek) árusításának sikerére => több profit

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Meridian

  @Lacu: ... vagy csak éppem skillt húzott, és dögivel van neki, és gyorsan megszabadulna a cuccoktól, akkor szokott lenni az, hoyg olcsón, nagyon olcsón van benn egy cuccból, több is.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Klapiklapp

  @Lacu:

  Masik lehetoseg az a konkurencia kiszoritasa a piacrol. Azzal ,hogy mindig masszivan undercut-ol , neha csak minimalis nyereseggel adja el a cuccait , vagy az is lehet ,hogy veszit az adott itemen x mennyisegu goldot hosszu tavon nyer azzal ha teged mint konkurenciat kiuldoz az AH-bol. Ha ideig-oraig tudsz kontrollalni 1 keresett cikket neha oriasi hasznod lehet , nagyobb szerokon ugyis normalizalodik a helyzet rovid idon belul. BS mondjuk pont nem jo pelda erre mert ott semmi nem megy normalisan.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nouse

  @Lacu: Kiveszed az olcsót, aztán beteszed drágán. Egyértelmű szituáció, hogyha az alapanyag is drágább. Ha nagyon a határon van benthagyod, amíg kipörög az olcsó. A piac szabályozza önmagát, ha túlkínálat van, tem tudsz semmit csinálni, olcsó marad (kivéve persze ha nincsen annyi befektethető kakaód, hogy mindent kivegyél az alapanyagoktól kezdve a végtermékig).

  @owlkin: Ha profik az AH-zók, spontán is kialakulhat közöttük az árkartell. Csak mindenkinek tudnia kell, hogy magasan tegye be a cuccát (és rendszeresen pusztítani kell az olcsó alapanyagot).

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://gameisnotover.eu/ Kukac

  @Meridian

  de akkor se fognak többet vinni belőle, ha olcsóbb. Lehet akár mennyire olcsó a kifli az üzletben nem fogok belőle 200 darabot venni, mert nincs rá szükségem. Amíg az ár nem üti meg a szokásos ár másfélszeresét, addig a playerek 90%-a nem fognak craftoltatni. Szintén, attól hogy olcsóbb, nem fogják elkapkodni az itemet az AHról (kivéve ha matsról van szó, mert azt érdemes halmozni).
  De ha valaki berak pár itemet alád nevetséges áron, jobban jössz ki, ha megveszed az itemeket, és utána szépen lassan eladod őket.

  @mmslayer

  bizony a ragnás TSMesek bekaphatják 😀
  én is remélem, hogy nem lesz belőlük több. Főleg nem a JC iparban. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://gameisnotover.eu/ Kukac

  @Klapiklapp

  miért tudná valaki kiszorítani a konkurenciát azzal, hogy lenyomja az árakat. Ez nem IRL, itt nem kell embereket fizetned, nincsenek költségeid, nem tudsz csődbe menni. Ha szerdán leviszi az árakat, megnézem csütörtökön, ha csütörtökön is lent tartja, megnézem pénteken. Egészen addig, amíg lent vannak az árak, ő se keres vele.

  Szerintem a legnagyobb gondot azok az itemek jelentik, amelyeknél vendor ár közelében van az AHs ár. Pl. az egyes uncommon gemek. Transmutolni nem mindet éri meg, így igazából semmire se jók. Eladni AH-n nem lehet őket, mert drágább az auction mint maga a gem. Legegyszerűbb elvendorozni őket, de arra se kap sokat az ember.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Lacu

  @Nouse: kiveszem, kivettem az olcsó terméket, természetesen, vissza is szóram a drága áron.. csak amikor én berakom "magas" áron, valaki berakja nagyon alacsony áron.. észt megtámadják még TSM-el vagy más addonnal, akkor már szinte veszett fejsze... 10-14 cikknél még belefér, h ráköltök 10-20k-t, hogy "normalizáljam" és talán nyerek rajt, vagy ha nem akkor termék megy bankba, és máskor beszórom újra.. de több terméket szerintem senki nem fog ki venni azért, hogy utánna drágán visszarakja...
  @Meridian: full skill-es itemeknél nem épp a skillhúzás a jó szó.. mivel nem tudja vele feljebb tornázni a skilljét..
  @Klapiklapp: konkurencia kiszoritása?! talán.. de akkor sem ekkora veszteség mutatóval.. szerintem
  amúgy igaz! BSen nem sok dolog működik normálisan 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://armory.wow-europe.com/character-sheet.xml?r=Twisting+Nether&n=Blame blame

  molten frontos BS craftokkal egesz szep penzt szedtem ossze, az 5 darab orb-ert siman kipengettek a 4-5k aranyat (szerencsere sok volt belole), de olyan is volt, hogy en adjam hozza a matsot, nos ekkor ki AHzam oket igy 5k helyett +8k lett a profit.
  4.3ban az ilyesmi mar nem fog mukodni, mert boe lesz a chaos orb.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Arilian

  “Amikor valaki alá teszel, 1 réz, 1 ezüst legyen a maximális árkülönbség. Neked is az az érdeked, hogy amikor a kollégád utána ismét alád tesz, még mindig magas maradjon az ár. ”

  Ez maximum olyan dolgoknál igaz amiből limitált a supply, pl truegold, és amiből a kereslet meghaladja a kínálatot. (pl nagyon keressett BOE epik)

  Alacsonyabb áron többet adsz el, mert nem raknak alád.
  Én ha valami (pl glyph) nagyon magas áron van bent, mindig jelentősen aláadok, és minden elvisznek, mert senki nem rak az alá már be (pontosabban ritkán). És 10 itemen jobban keresel még ha egyik se sok, mint egyen ami LEHET, hogy elvisznek.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Gundles

  @Lacu

  Erről rendszeresen megy a flame, hogy aki nem 1 copperrel tesz a másik alá, az "elbassza az árakat", meg "ő is rosszul jár". Szerintem elég sok cikket lehet találni arról, hogy miért is jó a deep undercut, persze nem agy nélkül, de sok szituációban sokkal jövedelmezőbb mint az 1 copperes ár csökkentés. Alapvetően abból kell kiindulni, hogy ki milyen áron szerzi be az alapanyagokat. Attól még, hogy neked alapanyagáron valami 100g, lehet hogy van akinek csak 50g, mert vannak olyan kapcsolatai (kínai farmerek, jó időben olcsón vásárol stb.) ami miatt sokkal olcsóbban tud gyártani, ergo sokkal olcsóbban is tud árulni. És ha van megfelelő alapanyag utánpótlás, akkor az a lényeg, hogy minnél többet eladj.

  Ha tudom, hogy egy cuccból 100goldért csak napi 2-t tudok eladni, 50-ért meg 10-et, akkor igenis be kell rakni sokkal olcsóbban akár. Ha nem jelentősen több idő a több termék lecraftolása, akkor nem feltétlen az az elsődleges szempont, hogy egy árun minél nagyobb profitod legyen, hanem, hogy összesen mekkora.

  @Kukac
  Nincsenek költségeid? Nagyon is vannak, leginkább az idő amit craftolással, posta nyitogatással, ahzással töltesz. És ezért nagyon nem mindegy milyen hatékonyal töltöd el ezt az időt. Nem lehet kiszorítani a konkurenciát? Pont most írtad, hogy amíg alacsonyan tartja az árakat addig nem pakolod be a cuccot, ergo téged már is kiszorított. És mégegyszer mondom, azért mert szerinted neki nem éri meg, illetve neked nem éri meg, attól még neki nagyon is megéri.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Proxybug

  Szerver és azon túlmenősen ráfordított idő függő.
  Bárki kereshet irtózatos mennyiségű aranyat AH-s mókákkal. Csak ott a hátránya, oda kell figyelni, mert nem csak te árulod:)
  (uj kiegészítők esetében van csak ilyen lehetőség 🙂

  u.i. ha egész napi aházásra rendezkedünk be célszerű kikapcsolni a hangot.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Proxybug

  "Pl. az egyes uncommon gemek. Transmutolni nem mindet éri meg, így igazából semmire se jók. Eladni AH-n nem lehet őket, mert drágább az auction mint maga a gem. Legegyszerűbb elvendorozni őket, de arra se kap sokat az ember. "

  Na itt pl jön a képbe a jewelcrafter, enchanter kettőse, csinálsz belőle gyűrűt, majd diszenchant és hopp.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://gameisnotover.eu/ Kukac

  @Gundless

  alapanyag ár az mindig fix, az az ár, amiért AHban adod és veszed az itemet. Az eset amit felvázoltál :
  Megveszed goldfarmertől 50gért az itemet.
  AH-ban 100g.
  Lecraftolt item 150g.

  Most te beteszed AHba 80gért, mert még úgy is keresel vele 30gt. Ennyi erővel betehetnéd az alapanyagot 100gért, és akkor nem 30at, hanem 50et keresnél vele.
  Tehát ha olcsóbban jutsz alapanyaghoz, akkor nem a craftal keresed a pénzt, hanem azzal, hogy valaki idióta, és olcsón ad neked matsot. Viszont semilyen profi gold farmer nem fog neked olcsón matsod adni, mert ő pontosan tudja, hogy mennyit ér az item.
  Tehát ne keverjük azt, hogy valaki abból csinál pénzt, hogy lecraftol valamit, és a "craftot" adja el, vagy azt, hogy valaki játszik az áringadozásokkal, és abból csinál pénzt. Persze mint az előző esetben, ez lehet kombinálni, de akkor is ki lehet számolni, hogy melyik résszel mekkora összeget kerestél.

  Költségekhez: Azzal, hogy olcsó a craftolt item, nem csak engem szorít ki a piacról, hanem saját magát is. Az miért jó neki, ha se én se ő nem keres vele. Neki is időt kell fektetni bele, mégse keres vele egy fillért se. Viszont ahogy abbahagyja az ár leszorítását, egyből megnyílik a piac. Arról nem is beszélve, hogy neki sokkal magasabbak a "költségei", mert neki kell vásárolni, postát nyitogatni, craftolni. Én csak megnézem az árat AH-ban, és ha nem éri meg nekem gyártani, akkor nem kell semmit se csinálnom. Az árakat végignézni pedig ~30mpig tart, ez az az idő amíg :
  -áttabolok - 1 sec
  -elfutok az AHig -10 sec
  -csinálok egy scant - 10 sec
  -megnyitom a tradeskill ablakot - 1 sec
  -megnézem, hogy melyiknél sárga az ár - 10 sec
  Tehát erre a megfelelő szó nem is a kiszorítás lenne, hanem a piac befagyasztása.
  A probléma inkább az, hogy sokan nem tudják, hogy amit kifarmolnak, az sokkal többet ér, mint amennyiért eladják, és amellett, hogy elcseszik a piaci árakat, magukkal többszörösen csesznek ki.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Proxybug

  "(pl.: Dragonscale Leg Armor ált 750-830g között mozog.., de most hiány van belőlle.. másfél-két órán keresztül nem került be AHra, akkor elkezdem hirdetni traden, előtte altal berakom 1400-1600g-re, jobb esetben 2-3db-ot meg is vesznek, de ekkor jön egy árromboló, és berakja 340g-re a saját portékáját, csak hogy azt vegyék megy.. (alapanyag áron, ha AHból veszed meg akkor is 500g körül van) ilyenkor kérdezem én azt, h ennek mi értelme van? Árakkal úgy kell játszani"

  Így van, azonnal meg kellett volna venned 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Proxybug

  "A probléma inkább az, hogy sokan nem tudják, hogy amit kifarmolnak, az sokkal többet ér, mint amennyiért eladják, és amellett, hogy elcseszik a piaci árakat, magukkal többszörösen csesznek ki. "

  Miből gondolod hogy többet ér? Viszonylagos fogalom a "többet ér" lehet hogy neked van mondjuk 5 db belőle, és akkor jön x akinek a fél guldbankja ezzel van tömve. Neki nyilván kevésbé... Nemrég láttam cimbi guildbankját, chopperből volt vagy 32 db...
  )én összesen csináltam olyan 6-7 db ot (egy saját) ennek meg..:D

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Nouse

  @Arilian: "Alacsonyabb áron többet adsz el, mert nem raknak alád."

  K, te rakjad be olcsón a sok kicsi cuccodat, minimális profittal én meg rakosgatom drágán azt amiből éppen szűkös a kínálat maximális profittal, és meglátjuk, hogy egységnyi idő alatt melyikünk csinált több pénzt 🙂 Pakolhatnám én is a kék/zöld/sárga gemeket naphosszat 1s profitért a vendoros árhoz képest, csak nincsen kedvem egész nap AHzni. Ha kedvezőtlen az ár, nem posztolok, ha nagyon olcsó, akkor kiveszem, és magas áron újraposztolom.

  Íme esettanulmány: egy alacsony forgalmú vágott narancs gemből egy naiv kolléga berakott 30 db-ot 19g -s áron. A vágott narancs gemek általában 40-60g-ért mentek akkor szerveren, és tapasztalatból tudtam, hogy 250g-t simán kifizetnek egy gemért az emberek, ha monopóliumom van. Tehát kivettem az összeset, betettem 250g-ért és még aznap eladtam kettőt azon az áron, a befektetésem nagy része vissza jött. Azóta sem adtam el a teljes stacket, cserébe az összes eladásom profitot termel. Ez így működik kicsiben és nagyban is.

  Helyezd be magad a naiv kolléga szerepébe, aki berakott sokat olcsón. Bizonyára boldog lennél, hiszen csináltál gyorsan 570g-t. Csakhogy ha drágán posztoltad volna a gemet 1) nekem eszembe sem jutott volna olyat vágni és olyannal kereskedni, mert kicsi a forgalma, és én a prospectelt/xmutolt narancs gemjeimet el tudom adni más vágásban jó áron 2) ugyanolyan gyorsan csináltál volna 500g-t és maradt volna még 28 gemed.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Belagar

  @Proxybug: Az ár mindig attól függ, hogy mennyit adnak érte. Ha te úgy eladsz egy valamit 100g-ért, hogy közben megvennék 200-ért is, akkor bizony a cucc megszerzésére töltött időd és befektetett pénzed felét kidobtad az ablakon. Az meg egyáltalán nem releváns, hogy xy bankjában ott figyel valamilyen ritkaságból annyi, amennyivel pillanatok alatt el tudná értékteleníteni az összeset. Amíg nincs a piacon a cucc, addig nem befolyásolja azt, legfeljebb olyan mértékben, hogy a tulajdonosa egyáltalán nem érdeklődik az adott tárgy iránt, ami viszont végképp elhanyagolható tényező.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Proxybug

  "Belagar

  @Proxybug: Az ár mindig attól függ, hogy mennyit adnak érte. Ha te úgy eladsz egy valamit 100g-ért, hogy közben megvennék 200-ért is, akkor bizony a cucc megszerzésére töltött időd és befektetett pénzed felét kidobtad az ablakon.

  Itt azért az is kell, hogy az ember nagyjából tisztában legyen a kereslet ill a lehetőségekkel. Ha látom, hogy ez a cucc rendre 17000 akkor bizony kihajítom 16998 ért:)

  "Az meg egyáltalán nem releváns, hogy xy bankjában ott figyel valamilyen ritkaságból annyi, amennyivel pillanatok alatt el tudná értékteleníteni az összeset. "

  Nem ez cél. Hanem ha kereslet mutatkozik, akkor legyen. elég 🙂

  Nomeg a friendlistbe fel kell venni a konkurenciát, jó az:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://gameisnotover.eu/ Kukac

  @Proxybug
  Nem az számít, hogy kinek mennyit ér, hanem, hogy egy darabot mennyiért lehet eladni az AH-n. Az pedig, hogy ha valami olcsóbb, akkor többet visznek belőle, az hülyeség. Ha valakinek gem kell a gearjébe, akkor meg kell vennie, ha valakinek flash kell raidre, akkor meg kell vennie. Arról pedig nem is beszélve, hogy ha senki se tesz be jelentősen olcsóbban itemet, akkor rá van kötelezve, hogy megvegye a drágát. Kivétel az extrém magas és extrém alacsony árak. De nem hinném, hogy amikor a flask 110gbe kerül, akkor több fogy belőle, mint amikor 120ba kerül. Időzítés sokkal fontosabb, este raid előtt kétszeres árakért is megy a flask. Hiába van a haverodnak 32 chopperje, nem adja el 5000g-ért mert a chopper alapanyaga kétszer annyiba kerül.
  - Ha túl magas az ár (kijött Cata, első gemek az AHban), akkor úgy is csökkeni fog. De nincs értelme az árat túl gyorsan csökkenteni, mert bizony Cata elején adtam el nem egy darab gemet 800g-ért. Idővel úgyis le fog csökkenteni, azzal, hogy valaki alá pakol, csak felgyorsítja a folyamatot, ami az eladónak nem érdeke (tehát neki se).
  - Ha valaki pedig ár alatt teszi be AH-ba, akkor nem keres vele. Lehet próbálkozni manipulálni, az AH árakat, ahogy Nouse írta, és így megint az jár jól, aki drágábban eladja. Persze ez is lehet egy taktika, hogy azért teszed be olcsóbban a itemet, hogy valaki felstackelje, akinek igazából csak továbbadásra kell, ocsó gemekkel én is csináltam már ilyet, de egy idő után meg fogja unni, tehát erre alapozni nem lehet. Így talán csak melléktermékeket érdemes eladni, ami felstackelődik a bagedben, például transmutenál az uncommon gemek.

  Erre egyetlen kivétel van, ami szintén érdekes, ha egy itemet több craftal készítesz el. Tehát például megveszed az uncommon gemet, abból csinálsz vágatlan rare gemeket transmuteal, ez az első craft. Az uncut gemekből pedig csinálsz vágott gemet. Hasonlóan működik herba->mile->glyph biznisznél is.
  Ami ebben érdekes, hogy csak az számít, hogy a két craft egyben nyereséges legyen, az nem, hogy egyenkét nyereségesek legyenek. Tehát például egy gemet prospectelek 50gért. A gem ára AHban 150g, a vágott gem ára 100g. Ebből logikusan következne, hogy leggazdaságosabb, ha az 50gért gyártott gemet beteszed AHba 150gért. A probléma viszont az, hogy senki se veszi a 150g-s uncut gemet, ha tudnak kész gemet venni 100ért. Az uncut gem ára ezért le fog menni 100g alá, de amíg fent van felette, addig nem tudsz pénzt csinálni a gemekből. Ezért érdemes megvágni a 150g-t erő gemedet egy 100g-ot érőre, mert így nagyobb mennyiségben tudod eladni. Aki csak JC és nem tud transmutolni, az azt látja, hogy te a 150g-t érő gemedet 100gért árulod megvágva, viszont igazából te még ezzel is 50gt keresel:
  100gt kerestél a transmuteal
  -50gt kerestél a vágással
  50 g profitod van

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • CivDav

  Üdv! Shockkmaister vagyok, a cikk írója, gondoltam reagálok pár kommentre. Először is bocs, hogy nem olvastam mindegyiket végig teljesen részletesen, csak átfutottam.
  1. Van költséged még akkor is ha vendor itemet viszonteladsz, vagy kereskedsz. Magyarázat emitt:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Opportunity_cost
  Egyébként JMTC-n volt erről többször is szó, ez ugyanaz a probléma mint amikor az ember olcsón adja a farmolt cuccát mert "az neki úgyse került semmibe".
  2. Van olyan, hogy piacról kiszorítani a konkurenciát. WoWban is. Többször is csináltam. Több oka van annak, hogy működik, egyrészt a fent említett opportunity cost (magyarul alternatív költség), másrészt a deposit (igen, sok tud lenni, főleg pl ha BS vagy, én pl napi 2-3kt költök depóra amikor tolom az ipart fullra), harmadrészt az, hogy a konkurencia egy idő után megunja a banánt, stb...stb...
  3. Van olyan szituáció amikor megéri deep undercutolni. Nem megyek bele részletesen, de hogy csak egy példát hozzak amikor hirtelen veszel egyszeri nagy mennyiségű x alapanyagot akkor abból gyártasz baromi sok y terméket. Y termékkel elfloodolod az aht, tök jól megveszik mindedet, nyilván olcsóbban de drágábban csak egy részét vették volna, és nyilván lenyomtad az árakat, de úgyis elfogyott a terméked. Én pl. akkor szoktam ezt alkalmazni amikor felbillen az ink-glyph egyensúly a bankomba, ilyenkor időnként felgyűlik 3-4 (volt amikor 7) ezer ink a Gbankba, azokkal elfloodolom az AH-t, sokan megveszik látván hogy milyen olcsó, jó befektetés meg mittudomén, én meg röhögök a markomba mert egy elpusztított piact hagytam ott nekik, és megszabadultam az inkeimtől, amiből úgyis legközelebb többletem egy hónap múlva lesz amikor visszaáll a rendszer.
  Persze sokszor van olyan hogy idióták fölöslegesen tolják le az árat, és akkor az tényleg nagyon idegesítő.
  4. Van olyan hogy nem feltétlen 1 copperrel éri meg alá rakni. Ne menjünk bele pszichológiába de az emberek inkább vesznek vial of the sandset 39990 goldért mint 39999 gold 99 silver 99 copperért. Nagy tételnél megéri, vial, chopper, deckek, stb.
  5. Monopol helyzetben el lehet szállni. Adtam már el 2500ért bloodthirstyt és 3600ért kb 500 goldos enchantot. A 100 goldos blacksmithing hammer volt mondjuk a legviccesebb, de az már az emberi hülyeségnek volt köszönhető.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Zake

  Ha már goldkeresés/-kereskedelem, vicces az a Bbay reklám már jó ideje ott jobboldalt. Nem leszólásképpen, tudom hogy google reklám, de akkor is...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Lacu

  @Kukac: Nem az számít, hogy kinek mennyit ér, hanem, hogy egy darabot mennyiért lehet eladni az AH-n. Az pedig, hogy ha valami olcsóbb, akkor többet visznek belőle, az hülyeség. Ha valakinek gem kell a gearjébe, akkor meg kell vennie, ha valakinek flash kell raidre, akkor meg kell vennie. Arról pedig nem is beszélve, hogy ha senki se tesz be jelentősen olcsóbban itemet, akkor rá van kötelezve, hogy megvegye a drágát. - igen! rá lenne kényszerítve, ezért nem kellene kezdő, alap ár alá beszórni, hiába, 2-3, vagy 20-30 db van belőlle neked! nézzed egy hétig az árakat, látni fogod, h minek kb mi az átlagos ára, ha hiány van belőlle, magasra rakod be, ha többlet van belőlle, de olcsóbb, kiveszed, jó lesz később, ha átlagon van (+/- pár gold) akkor vársz, amig hiány nem lesz.. nem jár le a szavatossága, nem megy ki a divatból, nem jön nála újabb, jobb termék (na ezt pont rosszkor írom, mert kövi patchben jönnek az epic gemek) új kiegészítőben, újra jönnek az új szakmákban az új termékeke, igen, akkor már "ki lehet szórni" alacsony árakon, h ne maradjon a nyakadon.. de amíg tart egy kieg, mind1, h elsőnap, vagy kieg 3/4ekor készítetted ha nem tudsz tőle megszabadulni.. lényeg úgy is azon van, hogy van egy időszak, amíg jó, ha van felesleged és bármikor ki tudod elégíteni a keresletet, viszon van az az időszak is, amikor mindent még a lehető legnagyobb profittal kell eladnod, mert 2 hét múlva már 30adik altnak sem vennéd meg.. mert az új zöld item 3szor olyan sok statot ad..
  árak kompenzálása... figyelése.. és magasan tartása.. úgy is van olyan portéka, amit adott emberke nem tud magának legyártani, szüksége lesz rá, és meg kell vennie! akkor nyertél ezen, ha épp nincs alacsony áron, és a TE terméked a legkedvezőbb árú!!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Lacu

  @Gundles: általában írok a nagy tételben wts-re.. kiváncsiságképpen is, alkudozok, legjobb árat próbálom kihozni.. igen is, ott kiszámolom, h mire jönne ki egy stack, megnézem ah-s ára, hiába jönne ki olcsóbban a farmertől, ha értelmes, lehet vele beszélni, akkor megértetem vele, h engedjem mégjobban az árból, küldheti folyamatosan, és mindig lesz fix keresete vagy vár egy "bolondra" aki megveszi ennyiért, ha azonnal kell neki a gold, akkor úgy is odaadja, és azt kezdek a termékkel amit akarok, legyen virág, kő, vagy épp bőr.. én úgy is a kész terméket adom tovább..

  másrészt, ha odaadja olcsón, de épp nincs időm feldolgozni a terméket, akkor vagy beszórom ah-ra és ha megveszik jó, minimális profittal (ezt nagyon ritkány csinálom)
  vagy még ha csak "elraktározom is" x időre nekem akkor is lesz alapanyagom, és bármikor tudom craftolni, vagy ha úgy kinálja a piaci helyzet, akkor eláraszthatom vele az ah-t.. rengeteg alapanyagom van felhalmozva, ami craftingra, tovább adásra vár.. mindig van 80-90e gold adott karakternél, hogy meg tudja venni, ami épp kell neki.. nem kell, hogy millió goldos legyek... a termék nem romlik meg, eláll.. ha kereslet lesz rá, akkor majd nagyobb haszonnal eladom.. addig meg elvetálok a meglévő tőkével.. én ezt így fogom fel, nem kell egyik napról a másikra milliókat csinálni.. folyamatos kiadásaimat mindig tudjam fedezni a felhalmozott termékből, és ha egy nap csak 3000g-t tudok "félretenni" akkor én jónak könyvelem el a napot..

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Lacu

  egy kiegészítő gondoloat.. azt vallom még az AHzással kapcsolatban, hogy drágán adj és olcsón vegyél.. na igen.. de mi is, amit vételkor és eladáskor olcsónak és drágának tekintünk?! én erre egy arány számot használok, hogy mi az az érték, amiért eladnám, és olcsóbban nem adnám oda, inkább r*hadjon meg a bankba.. és ezt viszonyítom ahhoz, hogy a mennyiért venném.. pl.: truegold számoljunk 400gvel, ennyiért eladnám, ez alá nem mennék, de viszont, ha nekem kellene megvenni, akkor 120-160g-t adok érte.. összerakom egy craftra azt a 4-6-8-10 db-ot, még ha 1 hétig is tart.. és eladom az itemet.. vagy ha csak szimplán csak hírdeti valaki, h venne, AHn épp 500+ért van, akkor odaadom neki 450-460-ért és akkor már pénzemnél vagyok, de mindenképpen nagyon jól járok vele.. az, hogy nem azonnal van belőle gold, de amikor lesz belőle, akkor majdnem 3szor annyi, mint, amit rá költöttél, türelem nagy úr!
  mellesleg, ha felhalmozom az alapanyagokat, és drágán nem viszik el, olcsón nem adom oda.. akkor idővel a felhúzott sokadik altot fel fogom vele tudni öltöztetni..
  nem utolsó szempont, hogy esetleg úgy kereskedjetek itemmel, hogy mást terméket beszámítatok.. amit netán használni tudsz, vagy esetleg drágábban eladni.. chaos orb ára az epic craftnál szakmánként és realmenként is változó, de ha épp nem hajlandó az illető kifizetni, de viszont tud ajánlani olyan terméket, akkor szerintem megéri.. (leather chest crafting-ért 2 stack flasket és egy stack potit kaptam, mellé 15 maelstrom crystal-ra utánna számolva, akkor jobban jöttem ki, mintha azt a 3 orbot fizette volna ki, amit kértem volna ért...)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://gportal.hu/portal/naplopok/ ciao

  nekem, dolgozó emberként a remote AH 4-5 szörösére növelte a forgalmam, munkaidőben 2-3 szor 10 percre néztem rá az AH-ra netről, igaz ez kemény havi 3 €, semmilyen kereskedő addont nem használok amúgy, és remote AH-val kb. 2 hónap alatt lett meg a Vial of the Sands

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Klapiklapp

  @Kukac:

  a dolog nem ennyire konkret mint amennyire leirod. Vagyis napi 10-15 gemnel igen , de tobb 100-nal akar 1000nel mar mas faktorok is szamitasba jonnek. Peldaul 12-13 g/stack aron tudok venni elementiumot amit en prospectelek , a zold gemet en transmuteolom aztan vagom meg kesz gemme es teszem be AH-ba . Ha 10 gold korul el tudom adni a gemet mar profitot termel sot meg az alatt is csak ugye itt jon be a belefektetett ido meg a sok ki-be pakolgatas , de a profit az profit. A kereslet meg igenis valtozik. Lootnapokkor 3-4x annyi elmegy mint mondjuk hetfo-kedden , hetvegen meg amikor megtamadjak a casualok a szerokat megintcsak joval tobb elmegy mint egy atlagos esten.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Ensomhet

  És amúgy ezzel a felgyülemlett rengeteg felesleges golddal mit csináltok azon kívül, hogy befektetitek, hogy legyen még több felesleges? Én nem nagyon farmolok, a napi questeket sem viszem igazán túlzásba, néha eladok ezt-azt, mégis mindig van annyi pénzem, amiből kényelmesen elvagyok. Inscription-ös altom nincs még, azon kívül mindent be tudok gyűjteni, vagy el tudok készíteni magamnak, amit pedig nem, azt alapanyag áron megcsináljuk egymásnak klánon belül...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://gameisnotover.eu/ Kukac

  @Klapilapp

  Ugyen ezt írtam egyébként : "Időzítés sokkal fontosabb, este raid előtt kétszeres árakért is megy a flask." - természetesen ez vonatkozik a hét napjaira is.
  Vannak gemek, amiket elég gázos eladni, pl a kék és sárga gemeket. Idővel felgyülemlenek, és ha még transmutolod is a zöld gemeket nagyon problémás eladni őket. Nem egyszer vendoroltam őket. A többi gemből még így is jön a profit természetesen. Az hogy 10 vagy 1000 gemet adsz el, csak az alapanyagvásárlásnál más. Eléggé nehéz nagymennyiségű oret venni AHról. Jól el kell csípni, hogy mikor olcsó. Én úgy figyeltem meg, hogy hétvégén esik le lejobban az ore ára. Aztán csak pakolni kell az AHba, lehetőleg minél gyakrabban, hogy te legyél alul. Ott is lehet taktikázni, hogy hányasával rakod be AHba. Ha gép mellett vagyok, akkor egyesével szoktam rakni kb 10 percenként, úgy hogy minden gemből legyen 5-10 drb a táskában. Ha elfogy a gemek nagyja a táskábol, akkor tolok cancelt, és amiből elment, azt újra legyártom. Így kb 10 percenként 10 secet AHzok (amíg 30-40szer rákattintok a post gombra). Ha csak felmegyek teleszórni az AHt napi kétszer, akkor 3asával szoktam. Attól függ mennyi időm van.

  @ciao

  nem tudom elképzelni, hogy remote AH-val pakolgassam az itemeket egynként, nagyon idő igényes. Átlagos AH-zással Vial of Sandre nekem kb 2 hét alatt lett meg a gold. Persze ez is változó, piactól is függ, meg nem szoktam folyamatosan AHzni, épp milyen kedvem van. Van olyan hogy 1 hétig oránként nézem az AHt, összefarmolok 50k goldot, aztán 1 hónapig egy darabot nem teszek az AHba. Most se AHztam vagy két hete. Rendszerességet sose szerettem 🙂
  Csak TSM-et használok, és OreCrushert arra, hogy tudjam melyik gemet érdemes transmuteolni, illetve nagyjából lehet vele számolni a profitot. De addon nélkül biztos, hogy nem bírnám.

  @Lacu

  csakhogy nem mindig tudod kivásárolni az AH-t, csak azért mert olcsón megveszed, nem jelenti azt, hogy el is tudod majd adni. Egyszer megmaradt egy rakás sárga gemem, pakoltam be az AH-ba, és egy figura folyamatosan vette. Én csak kattingattam az addonra. Aztán amikor már 100at megvett, akkor meguntam és ráírtam, hogy jöjjön tradelni, mert még van párszáz darabom, nem fogom egyesével betenni. Aztán visszaírt, hogy látta, hogy olcsó, és azért vette ki, mert drágábban be akarta tenni, de már amit megvett az is sok neki. Most ő hiába teszi be drágábban a 100drbot, mert úgyis alápakolom, mivel annyi volt a táskámban, hogy tudtam, hogy rendes áron soha az életben nem adom el.
  Ahogy már feljebb is írtam, erősen undercutolni akkor érdemes, ha tényleg nem tudsz vele mit kezdeni, és csak a gond van vele, mint ahogy CivDav is írta : "Én pl. akkor szoktam ezt alkalmazni amikor felbillen az ink-glyph egyensúly a bankomba"

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://gameisnotover.eu/ Kukac

  @Ensomhet

  itt nem a gold a lényeg, hanem a folyamat. Nem azért AHzunk, hogy sok pénzünk legyen, hanem azért van sok pénzünk, mert AHzunk.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Jushi

  simán elmegy a kék gem is. és ez meg amugy olyan, hogy most veszek vágatlan pirosat 100ért, és eladom 120ért, vagy veszek vágatlan kéket 3-4-ért és eladom 12-13-ért... a profitban szinte alíg van különbség. Ha meg ore-t veszel és prospectelsz, pláne van profit. Sárga gemből volt hogy 5-6g-ért vettem 50ért adtam, el ez jobb profit mintha ruby-val csinálnám.

  uc gemekből csak a zephryte amivel nem lehet csinálni semmit, amikor az van napiküldinek beteszed 3asával, 20asával, és jo áron elviszik.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Vincentcloud

  Én 2k aranyból csináltam 5k-t 2 nap alatt úgy hogy nem ültem az ah előtt és addont sem használtam, csak számolgattam kicsit, kíváncsi voltam van-e értelme, szóval szerintem egyáltalán nem nagy talány ha valaki ebben leli örömét akkor valóban könnyen milliomos lehet.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Anzu

  Meg tudná valamelyikőtök mondani,hogy mitől lehet a TradeSkillMasternél, hogy 300 g-s profitot diagnosztizál1 db Thick leathernél illetve pl. a BS-es karakteremnél miért nem listázza ki a receptjeit?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Proxybug

  Kukac
  " Hiába van a haverodnak 32 chopperje, nem adja el 5000g-ért mert a chopper alapanyaga kétszer annyiba kerül."
  Miért kellene annyiért adnia? Nem fogja annyiért adni:D
  Nem a piac monopolizálására használja, hanem amikor kifogy akkor be tud tenni:)

  (egy részéükhöz fizetésként jutott hozzá, elférni meg elfér:)

  #Ensomhet
  És amúgy ezzel a felgyülemlett rengeteg felesleges golddal mit csináltok"
  Az nem felesleges:)
  Dagobert bácsi képe megvan amikor fejest ugrik az aranykupacába? Na azt.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Lacu

  @Kukac: nálam nem a játékban való kereskedés teszi ki az ott eltöltött idő nagyrészét.. és ha nem sikerül eladnom vmit, amikor megveszem, nem gond, nem célom, hogy azonnal túl adjak rajta.. később, mikor nagyobb lesz rá a kereslet, akkor célszerűbb, ahogy fentebb írta van a kolléga, loot napokon érdemes figyelni az AH-t és estleg hétvégén.. vannak olyan napok, amikor venni célszerű..
  most hogy érkezőben van a következő kiegészítő félreteszem azokat az itemeket, amikből magam számára tudok craftolni, craftoltatni.. és amire úgy gondolom, hogy kereslet lesz (nadrág enchantok, övgemelők, jc-s tokenek, stb stb) komplett "csomagokat" készítek, hogy adott recept alapján állítom össze a felhalmozni kívánt mennyiségű terméket, és ha alkalmam lesz rá, legyártatom, legyártom majd árusítom.. hosszabb távon kell gondolkozni szerintem.. pl wotlk és cata "váltásakor" inkább szabadultam meg a termékektől, hogy az egykor top termékek értéktelenedés előtt túladva még viszonylag "nagyobb" profitot hozzanak, mint ha már kijött az új kieg, és max 50edik altnak felhúzott proffhoz adjam el bagóért.. amiből 2 flasket nem tudok venni.. ez a tendencia ismétlődni fog.. szerencsére, az FS!-hez hasonlóan több fórum is foglalkozik a patch-note-ok postolásával, és fel lehet készülni, hogy miből kell raktározni, és mitől kell megszabadulni.. (pl most hogy majd jönnek az epic gemek, nagyon minimális, szinte csak saját használtra elegendő rare vágatlat gem-et raktározok) mert el fog értéktelenedni.. lehet, hogy kissé bonyolult, de számomra így tűnik érthetőnek, logikusnak

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hattorihanso

  @Lacu:
  Hát azér a rare gemekkel óvatosan, mer ahogy én emlékszem baromi ritkára igérik az epic gemeket. Boss drop lesz, szóval mire lecserélik az emberek a gemjeiket az bele fog telni pár hónapba. Na és addig mi?:D Gem nélkül rohangálnak mer : " Hé há' van már epic is csak nekem nincs, de majd egyszer csak csak lesz addig nem költök feleslegesen 100goldot egy rarere." Don't think so...

  Amúgy kinek mennyi goldja van? Csak úgy érdeklődésképpen.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑