WARCRAFT banned

Készült 2016. november 24. | írta Hancu

30

Ban van

Három topguildet csapott arcul a banhammer, mert exploittal ölték az új miniraid endbossát, Helyát. A Limit, az Exorsus és a From Scratch az érintett, 8 nap bant kaptak, és elvették tőlük az achievementet, meg a lootot. Ebből fakadóan újra csak két mythic Helya kill van, Method és Serenity. Az exploit az volt, hogy ha breath közben meghal egy tank, a boss nem nyom több breathet – ez ugye elég egyértelműen nem “working as intended” meg “creative us of game mechanics”. A Limit Twitteren azt írta, miután észrevették a bugot, reportolták, lenyomtak 300 rty-t a használata nélkül, és utána hallották, hogy a másik két guild exploittal ölte a bosst, és semmi következménye nem volt. Hát ők is megölték exploittal. (A pszichológusoknak biztos van valami szakszavuk az ilyen típusú “más is csinálja” magyarázkodásra.)

Közben a Not sure if trolling lenyomta Odynt, szóval van már magyar mythic kill, world 160th, gratula.

Tetszik(16)Nem tetszik(2)


 • http://frostshock.eu/ Astonkacser

  Rezidens pszichológusként kötelességemnek érzem hogy válaszoljak, kedves Hancu.
  Elöször is ha úgy gondolod bármi kivetnivaló van a srácok viselkedésében, akkor sajnos nem értek egyet. Nincsen semmi egymásra mutogatás itt, kérem szépen, hiszen így zárják soraikat:

  "Obviously we deserve the ban; we did exploit the breadth."

  Tehát szerintük is megérdemlik a bant. Az egész "mások is csinálták dolog" egy magyarázat, mintsem a felelösség elöl való kibújás.

  Ami történt az egyszerüen egy kalkulált rizikó, amiben a srácok rossz döntést hoztak. Olyan ez mint a Tour de France ahol van egy konszenzus hogy dopping nélkül már nem is lehet nyerni. A srácok, látva hogy mások mit csinálnak, hoztak egy, utólag rossz döntést. Talán nem gondolták hogy a Blizzard egyáltalán lépni fog az ügyben. Talán a múltbeli tapasztalataik alapján erre nem számítottak. Illetve lehet arra számítottak hogy a Blizzard majd csak tùl késön veszi megint észre a dolgot, akkor amikor már mindenki a buggal öli a bosst nyilván nem fognak mindenkit bannolni.

  De amúgy ilyen a józan paraszti ész is. Az a szabály amit senki nem tart be és senkit sem büntetnek meg érte, azt elöbb utóbb mindenki figyelmen kívül hagyja. Így müködik itthon például az adócsalás nemzeti szinten. És ezennel egyùttal nem is értem miért kellett nekem ebbe belekeverni a magyar politikát. Jaj.

  Tetszik(30)Nem tetszik(5)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/arathor/Skaven/advanced skaven

  nem igazan tudom hibaztatni oket, jelented a bugot, beletolsz 300 tryt ezutan ugy hogy a blizzard le sem szar, majd latod hogy masok vigan csapatjak a buggal es nem is titkoljak. ezutan teljesen ertheto hogy azt mondod hogy akkor a picsaba mindennel.

  Tetszik(19)Nem tetszik(7)
  • Notata

   Csak a tisztánlátás kedvéért !
   A befutási sorrend !
   1.:M; 2.:S; 3.:E.;4.:L;5.:FrS
   Szóval Skaven a Limit most eljátszotta a hattyúhalált mert ők bemondtak egy számot ,a 300-400-xK tryukkal az exploit után! Békenóbelt azért ne várjanak és a FrSc utánuk futott be,szóval nem érzem jogosnak a Twitter bejegyzésüket!

   Tetszik(4)Nem tetszik(3)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/Arathor/Faralet/advanced Faraleth

  exploit rossz.
  Hancuval értek egyet. (bc-wotlk környéki énem ezért most szembeköpne)
  emlékszem anno Cata első tierben a HC Atramedesre; volt nem is egy, hanem rögtön 3 féle exploit. az egyiknél ki tudtál szaladni a beammel a teremből, így nem sebzett senkit, egy másiknál pedig a stunoló gongok nem tűntek el, chain stunban 100% dmg takennel állt középen a boss, a harmadik féle pedig a bossból kijövő köröket lehetett a pálya szélén állva teljesen ignorálni.
  akkoriban a GF world 50 körül volt, tehát már vagy 40-en megölték hc atramedest, ebből a logok/videok alapján olyan 38-39-en exploittal valamelyik 3 közül. kb egy hét telt el a world first és a mi killünk közt, de fel lett téve a kérdés yes/no votera, hogy megcsináljuk exploittal, vagy tovább ezek nélkül. győzött a becsület, és nem csináltuk az exploitot. megöltük anélkül másnapi raiden. örülök neki a mai napig.
  ha csak az exploit nélküli killeket nézzük, ez bőven top5ben volt - azonban ott a Blizz nem nyúlt bele, senkit nem bannolt, senkitől nem vette el a killt.

  konklúzió: nem kifizetődő az igazság bajnokának lenni a wowban.

  Tetszik(12)Nem tetszik(1)
  • http://frostshock.eu/ Astonkacser

   Az persze teljesen jogos, hogy kinek mi a fontosabb: a gyözelem vagy a saját értékrendünk. Ebben is mint minden másban az emberek különbözöek. Van akit nem is érdekelnek a szabályok, itt talán jöhetne a Hancu említette effektus, az elöbújó gyermeki játszma, csalok aztán ráfogom valamire. De a Limit vezetösége tudta, hogy amit csinálnak az rossz, és saját bevallásuk szerint meg is érdemlik a bannolást. Szóval az ö értékrendjük helyén van, viszont a verseny hevében azzal ellentéteset cselekedtek mert nagyon gyözni akartak. Föleg ahogy írod Faraleth, a múlt is öket látszott beigazolni: ha nyerni akarsz csalni kell. Ez egy elég rossz üzenet természetesen, föleg úgy hogy ez anélkül kerül a levegöve hogy a Blizzard bármit is csinálna. Illetve eddig azt csinálta hogy nem csinált semmit. Most pedig a változás szele fáj.

   Tetszik(5)Nem tetszik(0)
  • http://frostshock.eu/ Astonkacser

   De amugy szerintem ha te ma büszke vagy arra hogy anno nem csaltál, az azt is jelenti hogy ha csaltál volna akkor most nem lennél rá büszke, söt, egyenesen fájna visszagondolni. Csalva nyerni csak azoknak éri meg akik utána szemrebbenés nélkül képesek a csalás tudatával együtt élni. Ahogy egy mentorom mondaná, a boxoló sem a pénzért megy a ringe, hanem azért mert élvezi hogy szétütik a fejét, vagy ö ütheti szét másokét.

   Tetszik(5)Nem tetszik(0)
 • Mohrtimer

  Minden exploitot elítélek, amiért engem is kibannolnak. 😀

  Tetszik(12)Nem tetszik(0)
 • https://battle.net/recruit/X6PXJJLMR8 Khas Dylar

  A rinyálás alapja egyébként a banolt guildeknél a következetlenség a Blizzard részéről.

  Az Exorsus és a From Scratch is írt egy-egy hosszabb posztot a jelenségről, előbbi a Redditen, utóbbi a saját site-ján:

  Exorsus: Statement about Helya situation and some other things

  From Scratch: Statement about Trial of Valor

  Itt mindketten rengeteg esetet sorolnak fel, ahol kisebb-nagyobb mértékben használtak ki különböző top guildek exploitokat mindenféle boss-okon és szituációkban (nekem a kedvencem, amikor duelleztek Mythic+ dungeon elején, hogy bekapcsolják a PvP talenteket, ezzel könnyítve a PvE content). Ami most fáj nekik, hogy egy kezükön meg tudják számolni, hány esetben lett bármiféle következménye az exploitolásnak.

  Ami nekem egyébként érdekes az Exorsus írásában, hogy pár javaslatot is megfogalmaznak a legendary és egyéb problémák orvoslására - ebben az az érdekes, hogy számomra meglepő módon értik félre a PvE race-t és a PvE contentet.

  Tetszik(4)Nem tetszik(1)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

   Tehát a Blizzard a hibás? 😀 Ki más?

   Tetszik(0)Nem tetszik(9)
   • http://eu.battle.net/wow/en/character/Arathor/Faralet/advanced Faraleth

    mint mondtam, az exploit ellen vagyok.
    DE! abban kicsit ha nem is igazságot, de a fair play hiányát érzem, hogy volt már, mikor Vashjt exploittal öltek, nincs ban. LKt exploittal öltek, guildban. azóta számtalan eset volt (pl a már említett Atramedes), ahol nem 2-3 guild, hanem tucat vagy százak exploitoltak, és semmi következmény. sokáig. kiegekig. az emberek hozzászoknak, és normális lesz nekik, "ja hát múltkor is exploitoltunk, akkor most miért ne" de aztán a blizznél betelik a pohár, és egy "Sziasztok srácok"-kal hop ban+acsi el.
    persze nem lep meg, a Blizz a botokkal is mindig ezt csinálta. már Diablo 2-ben mapheckeztem bneten, kaptam is egyszer bant 450k másik accal. aztán ugyanúgy maphackeztem továbba kövi accon. eltelt fél év, egy péntek este kiugrottam inni, szombat reggel a fél friend listem le volt bannolva, megint több száz account. én nem kaptam bannt - mert akkor éppen nem voltam online...az mindegy, hogy előtte 6 hónapig napi 6 órát mhztam, akkor egy pillanatban nem voltam online és megúsztam fél évre.
    ugyanezt az elvet követi Wow bannal is a Blizz, félévente kikúr párszázezer accot honorbuddy miatt, utána meg nyugodtan hátradől, mint aki jól végezte a dolgát. holott semmi nem lett jobb, csak pár ember a botozó karit újra szintezi 100-110-re.

    Tetszik(4)Nem tetszik(3)
   • https://battle.net/recruit/X6PXJJLMR8 Khas Dylar

    Ha minden fekete vagy fehér lenne, akkor itt a banolt guildek tényleg a Blizzardot hibáztatták volna és igazuk is lenne a saját szemszögükből. Szerencsére a világ nem ilyen primitíven egyszerű, hanem szép színes és mindennek van több olvasata, árnyalata, stb.

    Ezek a guildek teljesen jogosan kaptak most bant és ezt el is ismerik, nem is emiatt van most erről cimmogás.
    A problémájuk mindössze annyi, hogy ha most bant kaptak egy egyértelmű bug kihasználása miatt, akkor korábban ők és hasonló top guild társaik miért nem kaptak eltiltást hasonló szintű exploitok miatt. Nem vitatják, hogy most jogos volt-e vagy sem és nem is köpködnek a Blizzardra, amiért kibaszta őket most, mint macskát szarni. Csak felhívják a figyelmet arra a két apróságra, hogy a Helya fight még ezzel a buggal sem egy sétagalopp (és a bug nélkül is le tudták volna verni) és hogy pontosan ugyanilyen szintű bugok miatt korábban nem járt semmi (lásd még: Blackhand tank leugrós Smash-bug). Nem szép dolog persze ilyesmivel takarózniuk, ők itt egyértelműen csaltak, amiért jár is a bünti, versenyelőnyt szereztek ezzel a többi, top 5-10 guilddel szemben. Valószínűleg úgy gondolkodtak, hogy már megvolt a world first és a second is, úgyhogy mostmár majdnem mindegy, leölhetik exploittal is. Ez utólag baromi rossz döntés volt a részükről.

    Az nem indok, hogy a Blizzard nem tudott erről a hibáról vagy bármelyik korábbiról, hiszen ezeket a saját érdekükben a top guildek folyamatosan reportolják: ők sem akarnak versenyhátrányba kerülni, és ha nem jelentenék a hibákat, akkor lehet, sosem kerülnek nyilvánosságra, aztán úgy járunk, mint BC-ben Magtheridonnál, ahol pont ugyanez volt (csak ott fél év kellett kábé, mire kiderült, hogy majdnem mindenki exploittal ölte a top1-2-3-n kívül).

    Tetszik(4)Nem tetszik(0)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/stormreaver/sherly/simple Attila

     Nem kell csalni, és akkor nincs ok a rinyálásra se. Attól, hogy nem hibátlan a WoW és a Blizzard nem tud minden bugot csettintésre kijavítani, még nem jelenti azt, hogy élni is kell a lehetőséggel. Én ennyit látok ebben. A Blizzardot meg lehet piszkálni a hibák gyorsabb fixálásával, láthatólag szükségük van erre, és minden bizonnyal összekapják magukat a jövőben.

     Tetszik(5)Nem tetszik(3)
     • https://battle.net/recruit/X6PXJJLMR8 Khas Dylar

      Na, látod ebben tökéletesen egyetértünk: nem kell csalni és akkor nincs ok a rinyálásra.

      Viszont nézhetjük úgy is, hogy a Blizzard egy szolgáltatást nyújt, aminek a része, hogy a játékot a lehetőségekhez mérten hibamentesen tartják.

      Mondok egy extrém példát, ami persze csúsztatni fog, de értelmezd jól.

      Olimpia.
      A versenyzők nem csak egymással futnak versenyt, hanem a doppingszerek nemzetközi szabályozásával is. Nyilván ezer és egy féle szert tolnak annak érdekében, hogy csúcsabbnál csúcsabb teljesítményt sajtoljanak ki magukból, olyan szereket, amik még nincsenek rajta a tiltólistán, de mondjuk jövőre már rajta lesznek. Ilyenkor pedig váltanak más koktélra.
      Rezonál ez a mostani helyzettel: a top guildek a world first race-ben kisebb-nagyobb exploitokat találnak (lásd: az előbb emlegetett PvP talentes Mythic+ runok), amik aprópici előnyökhöz juttatják őket. Exploitok ezek? Nyilván azok. Kapnak érte bant? Soha. Ezt egészen addig folytatják, amíg már bántóan egyértelmű lesz az előny, amit egy exploit ad - na ilyenkor lép közbe a Blizzard és dugja fel a seggükbe a méteres banhammert keresztben.

      Tetszik(3)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/en/character/Arathor/Faralet/advanced Faraleth

   utolsó bekezdéshez: a legendaryk bizonyos classok esetében nem content, hanem a verseny része. láttam redditen már olyan postot ezzel kapcsolatban, hogy a tag írta, <1%-os wipejuk volt 2, majd több raidnap, mire megölték. neki 1 db sephuz legendaryja volt - míg ha csak neki kiesik akár 1 db jobb dps növelő legendary, akkor bizony az az 1% alatti try már kill.
   tehát igen, a 2 db bis legendary nagyon is a PVE race része, nem pedig a kontenté.

   Tetszik(6)Nem tetszik(0)
   • https://battle.net/recruit/X6PXJJLMR8 Khas Dylar

    Bezony, pont emiatt van nagy rinyálás a mostani legend-rendszer körül :/

    Bár én sosem voltam hardcore progress guildben, de két kezemen alig tudnám megszámolni, hány 1% körüli wipe-unk volt az évek alatt. Kedvencem HfC-ben Mannoroth-HC, aki ~400k HP-n élt túl minket: ott majdnem eltört a billentyűzetem, pedig egyértelmű execution fail volt, nem a DPS hiányzott.

    Egyetértek egyébként az Exorsus-szal: utility legendary-k kellenének. Ez sokkal jobban illene a mostani ability rendszerbe is. Most ugye az van, hogy alapból van minden class-nak mondjuk 4-5 alap ability-je, amit mindenki használhat. Ehhez jön még egy az Artifactből, aztán erre lehet még rápakolni talentből egyet-kettőt, ha elég jó vagy a kezelésükhöz. Mindenkinek van még legalább egy long CD-je, már ott járunk, hogy ha pro raider vagy, akkor 7-8 ability-re kell figyelned. Na, erre jönne még rá valami kreatív on-use effekttel egy-két Legendary - szerintem ez pont elég lenne, hogy ne sírjon mindenki miatta, mert a magasabb item level miatt a kazuárok megkapják a jobb primary statokat, a profik pedig az on-use effektből jövő plusz contentet.

    Ott van például a Prydaz, az egyik legcommonabb legendary: annak a shieldje is lehetne on-use használható és máris nem kéne jógázni azon, hogy kinek jó, kinek szar, mert mindenkinek jó lenne, csak a tankoknak adna még egy self-def CD-t.

    Tetszik(3)Nem tetszik(0)
    • Edesanyakicsifia

     Ez a legendary rendszer nem allja meg a helyet egy MMO-ban.
     ARPG-ben ott igen , ott szinte mindegy lenne ,hogy milyen legendary esik . De egy olyan jatekban amely a loot kore epul es ki vannak centizve az uj bossok ami a DPS kovetelmenyeket illeti nem tul produktiv ha azt latod ,hogy 10% al kevesebb dmg-et tolsz mert 2 utility legod van mig a masik raidernek aki a reggel szarba lepett megvan a 2 bis dps legendaryja. Helye van a szerencsenek ami a gearelodest illeti de eleg volt annyi random faktor ami volt eddig a lootokat illetoen. Nem kellett volna egy ilyen fontos elemet mint a legednarykat a szerencsere bizni.
     Igen rossz design valasztas volt. Nyilvan idovel mindenkinek lesz 8 de addigis udv a padon haver ha progress guildben jatszol vagy huzhatod a 2ik olyan classt mint a mained hatha azzal nagyobb szerencsed lesz.

     Tetszik(6)Nem tetszik(0)
    • http://eu.battle.net/wow/en/character/Arathor/Faralet/advanced Faraleth

     ez az 1-2%os wipe egyébként top guildekben nagyon meghatározó. most casual vagyok, és minden bosshoz mire eljutunk, már overgeareljük (múlt héten ilganot hc 2. pullra ment le overall, "nézzük meg, hátha lemegy 1 phaseben" -> a timer a 3/4-énél volt, mikor meghalt a boss.
     ezzel szemben pl egy bcs Kiljaedennél volt egyik raiden 1%os wipeunk, utána 3 napig nem tudtunk 10-15% alá menni. 3*6 óra raid kellett, hogy meglegyen a kill. a kettő között meg befutott kb 8-10 kill a listára.
     másik saját példa a nukeolós Nightfall Sartharion. nyilván azon a keddi napon álltunk neki tryolni, mikor másnap kivették, és volt 3-4 try, ahol nem 1%, de 4.000-10.000 hpja maradt Sartharionnak az immun előtt - nem is lett meg a plagued drake, akkoriban az army 10 perces volt, a doomguard 60 perces cd, az armykat fixen vártuk, a doomguard meg pont mindig akkor volt, mikor amúgy valaki meghalt fire waveben 80%on..
     de összességében progress guildben sztem minden 2. bosson vannak ilyen 1-2%os wipeok, amiknél számít az, hogy bis neck enchant van vagy csak olcsó, bis legendary vagy szar, stb.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Benediction

  Egy szó, mint száz. A (majdnem) top klánok problémája a Blizzard kettős értékítélete a clever use of game mechanic témakörében.
  Most olyan a helyzet, mint F1-ben azzal a bizonyos "fehér vonallal" kapcsolatban. A "bíróság" utólag dönti el, hogy te éppen túlságosan túllógtál-e rajta.

  Tetszik(4)Nem tetszik(0)
 • DestroZar

  Lehet, hogy már leírta valaki (nem olvastam végig akkora a wall of text) de mennyi ban-t kaptak az illetők?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Edesanyakicsifia

   Egy hetet

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Bagyi

  Szvsz ez a Blizz kedve szerint lobált ban hammer még akár jó is lehet a guildek hozzá állását tekintve föleg h ez a mostani ekkora flameet kapott, mert így a jövőben sokkal több guild lesz akinek a tagjai majd elmondhatják h megölhették volna exploittal is az adott bosst de nem tették. Ezzel a szabályosan játszó guildek értéke fog nőni és a játékosok viszonyulása a gameplayhez. Ugyanis ha mindig járna a ban az exploitért akkor tulajdonképpen nincs exploit, mert a biztos ban tudatában a komoly guildek biztos h nem probálkoznának ezzel. Ez talán elősegítheti a helyes érték ítéletet kényszer nélkül is. Becsületesebb tagok=értékesebb guild.
  U.I.: Ennyire nem is tudom h hiszek- az emberekben mint amennyire most kitünhet ebböl aa kommentböl 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/Arathor/Faralet/advanced Faraleth

  egyébként a legendary témához: tegnap előtt kijött az Exorsus ezzel a legendary softcappel, hogy maximum 4 lehet (kivéve aki a hotfix előtt kiszedett 5-8-at).
  eddig a Blizz tagadta a softcap létét.
  Exorsus miatt felvették sokan a kesztyűt, tegnap jött is a BEJELENTÉS, hogy "ja igen, mútl szerdán kivettük a softcapet"
  kicsit olyan ez, mint egy scifiben az Area 51, eddig még a létét is tagadod a dolognak, majd egyszer csak azon találod magad, hogy mész le a lifttel 😀

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralet/advanced Faraleth

  de mér lett Disqus...:D

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://frostshock.eu/ Khas Dylar FS

   https://i.imgur.com/OpFcp.jpg

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Ensomhet

    Mennyire bonyolult az átállás? A wp-ben regisztrált neveket könnyen át lehet rá vinni? A már meglévő kommenteket bonyolult alá behúzni?

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • CascadeFS

     Hát az export 1 éjszaka alatt átment (300k comment), van rá export tool, de browser ablakot nyitva kellett hagynom végig 🙂 Lehet WXR-el is átvinni a cuccot, de azzal több a macera (mapping kell hozzám, stb). Névvel viszi őket, de nem csinál hozzájuk automatikusan júzert, guest-ként látszik disqus-on.

     De van SSO, az elvileg összeköti a disqus júzert a wp júzerrel ha belépsz a blogon. Nemsokára bekapcsolom, aztán meglátjuk.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Ensomhet

      Ja igen, látom, nem minden név kattintható. Gondolkodom egy weblap wordpress alapra való áthelyezésén, ahol szintén vannak userek, profilokkal, teljesen saját fórummal. A Disqus egy jó rendszer lenne hozzá, ha sikerülne valahogy egybe hekkelni az egészet.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • CascadeFS

      Hacsak nem valami extrém speckó komment rendszered van, szerintem jó lesz. Pár apró probléma volt / van csak, ami ennyi kommentnél (300k / 10 év) kimondottan jó eredmény szerintem 🙂

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralet/advanced Faraleth

    Khas, olyat lehet, hogy a főoldalon, ahol a "Kommentek" rész van jobbra, megjelenjenek a Disqussos kommentek is? Most még csak a régieket mutatja, és így végig kell klikkelni minden cikk...OH..I SEE WHAT YOU DID THERE 😀

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • CascadeFS

     Lesz. Ez nem a natív disqus widget ugye azért van késés, mert időbe telik míg a disqus megküldi a hozzá érkezett kommenteket a wp-nek.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑