World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


WARCRAFT the_burning_crusade_outland_loading_screen

Készült 2017. március 21. | írta Astonkacser

83

A Blizzard eltaposta a Hellgroundot is

Újabb áldozatot követelt a Blizzard véres bosszú hadjárata amelyet a legacy wow privát szerverek ellen indított még tavaly nyáron. A Nostalrius szles (/) Elysium ellen vívott háború után most a közkedvelt Hellground TBC esett áldozatul kedvenc játékgyártónk ügyvédei fenyegetéseinek.

A Blizzard először üzent a srácoknak, majd a szolgáltatójuknak, aki azonnali hatállyal beszüntette a szervereik üzemeltetését. Azóta a projekt weboldala is meghalt, és mostanra már csak Discordon lehet elérni az egykoron fényes karriert befutott szerver maradványait.

Valójában azért írtam meg ezt a posztot, hogy érdeklődjek, kiben van még legacy szles vanilla wow iránti vágy. Ki gondolja azt, hogy a Blizzardnak most már tényleg kellene kezdenie valamit ezzel a problémával? És vannak-e még olyan naív optimisták, mint én, akik úgy gondolják, hogy a Blizzard minden bizonnyal hamarosan cselekedni fog, ezt mutatja a nyáron megjelenő Starcraft HD remake is.

Tetszik(14)Nem tetszik(10)


 • Alastian

  Kipróbáltam az Elysium-ot, folyamatos DDOS miatt 500ms-el nem vicces a dolog, mivel 2 mob már a halálod okozza kis szinten, ráadásul Warrior egy kínzás az elején. Negyed órát vársz, hogy auto attack kinyírjon egy mobot. Aztán jönnek a random server restartok, nem tudsz belépni fél napig stb. Majd ha a Blizzard foglalkozik a témával és saját szervert indít megnézem, addig nem érdekel.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Gábor Imre

  Szopkodja ki Blizzard Ő maga nem indít Vanilla , TBC szerókat épp ezért ezt meg teszi más erre lelövik szervereiket. Nem érem miért mert wow tört szerverek már kis túlzással az idők kezdete óta vannak mostanában úgy fest nagyobb lett az igény vanillára meg tbc re mert egyre gyorsabban lövik le az új szervereket.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Juan Direction

   Ha csak a töredéke visszamegy WoWozni a lelőtt szerverekről, már megérte a Blizzardnak. Ez kőkemény üzlet, amit az ő oldalukról abszolút megértek. A játékos társadalom meg sírhat, de lássuk be, nincs eszköz a kezében, amivel rátudná a Blizzardot szorítani arra, hogy engedjen ebben a kérdésben (vagyis van, mindenki otthagyja a játékot, de ez meg irreális)

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Almásy Gergő

    Viszont ha ők csinálnának ilyen szervert, akkor nem a "töredéke" menne vissza wowozni, valószínűleg. Bár biztos benne van az ingyenes faktor is kor<14 esetben.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • eatmoregold

     Hidd már el, hogy a Blizzardban olyan emberek ülnek, akik ezt jobban átlátják és jobban el tudják dönteni, mint mondjuk te...
     De ha úgy gondolod, hogy megéri, akkor tessék, csinálj róla egy prezentációt, és kérj tőlük egy időpontot, és vázold fel nekik, hogy mért hülyék, mit csinánljanak és hogyan győzzék meg erről a részvényeseket. Ha sikerül, szerintem fel is vesznek dolgozni.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Almásy Gergő

      Engem különösebben nem motivál egy legacy server, biztos nem játszanék rajta 30 percnél többet.
      A blizzardnál VALÓSZÍNŰLEG jobban el tudják dönteni mint én, de ha mindenki mindig azt hinné hogy mások jobban csinálják, mint ő tudná akkor nem sok innováció lenne.
      Amúgy véleményem szerint nem érné meg nekik egy legacy server, de ettől még több ember menne vissza wowozni, mint úgy hogy nem csinálnak. Ettől még üzletileg marhára nem biztos, hogy megéri.
      A kommentemben én viszont csak annyit állítottam, hogy "nem a 'töredéke' menne vissza wowozni, VALÓSZÍNŰLEG". Szóval tulajdonképpen csak elmélkedtem. De higgyem már el hogy nincs igazam.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • eatmoregold

      Most tekergetheted a szavakat, nyilván van néhány olyan oldala a dolgonak, amit nem lehet halál pontosan megmondani, csak megbecsülni... de kár ebbe kapaszkodnod. Alapvetően indulatosan "szoppkodja ki sítlusban" támadod a Blizzt, amikor nagy összegben fogadhatsz rá, hogy tudják mit csinálnak.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Almásy Gergő

      Nem tekergettem semmilyen szavakat, és azt sem tudom, hogy honnan szedtél bármiféle utalást az írásomból arra, hogy szerintem megéri.
      A legfőbb problémám azzal volt hogy agresszívnek éreztem a kommented mindenféle ok nélkül. Nem tartozik a skilljeim közé a piaci igények felmérése, ezért nem is szeretnék semmiféle komoly véleményt mondani arról, hogy gazdaságilag jól járnának-e a legacyval. Nem is hiszem ,hogy állítottam ilyet csak te láttad bele valahogyan majd ugrottál nekem.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • eatmoregold

      Ok, sorry, Igazad van, csak már bepöccenek ezen a legacy témán, de inkább elszívok egy cigit, és felrúgok egy kukát.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Nonv

      "jobban el tudják dönteni, mint mondjuk te.."

      Kicsit erős ez a degradálás. Ez egy internetes fan portál, ahol párbeszédek, véleménycserék zajlanak. Ezt gondolom még meg lehet tenni, és nem egy vállalati vezető döntheti el, hogy miről lehet beszélni és miről nem.

      Az hogy egy vállalat jobban átlátja és jobban tudja, az eléggé demagóg szöveg, a Lehman Brothers vezetői is azt gondolták, hogy tudják mit csinálnak, aztán hoppá. Nyilván szélsőséges példa, és nem fog a legacy kérdés a blizz csődjéhez vezetni, szemléltetés volt, hogy a nagyon is tévedhetnek.

      Jah még valami, ha már a bölcs vállalatvezetőknél tartunk, mintha nem is olyan régen volt egy brutál népszerű játék, amit úgy hívtak, hogy Defense of the Ancients. Nah ezt az aranytojást tojó tyúkot a bölcs vezetők hagyták, hogy más cégek szerezzék meg, nevezetesen a riots és a valve.. Majd 5-6 (!) évvel később feleszméltek, hogy a moba piac annyira nem rossz, és kiadtak egy khmm (inkább nem írom le azt a szót, ami eszembe jutott róla)... játékot, mondjuk így.

      "hogyan győzzék meg erről a részvényeseket"

      Egy részvényest sem kell meggyőzni egy üzletági politikáról. Egy részvényest tökre nem érdekli, mi van a wow és a blizzard háza tájékan, őt két dolog érdekli: árfolyam és a osztalék. Semmi több. Ráadásul egy részvényes még csak bele sem szólhat egy cég üzletpolitikájába. Két dolgot tehet: a közgyűlésen szavazhat a vállalat vezetőiről, és esetleg felszólalhat. Nem a részvényeseken múlik a legacy.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila

      Amíg a retail WoW rendesen termeli a bevételt és hozza a hasznot, nem fognak vesződni a legacy WoW-val. Majd, ha már nem éri meg kiegészítőt adni a játékhoz, akkor esetleg el lehet majd vele bíbelődni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Endyr

      Es akkor miert szantak honapokat az uj Starcraft-ra, hogy atirjak a grafikat es raadasul meg ingyenesse is tettek. Ha itt sporolnak akkor ott miert nem? Egyebkent nem beszologatas, oszinten nem ertem, miert csinaltak az ingyen SC-t.

      Nem hinnem, hogy egy mukodo vanilla servert letrehozni tobb melo lenne, mint egy 20 eves jatekot remasterelni, es a legacy wow meg penzt is hozna.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila

      Azért nem csinálnak, mert gonoszak!

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

      félre értettél valamit.
      a remastered SCnek unknown az ára, a régi verziók lesznek ingyenesek.
      +az ég világon semmihez nem nyúltak hozzá benne, csak a skineket, grafikát javították fel.
      és miért? mert még mindig jobb esport, mint az sc2

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Endyr

      akkor bocsi, vissza az egesz, igy mar van ertelme amit csinalnak 🙂

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Kapszlock

   Na jah... Ellopják a Blizz szellemei és akármilyen tulajdonát, a policyvel nyíltan szembemennek, a bíróságok is rendre a Blizznek adnak igazat, de azért a Blizz szopkodja ki.... hát gratulálok...

   Ez kb olyan, mintha bemennék egy Euronics boltba, hogy áruljatok már Videoton Colorstar TV-t, mert az nekem meg pár embernek annyira tetszett! Nem árultok? Akkor szopkodjátok ki!

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Sly90

  Én már évek óta a vanilla legacy mellett kampányolok a kommentekben de megingott a bizalmam az egész projektben... Az összes játék ami annak idején jó volt és ami most is jó lehetne a társaság miatt adta az igazi élményt és ezt sajnos nem tudja visszaadni semmi és senki. A szomorú az egészben, hogy a való életben is ez megy lesznek barátaid középiskolából, egyetemről aztán utána mindenki szétszéled a világban vagy becsajozik és már nem lesz ideje és kedve foglalkozni az adott dologgal amit közösen csináltatok. Ez a játékokra hatványozottan igaz. Megvettem a BF1 et nagyon jó grafika, kiváló játékélmény de 2 hét alatt meg is untam mivel kb olyan volt, mintha botok ellen játszanék. A MOBA tele van óvodásokkal "mid or feed", mindig a másik a noob stb. Ami a WoW-ot illeti ott is voltak pistikék meg szemétkedések de emlékszem vanillában többnyire becsületesen, egymást gearelve és ezzel a guildet segítve haladtunk. Én már Wotlk végén sem találtam normális guildet de azóta meg... ..az emberek sz*rnak a csapatra a loot kell meg az achi valami nem tetszik akkor leave egyből vagy a mégjobb, hogy benyalják magukat elviszik a lootot aztán utána lépnek le a guildbankkal együtt... Na szóval Én szívesen el PvP-zgetnék egy vanilla szerveren de az élményt sose kapjuk vissza sajnos így sokan abba is hagynák 🙁

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://frostshock.eu/ Khas Dylar FS

   Isten hozott a másik oldalon! 🙂

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

   hja, jogos sajna.
   ott a gog.com, néha meglátok 1-1 gamet, amivel anno általános iskolában egy csomót (mondjuk hónapokat) játszottam, úh 1.5 euro , hülyének is megéri...aztán 6 perc playeddel megy a kukába, és soha többet nem töltöm le.

   talán a vanilla/bc/wotlk szerver nem lenne ennyire gáz, mert néha így is benéztem egy nostalrius, hellground, feenix és társaira, de 63-65 közt meguntam. ha blizzes lenne, és nem kellene minden fellángolásnál új szervert keresni, hanem csak átváltanám a realmeknél Arathort mondjuk Pristinere, tudva, hogy ez nem veszik el, hiszen nem illegális realm, akkor lehet tovább tartana ez, de túl sok jót nem jósolnék magamnak már

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Makk

    Én pl ezen a BC-s szerveren már több mint 1 éve játszom és nem unok rá. Szóval ez mint látod nem mindenkinél igaz. A másik példa ott a Half-Life én a mai napig nyomom azt multiba és milyen régi game. Szóval szerintem ez nem feltétlen írja le a dolgokat, hogy régen tetszett de már nem fog. Úgyhogy embere válogatja.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

     persze, csak ez az embere válogatja biztos nem 50-50%. valszeg inkább 95% nem élvezi, és 5% igen
     (ha akár csak a playerek 30%a is élvezné hosszú távon- mondjuk 1 év- a nosztalgia játékot, akkor egy olyan méretű üzleti vállalkozás, mint a Blizzard, már meglépte volna ez irányban a megfelelő lépést. az már akkora haszon, bázis, stb, amiért lépnek. )

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Makk

      Á, hogy őszinte legyek szerintem ha az 50%-át érdekelné akkor sem csinálnák, mivel a fő bevétel a HS+Owerwatch a WoW már csak hátul kullog jó ideje.
      Jómagam örülnék neki természetesen és fizetnék is elő egyből, de ez tuti nem fog megtörténni, szóval marad a private TBC.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila Nagy

      Jelenleg ~90 milla bevételt hoz nekik havonta a játék. Nem hiszem, hogy ez elhanyagolható...

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Makk

      Jó persze, de ahhoz, hogy a HS meg OW meg annyit ahhoz képest nem túl jó, sokkal több fejlesztéssel jár, pláne a HS-hez nézve, eddig az baromi jól bejött nekik.
      Másrészt honnan az adat?

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila Nagy

      13$ a havi előfizu és ~7 milla player

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Lepkemaci

      Utoljára valamikor 2015. végéről volt ilyen jellegű hivatalos infó egy az általad írtnál jóval kisebb értékkel, de abban sem havi, hanem negyedéves egyedi előfizetőszám volt. Azóta nincs ilyen adat. A korábbi jelentésekben is mindig negyedéves összesítés szerepelt. Ezekben sohasem közölték, hogy az előfizetők közül hányan játszanak aktívan egy hónapban (MAU), valamint azt sem lehetett tudni, hogy hányan fizettek elő egy hónapnál többre, és azt sem lehet ebből megállapítani, hogy hányan fizettek be úgy egyetlen hónapra, hogy az két törthónappal szerepelt két negyedéves összegben egymás után, mivel az adott aktív előfizetés átlógott a következő negyedévbe. Teljesen érthető módon havi előfizetőnek nevezik azt is, aki egyetlen hónapra fizet be, meg azt is, aki folyamatosan több hónapot, mivel a fizetési modell neve monthly subscription. Ha tehát azt látod, hogy pl. 5,6 millió egyedi előfizető volt az adott negyedévben, akkor abból csak annyit tudsz BIZTOSAN állítani, hogy legalább 5,6 milliószor 13 USD árbevétel volt havi előfizetésekből az adott 3 hónapban összesen, ha mindenki 13 USD-t fizetett a havi előfizetéséért. Azt hogy ennél mennyivel több volt valójában, és hogy ez havi bontásban mennyi, azt csak a Blizzard tudja. Nyilván sokan fizetnek elő több hónapra, meg sokak előfizetése 20 USD-be kerül, mert goldból vett tokennel van meg nekik, meg sokan megveszik az olcsó alapjátékot, amihez érvényes havi előfizetés is jár, meg sokan befizetnek egy jó hétvége miatt egy teljes hónapra, vagy egyáltalán nem játszanak, csak fizetnek, mint ahogy nagyon sok Twitch subscription is aktív marad annak ellenére is, hogy az előfizető az adott hónapban nem nézi az előfizetett csatornát, csak támogatja az előfizetésével. Ez a recurring payment és a monthly subscription egyik óriási előnye, ha a szolgáltató szemszögéből nézzük.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Makk

      Így így. 7 millió előfizető, meg se közelíti és nem is fogja a WoW-nak az aranykora már nagyon rég leáldozott. Lepkemaci nagyon jól levezette viszont. Nem fognak fix előfizetői számot közölni már úgy sem, mert az tény, hogy eléggé rosszul nézni ki, hogy nézzetek ennyi, ja igen volt ez 10 millió felett is, hát most meg csak ennyi.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila Nagy

      Tom Chilton tavaly októberi nyilatkozata alapján, 10milla fölé kúszott a subs szám. Előtte a WOD utolsó hónapjában 5,6 körül álltak és az talán az egyik legrosszabb kiegészítő volt.
      Mivel a Legion közepén járunk és elég jók a vélemények róla, így nem hiszem, hogy a ~7 millió aktív játékos elrugaszkodott szám lenne.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Lepkemaci

      Ja, az az a bizonyos "nyilatkozat" volt, ami egy interjú során el nem hangzott, hasraütésre mondott számokat tartalmazó mondatból kiragadott, utólag megcáfolt adat volt? Vagy rosszul emlékszem? Valami lengyel blog hozta le, futótűzként terjedt a 10 millió mindenhol, aztán másnap cáfolta a Blizzard egy interjúban. Addig adtak el 3,5 milliót a kiegből, szóval eleve fura volt az a 10 milliós félreértés.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Pefcs

      Én simán elhiszem a 6-7 millát. De ennek jókora része pl. kínai, akiknél más fizetési konstrukciók is vannak, nem csak a havidíj. Így ilyet számolni nem érdemes. Minden esetre az biztos, hogy masszívan nyereséges, egyébként abbahagynák a fejlesztést.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Csaba Nagy

      Mar nincs gametime kinaban, ott is attertek elofizetesre 2016 nyaran.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Makk

  Ja tök durva, pont ma raid közben hallottam hogy lelőttek és pár ember mondta, hogy akkor lehet jönnek át ide ahol mi vagyunk mert ezek szerint itt is voltak akik a Hellgroundon is nyomták, no most ez nem tudom hogy jó e vagy rossz, csak ne zárják be ezt a szervert, engem végül is eddig érdekel. Annyira naív meg nem vagyok hogy lesz legacy retail szerver.
  De amúgy ja durva, hogy azért ennyi szerver bezárás nem volt mint most. (Régen minden jobb volt 😛 ).

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Stephen Blaise

  Nostalgia isn't what it used to be... Vajon miért nem adja most a WoW azt a feelinget amit az ember az első 1-2 éve alatt érzett amikor játszott vel?.....
  Fura, amikor most kézbe veszem a WOWTCG kártyákat, nem fut el az az érzés ami a legelső alkalommal volt, pedig a kártyák nem változtak. Talán akkor én 😉

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • eatmoregold

  A Blizzard egy nagy cég, jól fizetett szakemberekkel, akik biztosan el tudják dönteni, hogy kifizetődő-e nekik bármilyen szempontból tekintve nosztalgia serverket indítani, vagy hagyni, hogy mások üzemeltessenek. Tök felesleges ezen vitatkozni...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Kellial

   Nem úgy van az, a sok véresszájú fotelnáci sokkal jobban tudja 😀 Összegyűjtöttek egy nagy rakás aláírást is a semmire 😀 Hihetetlen mennyi szabadideje van némely embereknek...

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Bruhh

  Legacy párti vagyok már a kezdetektől, tavaly nyáron szinte biztos voltam benne, hogy a Blizzconon bejelentik a legacy szervereket. Most viszont már pont ellenkezőleg gondolom és lehet sose lesznek ilyenek, vagy esetleg a távoli jövőben. Ez volt a célja Blizz bácsinak, megvárni míg leül a hype. Amikor még friss volt a dolog nem volt olyan óra, hogy ne jelenjen meg egy legacys post az official forumokon, most már mindenki megnyugodott, Blizzt sem hajtja már senki a szerverek miatt.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • CRA

  Az mmorpg-nek nem az a lényege, hogy egyedi élményt adjon? Lehet nyomni az offline, vagy akár az online játékokat, ahol lehet menteni, és mindent újracsinálni ezerszer.
  Vagy tévedek?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

   minden játéknak az lenne az értelme, hogy egyedi élményt adjon, csak a 99%-nak nem sikerül 😛

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • MoonTiger

  Tottále hidegen hagy a vanilla szerver, főképp mivel azt az időszakot elég HC módon játszottam végig, gyakori hajnal 2-3-as raidelésekkel, és rohadtul kiégtem. Visszagondolva pedig a mai sok kényelmi funkciót, főképp az accounton megosztott közös mountokat rohadtul hiányolnám.
  Na meg ugye akkor középiskolásként megtehettem, hogy HC mód annyi időt beleöljek a Vanillába, most ha akarnám (nem akarom) se tudnám 3 műszak + Budapest-Székesfehérvár vonalon utazás mellett.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • takirulZ

   IBM-es vagy? 😀

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • MoonTiger

    Az az 😀

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • takirulZ

     Hol ülsz? 🙂

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hard3n3d

  a legion mesze a legjobb kieg

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Kristóf Bosnyák

  1) En a HG-n játszottam a Wipe előtt is (kb. 2011től) és Wipe után is Alli oldalon tiszta magyar guildban. Mindenkit meglepett ez a hirtelen ShutDOwn de az mégjobban hogy a HG-tól ami Wipe előtt 1,5k WIpe utan 4k playerral ( + 1-1,5k várakozó) -val sokkal nagyobb szervereket Warmane, Elysium, Kronos. Ebből 2 (Warmane, Kronos) Orosz hostal rendelkezik mig Elysium ugyan ott Hostol ahol a HG is hostolt még se bántják. Jelenleg ott tart a dolog hogy a HG minden formáját felszipantották (FB, Twitter, Weboldal, Forum) csak Discord maradt az si átnevezve. A GMT perpill keresi a megoldást hogy hogy tudnák folytatni ugyanis erősen érződik hogy nincs a piacon más TBC szerver ami felveszi a verseny a játékosok igényeivel. Azt is megkockáztatnám hogy egyébb tört szerverek is közreműködtek ( mikor 4k peak volt sok volt a DDos) mivel rengeteg jatekos ( ha csak a mi guildünk belül nézem is) más szerverről jött főkép Elysium de a többi BC szerver is már elég csődszélén állt. Igaz h a HG erősen eltávolodott mindenféle Donation dologtól akár játékon belül akár kivül is mig a többi kinál hasonló lehetőségeket.

  2) A blizzard jelenlegi csapatából talán már csak 1-2 ember van aki anno a régi contenteket készitette ugyanis WoTLK utan páran otthagyták a teamet azzal az indokkal hogy nem akarják folytatni a rombolást ( azé erősen érződik hogy Vanilla vs Legion mekkora visszaesés. Vanillan mindenért kellet harcolnod és elmenned elsétálnod mig Legionba már kb. bokorból bokorba is repülő mount illetve megse kell erőltetned magad hogy öszeszedj egy csapatot instára mivel a gép összeszedi neked). Érezhető is hogy LK volt az utolsó nagy PEAK huzam azóta erősen csökken a játékosok száma. Ez több oldalu is viszont. 1 része kinőtte már magát ( akkori tinédzserek mostanra családos apukák, anyukák), 2 része a piac ugyanis egyre több és több játék van a piacon ami feloszja a társadalmat és a 3. ahova en is tartozom az pedig a kihivás. A legujabb kontentek mar nem kinalnak akkora kihivast az embereknek csak Acsizgatás és mihent megléped a max. szintet onnantól unalom és monoton hangulatilag pedig süllyedő hajó.

  3) Blizz helyébe nyitnék a régebbi contentek felé mivel biztos vagyok benne hogy mai napig lennének idősebbek is akik már csak nostalgia kedvéért is még ha nem is 0/24-es kockulásig de leülnének egy egy jo kis SSC-re vagy akár egy Molten Core esetleg Ulduar instára. 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Attila

   Broken Isles felett még nem lehet repülni, és Karazhanhoz, Arcwayhez, Court of Starhoz nem szedi össze a gép a csapatot, mert csak mythicen érhetők el. Karazhan ráadásul nehéz is állítólag. Még nem jutottam el oda. Van kihívás, nem is kevés.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

   "A legujabb kontentek mar nem kinalnak akkora kihivast az embereknek "
   tehát előző patchből mythic Helya, most pedig M. Guldanból ezek szerint már hónapok óta megvan neked az acsi?

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Kristóf Bosnyák

   Rengeteg ismerősöm otthagyta eredetit jóformán hasonló indokkal. OVODA szintre van az egész lebutitva. Egyszerűén az egész kontent a Legion addig jó mig fejlődsz onnantól dögunalom. A goldot azért farmolod hogy tokent vegyél más értelme nincs nagyon. Az árak mára fellegekben vannak és hozzá jön hogy már az értékek is egyszerűén már akkorák ( HP, MANA, DMG) hogy lassan szamológép kell hozzá.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Kapszlock

    Szóval az ront Neked a játékélményen, hogy nagy számokat látsz?
    Meg le van butítva ovi szintre?
    Áruld már el légyszi a nagy hozzáértéseddel, hogy hogy áll a Mythic progressed? Ha meg Ulduarozni, SSC-zni akarsz, tessék ott van, lehet menni, nem zárták be.
    Azt is lehet, hogy felhúzol x szintre egy karit, aztán kikapcsolod, hogy kapj xp-t, szóval mehetsz 70-esként 70-es raidet, az égvilágon senki nem tart vissza.
    Az, hogy Te és az ismerőseid személy szerint nem találtok megfelelő kihívást magatoknak, a a Ti problémátok. Van kb 4 millió másik ember, akik nem így látják. Bizonyára ők tévednek...

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Iblys

    Nyilván az ismerőseid a 62 guild egyikében játszottak akik eddig megölték mythic Guldant, 2500+os RBG és arena ratingjuk van és M+20 instákat takarítanak időre. Vagy nem. Inkább nem. Az hogy a belépő szintű content annyira le van egyszerűsítve hogy a félkarú autista is láthassa nem azt jelenti hogy nincs kihívás a játékban.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Celistis

     Nem kell ahoz 2500 rating és mythic Gul'dan hogy tudja az ember az egész játék levan butítva. Ha játszottál valaha régebbi kiegészítőkkel tudnál jól hogy a kommentelőnek teljesen igaza van. A legtöbb classnak a design rendkívül unalmas és hiányos. Én eddig S8tól kezde egész Legion 1. Season végéig végig 2300+on voltam és most jött el az az idő hogy nem is érdekel mert unalmas az egész játék. Nincs semmi szituációs abbilityd amit használhatnál mert kivannak véve.
     Nincs különbség ma már egy 2000es TSG és egy 2500as TSG között mert annyira levan butítva. Annó catába a 2000 és 2200as játékos között akkora különbség volt mint egy 2000es és egy 1700as között.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Szolo

      Pontosan!
      Ez az utolsó mentsvárként állandóan előkerülő "teljesítetted a maximális nehézséget" kérdést a kérdezőt minősíti.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Iblys

      Amennyiben valakinek az a legfőbb problémája hogy a játék túl egyszerű szerintem jogos a kérdés hogy legnehezebb módban megcsinálta e amit lehetett. Ez olyan mintha egy stratégiai játékban amiatt sírnál hogy túl könnyű a játék és buta az AI miközben beginner szinten játszol és van még másik 8 nehézségi szint.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Celistis

      Szerintem te nem érted mi a fő probléma Legionel az embereknek. Lehet inkább nem akarod megérteni. De segítek.
      Nem a dungeon nehézséggel vagy a mythic nehézséggel van a probléma hanem a classok lebutításával. Sok pruning rengeteg specet vagy classokat dög unalommá tett. Gondolkozz is légyszives.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila

      Például?

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Celistis

      Például? 3 rogue spec , 3 warlock spec , Ret pala és holy pala , enha shaman , feral druid. De úgy látom neked tetszik hogy 1-2-3 rota és a gondolkodás mentes játék.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila

      Nekem tetszik a játék, és jól szórakozom a pénzemért. 🙂

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Szolo

      Például egyszerűen az a tény, hogy régen (még Northrend alatt is) egy komoly raidernek (mondjuk első 50 klán) nem volt 8 olyan karaktere, amilyikekkel gond nélkül képes volt a WF versenybe beszállni a csapat igényei szerint. Ezért tudtunk azokban az időkben stabil karaktert kötni minden játékoshoz. Majdnem minden class és spec egyedi volt, érezni kellett a játékot velük, nem pedig robotként a rotát követni. Ezért is volt nehéz a balance fenntartása a játékban.
      Legion előtt viszont kötelező volt minden raidernek indítani különböző classokat, és amelyiknek kieset a 2 bis legendary, azzal ment raidre. WoD alatti class és spec lényegtelen volt, mert rövid idő alatt beletanult a másik classba.
      Sikerült Blizzardnak elérnie, hogy "bring the player, not the class", viszont ezzel párhuzamosan a karakterosztályok által jelentett változatosság is kiveszett a játékból.
      Csoportos megmozduláshoz már csak tank kell, healer, melee dps és ranged dps. A 12 class mostanra 4 "fő-class" lett, amiken belül simán cserélhetőek a tagok.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila

      Ez azért előnyös is lehet, ha valaki épp nem ér rá, nem? Szavaidból azt veszem ki, hogy mythic raider vagy. Akkor viszont ne panaszkodj arra, hogy ki kell farmolni a BiS-t. A mythic a Blizzard szerint is prémium contentnek számít. Tessék megküzdeni érte! 😉

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Szolo

      Van előnye, de a játék komplexitásából sokat elvesz. Csapatot könnyebb szervezni, viszont már nem egy adott class-t képviselsz konkrét képességet hozva a raidbe, hanem te vagy a "Healer3", aki az előírt időben eltolja a "RaidCD2" képességet. És a legtöbb változatosság még talán a healerek között van.
      Cataclysm végével felhagytam a top raideléssel, de streameket nézek, hc-t takarítom.
      A BiS kifarmolásával nincs bajom, ugyanúgy egy drop, mint bármi. HC szinten pedig nem egy adott legendary meglétén múlik a kill.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

      olvasva napi szinten hivatalos fórumot+rengeteg redditet, te sem tudod, mi a baja az embereknek. 20 whineból max 1 post az, ami class pruningra sír (az is kb warlock "Bring Back Xelnath").
      a maradék 19 osztozik az ap farm (40%), legendary system (40%) és a maradék a wf/tf rendszer miatt.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Celistis

      Ajánlom hogy jobban nézd a fórumokat akkor.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila

      Sírás megy a class fórumokon? 😮 Ez biztos valami új jelenség, mert régen nem volt ilyen.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Ensomhet

      Melyek azok a classok, amiket régen olyan jó volt játszani a komplexitásuk miatt?

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Celistis

      Warlock. Ha melee comp ellen játszottál váltogatnod kellet Demon Armor és Fel Armor között. CoE és CoW/CoT váltogatása. Searing Spin ha volt az ellenfélnek interruptja és maradjon a shadow spell schoolod.

      Rogue. Ha valaha láttál skilles rogueot és tudod milyen most akkor nem is kell folytatnom. (kétlem mind2őt)

      Holy Paladin. Holy Power kihasználása , mana mendzselése és effektíven használni a szituációs spelleket mint a turn evilt amit warlock compok ellen aura masteryként is müködött. Ha a DK lichbornt használt akkor eltudtad fearelni vele. Most meg holy light spammelő bot lett mert a többi heal abbility 1/4 annyit healel és nem éri meg őket használni.

      tessék 3 class

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Ensomhet

      Nem gondolnám, hogy egy jelenlegi disc priestet könnyebb lenne jól / tökéletesen kezelni a fentiekhez viszonyítva.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Celistis

      Mostani disc priest is lelett butítva mert 1 játék stílusa van. Wrath RMPnek hatalmas skillcapje volt mert több stílusban tudtál játszani ami a priesten múlott főleg. Jó RMP-k rendkívül effektíven játszottak 1 stílust. A legjobbak meg mind2-t jól alkalmazták. Ma már ilyen nincs. Remélem már kezded érteni miért mondtam hogy WoW egy complex játékból egy buta játék lett.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

      warlock most is komplex, csak szar.
      a MoPos egyszerűbb volt, de Xelnath úgy összerakta, hogy besza-behu.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Fea

    A mythic most is olyan nehéz mint anno a tbc és vanillában raidek voltak, sőt nehezebb. Viszont azt sohasem értettem, hogy azt miért tekintik egyesek kihívásnak, hogy ülsz a seggeden és monoton módon, 0 skill igénylően farmolsz; vagy csak a pontból b-be utazol...

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Silnehancloud

   Az egészet odáig olvastam hogy "Legionba már kb. bokorból bokorba is repülő mount" innen látszott hogy fogalmad sincs a helyzetről

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Feltraz

  Miért is? A Legion teljesen jó, én végigjátszottam a Tbc óta a catán kívül minden kieget és messze a legjobb a TBC után.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Armin Morhaime

  Blizzard hozzáállása az egész Legacy témához továbbra is nevetséges... rá fognak szopni, csak idő kérdése. Egyre nagyobb és erősebb közösség (komoly anyagi támogatókkal - pl. top guildek ezeken a szervereken) épül ezek köré a private szerveres projectek köré. Egyre népszerűbbek, és az ilyen húzásokkal a Blizzard még nagyobb reklámot csinálni az egésznek. Visszafelé sül el a puska, én azt mondom. Nost bezárása óta szerintem 2x annyian vanilláznak legalább.

  Egy távoli szép jövőben, összeállnak egy csapatba az összes elkülönült project támogatói és tagjai, majd megalkotnak egy igen komoly, megbízható, stabil szerverhálózatot. Jó úton vannak, mert ezek a lekapcsolások a legjobb visszajelzések arra, hogy potenciális fenyegetésnek érzi már ezt a Nagy Testvér!
  Nostalrius után itt van Elysium. Nem zökkenőmentes a működése, de láthatóan igen keményen állja a sarat. Pl. Anathema PvP realm esete.

  Addig is...

  https://uploads.disquscdn.com/images/27cd790e85a4a73604fa2ceed5a32a289936bf7e6c861c84081503a90e096e69.jpg

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Attila

   Nem semmi, hogy a lesajnált tört szerverektől eljutottunk a Nosztalgia Szerverek Globális Hálózatáig, mely rettegésben tartja a Blizzardot. Szánalom. Ha ennyire kis ügyesek csináljanak jobb játékot, ami "deep" és van benne "immersion". Persze ezek a matyikák még egy rendes textúrát se tudnának megrajzolni. Lopni meg játszania Robin Hoodot nyilván egyszerűbb.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Armin Morhaime

    Szerintem is szánalom, de ez van látod sajnos. Tudod a kereslet - kínálat diktálja a piacot. Nincs igényem (igényünk?) jobbra, újra, a jelenlegi WOW-ra vagy bármi másra. Jó sok MMORPG jelent meg már azóta. Nekem nem azok kellenek, hanem az eredeti 1.12.1, és 2.4.3 verziója ennek a játéknak. Sajnos ha csak a lopott verzióval tudok játszani, és még ha x időnként oda is veszett az egész amit eddig csináltam, leszarom, nekem akkor is erre van igényem. 😉

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Kapszlock

    És már látom is magam előtt, hogy a Nosztalgia Szerverek Globális Hálózata fenntart egy teljes supportot ügyfélszolgálattal, stb-vel egy lopott termékre. És bizonyára gondoskodnak a játékosállomány fluktuációjának kezeléséről is. Bár egy illegális nosztalgia szerverre kíváncsi lennék, hogy lehet nagyobb volumenű játékosbázist behúzni és ezt a dolgot hosszú távon kezelni. Meg ha majd 1-2 év elteltével a játékosok nagy százaléka kimaxolta magát teljesen kitárazta a content és előáll a "Now what?" effektus, akkor hogy fogják őket megtartani...

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Metatron

  Na jó ez már vicces 😀 Szeretném küldeni mindenkinek a "Cry me a river" c. számot Justin Timberlake-től

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hard3n3d

  up

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/en/character/ragnaros/Hokusai/simple evoken

  Meanwhile... http://www.wowhead.com/news=261545/price-increase-for-european-world-of-warcraft-services

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

  ez amúgy valszeg Activision miatt van, nem véletlen, hogy a sok ős-Blizzes lelépett.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Attila

  Több mint 10 éve csak warriorral játszom, így a többiről nem tudok nyilatkozni. A stance dance egyáltalán nem hiányzik, a váltás shield és 2h között se egy olyan dolog, ami megrengetné a világomat. Amit sajnálok a mocking bow meg a disarm, ezeket poén volt használni, de most is jó ahogy van. Az se lenne jó, ha sose változnának a classok. Uncsi lenne. Elfogadom, hogy nem ideális a helyzet, de tragikusnak messze nem nevezhető. Halkan megjegyzem, hogy Ghostcrawler így utólag tényleg nem volt akkora ász. Szerintem jó irányba mennek a dolgok. Content azért van dögivel.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

   a classok minden ilyen nagy revampnál változnak. attól függ, hogy épp ki a class leader designer kb.
   hogy hasonló elvvel gondolkodjak, én pl bc óta utáltam a fury warriort, és szerettem a protot (altnak). prot warri nekem class mechanika szempontból a gladi stances wodos volt. a mostani meg fos. ellenben a mostani fury szerintem eddig kb az egyik legjobb warrior dd spec, ennél jobban csak a bcs slam build jött be.
   warlock a mainem, és 7.1.5 óta azt mondom az affli szuper, a demo és destro pedig mióta kivágták Xelnathot nem tetszik. a mopos 3 lock spec mindent vitt, az az ember tényleg tudta, mitől döglik a légy.
   de ahogy mondod, szerintem normális, hogy a class revampnál változtatják ezeket, azért ilyen max 2 évente van. aztán vagy sikerül vagy nem.
   voltak kiegek, amikor a hunter volt a kedvencem, most még altként se bírok vele játszani, olyan hányadéknak tartom mind a 3 speccet.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Gondolatátvitel

  Sziasztok!

  Évek óta olvasom FS!-t, de most először érzem azt, hogy hozzászólnék a témához. Aktív játékos voltam a játék kezdete óta, főleg raideltem. HC-kat cleareltem, mythic bossokat is öltem általában kieg végére utolsó 2-3 myth boss maradt bent. FélHC klánokban éreztem jól magam, ahol jó volt a hangulat. Ahogy öregedtem, úgy öregedett hozzám a játék. Éppen ezért számomra a legideálisabb kieg. wod volt a garrisonok miatt. Tudtam úgy játszani, hogy normálisan raideltem heti 3x, mindemellett a saját életemre is volt energiám, időm.(a többi kiegben is megoldottam, nem volt vészes egyik sem) Természetesen a legiont is megvettem, de szerencsére hamar felismertem hogy az egész nagyon sok farmolásról szól. Nem feltétlenül az idő miatt utáltam az egészet, egyszerűen utálok farmolni, dailyzni, questelni... Ha több időm lett volna, akkor se élveztem volna. Nagy szerencsémre a legendary potyogós részt nem igazán tapasztaltam az elején, egyébiránt tuti felvágtam volna az ereim ha látom hogy másnak kihullik a semmire a cucc és ezért előbb kap raid spotot, vagy többet tol nálam. Na most egy ideig vegetáltam, aztán láttam elysium kezdetekor micsoda hype megy körülötte. Na mondom csak kipróbálom, jelzem előtte soha nem játszottam tört szerveren. A kezdetekkor egy baráti társasággal kezdtük az eredetit, ezért nem volt igény utána már törtre. Annyit még hozzátennék, hogy soha nem foglaltam állást a legacy szerverekkel kapcs, nem érdekelt vannak-e vagy nincsenek. Így viszont már határozottan úgy gondolom, élvezhető. Jelenleg, sokkal inkább élvezhető mint a legion. Valaki írta, hogy régen azért volt jobb, mert az emberek mások voltak, vagy mert társasággal játszott... Jelentem, jelenleg úgy néz ki elysium hogy szó nélkül ad-kap buffot minden játékos, egyedül nem lehet questelni ezért MUSZÁJ szocializálódni, a dungeonökben roll megy a chestre. Nem, nincs olyan hogy odafut valaki, és kilootolja. Még nem vagyok 60-as, de a hangulat felülmúlta a várakozásomat. Újra hanggal játszom, élvezem a zenét. És azt amit utálok az eredetiben, a questelést egészen élvezem. Tény, hogy időigényesnek néz ki, de itt nem siettet senki, nem kell holnapután maxos szintűnek lennem. Még professiont is húzok, nem foglalkozok vele mennyi idő csak csinálom. Ahban mindent megvesznek amit legyártok. Azért írtam most le ezt, hogy ha van valaki aki hasonló cipőben jár mint én, próbálja ki. Semmit nem veszít. Szerintem ennyit még nem kommunikáltam emberekkel elysiumon, mint az utóbbi 5 évben eredetiben.Érdekes, hogy mennyire megnőtt azon emberek száma is akik visszatérnek a régebbi élményekhez. Gondolom nem véletlen. Akik szerint meg azért jó az AP farm, mert legalább van mit csinálni, azok ezt komolyan gondolják? Komolyan ez a legértelmesebb időtöltés? Csak azt tudom elképzelni hogy az ilyen típusú emberek a gyárban a szalag mellett is imádják ugyanazt a monoton munkát végezni... A wow nem erről kéne hogy szóljon, hanem csapatjátékról. Tényleg ettől kéne hogy függjön a teljesítményem egy raiden akár, hogy mennyi időm van farmolni vagy kiesett-e a legendary? nem attól kéne függnie hogy milyen a reakcióidőm, mennyire kitartóan figyelem a rotámat? Wasd stb? Aki raidel tudja miről beszélek, és biztos vagyok benne hogy érti is.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

   egy dologba kötnék csak bele: "Semmit nem veszít"
   de igen, mert majd lelövi a Blizzard, és akkor az, amit oda beletettél, hogy 60-ra ondjuk kifarmoltál egy mountot, felhúztad a profjaidat, találtál ingame pajtásokat, azt mindent elveszítesz egy tollvonással.
   na ez nem need.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Gondolatátvitel

    Érthető amit írsz. Én személy szerint várom a következő eredeti kieget, és reménykedek is hogy a legionból okulni fognak. Hogy is mondjam... Nekem ez egy abszolút átmeneti dolog 🙂 Nem tudom elképzelni, hogy 2-3 év múlva is vanillázzak, mert nyilván nem újul meg. Az én érzéseim a main karakteremhez köthetőek, ami az eredetin van. Ha azt veszíteném el, az fájna nagyon... Soha nem adnám el ezért se. De bizakodásra adhat okot hogy hiába volt szünet a nostalrius életében is, visszatért és visszakaphatták az emberek a karaktereiket. Tényleg csak azt tudom mondani aki teheti és érdekli egy kicsit is, próbálja ki. És minden "kötelező/kell/muszáj/ha nem csinálom mit fognak szólni a többiek" érzést kizárva játszon, nem lesz egyedül. Úgy nézem hogy a magyar társaságok 80%-a 30+os

    Bocsánat azzal még kiegészíteném, hogy nyilván annak ajánlom a kipróbálását aki nem játszik a legionnal. A kettő együtt kizárt hogy működik, rengeteg idő.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑