World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


WARCRAFT Cg9TCvMWgAI-Q13

Készült 2016. május 23. | írta Astonkacser

132

Nostalrius: Blizzard megbeszélés június elején

Úristen ez a hír már több mint egy hetes, és csak most vettem észre! Na szóval.

A lényeg: hamarosan találkozik a Blizzard a Nostalrius csapattal és Mark Kernnel is.

Nem régen a Nostalrius srácok újabb közleményt adtak ki, miszerint kapcsolatban vannak a Blizzarddal, akikkel már le is fixáltak egy időpontot arra, hogy a HQ-ban találkozzanak velük. Ez június elején fog megtörténni. A pontos dátumot biztonsági okokból nem adhatják ki.

És ráadásul Mark Kernnek is jó hírei vannak, ő személyesen Mike Morhaimemal fog találkozni ezen a héten csütörtökön. Blogjában arról ír, hogy egy olyan megoldást akar keresni a legacy szerver kérdésre, ami azt a Blizzardnak is profitábilissá teszi. Felvetette egy legacy Wow Collectors Edition kiadását, amely a digitális és normál verzióval együtt már bőven fedezné a Blizzard költségeit. Anno a Wowval már 100.000 példánynál nyereségesek voltak.

A Nostalrius petíció elérte hatását, 260.000 ember írta eddig alá, 50.000 ember töltötte ki a kérdőívüket, így hivatalos tárgyalásra kerül sor.

Szerintetek lesz legacy szerver?

Tetszik(21)Nem tetszik(7)

Tags:


 • Drout

  Ha most nem lesz akkor soha

  Tetszik(17)Nem tetszik(0)
 • Drout

  Jól elszarvasgombáznak, vastag borítékok cserélnek gazdát, aztán mégsem lesz olyan fontos a legacy szerver

  Tetszik(10)Nem tetszik(2)
  • Meridian

   Ha ez így lesz, akkor nem szórványos DDoS lesz oroszországból (szerettel), hanem állandosulni fog, továbbá egy évig tuti hangos kurvaanyázások lesznek 🙂

   Sztem lesz legacy szerverek, ami pletyka szinten megy, hogy szeptember 1-től van rá esély... ami azért nem annyira jó, mert mikor is indul a Legion? Nagyjából akkortájt...

   Egyébként 50ezer kitöltött részletes kérdezz/felelek űrlap, abban a méretben amit a Nostosok nyomnak, az nem semmi. Kitöltöttem én is, és ennek alapján, aki ezt kitöltötte az komolyan is szeretne egy ilyen szervert, nemcsak gondolja, hogy milyen jó is lenne az, ha lenne. Azaz ~50ezer előfizető biztosan akar ilyet. Ehhez hozzájön még hogy mindenféle marketing nélkül óriási visszhangja lenne ennek a dolognak, és sokan csak emiatt aktiválnák (vagy könyörögnék/sírnák vissza a Bliztől a már régebben törölt) újra az accukat, ami bevételi szempontból nem jönne rosszul a Blizznek, egy olyan szoftverbtermékből, ami már rég elavultnak számít, rég megtermelte a hasznát. Az üzemeletés hardver oldala meg már vicckategóriába illően olcsóbb, mint 11 évvel ezelőtt, most már akár dinamikusan kérhetnek/adhatnak vissza/csoportosíthatnak át erőforrásokat cloud szolgáltatótól, köszönhetően a virtualizáció nagymértékű fejlődésének.

   Tetszik(8)Nem tetszik(1)
 • mostjottemhfcbol

  Relaunch CE. Ekkora pile of shit-et atya úr isten..
  A már megvett alap játékot+kiegészítőket vegyem meg újra 20on x ezer forintért újból amihez talán járni fog 1-2 rl/ingame extra és subscription is ugyanúgy lesz,hogy tudj játszani (nehogymár ne legyen elég a sub önmagában). ofc.
  Akkor inkább maradok bármi más tört szerveren (Warmane-Blackrock-on (old A-T) úgy is most akarnak változtatni), vagy várok egy TBC szerverre stbstb.
  Alapjáraton sem szeretek semmit vanillaban, TBC szerver esetében még lehet be is adnám a derekam erre a bohóckodásra.
  Na mindegy, várjuk ki a végét.

  Tetszik(4)Nem tetszik(15)
  • khil

   Szerintem, HA valóban lesz hivatalos legacy szerver, akkor jobban rá fognak szállni a törtszerverekre és tucatjával záratják be, mert ügye úgy már előlük vinné el az előfizetőket.

   Tetszik(0)Nem tetszik(1)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

  Addig fog tartani a nosztalgia, amíg nem kell kulcsos embert keresni UBRS-hez. 😛 Fel nem foghatom, hogy mi abban a pláne, hogy lejárt szavatosságú, 1000x lerágott contentért fizessen valaki, de rajta, hajrá! Várom a következő ultra fontoskodó Announcementet a kis csapattól!

  Tetszik(17)Nem tetszik(46)
  • http://frostshock.eu/ Astonkacser

   Ezt most elképzeltem, hogy előadod ilyen tipikus attilás nézéssel, 'jaj gyerekek hagyjuk már, de most komolyan miért kell ez???' 😀

   Tetszik(12)Nem tetszik(0)
  • Somnium

   Ugyanazért akarnak emberek UBRSbe menni ezredszerre is, amiért mind a mai napig veszik és játsszák a 90-es években kiadott ID játékokat, vagy amiért a Nintendo az e-boltjában elérhetővé tette a NES, SNES, GB, GBC meg GBA játékait, vagy amiért nem szokás kidobni a Monopolyt vagy bármelyik más társasjátékot két parti után, pedig ahhoz aztán végképp nem fog content patch jönni. Vagy ugyanazért, amiért most amatőr csapat dolgozik egy BroodWar modifikáción, hogy legyen SC1-ben is ladder, meg 640x480-nál jobb felbontás. Vannak, akiknek nem csupán az aktuális játékfelhozatal létezik. Amúgy nem nektek egyfajta testvérblogotok az IDDQD?

   Mellesleg szó sincs fontoskodásról, csak tonnaszámra kaphatják az e-maileket, és néha kénytelenek kiböffenteni egy státuszt a semmiről, hogy ne borzolódjanak tovább a borzok.

   Tetszik(19)Nem tetszik(1)
   • https://battle.net/recruit/X6PXJJLMR8 Khas Dylar

    Az IDDQD nem testvérblogunk, annyi a közös pont, hogy Hancu ide is, meg oda is ír, illetve ugye mindkét helyen alapító-ötletgazda.

    Tetszik(1)Nem tetszik(0)
  • zenton

   Igazad van, nem is értem minek fizetni a 2007-es Szekszárdi Szeleshátért ha ott az idei Cinka Panna.

   Tetszik(13)Nem tetszik(3)
   • Azie

    Valóban nem sok, amikor random családtag úgy dönt, hogy a 2001-es aszút inkább hozzáönti a pálinkacefréhez, mert az már úgyis régi...

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://wowchatcomics.blogspot.com DeluksZ

   Persze, hogy csak addig fog tartani, csak a 260.000 alairo meg az 50.000 kerdoivet kitoltolto, a Nostalriuson rendszeresen jatszo 10.000+ jatekos erre nem gondolt meg, szegeny szerencsetlen legacy fanboyok.

   Tetszik(5)Nem tetszik(3)
  • http://www.szopoalarc.hu Bermuda

   Nem értem a felvetést, hiszen a legacy szerverekkel eggyütt a Blizzard vissza tudja állítani az internetet a 2005-ös állapotba, amikor az emberek még bátran kommunikáltak egymással, nem féltették a személyes adataikat, gombamódra szaporodtak a content köré szerveződő élénk communityk és volt szabad szex a gnómok között.

   Tetszik(8)Nem tetszik(0)
  • N4nd1t0

   Hát, nemtom. Én azért toltam 3 évet viszonylag nagy létszámú vanilla szerón (A Nostalrius előtt is), és ott senkinek egy k***a szava nem volt semmi ilyen nehézség miatt, sőt, minden pillanatát élveztük.

   Tetszik(8)Nem tetszik(0)
   • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

    Fura lenne panaszkodni az ingyen ebédre.

    Tetszik(10)Nem tetszik(41)
 • Bakterbacs1

  Biztos lesz Legacy szerver ha nem most akkor majd később és valóban idegesítő lehet (lehetett) a sok Vanilla sírás de ahogy elnézem ahogy ez a probléma eltűnik jön majd az újabb hullám akik azért sírnak majd, hogy "Miért van vanilla?"

  @Attila azt áruld már el nekem, hogy neked az miért fáj, hogy valaki Vanillázni akar, és miért kell neked megmondókapitányt játszani, hogy úgyis csak x hónapig tart a hatás meg addig amíg nem kell kulcsot csinálni UBRS be...

  Az kicsit ellentmondásos számomra, hogy spammelitek a "nem tetszik gombot" a vanillás posztokra meg kommentekre közben meg féltek, hogy milyen rossz lesz ha egyszerre indulna Legionnel. Talán azért mert benne van a pakliba, hogy Legion annyira rossz lesz, hogy Te is ráfanyalodsz az ócska vanillára?

  Én speciel örülnék ha párhuzamosan futna a kettő a vérpistikék és haterek döntő többsége menne Legionnel játszani és talán a Vanilla társaság is olyan lenne mint régen...

  Tetszik(23)Nem tetszik(3)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

   Nekem ugyan nem fáj, csak nem látok benne perspektívát. Max. arra lenne jó, hogy erőforrásokat vonjon el az így is csigalassúsággal fejlődő mainstream WoW-tól. Tuti biztos nem fogok ráfanyalodni a vanillára, mert köszönöm szépen, nekem megvolt 10 éve, napi 4-5 óra játékkal. Eszem ágában se lenne visszamenni, akármennyire is klassz volt, akkor és ott.

   Tetszik(8)Nem tetszik(27)
   • Bakterbacs1

    Wotlk óta nem fejlődik a wow csak pusztul és a Vanillával nem kellene csinálni semmit fejlesztés terén leginkább support kéne mögé de ha lenne is fejlesztés abból még kisülhet valami jó is.

    Lehet, hogy Te a lerágott csont "azóta felnőttünk" "család meg munka mellett nem lehet" stb. mondatokra teszed a voksod de másik 50-250 ezer ember pedig arra, hogy játéklményt akar kapni. Ahogy nekik, nekem is tele van a hócipőm azzal, hogy nincs kihívás a játékban ami pedig kihívás elé állít az nem jutalmaz csak 5 el több lesz a ilvl ed jajj de csudijó aztán állhatsz tovább a garrisonban mint egy single player játékban.

    Tetszik(16)Nem tetszik(5)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

     Ízléstelen dolog lenne 9-10 évvel ezelőtt vitákat felmelegíteni, de annak idején nem pont az volt az egyik baj a WoW-val, hogy csak a raider elitet jutalmazta? Molten Core kihívás lenne? Vicces. 😀

     Tetszik(8)Nem tetszik(19)
     • Bakterbacs1

      De! A casualok sírtak érte de az a tömeg aki most a vanilláért harcol az nem!

      Én nem a blizzardtól vártam, hogy adjon nekem ingyen epicet Én végig akartam küzdeni magam a raideken! Persze most is megtehetném Mythicen de 5 ilvlért meg más színű itemért nem fogom azért meg pláne nem, hogy 2 hónappal később kijöjjön az új patch és full felesleges legyen az egész settem és az előző raidbe ne is járjunk.... Akinek *** a mostani wow tetszik *** az játszon csak rajta engem nem zavar de ne menjen már a sírás a Vanilla ellen...

      Tetszik(11)Nem tetszik(3)
     • Meridian

      "Molten Core kihívás lenne? Vicces"

      Nem volt kötelező MC-be menni... anélkül is mindeki kurvajól megvolt. Viszont akik most vanillázni akarnak, azok meg simán, szinte csuklóból kirázva, meg tudják szervezni azt, hogy mehessenek MC-be. Vanillázni nem azok akarnak, akiknek csak arra van türelmük, hogy kipucolják a saját garrisonukat - single player módban játszva egy olyan játékot, aminek MMO a kategóriája...

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • http://frostshock.eu/ Astonkacser

     Kicsit fehéren-feketén látod ezt a dolgot. Rengetegen panaszkodtak anno, igen. A Wow megváltozott idővel és sokaknak jobb így (talán).

     De van egy szűk réteg akiknek jó volt úgy ahogy volt, és a többség miatt meghozott változtatások nekik nem tetszenek. Ez csupán erről szól.

     Tetszik(13)Nem tetszik(0)
     • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

      Ez rendben van, már csak az a kérdés, hogy tudnak-e erre üzleti modellt kitalálni a Blizzardnál. Lehet, hogy attól tartanak, hogy egy ilyen vanilla szerver max. 3 hónapra tudna lekötni egy-egy játékost. Ami azért nem akkora buli. Persze, én nem értek hozzá!

      Tetszik(5)Nem tetszik(12)
     • http://frostshock.eu/ Astonkacser

      Ennek minden bizonnyal meg van az esélye.

      Tetszik(4)Nem tetszik(0)
     • Makk

      A Nostalrius ezt bebizonyította, hogy nem így van.

      Tetszik(4)Nem tetszik(0)
     • Beny

      @Makk: Nem vagyok legacy szerver ellenes. De a Nostalrius-on ingyen játszottál. Egy WOTLK privát szerveren kb 2,5 évig nem volt új content mégis stabil volt az X ezer aktív játékosszám.

      Ez bizonyításnak még kevés

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Makk

      Ezt bírom ezt az ingyen játszottál dobálózással. Azért játszottam ingyen, mert van más lehetőség vanillázni? Kérlek mondj egy retail vanilla szervert!

      Tetszik(1)Nem tetszik(0)
     • Meridian

      "hogy tudnak-e erre üzleti modellt kitalálni a Blizzardnál. Lehet, hogy attól tartanak, hogy egy ilyen vanilla szerver max. 3 hónapra tudna lekötni egy-egy játékost. Ami azért nem akkora buli."

      A Legion még ennyire sem fogja lekötni az embereket, az akkor mennyire tuti üzlet? Lásd WoD mennyi ideig futott.
      Ha nehéz lenne, itt egy kis kacagás:
      https://www.youtube.com/watch?v=vR20QH5UHoM

      Ez meg mutatja a durva különbséget - na, ezért szeretnének néhány százezren vanilla szervert (ők azok, akik nem akadnak fenn azon, hogy UBRS-hez előbb kulcsot kell csinálni, sőt!):
      https://www.youtube.com/watch?v=HM40cK5tu7w

      Tetszik(1)Nem tetszik(0)
   • Afthraste

    Még mindig elcsodálkozom azon, hogy ilyen posztok alatt mennyit tudnak írni az emberek. 😀

    Ha ez megnyugtat, erőforrást abszolút nem kéne elvonnia, az, hogy a Blizzard toszik felvenni +20 embert (100 se lenne kevés, ahhoz képest, hányan fejlesztenek egy random tripla A játékot) fejleszteni a WoW-ot évek óta, az abszolút az ő döntésük (hülyeségük?). Cataclysm óta elkelne már egy Outland/Northrend rewamp, amit Cata kijövetele előtt/kijövetelekor meg is ígértek, erre csak mennek tovább előre 5 nap alatt letudható sztori tartalommal, az előzőt kidobják a francba (Pandaria-n összesen 5 órát voltam 85-90 között, Jade Forest-en nem értem végig), csak persze mindig ha akár a legújabb tartalommal is játszanál, végig kell szopnod azt, ami aktuálisan jó volt, most meg a felfogásukkal egy plusz nyűg.

    Ha perspektívát szeretnél tessék: Vanillában, BC-ben, talán még WK-ban, nem volt egy plusz nyűg az egész világ, amin át kell szenvednek magad a max szintig és relatíve maradandó volt a teljesítményed, mert nem az lebegett a szemed előtt, hogy az első tier úgyis a köv patchel kuka, a rá következő meg azért nem ér semmit, mert 1,5 év múlva kieg és már nincs miért erősebb geart szerezni (nem szebbet, nem jobbat, nem lore barátibbat, az egész kiegben az egyetlen darab érdekes item Blackhand pörölye, Pandariaban még ennyi sem).

    Én abszolút fanja lennék, ha azokat a problémákat kijavítanák, amik miatt 20 kocka haveromból, akik az elmúlt másfél évig csak azért nem eredeti wowoztak, mert nem volt rá pénzük, egyetlen egy sem maradt meg, sőt, 90%-uk el sem érte a max szintet, de mivel ez még esélytelenebb vágyálomnak tűnik, mert egyszerűen basznak (már elnézést) a previous contentre, triviális, hogy a már kész, anno bevált terméket kérjék vissza az emberek.

    Tetszik(3)Nem tetszik(0)
 • pefcs

  Még mindig van egy olyan érzésem, hogy a Vanillára vágyó emberek nem is a nyögve nyelős játékmenetre, a faék egyszerűségű rotákra, overtuned / undertuned bossokra, stb. vágynak, hanem arra a community-re, ami vanilla/bc ideje alatt volt.

  Amivel amúgy teljesen egyetértek. Ami most van (talán az RP szerverek kivételek), az lényegében kritikán aluli. Nem is nevezném community-nek, hanem inkább hirdetőtáblának.

  Tetszik(12)Nem tetszik(0)
  • Bakterbacs1

   Szerintem a játékmenetre is! Én is feltettem magamnak a kérdést, hogy miért akarok annyira vanillázni és 1 hónapig játszottam is egy tört szerveren és minden percét imádtam, csak is azért hagytam abba mert ha van esély a legacy szerverekre akkor minden abba a karakterbe ölt időm teljesen felesleges volt.
   Sokkal jobban tetszik a Vanilla akkor is ha trade chaten kell csapatot keresnem és 50 percbe telik mire mindenki odarepül az insta elé majd ott pvp zni kell az allival 😀

   Tetszik(4)Nem tetszik(0)
   • pefcs

    Erről beszélek én is, csak nem akartam hosszan fogalmazni. Amikor csapatot kerestünk, utaztunk, vártunk az utolsó emberre (egy idő után legalább volt summon kő), a summon kőnél pvp-ztünk, megutáltuk a másik frakciót, megszerettük a sajátunk, kialakult egy kötődés, elkezdtünk felelősséget érezni a "mieinkért", ezért a leglehetetlenebb PVP szituációkba is belementünk. Nyertünk, vesztettünk, játszottunk. Az időnk java része erre ment el.

    Szerintem többek között ez hiányzik az embereknek. És ez az, amit, ha nem is egyszerűen, de vissza lehetne hozni az aktuális contentbe is. Persze ezt mind nagyon leegyszerűsítettem, csak már így is hosszú lett a comment. 🙂

    Ahogy átolvastam, látom, hogy eléggé a PVP-re hegyeztem ki ezt a bejegyzést, nem szándékosan. A PVE rész is nagyon más volt, sokkal nagyobb szükséged volt a másikra, mint manapság. Nyilván ez is a közösségi tudatot erősítette. Ami szerintem az egész dolog mozgatórugója.

    Tetszik(9)Nem tetszik(0)
    • oscaar

     Igen, ez hianyzik nekem is pontosan! A vanila jatekmenet/harcrendszer, fuggetlenul attol, hogy nehezebb volt-e, mint manapsag vagy sem, sokkal kevesbe volt erdekes. Samankent raideltem rendszeresen MC-t es BWL-t, es persze, izgi volt, 40-en voltunk, ventri meg hulyeskedes, class officerek, keszulodes, stb., de maguk a csatak sehol nem voltak egy mostani raid, de akar sima dungeon bossfighthoz kepest. En kb. lesser healing wave-et spammeltem es mondjuk messze futottam, ha Geddon bombat rakott ram. Imadtam, de a class design es boss mechanika ma mar fenyevekre van, halalra idegesitene ha azzal kene megint jatszanom. Mar jo egy eve nem jatszom WoW-val (megint szunet, amig nincs uj kontent, es talan akkor sem jovok vissza), teny, hogy nekem valami mar hianyzik a jatekbol, ami anno megvolt, es nagyon orulnek, ha a Blizz valahogy ezt a szorosabb kozosseget, felfedezest, ujszeruseget vissza tudna hozni. De talan mar nem lehet annak, aki 10 eve nyustoli, ugy megujitani, hogy megint olyan erzes legyen jatszani, mint amikor eloszor leultunk ele. Megertem azt, aki ilyen Legacy serveren ujra at tudja elni ezt es orul neki, de sokkal boldogabb lennek, ha gozerovel azon dolgoznanak inkabb, hogy gyorsabban toljanak uj kontentet (istenem, hanyszor megigertek az evenkenti kiegeszitoket...), es minosegibb uj featureokkel, amik a fent vazolt elmenyt csempesznek vissza a jatekba. De az is lehet, hogy csak el kene fogadni, hogy szamomra kimult a WoW, aki akar retrozni az tolja csak a retrot, aki szereti az ujat, mert nemreg fedezte fel, vagy egyebkent is, az elvezze, en meg majd puffogtatok Overwatchban. 🙂

     (Ki a fenet altatok, ugyis megveszem a Legiont...)

     Tetszik(9)Nem tetszik(0)
     • DestroZar

      Utolsó sor 10/10

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • https://tardis.hu krix

   Az utolsó bekezdéssel egyetértek. Nagy közösségi szervezés készsége volt a WoWnak és még most is lehet akár, bár már csappan nagyon ez a dolog.

   Saját példámból kiindulva, mi még WoTLK végén Ulduarba raidelgettünk szépen fokozatosan. Akkor még ki volt a 25fős csapat, bár mehetett volna 10-es is. ICC is ment még 25be, pedig ez már WoTLK vége ugye..

   Csak egyszerűen eltűnt a guild. Feloszlott, szétmállott, megette a rozsda stb. És ez nem a wownak volt köszönhető elsősorban. Vagy hogy mennyire faék lett/volt a játék. Ez többek között annak is volt köszönhető, hogy a guildből valaki azért ment mert progressre vágyott jobban, valaki családi dolgok miatt hagyta ott / nem tudott annyit játszani, valaki csak simán beleunt a 10+ évi játékba. Ezer + 1 oka volt ezeknek, viszont a legkisebb % az az volt hogy "milyen könnyű lett ez a wow, stb."

   WoTLKnál (meg előtte is) mi még tartottunk szépen guildtalikat, 1-2 napos sütögetős, ottalvós, stb. cuccokat (nem ez az 5en beülünk sörözni, 15-20 emberke simán, kis ház kibérel Monor fele kis telken, iszonyat jók voltak). Ez hiányzik nekem is. De ezt _nem_ hozza majd vissza egy Legacy szerver, az 100%.

   Lehet kicsit "Causal" módban toltam ezt a véleményt, de nekem valahogy mindig is többet jelentett az hogy tökmind1 hova, de együtt menjen az a 10-15-25 ember és együtt tolja le az adott kontentet, legyen az bármennyire is nehéz avagy 1 gombos, ide állok-oda-állok stílus.

   no offense, csak egy vélemény volt.

   Tetszik(6)Nem tetszik(0)
 • Vordengo

  Basszus ez még mindig tart? Ez a noszti fiúk esete a blizzarddal dolog is csak egy divat, majd úgyis jön más a helyébe.

  Tetszik(4)Nem tetszik(10)
 • Updown

  Hjajj, már megint ez.
  Kifejezetten Atilla mesternek üzenném: mi lenne, de tényleg mi lenne akkor, ha elfogadnátok, hogy valaki mást szeret, mint ti? Ennyi, nem több. Miért kell minden poszt alatt megjelenni, hülyének nézni a másik tábort, és baromira megmagyarázni a dolgokat. Ízlések és pofonok. De mégis olyan Kereszteshadjárat indul itt néhány emberrel...
  Az egyetlen épkézláb érv tőletek az erőforrást von el.. szerintem többet von el az Overwatch mondjuk. Szóval erről ennyit.

  Tetszik(13)Nem tetszik(2)
  • http://frostshock.eu/ Astonkacser

   Az erőforrás problémát Attila csak azért mondta, mert konkrétan lehet nem olvasta végig a posztot. A Wow ex-vezető feljesztője Mark Kern azon ügyködik jelenleg, hogy megmutassa a Blizzardnak, a legacy projektben van pénz dögivel. Ha pénz van akkor meg erőforrás is van. Felvesznek pár support engineert akik karbantartják azt a pár legacy szervert ami kielégíti az emberek igényét, ennek a core wow fejlesztő brigádhoz semmi köze nem lesz.

   Tetszik(6)Nem tetszik(0)
   • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

    Ezt hogyan fogja kiszámolni? Mennyien fizettek elő erre a nosztalgia a szerverre? Van valami adat? Mert tudtommal ingyenes volt. Vagy, ha nem akkor meg különösen szép pillanat lesz a tárgyalásnak, mikor a csávó azzal fog dicsekedni, hogy mennyit keresett a Blizzardtól lopott szellemi termékkel a Blizzard főnökének.

    Tetszik(1)Nem tetszik(24)
    • Updown

     Te kevered Mark Kernt valakivel, neki nem volt privát szervere. Az Istenért már, olvasd el a cikket, cikkeket amik itt megjelentek. Kérlek szépen, mert tele van téves adattal az írásod.

     Tetszik(12)Nem tetszik(1)
     • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

      Annyira nem érdekel a téma.

      Tetszik(2)Nem tetszik(33)
   • Updown

    Bizony, nem elhanyagolható dolog. Ráadásul azzal is kiegészíteném, hogy redditen indult el egyfajta férreértés Mark Kernnel kapcsolatban. Szóval ő nem fog a Blizzarddal dolgozni, ezt már kijelentette, nem fog ő leülni és kódolni. Viszont gazdaságilag akarja megmutatni, miért éri meg ez a Blizzardnak is, és ha már ott tart, hogy találkoznak is, akkor valószínűleg elég jó terve lehet már, és nem csak rabolni akarja Mike Morhaime idejét.
    Hát kíváncsian várom a fejleményeket.

    Tetszik(1)Nem tetszik(0)
    • Briza

     Mondjuk az azért megér egy mosolyt, hogy pont az a Mark Kern akarja bebizonyítani azt, hogy megéri a legacy aki Red5 ügyvezetőként tojt az egész mindenségre és addig sikkasztotta a pénzt, míg nem szégyellte.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • http://frostshock.eu/ Astonkacser

    A 'csávó' sosem volt Nostalrius fejlesztő, de kiáll azok mellett akik legacy szervert szeretnének.

    50.000 ember töltötte ki a kérdőívet, és 10.000 ember mondta azt hogy venne akár CE-t is azok közül akik őt követik Twitteren.

    Tetszik(5)Nem tetszik(0)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

     Nem hiszek az internetes petíciókban, kérdőívekben. Gombokat nyomogatni sokkal egyszerűbb, mint letenni a lóvét az asztalra éveken keresztül. Elhiszem, hogy bejönne pár ezer embernek ez, abban nem hiszek, hogy egy ilyen vanilla szerver tartósan le tud kötni egy fizetős közösséget. Pont az a WoW varázsa, hogy mindig vannak újdonságok, nem stagnál. (Please, arról ne nyissunk vitát, hogy ezek az újdonságok mennyire jók, mert szubjektív. De legalább vannak.)

     Már látom előre, hogy ha mégis lesz ilyen, fél év után elkezdenek követelőzni a BC-ért, utána meg a Lich Kingért.

     Tetszik(4)Nem tetszik(10)
     • Bakterbacs1

      :DD Két komenttel ezelőtt szerintem el is dőlt ez a beszélgetés. "Nem olvasom el annyira nem érdekel." Tehát csak gratulálni tudok ahhoz, hogy pontosan azt csinálod amit emberek tízezrei a Facebookon, elolvassák a cikk címét és egyből megy a komment rage.

      Ha valamiről fogalmad sincs akkor ne formálj róla véleményt vagy ha már formálsz ne írd meg az interneten...

      Tetszik(27)Nem tetszik(3)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

  Akkor fognak ilyet kiadni, ha már nem lesz szufla a WoW-ban. Most meghívták ezeket az arcokat, hogy bemutassák az emberarcú Blizzardot, aki hallgat a Közösségre, de aztán ennyiben is fog maradni a dolog egy időre. Amíg úgy, ahogy gurul a WoW szekere, nem fognak kiadni neki egy házon belüli konkurenciát, hogy kanibalizálja a fejős tehenet.

  Tetszik(3)Nem tetszik(6)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

  @Bakterbacs1

  Köszi, hogy foglalkozol velem! Sokat jelent nekem. 🙂

  Tetszik(2)Nem tetszik(20)
  • Updown

   De most mindenféle bántó szándék nélkül: szerinted, mint blog írónak (vagy nem is tudom a megnevezéseteket, ne haragudjatok ezért) teljesen elfogadható, hogy úgy alkotsz véleményt, vitát generálsz, gyakorlatilag hülyének tartasz másokat, hogy még a saját blogodon lévő híreket/cikkeket sem olvastad el? És ez csak a minimum.
   Nem azzal van a baj, hogy megvan a véleményed a vanilla szerverekről. Van akinek tetszene, neked nem. Én ezt elfogadom, tiszteletben tartom. De ez pont olyan szint lassan, mint amikor a Bieber videók alatt odafossa valaki, hogy a metál a király.
   Azzal van a bajom, hogy tévesen következtetéseket vonsz le, szítod a kedélyeket, és azt csinálod, amit mi mezeien trollnak hívunk, vagy átlag buta index kommentelőnek. Elolvasod a címet, és már robban is a komment.
   Hát nem csak a wowban változik a világ gyökeresen.

   Tetszik(23)Nem tetszik(0)
   • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

    Szeretném, ha felhívnád a figyelmem az állításaimban megfogalmazottok logikátlanságára! Hol látsz ilyet?

    Tetszik(0)Nem tetszik(24)
    • Updown

     Kezdve a nem tudod ki Mark Kern. Ezt már megtárgyaltuk.

     -A kötelező jópofizós ,,addig tart a nosztalgia" dolog, mert ugye aki most is azon játszik, ott hullik ki.
     Aztán a szokásos összemosása a privát szervereknek a vanillával, mert ugye csak mert büdös a pénz, azért nem fizetünk a maiért.
     -Meg ugye a vanillát preferálók csak hc arcok napi 4-5 órával, és a hozzám hasonló casual meg nem is létezik, mert az nem nekem való.
     -Senki sem mondta, hogy Molten Core kihívást jelentő, az egész vanillára amikor azt írjuk, hogy ott van kihívás, az nem ezt jelenti. Mindenki tudja, hogy faék egyszerűségűek a bossok, még a legendás Naxxramas sem nagy kunszt. A kihívást az egész játék adja, mindenestül, de ebbe is csak bele fogsz kötni, mint mindenki, aki nem érti. Dehát erre mondom: van aki ezt érzi, van akinek meg sosem tudom elmagyarázni.

     Van ezekről egy határozott véleményed, én viszont játszottam éveken át vanilla szerveren (itt a pont amikor elkönyveled, hogy az ingyenkonyhás hülyegyerek, ezzel nem foglalkozok. Lásd egy korábbi pontomat), ezáltal nekem nem véleményem van, hanem tapasztalatom. Ezért amit te leírsz, 10 év távlatból nosztalgiának nevezed, én meg tudom, hogy azokkal, akikkel együtt játszottam, sosem panaszkodtunk ezekre. Elképzelhetetlen, ugye? Itt zavar engem a logikád az egészben. Mert én tudom, hogy milyen mentalitásúak azok az emberek, akik legacy szervert szeretnének. Te viszont nem, ezért tévesen ítéled meg őket, minket.

     De én itt lezárom részemről a vita részét, mert gondolom mialatt ezt elolvastad, a helyett, hogy mérlegelnéd, már tudod is melyik része hülyeség, mibe érdemes belekötni, mibe lehet, és keresed a fogást. Az ilyesfajta vita meg nem vezet sehova, nem látok semmi konstruktívat a másik oldalról, beszélek itt a levegőbe állandóan, már én sem teszek hozzá semmit a témához, csak megpróbálom megmagyarázni a másik félnek, mi kik vagyunk, milyenek. Csak tudnám minek próbálkozok..

     Tetszik(16)Nem tetszik(0)
     • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

      Azt simán elhiszem, hogy vannak olyan játékosok, akiknek ez bejönne. Azt viszont nem hiszem el, hogy ezzel kellene foglalkoznia a Blizzardnak.

      Tetszik(2)Nem tetszik(16)
   • Meridian

    "amit mi mezeien trollnak hívunk"

    Nem, ezt mint expert troll, kikérem magamnak. Az igazi trollok művészien csinálják, és nem foghatóak meg ilyen könnyedén ilyen piszlicsáré hülyeséggel. Nem, ez nem troll. Szimplán ostoba. Vagy "osztrák"... 😉 😛

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • exqtor

   Arról nem akarok beszélni, hogy mennyire arrogáns válaszokat adsz a teljesen kulturált commentekre, de legalább igazad sincs. A Nostalriuson, most a Kronoson és még sorolhatnám, hogy hány régebbi kiegészítőt futtató serveren, több tízezer potenciális játékos van, akik nagy része már nem azért játszik private serveren, mert ingyen akar játszani, hanem a régebbi kiegészítőkért. És igenis rengeteg időt/energiát beleölnek még ebbe a labilis közegbe is. Nem voltál semmilyen private serveren, fogalmad sincs a dolgokról, nem is értem, hogy mi alapján jelentesz ki ilyen dolgokat? Azért jó lenne, ha egy bizonyos színvonalat tartanánk, mert meglepően értelmes hozzászólások születtek a témában eddig, a tiedet kivéve!

   Tetszik(12)Nem tetszik(0)
   • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

    Ugye nem kell elnézést kérnem azért, mer nem játszottam tört szerveren? Ha nem tetszik a stílusom, ne reagálj rá. Ez ugyanis nem kötelező.

    Ha a Blizzard kiadna egy ilyen vanilla WoW-ot, akkor egy rossz játékot adna ki. Az nem érv, hogy 10k ember odavolt érte egy ingyenes warez szerveren. Az akkori WoW nem tudna működni 2017-ben, mert eljárt felette az idő. Azt a mesét se hiszem el, hogy nem kellene fejleszteni. Beszéljünk a karaktermodellekről! Azok lehetnek újak? De akkor mi van a megaszűnt talentek animációival? Vagy a tier2-es setekkel, amiket jóval csak BWL megjelenése után rajzoltak meg? Meddig tartson a content? Mi legyen a group finderrel? GW2-ben nem volt, mégis kisírták. Hogyan kellene összeállítani a Vanilla WoW-ot? Mi kerüljön a csomagba?

    Tetszik(5)Nem tetszik(19)
    • Updown

     Fúha, de nem könnyű veled. Annyit teszek hozzá: aki most is 1.12.1-en játszik, nem panaszkodik ilyenről, fel sem merül. Nem mondjuk mit kéne hozzátenni. Semmit nem kell. Gradual conent release van szinte mindenhol. És működik 1.12.1-en.
     Dungeon Finder .. anyám borogass. Ja meg Garrison kell nekünk, meg időutazás, meg pandák, meg átddolgozott talent..
     Végülis igazad van, nekünk valójában nem is a régi verzió kell.

     Tetszik(5)Nem tetszik(4)
    • http://frostshock.eu/ Astonkacser

     Ezek mind valós megoldandó problémák, és senki sem mondta, hogy ezek nem léteznek.

     Az igény viszont ezekkel együtt is létezik.

     És nem 10k ember, 250k ember. Te azt mondod ez nem érv, de nem is veled fog találkozni emiatt Mike Morhaime 😀

     Tetszik(8)Nem tetszik(0)
     • http://eu.battle.net/wow/en/character/ragnaros/Hokusai/simple evoken

      Az lenne a legnagyobb baromság, probléma generálás ha elkezdenének újabb featureket belepakolni, vagy úgy egyáltalán elgondolkozni hogyan kéne elővezetni ezt az egészet... Vanilla wowot akartok? Nesztek itt a legutolsó állapot, nyomjátok! (pre bc dolgok nélkül ofc) Pedig a dual talent tényleg hasznos kis dolog, nagyjából az egyetlen ami valóban tetszett az újkori featurek közül de BCben is háboritatlanul megéltem a hiányát. Pont az elhivatottság szükségessége szűrné ki az oda nem illőket, nem lenne rinya a repülésért meg dfért és a hasonló baromságokért. Nekik ott lesz a Legion és a továbbiak. Elég tiszta a képlet: vannak a "nosztalgiázók" és a törtön élvezkedő réteg, ezek mind tisztában vannak a helyzettel. Aki meg kipróbálja az vagy kihullik az elhivatottság hiánya miatt (még mindig van ott van az A terve) vagy épp rákap az ízére és neki szintén nem lesz kérdés bármiféle új feature hiánya. Totális idiotizmus lenne nekiállni vegyiteni az új dolgokkal, az egész veleje veszne oda.

      Tetszik(2)Nem tetszik(0)
     • http://www.szopoalarc.hu Bermuda

      Azért ezeket a számokat szerintem kezeljük óvatosan - abban igaza van Attilának, hogy egy kérdőív kitöltése még nem jelenti azt, hogy valaki tartós kuncsaft lesz. Nostalriuson játszók számáról is elég sok adat látott már napvilágot, egyesek szerint amíg a bezárás miatt nem kapta fel a hype néhány ezer ember volt rajta, mások meg 8-900.000 felhasználót mondanak (ami szvsz közel lehetetlen egy ingyen fenntartott infrastruktúrával, meg kicsit ellentmondásban is van azzal, hogy a legnagyobb petíciót csak 250.000-en írták alá). Akárhogyis, ez azért még mindig elég apró kissebbség az 5 milliósra becsült (azért becsült, mert ugye már nem adják ki a pontos számot) live szerverek előfizetői bázisával szemben, ami ugye 2 évente pulzusszerűen megnő ~10 millió körülire.
      S ez most csúnya általánosítás lesz, de aki WoW-ozik az valószínűleg követ valamilyen community siteot (aka Frostshock, emóchampion, stb.) ahol feltehetőleg már szembe jött vele a Nostalrius ügye, tehát én kétlem, hogy a csendes többség azért nem szignózta, mert nem is hallott róla. Én nem vagyok senkinek a boldogsága ellen, de ezeket a számokat úgy dobálják, mintha olyan rengeteg ember akarná a legacy szervereket, pedig nagyságrendileg a közönség 1-10%-áról lehet szó.

      Tetszik(1)Nem tetszik(0)
     • Kesely

      Nekem nincsenek erős érzelmeim a témában, és erősen valószínű, hogy kisebbségben vagyok a véleményemmel, de nekem a karaktermodellek fontosak. Új karaktermodellekkel szívesen játszanék alap-WoW-ot, nem tartanám túl elitistának, sem túl lassúnak, nem hiányoznának a kényelmi funkciók (kivéve a beépített threatmétert), nem hullatnék keserű könnyeket a dungeon finderért. Viszont régi karaktermodellekkel szóba sem jön.

      Ha én Blizzard lennék, elkísérletezgetnék ezzel, és egy WoW 2 tesztfázisának használnám.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Meridian

      "Pedig a dual talent tényleg hasznos kis dolog"

      A dual talent is csak azért közóhaj, mert 50G-t összeszedni a vanillában nem annyi hogy 3-at kattintok a garrisonban...

      Emlékszem, még a BloodScalp EU szerveren órákat pecáztam stonescale eel-ket fogdosva egy istenháta mögötti helyen, hogy aztán darabját 1.5-4.0G-ért adjam el az AH-ban... (A Nost-os szerveren olyan sokan voltak, hogy ott pl ez sem működött, mert kb 50 ezüst volt a max ára...)

      Szóval a dual talent annyiban segíthetne, hogy ne kellejen horribilis összegeket kiadni egy szimpla talentozásért... persze ehhez nem kell fejleszteni semmi tsem, csak egy változó értékét átírni: retalent max ár, mindenkor: 1G (max 5G) és ki is lenne húzva a méregfoga ennek a sírásnak...

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Holyhead

  @Attila

  Látom rossz napod volt. Ezért nem kívánok beszállni ebbe a láthatóan meddő vitába, mindössze a jó öreg példamondatomhoz nyúlnék vissza:

  Ha a régi dolgok szarabbak mint az újak, akkor miért vesznek plugin-hibridek helyett veterán autókat hétvégi projektnek egyes ilyen érdeklődésű személyek?

  Egy 40 éves klasszikus autó minden szempontból szarabb, mint egy modern, új autó. Mégis sokszor többet érnek egyeseknek, mint egy szalagról most lefutott BMW.

  A miértek szubjektív dolgok, ezért tök fölösleges dolog veszekedni rajtuk.

  Egyszerűen fogadd el, hogy vannak, akinek szerinted "hülye, értelmetlen" dolgok érdekesek, nem pedig azok, amik neked. Én is elfogadom, hogy szerinted az aktuális verziója jobb a játéknak mint a régi.

  Megtérülésről, nyereségességi mutatókról, egyéb statisztikákról meg egy magyar underground blogban ne kezdjünk el szerintem beszélgetni, mert senkinek lövése sincs ezekről a számokról, mindkét oldal csak puffogtat, mint egyszeri gyerek a vursliban. Majd megmondják ezt azok, akiknek ez a szakmájuk ott, az USA-ban, a Blizzard alakalmazásában.

  Annyit viszont jó lenne tudnod, hogy ez kb az első fél napban szólt arról, hogy a tört szerveren játszók hangot adtak felháborodásuknak. Én pl. napokkal utána hallottam róla, amikor ide is eljutott a hír. De mégis bekattintott valamit bennem, és elkezdtem támogatni a dolgot. Úgy, hogy soha nem játszottam tört szerveren, és nem is fogok. És 250k embernek szerintem egy jelentős része lehet hozzám hasonló.

  Tetszik(5)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

  A számok valóban makacs dolgok, és én mindenféleképpen figyelembe is veszem őket. 250k írta alá a petíciót > 50k ember töltötte ki a kérdőívet > 10k ember játszott? Mennyien fizetnének erre elő? OK, az igény megvan, de arra szerintem nagyobb az igény, hogy a jelenleg futó WoW legyen jobb. Érdekes, hogy ezek a viták mindig akkor szoktak fellángolni, amikor kifújt az épp aktuális content. Legyen Vannila WoW! Mindig jó egy Blizzard játék. De hogyan tudna ez jól, hosszútávon és a Blizzard számára hasznosan működni? Mindenki csak arról beszél, hogy mit szeretne, de a realitásokról már kevesebb szó esik. Ez engem zavar.

  Tetszik(8)Nem tetszik(5)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/ragnaros/Hokusai/simple evoken

   Az hogy mennyien játszottak törtön az erősen torzít. Nagyon sok, a régi fajta wowot szerető emberke egyszerüen rájuk se néz mert bugos, bármikor kilőhetik alólad, stb. Nem fektet bele időt és energiát egy eleve idő és energia igényes játékba ha alapjaiban kétséges a létezése és mellé még hibás, bugos. De az a 10k is kire vonatkozik? Csak nostalriusosra? Van még jó pár másik classic tört server, azokat is számoljuk bele. Nem tudom még ki hisz abban hogy a jelenlegi wow jobb lesz. Kiegről kiegre gyengül pedig az új playereknek, az új igényeknek kedvez. Ki hisz itt bármiben is?

   Tetszik(4)Nem tetszik(1)
   • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

    Bár utálom a tört szerveres propagandát, de a Nostalriusra pont azt mondták, hogy elég stabil volt. A jelenlegi WoW az egyik legjobb, legkidolgozottabb, legtöbb tartalmat igénylő játék, nem vele van a baj, hanem a fáradó és fogyó játékosbázisával meg a műfajjal, amit MMO-nak hívnak. A félelmem az, hogy a retro életérzés kevés lesz a feltámasztásához.

    Tetszik(5)Nem tetszik(4)
  • warruth

   "Érdekes, hogy ezek a viták mindig akkor szoktak fellángolni, amikor kifújt az épp aktuális content."
   Érdekes, hogy ez a vita akkor lángolt fel, amikor Blizzard kilőtte a több tízezer gyerek alól a játszóterét, akik elégedetten elvoltak ott, és eszükbe se jutott, hogy mi újság épp az aktuális kontenttal. Mivel nekik mások megépítették azt a játszóteret, amit a Blizzard nem volt hajlandó.

   Tetszik(9)Nem tetszik(1)
  • Meridian

   "50k ember töltötte ki a kérdőívet"

   Aki azt a kérdőívet végigszenvedte az ténylegesen játszani is akar. Nem 3 perc volt végigmenni rajta. Kurva sok kérdés, részletekbe belemenően. Aki nem gondolta komolyan, az a felénél már rég abbahagyta volna.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

  Én sose játszottam tört szerveren, viszont a Vanilla WoW-ba beletettem vagy 80 nap playedet, és mivel életem egyik legjobb játékélménye volt, kristálytisztán emlékszem arra, hogy mi volt benne rossz, és hogy miért lennék képtelen újra leülni elé. Ha arra gondolok, hogy ha nem volt épp raid, csak annyit tudtam csinálni (nem PVP-zek, shame on me), hogy hajtom a thorium ore-t. Ennyi. Nem voltak achievementek, használható high level dungeonök, world questek, meg 1000 más dolog, ami miatt jobbnak tartom a mai WoW-ot a réginél. A community tényleg sokkal jobb volt, atya ég, ezt nem is vitatom. De ezt nem lehet már visszahozni. Egy ilyen vanilla WoW-ot csak a régi, nosztalgiára vágyóknak lehetne eladni. Tényleg jó lenne látni egy hiteles számot. Egy új játékost már a mai WoW se hoz lázba, nemhogy a 10 évvel ezelőtti. Ezért tartom hiteltelennek ezt az egészet.

  Tetszik(9)Nem tetszik(2)
  • exqtor

   Nagyon eltérő véleményem van ezekről a dolgokról, amiket te felsoroltál. Szerintem nagyságrenddel több dolgot lehetett csinálni a vanillában, mint most. Achievementek hidegen hagynak, erről mondjuk én tehetek, de a high level dungeonök 0 contentet biztosítanak, legalábbis könnyebbek/rövidebbek/kevesebbek, mint vanillában egy Stratholme/Scholo stb. A world questek helyett ott voltak a world bossok, ami nem úgy néz ki, mint a mostani helyzetben és még én is sorolhatnék sok ezer dolgot, hogy mivel üthettem el az időt. Számomra nem is a nosztalgiaérzés hiányzik, hanem WoWozni szeretnék BÁRMELYIK verzióval, ahol van mit csinálni. Egyik MMO sem fogott meg, ami kint van, a WoD meg olyan szinten unalmas, hogy nem vagyok hajlandó mégegyszer beloggolni.

   Tetszik(2)Nem tetszik(0)
   • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

    Oh, igen a world bossok. Emlékszem, hogy annak idején úgy csinálták a top guildek, hogy hagytak a spawn ponton egy szellem karaktert, aki figyelte, hogy mikor jön a boss. Bevallom, megvolt a hangulata, de ma már ki tudna ezzel foglalkozni? Kinek jelentene flasht lenyomni azt az összesen két world bosst, ami volt a Vanilla WoW-ban?

    Tetszik(0)Nem tetszik(4)
   • warruth

    Ennyi.
    Te a rendszer/játéktechnika miatt szeretnél vele játszani, sokan meg tényleg a nosztalgia miatt. Mindenkinek megvan rá a saját oka. Nem vagyunk egyformák, nem ugyan azok az emlékeink, tapasztalataink, vágyaink. De számít azt, hogy ki miért szeretne vele játszani? Egyáltalán nem. A lényeg az, hogy széles körben van rá igény és jelenleg nincs hivatalos forrás, ami ezt kiszolgálná.

    Tetszik(2)Nem tetszik(0)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

     Széles körben arra van igény, hogy legyen ingyenes Vanilla szerver. Erre van bizonyíték, de arra még nincs, hogy ezért ugyanannyian fizetnének is. Csak egy kérdés! Mennyire lenne versenyképes a mai piacon egy előfizetéses retro WoW a leárazott Steames vagy F2P játékokkal?

     Tetszik(2)Nem tetszik(4)
     • warruth

      Bízom benne, hogy ez hamarosan kiderül.

      Tetszik(1)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/twisting_nether/Faraleth/simple Faraleth

   erre muszáj reagálnom, köszi, hogy végre komolyan vetted, és nem csak trollkodsz az "engem nem érdekel" féle hozzászólásokkal, de közben már 30 kommentet aláraktál csak ehhez a cikkhez, (az eddigiekről nem is beszélve :D).
   látod, mindjárt nem is lett rajta 2 Like + 40 Dislike..

   Tetszik(0)Nem tetszik(1)
   • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

    Igazán nincs mit! 🙂

    Tetszik(1)Nem tetszik(1)
  • Meridian

   Jah, ha nem volt raid, akkor lehetett menni stealth runokat alt karikkal, vagy lehetett menni STV-be léghajó-kalózkodni, rendes kalózruhában (deviate fish), stb. De egy full BRD is messze nagyobb lefoglaltságot jelentett mint most bármi.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Meridian

    Egyébiránt itt egy videó, nemcsak raidelés volt a vanillában, hanem ilyen szintű közösségi élmények is, mint ez (ilyen a mostani kontentben nincs, aki WoD-ozik azt ez nem érdekli, viszont aki törtszerveren vanillázik, azt viszont kivétel nélkül igen):

    https://youtu.be/ElHbdFn5DNE?t=108

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://frostshock.eu/ Astonkacser

  Hogy számokat is mondjunk, 1 millió account volt a Nostalriuson, amiből 150.000 volt aktív, naponta 40-50 ezer ember loggolt be.

  Tetszik(7)Nem tetszik(1)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

   Szép nagy számok, el is hiszem őket, kinek állna érdekében felfelé kerekíteni őket? 🙂 Felőlem lehetne Vanilla, meg ingyen sör is, csak nem hiszek bennük.

   Tetszik(1)Nem tetszik(12)
   • Updown

    Komolyan nem értem, téged fizetnek, hogy ennyire negatív és demagóg legyél? Vagy szorít a cipő?

    Tetszik(20)Nem tetszik(1)
 • anjou

  @Attila
  Elő vagyok fizetve, mégis sokkal szívesebben szívok Karában egy rendesen scriptelt TBC-s törtszerveren, minthogy mythicben szívjak +5 itemlevelért, biztos velem van a baj. Ezen a "csak azért tolják, mert ingyenes" dolgon essünk már túl, havi 13 euróról beszélünk, ami magyar viszonylatban is elenyésző, nemhogy a külföldi fizetésekhez mérve.

  Egyszerűen azért játszanak az emberek szívesebben vanillával/TBC-vel, mert élvezetesebb és kifizetődőbb. Egy komolyabb epic már önmagában státuszszimbólum volt, nem is beszélve az OG-ben/IF-ban történő konstans inspectfestről. És hiába tűnik ez csak virtuális péniszméregetésnek, megvolt az a hatása, hogy a befektetett energiád sokkal erőteljesebben érződött a karaktereden, nem pedig egyből rohant mindenki transmogolni, mert az új vállas nem illett az outfitjéhez. Jelenleg le se sz@rja a többi játékos, hogy a másikon mi van, esetleg egy ritkább mount pár másodpercig felkelti az ember érdeklődését és ennyi. Egyszerűen nincs meg az a hajtóerő a játékban, hogy igenis megéri órákon át wipeolni Vashj-on, mert utána az egész szerver csodálni fogja a T5 fejesemet. Már magával az itemizáció "visszaterelésével" sokat lehetne dobni a játékélményen, de a Legionben az eddigiek alapján pont, hogy még rosszabbá teszik azt, az egységesített Artifact fegyverekkel. Végső soron a WoW mégis csak egy szerepjáték, amiben a sárkányok leölése és a kincs megszerzése a cél(sic), engem pl. baromira idegesít, hogy a kiegészítő elejétől kezdve ugyanazt a baltát fogom nézni hátulról, csak a későbbiekben más színekben.

  Tetszik(1)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

   Az Artifact fegyvereket egyrészt lehet talentolni, egyfajta alternatív talentezésnek szánják. Másrészt meg olyanra transmogolhatod, amilyenre csak akarod, és már alapból is több verzió lesz.
   Igazad van abban, hogy az epic státuszszimbólumnak számított. 2007-ben. De ma már? Vagy még mindig varázsa van annak, hogy megbámulják a virtuális tárgyakat egy virtuális térben vadidegen emberek?

   Tetszik(1)Nem tetszik(12)
   • Updown

    Van.

    Tetszik(11)Nem tetszik(1)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

     Ciki.

     Tetszik(4)Nem tetszik(16)
   • exqtor

    Ez a jelenség abszolút nem az idő függvénye, hanem a befektetett energiáé. Most is lehetne státusszimbólum az epic, de a rendszer ezt ellehetetleníti. Azonban egy legacy serveren még most is csettintenék elismerésemben egy full t3 arc láttán, akkor is, ha nekem ez nem célom és nem is lenne elég időm rá, hogy megtegyem.

    Tetszik(4)Nem tetszik(1)
   • anjou

    Milyen varázsa van egy virtuális térben virtuális szörnyeket ölni virtuális tárgyakért 2016-ban? Ja, hogy annak is jelentősége van, hogy egy virtuális szörnyet te ölsz le a világon először egy virtuális téren? Ja, hogy te is ebben a virtuális térben mozogsz a mai napig? Ja, meg még több millió ember a világon? Ja, hogy emberek pénzt költenek MOBA/CS:GO skinekre, csakhogy vadidegen emberek megbámulják egy virtuális térben?
    Ha értelmeznéd a kommentemet akkor lejönne, hogy a lényeg az volt, hogy érdemes volt valamiért küzdeni, mert nem csak a karaktered lett tőle erősebb, hanem egy általános közösségi elismerés járt érte, és ez hatványozta az egész élményt.
    De felteszem te sem mész kiszakadt melegítőben és zsírfoltos izomtrikóban az utcára, mert hoppá, mégis számít a vadidegen emberek véleménye.

    Tetszik(6)Nem tetszik(1)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

     Kicsit összemosod a dolgokat. Hadd fejtsem ki, hogy mire gondolok. Remélem, érthető lesz. 🙂 Szerény véleményem szerint egy játékprogram elsősorban szórakozásra való. Elismerem, hogy annak idején óriási pillanat volt, mikor meglett a Tier1-es és a Tier2-es set, de ezt már nem lehet reprodukálni. És az hogy ilyen cuccom legyen a mai ésszel már elfogadhatatlanul sok idő kellett. Nekem ez már nem jelentene élményt, been there done that. Minek reprodukáljak valami olyasmit, ami már elmúlt? Azt gondolom, hogy ez egy kicsit már infantilis dolog lenne. Ráadásul újra? Ugyanazt? Ugyanúgy? Erősen kétlem, hogy ez hatalmas táborokat hozna lázba. Új játékosok meg már nem fogják vállalni azt, ami a 40 fős raideroláshoz kell.

     A MOBA/CS:GO skinekhez (bár szerintem ez is hülyeség) csak pénz kell, de egy full T3-as sethez viszont rengeteg idő. Ebben nem fogunk egyetérteni, mert totál másképp állunk ehhez, és nem is akarlak meggyőzni.

     Elismerem, hogy egy niche rétegnek bejönne ez a cucc, de a Blizzard szerintem belátható időn belül nem fog ezzel foglalkozni.

     Tetszik(1)Nem tetszik(1)
     • exqtor

      Megint ezt hangoztatod, de ettől még nem lesz igazad. Elfogadjuk, hogy nem akarsz játszani tört serveren, nem is fogsz, ez rendben van, de nem teheted meg, hogy a többség nevében beszélsz. Óriási népszerűségnek örvendenek a private serverek. Nézz meg egy-két videót a Nostalriusról, iszonyatos tömegek voltak online folyamatosan. Ha kijön egy rendes TBC projekt, akkor arra is óriási lesz az érdeklődés. Itt több százezer játékosról beszélünk már, nem egy-két ezerről!

      Tetszik(2)Nem tetszik(0)
     • anjou

      Miért ne lehetne reprodukálni? Ha újra lenne értéke az itemeknek, akkor az bizony a teljes játékosréteget érdekelné. Visszatérve a korábbiakhoz, hogy mekkora rétegeket vonzana be, a Nostalrius számai elég beszédesek, és ahogy már korábban írtam, 13 euró az semmi, aki ott élvezte a játékot, az jó eséllyel fizetne is érte. Nem azt állítom, hogy a Blizzard részéről bölcs döntés lenne a Legiont egy preBC szintre visszahozni mind nehézség, mind raidekre felkészülés szempontjából, de azt viszont neked is be kell látnod, hogy igenis van létjogosultsága a vanilla/TBC szervereknek, mert a játékosok jelentős bázisának az ahhoz hasonló játékélmény jelenti az igazi játékélményt, aki meg raid finderen nevelkedett, az nyilván felé sem fog szagolni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

      Létjogosultsága a Hardcore szervereknek lenne. Kőkemény, 40 fős raidekkel. Nem hiszek a 10 éves húsleves felmelegítésében, de azt simán elfogadom hogy kell olyan játékmenet, amiben harcolni kell a progressért.

      Tetszik(1)Nem tetszik(0)
     • Bakterbacs1

      1. Senki nem mondta, hogy mindenkinek full T3 ban kell szaladgálnia
      2. Nyilván nem láttad a 25 perces MC vagy 33 perces BWL runt...

      Az Én meglátásom szerint Vanillában a raidelis sokkal inkább ki volt élezve a 40 fő összehangolt precíz mozgására, bár valóban nem voltak nagy roták de ha valaki hibázott és lehalt a tank 1 pillanat alatt lehalt a fél raid is. Szóval a lényeg ha a taktika megvan és be is van gyakorolva (a többségnél ez már megvan vagy a régi idők töredéke alatt meglesz) hamar MC és BWL farmolások lesznek aztán a szívás majd AQ40 és Naxx lesz.

      Azért vagy eltévedve mert Te folyamat a HC game ről beszélsz de elsősorban a casualokkal kellene foglalkozni abból van több. Az ilyen embereknek igenis kihívás lesz Aq40 és Naxx aki meg végig akar rajta rohanni 3 hónap alatt és megunja az meg is érdemli de abból kevés lesz...

      Annó Kel'thuzadot az összes player 0,1% a látta....

      Tetszik(2)Nem tetszik(0)
   • Makk

    Igen és minden pontot ki lehet talentolni rajta, erről azt hiszem pont elég ennyit is mondani.

    Tetszik(1)Nem tetszik(0)
  • Beny

   Megjegyeznék annyit, hogy én pl nem azért akartam anno kiütni Vashj-t, hogy legyen T5 fejesem, hanem a sikerért, hogy megcsináltuk. Régebben nagyon sok ilyen problémás ember volt, hogy csak az adott item lobogott a szeme előtt, hogy meglegyen neki minél hamarabb.
   Ezek az emberek elég bomlasztóan is viselkedtek bizonyos közösségekben (klánokban). Ezek a dolgok és ez a mentalitás szerintem senkinek sem hiányzik.

   Tetszik(1)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

  @ exqtor

  Nem tudok vitatkozni azzal, hogy sokan szeretik az ingyenes, az eredetit majdnem 100%-osan emuláló warez játékokat. 🙂 Kíváncsi vagyok rá, hogy a Blizzard bepróbálkozik-e ezzel. Részemről ennyi volt a vita mára. Most más dolgom van.

  Tetszik(4)Nem tetszik(8)
 • erdly

  Ez a vanilla contentet vissza kb. azóta téma, hogy véget ért a vanilla. A blizz eleinte nyomatta, hogy soha nem lesz ilyen, ami elmúlt, az elmúlt.
  Én is vanillában kezdtem, és a legfaszább emlékeim a vanillához kötődnek, sőt tovább megyek, a legnagyobb játékélményem is a vanillához kötődnek, gyakorlatilag az egyik vesémet odaadnám, ha újra átélhetném. És miért mondom ezt:
  - én az mmorpg-ben, sőt az rpg-ben teljesen új voltam. Spirites, intellectes hunterként jártam, keltem 40-ig. Emiatt mindenre, de tényleg mindenre rácsodálkoztam. A wow meg 11 éve maga volt a csoda a hatalmas bejárható területekkel, meg a gazdag világával. Ezt részben csak a gta sorozat tudta megközelíteni, de csak kis részben.
  - Iszonyatosan jó volt full noobként játszani addonok nélkül, questeket megoldani úgy, hogy semmi segítséged nincs, csak egy nagy gamestaros térképed + a quest log, meg némi angoltudásod + a tájékozódási képességed + néhány segítőkész ember. Ez volt a legjobb kombináció.
  - Nagyon jó guildem volt, ami a BC előtt felbomlott. A WOTLK végéig játszottam, majd a pár hónapot eltöltöttem cata priváton, majd wotlk priváton, majd 3 hónapot eredeti pandán. Azóta nem találtam olyan guildet, mint ami akkor volt.
  - nagyon fiatal voltam, tele idővel, kíváncsisággal, nyitottsággal, pozitívabb mentalitással.

  Ezek szerintem nagyjából mindenkire igazak. A blizzard kiadhat bármilyen kiegészítőt, sőt újra adhatja nekünk a vanillát, ezeket az élményeket nem fogjuk visszakapni. Miért? Mert már átéltük, benne van a memóriánkban. A BC. óta szoktam mondani, ha valakivel szóba kerül a wow, hogy a legjobb kiegészítő egy szimpla erase memory lenne.
  Az évek, és az emlékek olyanok, hogy megszépülnek. A fiatalabb korára az ember mindig szépként gondol, és mivel a fiatalabb énjének része volt a wow, ezért azt a téves következtetést vonja le, hogy a régi wow = istenjó. Ez olyan, mint amikor időseket lehet hallani arról, hogy bezzeg milyen jó volt Kádár ideje alatt. Nem, nem volt jó. Azért gondolják jónak, mert ők akkor voltak fiatalok, akkor persze hogy jó volt, de furcsa mód összekötik a politikai rendszert a fiatalságuk emlékével, ezért egy téves következtetést vonnak le (politikai példa off). Azt látom, hogy a nosztalgiázni vágyók olyanokat várnának el ezektől a legacy serverektől, amit már soha nem kaphatnak vissza. Ezért pár hónap után jönne a csalódás, és az abbahagyás.

  Azóta érzem a lejtmenetet, mióta kijött a BC. A Bc még jó volt, sőt a wotlk még úgy ahogy elment, utána már csak nyögtem, és a szokás miatt játszottam. Visszamentem kb. 1-2 hétre vanilla privátra, hát ahhoz nekem nem volt türelmem. Lvl 60-as lockkal, full kék dungeon set 1-ben (ami nem volt rossz) minden második lvl54 -es mob után meg kellett állnom inni/enni. Tele volt a játék lassító mechanizmusokkal, bénázásokkal. Nem szeretném újra átélni, a szintezést meg főleg nem.

  Ennek ellenére nekem mindegy, hogy lesz -e vagy sem. Most pár napot játszottam a WOD-dal, és rájöttem, hogy nekem erre nincs már szükségem. Zavar, idegesít, nem ég már bennem az a régi nagy felfedezős tűz, mint régen, és ezt valószínűleg semmi sem tudná visszaadni, hiszen amióta a WOTLK végével abbahagytam, valahogyan mindig visszacsordogáltam 1-2 hónapra, de valódi örömömet soha nem leltem már benne. Ez van.

  A wow még jól termeli a pénzt, a blizzard sem számított ekkora, ráadásul ilyen hosszú profitra, el fogják lőni ezt a nosztálgiás servert, amikor itt lesz az ideje, amikor már nem fognak vele annyian játszani, így pár hónapra, esetleg 1-2 évre ki tudják tolni a wowból származó profitot.

  Tetszik(9)Nem tetszik(1)
 • Esper777

  Tavaly nyáron Nostalriusoztam egykicsit. Level 26ig jutottam mert Lakeshireban meg Darkshireban a highlevel horda folyamatosan gankelt és a questadó npcket folyamatosan leölték. Átmentem wetlandsra, ott ugyanez volt a helyzet, de kb a temetőt se bírtuk elhagyni mert egy lvl60as rugo meg priest unatkozott és gondolta a kiskarik ölése a kihívás a vanillában.
  Így nagyon hamar abbahagytam a nosztalgiázást, és csak örülni tudok neki, hogy az ilyen unatkozó, kihívást kereső embereknek törlődött a karaktere. 🙂

  Tetszik(4)Nem tetszik(4)
  • oldUser

   Bezzeg eredetin ilyen soha nem volt. Csak lvl60ig azt se tudtam, hogy néz ki STV. Mert mire betöltött a kép a léghajón már legankeltek.

   Amúgy remélem lesz vanilla szerver. Hagynám is a f@szba a main karim meg a guildem is, és csak ott tolnám.
   Nekem legjobban a bs hun csati hiányzik a prebc és bc időszakokból. Jobb volt mint bármelyik stand up comedy vagy szeszélyes évszakok együtt. 😀

   Tetszik(10)Nem tetszik(0)
   • zyix

    http://www.wowhead.com/item=23555/dirge

    hirtelen BS hun csatiról ez ugrott be némi módosító előszóval megtoldva 😀

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Updown

    Ohh igen, az a huncsati 😀 évek óta nem jut eszembe a helyi troll (nem fajra) sámán neve (talán a rain szó szerepelt benne) azokból az időkből.. azok a művelt, emelkedett hangvételű diszkurzusok 😀

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • http://- Insomnia

     Xavidapro?

     Tetszik(5)Nem tetszik(0)
     • Updown

      Ohh igen 😀 Köszi

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Meridian

   Ami azt illeti ott voltam én is, kis idő múlva jöttek alliance-os 60-asok és kipucolták a területet. Amúgy kisszintűként voltam én is ott, nem igaz hogy nem lehetett kijönni a temetőből... többszöri nekifutással már elég messzire kerülhettél, és nem keresgéltek senkit sem dedikáltan _egész wetlands_-ra kiterjedően. Simán lehetett questelni kissé odébb, azzal a kis porblémával amikor visszamentél questeket leadni. De van/volt PVE szerver is. Aki nem bírja a PVP-t, az ne játszon ott.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

  Továbbra is tartom, hogy elvetélt ötlet egy Vanilla szerver felállítása. Viszont egy korábbi hozzászólásra adott commentemben felvetettem egy Hardcore szerver ötletét. Erre 1000x nagyobb esély van, mint arra, hogy leporolják a régi kódot, és promózzák, hogy milyen szarul nézett ki a WoW 10 évvel ezelőtt. Konstruktív ötleteket várok és érveket, mert azt már tudom, hogy mekkora troll vagyok. De ezt már tudtam a blog indulása idején is. Nem újdonság. 😛

  Tetszik(2)Nem tetszik(1)
  • Somnium

   Pálinkás jó reggelt! Felkeltünk és most öntünk egy kis olajat a tűzre? Kedvemre való ember vagy te, nem véletlen jár ide az ember rossz narkósként még akkor is, ha éppen egy Blizzard játékot sem futtat.

   A HC szerver ötlete nem rossz, de nem megoldás a valódi problémára. Annyit változtatnak a játékon, hogy joggal lehet minden kiegészítőt egy külön epizódként emlegetni. WoW 1, WoW 2, WoW 3 stb. Itt már korántsem arról van szó, hogy minőségi pluszokat tennének a játékba, mint például az opcionális plusz nehézségi fokozat a Doom-ban, amit később pakoltak bele, hanem tényleg olyan gyökeres változásokat vezetnek be, amik miatt WoW X köszönőviszonyban sincs már WoW 1-el. Tényleg nem tudok jobb hasonlatot, úgyhogy magamat fogom ismételni: olyan ez, minthogy annak örömére, hogy itt az új Doom, minden létező lehetőséget eltörölnének, ami a korábbi kópiákat elérhetővé tenné.

   Ugyanakkor, ha ötletbörzét szeretnél, engem az alábbi dolgok irritálnak rettenetesen:
   - Dungeon finder. Emlékszem, mikor bevezették, tök érdekesnek és jópofának tartottam, viszont Catában eljutott egy szintre, ahol elég csak elérned a 15-öt, és ki se kell lépned a fővárosból soha többé. Arról nem is beszélve, hogy meg se kell mukkannod, nem kell beszélned senkivel. Ötlet: vagy vegyék ki teljesen, vagy kössék valamilyen teljesítményhez a használatát, például legalább egyszer menj el gyalog az adott helyre, hogy legalább fogalmad legyen róla, hol is van.
   - Phasing. Engem azzal vett meg a WoW anno, hogy mennyire igazán open world. Más MMO-kat nekem azért esett nehezemre megemészteni, mert túlontúl instancoltnak találtam őket. Az első GuildWars-ban is zavartak a chanelek, meg hogy a városon kívül élő emberrel nem találkozol, csak a csapatoddal. A phasing persze egy lépés a világ dinamikusabbá tétele felé, de egy rossz lépés, meglátásom szerint. Singleplayer-ré, legjobb esetben is cooperatív játékká válik tőle a világ. Worgenként, pandaként mintha egy külön buborékban lennél.
   - A narratíva. Röhejes. Természetesen hihetetlen élmény Sylvanas oldalán a worgenek ellen lovagolni, de amikor már az X-edik helyen vagyok én a messiás, az már kissé komikus. Nekem jobban tetszett, amikor rongyos kalandorok voltunk, akik betérve egy hosszú út után a fogadóba, meghallgatták a helyiek problémáit, s meglátták, mit tehetnek. Számomra ettől az ezernyi kis legendától, olykor több kontinensen átívelő nyomozásoktól vált valóban élővé a Warcraft világa. Nincs rajtam rózsaszín szemüveg, valahol tudom, hogy a hosszú percekig tartó utazások igazából csak time sinkek, semmi valódi kihívás nincs bennük, de az se jó irány, hogy minden megyében én vagyok Bruce Willis és Liam Neeson szerelemgyereke.
   - A leveling content. Újra fontossá kéne tenni. Valamiért nagyon eltolódott abba az irányba a játékosok mentalitása, hogy csak a maximum szinten van móka és kacagás. Abban határozottan igazad van, hogy vanillában, ha már full BiSben feszítesz, és nincs se PvE, se PvP guilded, akkor semmi motivációd a játékra, de akkor a teljes élményhez hozzátartozott a szintezés, vagyis mire ez probléma lett, eltelt vagy fél év. Hiányoznak a csapatot igénylő elit zónák, az, hogy osztogatod a táskákat vagy a low lvl dolgokat, amiket magad készítettél. Hiányzik, hogy már kicsi szinten is van olyan élményben részed, mint később teszem azt Kharazanban. Jelenleg nulla értelme van a szintezős tartalomnak.
   - Heirloomok. Ha most belépek és új karaktert indítok, sokszor támad olyan érzésem, hogy valami fizetős (vagyis pénzért prémium cuccokat osztogató) törtszerveren játszom. Szerintem az altok erősítésére bőven elég volt a régi módszer: nagy karaktereddel vettél neki táskát, esetleg pár twink cuccot AH-ról.

   Hirtelenjében ennyi.

   Tetszik(7)Nem tetszik(0)
  • Meridian

   Lineage II - most jön egy újabb következő kiegészítő... a játék fosabbul néz ki mint a WoW, mégis tolják az ipart. Na, vajon miért?

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://frostshock.eu/ Astonkacser

  Elmondtunk már neked minden érvet, a legtöbbre az volt a válaszod, hogy téged ez annyira nem érdekel. Ha van még valaki aki téged komolyan vesz ebben a beszélgetésben, az szerintem már csak egy meddő vitába száll be, ahol az alap tézis az, hogy te ész érveket kérsz hogy azokat megcáfold és hülyeségnek tituláld. Én ebben már nem látok fantáziát. Elfogadom a véleményed, hogy az létezik az enyémmel ellentétben. Pont.

  Tetszik(9)Nem tetszik(2)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

   Én is élnék az utólagos szerkesztés jogával. Nem akarok többet erről a legacy szerverről beszélni. Legyünk egy kicsit konstruktívabbak, és beszéljünk inkább arról, hogy mivel lehetne életet lehelni a WoW-ba. A commenteket elolvasva igazából nem arra vágynak az emberek, hogy a régi contentet tologassák, hanem a régi élményt. Adtam egy tippet: Hardcore szerver, amin csak kőkemény elkötelezettséggel lehetne progresselni.

   Tetszik(3)Nem tetszik(2)
   • Sodan

    Azzal már elkéstek, újra kéne hozzá tervezni a játékot, de azért írok néhány ötletet.

    Szintezést eltörölni. Minden contentet kerüljön azonos szintre, így az "endgame" ne korlátozódjon 1-2 területre, raidre.

    Sandbox tartalom, értelmes minigamek. Pl. kereskedelem tengeren és szárazföldön.

    Értelmes world pvp.

    A szakmák értékének növelése.

    Több közösségi tartalom, kevésbé automatizált játékmenet.

    B2P-re váltás.

    (és kötelező IQ teszt a játékosoknak login előtt 😀 )

    Tetszik(4)Nem tetszik(1)
   • Updown

    Na, ez már tetszik:

    Amit szerintem kéne, az nem egy szimpla lépés, vagy xy kiszedése, módosítása, hanem teljes átdolgozása a rendszernek végülis.
    Azt kéne visszahozni, hogy fejlődés közben a mobok ne 2 ütésből haljanak, meg ne tudjál egyszerre 10-et megölni. De ez csak egy példa rá, mi lett elrontva, mit kéne visszahozni. Most néztem másik hírben az új Legion dungeont, és ott is a baj: a tank egyszerre 5 mobot tart játszi könnyedséggel. És szerintem ez nem jó. Ez egy akció-rpg szintje, nem egy tab-targetelősé. Ezt kéne valahogy visszaállítani, de ez nem szimpla mobok hp-jának duplázása, valahogy teljesen reménytelennek tartom, hogy valaha vissza fog állni a rend.
    Jelenleg azt tartom problémának, hogy mondjuk 1000 mobot megölsz 1 óra alatt, míg régen 100-at tudtál 1 óra alatt. Sokkal hamarabb megunja az ember. A dungeon 2 óra volt, most 30 perc maximum. Sokkal hamarabb megunja. Lehet kevesebb idő is elég, de hamar átmegy unalomba, mert nincs meg benne az a mágikus dolog, hogy kihívás, és jutalom.

    Valahogy én ilyesminek látnám az első lépést egy ilyen Hardcore szerveren, nem értelmetlen nehézség kell, hanem kellő kihívás, és megfelelő jutalom. Bár még ha ez is meglenne, én addig nem lennék hajlandó játszani, ameddig combo pontos a paladinom, és elvettek tőle mindent, ami egyedivé tette.

    De azt én is hasonlóan látom, hogy az emberek nem feltétlenül a régi content kell, hanem a régi élmény. Amit sajnos egy darab MMO sem ad vissza, mert mind elmentek ebbe a trendi irányba, hogy fél óra alatt lehessen 1000 dolgot csinálni. Ami hangsúlyozom, lehet valakinek tetszik, de van, akinek egyáltalán nem. De valahogy manapság az embereknek erre van igénye, mindent azonnal, semmiért ne dolgozzunk meg. A játékok meg ebbe az irányba mentek, hogy kielégítsék ezt a tömeget.

    Tetszik(3)Nem tetszik(0)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

     Régen nem az volt a baj a dungeonökkel, hogy sokáig tartottak, hanem az, hogy ha a felénél vissza kellett teleportálni a fővárosba új healerért. Brrr!! Nem volt az olyan szép, és bár elismerem, hogy az új rendszernek is vannak hibái, azt el kell ismerni, hogy lehet vele játszani, és nem kell iszonyatosan idegőrlő és időrabló tevékenységekkel foglalkozni. Valahogy úgy kellene megoldania a Blizzardnak, hogy egyszerre adjon újat (új szervertípus pld.) és régit (játékélményt). Ez pedig nem is olyan egyszerű, de ezért ülnek egy rakás lóvén, nem?

     Tetszik(4)Nem tetszik(0)
     • Updown

      Pontosan, pontosan. A régi rendszer bűzlött a hibáktól, de az új meg valahol átesett annak a bizonyos lónak a másik oldalára. Balance!
      Akkora cég, valamit csak ki tudnának találni, gondolom tucatnyi közgazdászuk van. Kezdésnek valami felmérés nem ártana, tuti legalább 1 millió ember kitöltené. Akkor már lenne egy minimális képük erről.

      Tetszik(1)Nem tetszik(0)
   • pefcs

    Nekem van jópár ötletem, amivel szerintem jobbá lehetne tenni a játékot.

    - A raidek átformálása. 2 nehézségi szint van, Normal, Heroic. Viszont 1 raidinsta csak 1 nehézségi szinttel rendelkezik. Ergo vannak normal raidek, amik flexibilisek (10-40) létszám tekintetében és tierenként akár több kisebb is van. Emellett van tierenként 1 end raid, ami fix 20 fős és jóval nehezebb, mint a többi. A számokon lehetne vitatkozni.

    - A group finder eltörlése. Ha csapatot akarsz valahova, keress magadnak. Tudom, már régebben is voltak rá addonok, én azokat is korlátoznám.

    - Több insta nehézség. Normal / Heroic marad, ahogy van, de van pár Mythic insta (csak ezen a nehézségen), ahol a Legionből megismert (vagy megszellőztetett) módon lehet progresselni kis csapatokban.

    - Insta teleportáció. Ha elérsz egy bizonyos követelményt (insta repu például), akkor a summon kőhöz tudsz teleportálni (egy idő után így könnyebb az odajutás) - Raidekre is működhet

    - Class solo insták. Belépéskor eltűnik minden talented, válaszott speced és egy előre meghatározott eszközkészlettel (ami természetesen a classod által elérhető képességekből áll össze) kell megcsinálnod az instát. Classonként több ilyen instance, ezek jöhetnének patchekkel a kieg során folyamatosan. Emellett akár egy történetet is elmesélhetnek, ami az adott class szempontjából fontos - így lehetne kieg közben vinni tovább a lore-t. Tierről tierre erősödő lootokkal, amik segítenek a gear felzárkóztatásában.

    - Szakma napi küldetések, amik kivisznek a nagyvilágba.

    - Pet battle tournamentek. Időszakosan induló rendezvények (mint pl. a fishing versenyek), ahol a játékosok egyenes kieséses rendszerben küzdenek meg egymással (sok játékos miatt időigényes lehet, biztos ki lehetne rá találni valami egyszerűsítő mechanikát)

    - Faction specifikus eventek. Hosszabb ideig tartó (akár teljes kiegen keresztül) események, ahol különböző feladat elvégzésével lehet alakítani a szerver világát (hasonlóan AQ kapunyitáshoz). Például: Deathwing lerombolta SW-t. Kellenek melósok, alapanyag, pár speciális item instákból, raidekből, stb., hogy újjáépítsék. Egy progress bar-on lehetne figyelni, hogy hogy álltok vele. Ha teljesül az event, jutalmat kapnak a benne résztvevő emberek (mount, pet, title, gear, akármi).
    Lehetnének "PVE" eventek, ahol a saját frakciód gondjait oldod meg (időkorlát nélkül) és "PVP" event, ami mindkét oldalon egyszerre kezdődik és aki előbb kész van vele, az nyer.
    Ilyen eventekben lehetne felvenni akár segítő, akár szabotázs küldetéseket. Segítő esetében a saját oldalunknak segítünk, szabotázs küldetésekben meg PVP-zni kell valamilyen formában (a rugóknak akár speciális besurranó questjeik is lehetnének), ami megoldásával az ellenfél progressét csökkentjük.

    - Én speciel nem gondolom, hogy a fejlődést lassítani kéne, mindig is halálra untam. Ellenben átalakítanám a heirloomot. Nem itemek lennének, hanem egy aktiválható buff, amivel több XP-t kap a kis karakter (hasonlóan lehetne megszerezni, mint most, csak nem overpowered itemet kapnál, pusztán egy + XP %-ot adó tokent, ami fennmarad a karakteren, amíg el nem ér egy bizonyos szintet). Lennének 60, 70, 80, 85, 90, 100, ... -ig + XP-t adó tokenek, amik stackelnének, így mindet felrakva a leggyorsabban 1-60 között, aztán 60-70 között, stb. fejlődnél. Nyilván legkevesebb bonus az aktuális contentre járna (természetesen tokent csak max szinten tudsz szerezni az adott contentre).

    Viszont így, hogy nem itemeket kapnál visszajöhetne az az érzés, amikor kiesett egy kék item mobból, instából, stb. és úgy örültél, mint karácsonykor. Emellett az insták sem lennének kvázi solozhatók (csak az érdekesség végett: multiboxszal húztam 2 karaktert - full heirloom - 1 pala tank, 1 disc priest lvl. 90-ig MoP idején recruit a frienddel és simán jártam velük instáról instára mindeféle gond és egyéb csapat nélkül)

    Egyelőre ezek jutottak eszembe. Sorry, ha túl hosszúra sikerült.

    Tetszik(1)Nem tetszik(2)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

     Jogos felvetések. Csak annyit fűznék hozzá, hogy állati jó lenne, ha hírzárlat lenne a soron következő patch tartalmáról. Szerintem rengeteget elvett a játékból az, hogy mindent előre lehet tudni. Teljesen kimarad már a felfedezés öröme, mert gyakorlatilag minden azonnal fent van a YouTube-on meg a Wowheaden. Tudom, hogy hasznos a nyílt tesztelés, de nagyon sokat árt az információdömping. Én már max. csak postolok az új contentről, de nem nézek meg már semmit.

     Tetszik(2)Nem tetszik(0)
     • pefcs

      Ez egy nagyon érdekes kérdés. A tesztelés borzasztóan fontos dolog. És nem megkerülhető. A public teszt is fontos lehet, több szem többet lát alapon. Ellenben, mint azt írtad, gyakorlatilag a fél kieget meglátod, vagy akár ki is játszod, még mielőtt megjelenne. Én támogatnám azt, hogy ugyan bugosabban és nehézkesebben indulna egy kieg. (ok, Draenornál nehézkesebben nehéz), de szinte minden újdonság lenne benne.

      Ahogy a PTR-t sem támogattam soha. Értem én, hogy még live előtt megtalálnak boss bugokat, de BC óta nem voltam úgy bosson, hogy ne lett volna rá már valami guide a neten bőven megjelenés előtt. Erre lehet azt mondani, hogy nem kötelező használni. De tudjuk, hogy ez nem így működik. Pláne 24 másik emberkével együtt.

      Összefoglalva én sem a bétázgatósdi információözönt, sem a PTR-t nem szeretem.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • http://www.youtube.com/kockabrigad Rertez

      A hírzárlatot, meg azt hogy NDA alatt teszteltessék a tartalmakat, én is támogatom. Jobban szeretem, ha megjelenésig nem jön ki semmi komolyabb spoiler és szinte minden fontos dolog meglepetés. Meg lehet úgy is oldani, ahogy pl. GW2-ben top guildekkel tesztelik és hangolják a raid szárnyakat szigorúan NDA alatt. Minden szárny tesztelése kb. fél évig tart és negyedéves ütemben jönnek egymás után a szárnyak. Ezekről megjelenésig semmit sem lehet tudni, legfeljebb 2-3 screenshot jön, meg valami átfogó teaser post a következő wing tematikájáról, koncepciójáról. Eddig exploit-mentesen, spoiler nélkül és megfelelő nehézségre belőve sikerült így szállítani a tartalmakat. Ha komolyabb gáz lett volna, arra pár órán belül kijött volna egy hotfix, de tudtommal nem volt még probléma. Persze egyszerűbb helyzetben vannak, mert csak egy nehézségi szinttel kell foglalkozniuk, nincsenek könnyebb fokozatok.
      Az új területek és a story is úgy jött ki, hogy minimális legyen a spoiler. Az Action Camera pl. kiegészítő megjelenése előtt öt nappal derült ki, hogy egyáltalán lesz olyan (egy évig titokban fejlesztették, elég kifinomult megoldás lett), a raid-eket meg pár héttel a kieg előtt jelentették be és open beta alatt csak egy trash+boss teszt volt egy hétvégén ízelítőnek. Az új zónákból is csak az első térkép 1-1 szintjét lehetett kipróbálni rövid ideig, a történetnek pedig csak a bevezetőjét.

      Pefcs írt a group finder és summon stone témáról. Erre szintén a GW2-ben jött egy elég jó megoldás nem is olyan régen, a tavaszi update-ben. Ott a raiderek egy raid lobby-n keresztül készülődhetnek indulás előtt. Egy portalon bemennek egy gyülekezőhelyre, ahol az összes raid portal egy helyen van. Ott találnak vendorokat, bankot, egyéb szolgáltatásokat, meg olyan játékosokat, akik szintén raid-re készülnek. Ez gyakorlatilag egy raid hall egy fővároson belül, ahol akár hiányzó embereket is lehet toborozni. Indulás előtt a csapat vagy az egyén teljesítményét is itt lehet felmérni egy Training Arena nevű instance-ban, amiben szabadon lehet konfigurálni egy teszt bosst, ami egyben dps-t is ír, miközben üti a csapat. Be lehet állítani, hogy mennyi legyen a HP pool, mekkora legyen a hitbox, mozogjon-e vagy álljon, milyen buffok/debuffok legyenek rajta alapból, megmozgassa-e az embereket random aoe bombákkal, a játékosokon legyenek-e buffok és ha igen, akkor milyenek. Gyakorlatilag arra jó, hogy a csapat átfogó teljesítményét fel lehessen mérni, mielőtt még elindulnak. Ebbe az instace-ba természetesen már csak a raid-tagok mehetnek, és minden raid csapat külön instance-ba érkezik. Van emellett LFG tool is, de az sem dob be azonnal random emberekkel, hanem csak a raid frame-be rakja a jelentkezőket, aztán a többit megbeszélik a játékosok. A raid-ek nehézségét meg úgy lőtték be, hogy ne nagyon akarjanak csak úgy random emberekkel pug-olni, így mindenki meggondolja még indulás előtt, hogy kikkel áll össze. Elég jól megmaradt így a közösségi támogatás és nem random ismeretlenek játszanak együtt 1-1 alkalom erejéig. A guild-ek szerepe szintén fontos és akár hasznos tagokat is lehet így találni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Updown

   Ámen!

   Tetszik(1)Nem tetszik(0)
 • Bruotus

  Higgyétek el, hogy 14-18 éves arcok is jönnek (jöttek még Nostalrius bezárása előtt is folyamatosan!) játszani Vanillát és TBC-t egyaránt, aktív előfizetésük mellett, mert hallották, hogy ezeken a szervereken élvezetesebb játszani. Sosem játszottak anno ezekkel a verziókkal, tehát nosztalgia:0, tapasztalat:0, és elmondásuk szerint, (miután kipróbálták és itt ragadnak) jobban élvezik az egészet. Biztos, hogy egy nagyon szűk réteg, de ilyenek is vannak.

  Én továbbra is csak makacskodást látok, érzek Blizzard részéről. Nincs semmi konkrét, elfogadható érvük (Tőled sem olvastam ilyet Attila! ;)) a Legacy szerverek ellen, ezért is tudtak csak annyit megfogalmazni, "you think you do but you don't" és ez őket minősíti...

  Küldöm még ezt a számot mindenkinek aki szereti! 🙂

  Tetszik(5)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

   A WoW egyik legnagyobb baja (és előnye is egyben!), hogy túl nagyra nőtt! Az évek alatt annyi content és feature rakódott rá, hogy már egész egyszerűen nem lehet befogadni. Ez sajnos viszont törvényszerű. Megértem, hogy sokan vágynak a régi, kedves vidéki életre, amit a vanilla jelentetett, és hangsúlyozom, hogy nem is ennek a rétegnek a hozzáállásával van bajom. Azzal van bajom, hogy szerintem nem ez jelentené az igazi megoldást arra, hogy életet leheljenek a WoW-ba.

   Tetszik(2)Nem tetszik(0)
   • Updown

    Téged szerintem kicseréltek mára, jót tett az alvás 😀
    Teljesen igazad van, sajnos törvényszerű, eljárt a wow felett az idő, viszont már látom, hol látod benne a hibát. Ne úgy tekintsünk rá, hogy ez a megoldás lenne a bajokra. Nem is tudom megfogalmazni, hogy mi is lenne. Nem a múltba kell menekülni, de sajnos a jelen olyan irányba halad, amit már sokan nem tudnak befogadni. Ezért ezt a réteget, vagy legalábbis egy részét ki lehetne elégíteni. Hogy kéne e ezzel foglalkoznia a Blizzardnak? Abszolúte nem. Eddig is leszarták, most is megtehetnék, semmi nem változna. Mondjuk viccesnek tartom valahol, hogy egy privát szerver bezárása kellett ahhoz, hogy el kezdjenek foglalkozni vele.
    De azt hozzáteszem, csak mert ennek van hangja, szerintem korántsem foglalkoznak ezzel valami sokat. Talán a reggeli kávé mellett feldobják 1 mondat erejéig, és kész. Csak most ez folyik a csapból is. Viszont ha sokan a múltat akarják, lehet onnan kéne meríteni valamit.
    Hogy mi jelentené a megváltást? Ötletem sincs, de szerintem külön szakmák épülnek rá ennek a vizsgálására, hogy ki miért hagyta ott azok közül, akik ma is játszanának szívesen.

    Tetszik(2)Nem tetszik(0)
   • Bruotus

    Pont a felsorolt dolgok miatt, nem fognak tudni újra életet lehelni a jelenlegi játékba. És egyetértünk abban, hogy ez törvényszerű. Te viszont más megoldást vársz, mint akik a petíciót aláírták, és amiről is szó van itt összességében. Te (és talán a Blizzard is) a jelenlegi játék problémájára szeretnél megoldást találni, a másik csoport pedig pontosan tudja, és megfogalmazta már tiszta, és érthető módon, hogy mit szeretne. Vanilla 1.12.1-t pont! A Blizzard gondozásában, vagy bármilyen legális úton. Semmi de semmi egyebet, ezért sem fogadják el a Pristine szerverek ötletét. A mi "problémánkra", de inkább igényünkre nem kell keresni semmilyen megoldást, mert az már megvan (a Nostalrius megmutatta), csak egy rábólintást/engedélyezést.

    Tetszik(3)Nem tetszik(0)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

     Lehet, hogy te és társaid szívesen játszanak egy ilyen WoW-val, a kérdés sokkal inkább az, hogy a Blizzardnak és a játéknak megéri-e ezzel foglalkozni? Nagyon meglepődnék, ha odaadnák a forráskódot a Nostalriusnak, mert akkor egy másik csapatnak meg odaadhatnák a Diablo 3-ét, mert miért ne? Vagy maradjon úgy, ahogy eddig volt? Akkor miért lőtték le? Meggondolatlan döntést hozott volna a Blizzard a saját szellemi termékének a védelmében? Nem hiszem. És még megannyi kérdés! A Vanilla WoW másik varázsa többek közt az is volt, hogy mindig lehetett várni a következő patch-re, a következő contentre! Ez se lesz. Mi van a WoW-on dolgozó emberekkel? A szerződésükben benne van, hogy az általuk létrehozott játékelemeket felhasználhatja egy third party cég? Csak úgy?

     Tetszik(1)Nem tetszik(5)
     • Bruotus

      Hogy megéri-e foglalkozni ezzel a Blizzardnak, azt döntsék el a pénzügyi, és marketing szakemberei. Úgy hiszem, bőven megérné, de én tényleg egy senki vagyok ahhoz, hogy ezt megítéljem. Ezzel kapcsolatban kapnak majd tudtommal javaslatot Mark Kern-től is. Senki sem szeretné ezt ingyen, ezer éve tisztáztuk. Ha valakik megfizetnék a forráskódot, miért ne adnák el? Igen, maradjon úgy ahogy volt eddig, majd a következő fejlesztő brigád azt tesz vele amit kitalál (pl.; dinamikus spawnrate, NostalriusMemories). Szerintem igen, meggondolatlan döntést hozott, aminek következménye hosszútávon (vagy már rövidtávon is, mert esetleg mégsem lesz 10millás Legion előfizetői hullám?) majd érezteti hatását pénzügyileg. Illetve ezzel a lépéssel felbecsülhetetlen károkat okozott az egész brand-nek szerintem. Senki nem fog várni következő patch-re, vagy következő contentre egy Legacy szerveren. Jöhetnek még megválaszolandó kérdések. 🙂
      Nekem is lenne pár, amire nem tudok én választ találni sajnos.
      Hol érte ez meg idáig a Blizzardnak? Miért csak most lépték meg ezt a dolgot? Miért futhat még mellette ezeregy másik private szerver a mai napig? Miért nem WOD-os szerverekkel tette ezt meg? Miért így (ilyen gyerekes, fenyegető, erőfitogtató módon) tette ezt meg? Miért nem kezdeményezett tárgyalásokat eddig, miért nem kompromisszum készséggel kezelte ezt az ügyet? Miért nem hajtja inkább a malmára a vizet? Remélem ezekre a kérdésekre majd 1 hónap múlva már kaphatunk válaszokat a tárgyalások után.
      Egy dolgot tudok még elképzelni (és naivan reménykedem is benne), hogy igenis hosszútávon és felelősen gondolkoznak, és ez egy terv része volt.

      Tetszik(1)Nem tetszik(2)
     • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

      Nem hiszem, hogy te is kompromisszum készen és nyitottan állnál hozzá, ha valaki lenyúlná a tulajdonodat. Tudom, hogy az Ncore hazájában bizarr és érthetetlen, ha valaki komolyan veszi a szellemi tulajdon védelmét, de a tengerentúlon másképp állnak ezekhez a kérdésekhez. Nem a Blizzardnak kell magyarázatot adni, hanem a Nostalriusnak, hogy miért csak most kezdeményeznek úgymond tárgyalásokat, amikor lepuffantották a boltjukat, és miért nem azelőtt mielőtt nekivágtak? Nehogy az a rész jöjjön, hogy a Blizzard a gonosz multi, a Nostalriusosak meg Robin Hood és a vidám fiúk. Hogy miért pont, és miért pont ezt vette elő a Blizzard? Nem tudom. Lehet, hogy most jött el az ideje, hogy példát statuáljanak. Nem kell nekik magyarázkodni.

      Tetszik(1)Nem tetszik(0)
    • Beny

     Szerintem egy kicsit el kellene gondolkozni azon, hogy miért lett olyan a játék amilyen. Nem hinném, hogy csak úgy a hasukra ütöttek a tervezők.
     Példaként tudnám említeni egy szakmai konferencián a Bosch prezentációját, ami az önjáró autokról szólt. Azért fontos, mert az a legtöbb halálos autóbaleset (kb 90%) emberi mulasztás és felelőtlenség miatt történik. Hiába vannak ellene az emberek, hiába mondják, hogy tudnak vezetni, mert a valóságban nem tudnak.

     A WoW régi rendszere idején erőteljesen éreztem azt, hogy én magam hiába vagyok jó játékos, képes vagyok együttműködni csapatokban, céltudatos és tanulékony, ha a többi X társad erre képtelen, nem fogsz eljutni a célodig, csak felidegesíted magad.
     Hiába tartod be a közlekedési szabályokat és figyelsz mások éppségére, ha valamelyik barom erre nem hajlandó, akkor neked is ugyanúgy meszeltek, ha pont te leszel az áldozat.

     Nostalrius-ra visszanéztem én is. Nagyon élvezetes játékélményt kaptam. Azonban a vége fele észrevettem magamon, hogy Group-os questeket már fel sem veszem, instákat nem szervezek és nem is csatalakozok és még alig múltam level 20.
     Hála a legtöbb játékosnak ott igen azt is megmutatta, hogy mi az amit te miért nem akarok vanilia szerveren játszani, annak ellenére, hogy én kis naív azt hittem, hogy ezt tényleg akarom. Valóban csak részben akarom, a fejlődési rendszer miatt és kész.

     Nem kérek a one wipe and quit emberekből, meg az olvasni és hallani nem tudó emberekből sem.

     BC idején nagyon emlékszem hyjal raid-re, amikor a GM vagy 8 embert kellett kivágnia a klánból. Nagyon egyszerű ok volt, mivel megkért minden raidelő tagot, hogy ne beszéljen Jaina-val, mert elindul az event. Szépen értehetően elmondta, de ennek ellenére 8 embernek nehezére esett megérteni, aminek hála 2 óra azzal ment el, hogy mindeki ott legyen bent a raidben harcra készen.

     Sok esetet lehetne sorolni a PUG-os kalandokról meg negatív klán raides tapasztalatokról is.

     Nem mondom, hogy a jelenlegi rendszer most jó, mert nekem sem tetszik, de régiben meg egymás játékát tesszük tönkre.

     Az LFR-ről meg az a véleményem, hogy azért olyan amilyen, mert sajnos az tükrözi vissza a PUG játékosok valós értelmi szintjét, ennyire képesek egy bossfight-on.

     Ezekkel az emberekkel szeretnének egy legacy rendszerben játszani ?

     Tetszik(5)Nem tetszik(1)
     • http://eu.battle.net/wow/en/character/ragnaros/Hokusai/simple evoken

      PUGos negatív kaland ne legyen már fokmérő, friendlist jo megoldás (volt) ilyenekre, a negatív klánélmények meg olyan hogy, nah...akkor rossz guildben játszottál. Nekem meg alig alig akadt rossz klános raidem, ha gond volt az külső tényező miatt történt. Akkor most kinek a személyes élményeiből induljunk ki? 🙂 Jól tükrözi a hsz-ed a türelmetlenséget amit sokan felszedtek az ujkori wowban vagy épp híján voltak a türelmes hozzáállásnak. Az akkoriban még zárt serverek amugyis elszigetelték egy idő után a ragequitelő alakokat és gagyi guildekben játszó embereket.

      Tetszik(5)Nem tetszik(0)
     • Makk

      Hát ez azért érdekes, én játszottam rajta és abszolút nem volt ezzel problémán, még csapatot is könnyű volt találni, mert irreálisan sok játékos volt. Hogy találkoztam e hülyével, persze természetesen igen, de 10-ed ennyit se amennyit te mondasz, na most én nem tudom, hogy esetleg te netalán allis voltál és ott több volt az idióta, mert másra nem tudok gondolni. A másik, hogy azért a friend lista meg nő egy idő után egyre nagyobbra.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • erdly

  Szerettem volna válaszolni Bruotus 2016-05-24 at 14:35 - kommentjére, de nem jelent meg a válasz rubrika.

  "Miért csak most lépték meg ezt a dolgot? "

  Erről eszembe jutott, hogy hogyan hagyta a blizzard kicsúszni azt az aranytojást tojó tyúkot, amit anno Dotá-nak hívtak. Több milliós felhasználó bázisa volt a dota1-nek, de annyira eljárt felette az idő (alapvető dolgokat nem tudott az a war3 motor), hogy a riot games "lenyúlta", és vitt pár dota fejlesztőt (ebből lett a LOL), majd jött a valve és vitte a dotát. Majd a blizzard évekkel később jött rá, hogy ez a moba annyira nem jövedelmez rosszul, hát akkor csináljunk mi is egyet (5 évvel később), mikor ott volt a kezükben minden. Látható, hogy a HOTS egy év alatt hol tart... hát nagyjából sehol.
  A döntésüket nézve meg majd az idő eldönti, hogy az overwatch megérte -e vagy sem, nekem inkább rossz előérzetem van mint jó.

  Ezt a nosztalgia dolgot meg úgy tűnik, elkezdi más "lenyúlni" és megvalósítani, ha a blizz az "arroganciája" vagy az impotens tulajdonsága miatt képtelen bármit is lépni.

  Tetszik(5)Nem tetszik(1)
 • Bakterbacs1

  @Attila A legjobb és legkézenfekvőbb ötlet számomra az lenne ha a blizzard indítana egy vanillát és ha lesz belőle bevétel mondjuk 1 éven keresztül (tehát működik, van érdeklődés) akkor 60 szintre optimalizálni az összes további kiegészítőben szereplő instát/raidet/zónát így eszméletlen nagy világot kapunk rengeteg lehetőséggel. Az itemeknek nem plusz statot kéne adnia, hogy egy full geares karinak 25k hp ja legyen a firss 60 asnak meg csak 3k hanem inkább raid specifikus bónuszokat mint pl resistance.
  Persze itt jön a sírásod, hogy egy sima vanillára nem lenne időd amiben csak 4 raid van de ez pont a casual (heti 2x 3 óra raid) playereknek kedvezne hiszen a geared sosem avul el és mindig van új kihívás, nem kell sietni sehova....
  Az "új" területeken lehetne hosszú chain quest mint pl ony kulcs annak idején és minden raidhez kellene egy ilyen valamint a profok miatt és kéne látogatni a bizonyos területeket..

  A HC szerver számomra azt jelentené, hogy csak 1 raid fokozat van nincs automatikus dungeon finder és legfőbbképp nincs az összes kasztnak kivétel nélkül atom healje és cc counterje... A world pvp t megöli, hogy nem bírsz lecsapni egy healert vagy bármilyen druidát vagy bárkit akinek repülő mountja van.... A healer healeljen de legyen papír, a caster dpseljen de fogyjon a manája.....

  Tetszik(3)Nem tetszik(5)
 • Arcee

  Attila megkapja szerintem az év Trollja címet hogy még mindíg bírja teljes komolysággal a válaszokat adni a kommentekre 😀
  Amióta van FS kb azóta olvasom de nem vagyok egy komment huszár(egy kezemen meg tudom számolni hányszor írtam kommentet) erre az eseményre mégis reagálok. WoW al lehúztam egy rakás évet WTLK-ba pajtánál tovább már nem bírtam addigra szerintem nagyon elromlottak a dolgok a blizznél.Most WOD-ot megvettem és 1-2 hónap után ugyan úgy érzem hogy ez az amiért abbahagytam annó.
  Kipróbáltam régen tört szerókat is kíváncsiságból(mellette aktív előfizetésem volt nem csapott a földhöz az ára sose) és borzalmasak voltak.
  Most hogy olvastam erről a "Nostalrius vagy mifene dologról" bennem is megfogalmazódott a gondolat hogy tök jó lenne de már akkor kapcsoltam amikor lelőtték.
  Ezért olvasgatás után megtaláltam a Kronos nevű hasonló projectet és kipróbáltam jelenleg hordánál 18 nál járok és tök jól elvagyok vele.
  Hogyha a Blizz csinálna Legacyt símán játszanék vele nem érdekelne hogy csillió éves meg nem adnának ki új contentet fizetnék érte ugyan annyit mint a rendesért pont.
  A petíciót kitöltöttem meg a felmérést is remélem lesz értelme.
  Szerintem vannak még hasonlóak mint én akik nem feltétlenül sírják tele a létező összes felületet mindenhol csak szimplán várnak rá hogy hátha.
  Reméljük a legjobbakat de készüljünk a legrosszabbra szokta barátom mondani 🙂

  Tetszik(14)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/twisting_nether/Faraleth/simple Faraleth

  amúgy is, látszik hogy a Blizzard törekszik, most szerdán nerfelték 15-58as dungeonokban az XP-t.

  /sarcasm off

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Amaree

  *** Nem értem miért veszekedtek ezen. ***
  Kit érdekelnek ezek a legacy szerverek? *** Nem értem miért vágynak erre az emberek ***, és régen jobb volt persze, de hogy visszamenni és *** újra végigszenvedni a régi játékot *** megint köszi de nem. Egyszer is elég volt. Véleményem szerint azok az emberek vágynak vissza akik anno semmit sem értek el, de ők most sem fognak. Aki rendesen végigraidelte a contentet az soah nem menne vissza mert már megvolt (szép volt jó volt elég volt). Az új kontentben kellene inkább valamit nyújtani a Blizzardnak hogy újra legyen kedve az embereknek játszani.

  Tetszik(2)Nem tetszik(2)
  • Csiméró

   Not so true. Raideltem Vanillaba, egészen cata első contentjéig folyamat raildeltem és PvP-tem. De simán visszamennék egy legacy szerverre játszani, mert számomra élvezetesebb, mint a WoD. (Nostalriuson is játszottam btw.)

   Tetszik(1)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑