WARCRAFT naga-new-race

Készült 2017. október 25. | írta Khas Dylar

27

Fajtalankodás a következő kiegészítőben?

Már kétszer körbement a fél interneten a legújabb WoW-os PTR datamine: új faji modellek kerültek be a buildbe!

Node, miért is hír ez? Hiszen jön az új kiegészítő, ilyenkor természetes, hogy megjelennek vagy teljesen új fajok, vagy a korábbiak mixtúrái, illetve az sem újdonság, hogy a már meglévő modellek kapnak némi ráncfelvarrást. Logikus, hogy a Blizzard, ilyen közel a Blizzconhoz, ott csepegtessen információt, ahol csak tud, lehetőleg úgy, hogy az minél kevésbé legyen egyértelmű, hiszen az generálja a hype-ot, az meg hajtja a hypetraint, ami pedig nagyon szépen el fog ütni mindenkit megint, amint megtörténik a bejelentés. Jut eszembe: a legutóbbi pletyka szerint vagy Tides of Vengeance, vagy Dawn of Twilight lesz a következő kieg címe, de nem tőlem hallottátok.

Azért érdekesek az új fajok, mert mindenféle spekuláció szerint ezek a következő kieg egyik új feature-ét, az alfajokat hivatottak felvezetni.
Mit is takar ez? Egyelőre négy fajról beszélünk:

 • Nightborne
 • Void Elf
 • Lightforged Draenei
 • Highmountain Tauren

Lényegében arról van szó, hogy az új PTR file-ban megjelent erre a négy fajra vonatkozó pár új rekord és ezek alapján a dataminerek nem tudták eldönteni, hogy sima NPC-kről van-e szó vagy játszható fajokról.
Az egyik infó, amiről már rögtön az első bekezdésben egy kicsit csúsztattam: a Wrath of the Lich King óta nem nagyon adnak hozzá új fajokat az NPC-knek, hiszen a legtöbb úgyis csak a meglévőek átskinnelt változatai, ezért nem érdemes új fajt létrehozni. Ez már rögtön szemet szúrt a dataminereknek, ez volt az első nyom.
A karakterválasztó képernyő háttere is be van állítva mind a négynél, 2 allis, 2 hordás. Hophopp! Ez így már egyre gyanúsabb!
A Lightforged Draenei modellen kívül egyiket se használja jelenleg semelyik NPC vagy bármi más a játékban. Ez még önmagában nem lenne nagy húha, viszont az, hogy a PTR verziószáma felugrott 8.0-ra (majd gyorsan vissza is változott, 7.x-re), már megintcsak szemöldökráncolásra adhat okot.
Bár a karakterválasztó háttere megvan, az új fajoknál a frakció Neutralra van állítva, pont mint az összes többi NPC fajnál.
Az alfaj elmélet ellen szól, hogy a frizura-választó beállítás (CharHairGeosets) csak egyetlen sort tartalmaz nemenként (ez hagyományosan fajonként két darabot jelent, a Blizzardot még nem érte el a gender studies). Ilyen szintén csak NPC-knél van.

Nade, nézzük, kikről van szó?
A Wowhead kiválóan összeszedte, amit ezekről a lehetséges új fajokról tudni lehet, mi most ebből szemezgetünk.
Klikk ide a Wowhead cikkéért.

Nightborne
Talán őket kell a legkevésbé bemutatni, hiszen a Legion jó részén őket kellett pesztrálgatni Suramarban.
Rengeteg questet adtak, nem kevés fejfájást és a detectoraiknak hála sok szaladgálást okozva a lelkes farmolóknak.
Ők korábban Highborne Elfek voltak, akik az Ősök Háborúja idején beintettek mindenkinek és magukra zárták a kapukat. Az azóta eltelt nem kevés évben kicsit megzakkantak a mágiafüggőségtől, erről is jópár küldetés szól mindenki kedvenc zónájában.

Kicsit úgy néznek ki, mintha a D&D-s drow-kat próbálták volna meg átemelni a WoW világába, de nekem tetszettek mindig is az ilyen áthallások.

Nightborne

Void Elf
Ugye most a játékban egyetlen egy olyan elf van, aki magába szívott némi Shadow magicet: Alleria Windrunner. Egyetlen NPC miatt garantáltan nem vezetnek be egy egész fajt, szóval itt megintcsak látszik, hogy valami komolyabb dologról van szó. A lore-t tekintve az a spekuláció, hogy ők az Alliance-hoz fognak inkább húzni, legalábbis Alleria nem túl boldog, amiért a kicsi huga hordás lett. Alleria a Seat of the Triumvirate-ban szippantotta magába a void-ot, de a “A Thousand Years of War” rádiójátékból kiderül, hogy már korábban se vetette meg ezt az eszközt. Ezzel kapcsolatban is érdemes végigolvasni a Wowhead összefoglalóját, nagyon tartalmas: http://www.wowhead.com/news=272367/the-story-of-alleria-and-turalyon-a-thousand-years-of-war-new-audio-drama.

Lightforged Draenei
Mivel nekik egy egész frakciójukkal vagyunk kapcsolatban jelenleg is, talán mondhatjuk, hogy náluk volt a leglogikusabb új modelleket gyártani. Ezek a drenyák már jó ideje a Naaru-k közvetlen szolgálatában állnak, érthető, ha némiképp megváltoztak fajtársaikhoz képest. Egy korábbi interjúban mindenki kedvenc Ion-ágyúja azt mondta, a játékosok mindig is rajongtak a különböző customization (Attila! Help!) lehetőségek iránt, de egyelőre az Army of the Lighthoz tartozó draenei modellek megmaradnak NPC-nek, illetve hozzátette, a jövőben ez változhat.

Lightforged Draenei

Highmountain Tauren
Talán a taurenekből láttunk eddig a legtöbb félét a játékban, a Magashegyi Undergroundot kedvelő fajtáikat pedig a Legion elején ismerhettük meg. Ők többnyire csak a harci festéseikben térnek el a többi steak-alapanyagtól, de szinte biztos vagyok benne, hogy ha beigazolódnak a sejtések, akkor kapnak némi átalakítást ők is.

Nos, röviden ennyit erről a pletykáról, természetesen ezekből semmit nem érdemes készpénznek venni, csak pár elvetemült rajongó esett neki a PTR-es adatfile-oknak – és ugye láttuk már elég sokszor, hogy mekkorát lehet tévedni félinformációk alapján.

Én személy szerint nagyon örülnék ennek a feature-nek, mert vinne némi változatosságot egy amúgy kissé unalmas és egysíkú rendszerbe, a lore-t nagyon meg tudná mozgatni pár új faj, cserébe ha “csak” alfajokat hoznak be, az nagyon sok problémát küszöböl ki, például nem kell Azeroth-on saját fővárost építeni, illetve meg lehet magyarázni, hogy az adott alfaj központja miért akkora, mint egy kisebb garrison a monumentális Orgrimmarhoz képest.

Ti mit szóltok ehhez? Tetszene, ha lenne némi változatosság a fajok tekintetében a WoW-ban vagy inkább ne szöszöljünk ilyesmivel, toljuk inkább csak sorban a raideket, minden más csak dekoratív pixelhalom?
Szórjátok ide a gondolataitokat!

Tetszik(11)Nem tetszik(0)

Tags: , , ,


 • Daermon

  Naná, hogy jó lenne! Meg még 1-1 frakció only kasztot újra és végre jobb lesz a diverzitás 🙂

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Attila Nagy

   Hát ahogy a wow balanszért felelős munkatársai dolgoznak, inkább ne legyen frakció only semmi...

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

  Éreztem az iróniát de nekem tényleg a kedvenc zónám Suramar (legionben ofc). Egyébként alapvetően jó ötletnek tünik ez az alfaj dolog hogy frissitse a dolgokat de szerintem már igy is oriás katyvasz a horde-alliance dolog, túlcsordult a saját keretein. Nincs meg az a kohézió ami régen jellemezte, nagyjából a Dreanei/Bloodelf volt az utolsó turnus a csatlakozók közül ami még hiteles volt, aztán egyre jobban épült le az egész.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • warruth

  Nagy lore fan vagyok, és mindig szerettem volna drakkari ice trollt vagy Tharuissanhoz hűséges dark iron dwarfot játszani... vagy nem worgen gilneasi embert...
  Amúgy annak idején a Highborne elfekből lettek:
  - a nightbornok;
  - a nagák;
  - a satyrok;
  - azok, akik később elhajóztak keletre és high majd később blood elfek lettek
  - végül azok a kevesek, akik ott maradtak Eldre'thalasban (DM) és végül visszacsatlakoztak a nightelfekhez?

  Várjunkcsak, a high elfeknek a scourge kirtotta 90%-át(!)
  - még így is maradt egy maroknyi túlélő, akik megmaradtak high elfnek, és hűségesek maradtak az Alliance-hez
  - A túlélők nagyrésze azonban követte Kael'thast, és ment utánuk outlandre
  -Számos meghalhatott közülük az Arhtas megállítására irányuló sikertelen kísérletben Northrenden
  --egy részük visszatért Azerothra, úgy tűnik elegendő mennyiségben ahhoz, hogy visszafoglalják Quel'thalast (Lorthemar, Rommath Liadrin etc)
  -- Sokan elpártoltak KT-tól Shattrath ostromakor, és ott maradtak megalapítani a Scryer egyletet jelentős befolyást szerezve ezzel a váorsban
  -- Akik KT-val maradtak, elegendően voltak ahhoz, hogy benépesítették Netherstormban a sok mana forge-ot és Tempest Keepet
  -Miután Illi szakított KT-val és a démonokkal, számtalan bloodelf Illit követte, hogy DH-nak tanulhasson

  Ezek alapján hányan voltak eredetileg?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Don Dondon

   Attól függ, ki mennyit high elf unitot gyártott le a korábbi Warcraft játékokban.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

  az alap koncepció kiváló, de komolyan, ki hallott már olyat, hogy "bárcsak void elf lehetnék!"
  ellenben a barna (maghar) orc skinért bc óta sírnak az emberek, vagy a tetovált wildhammer dwarfért vanilla óta. ha behozzák ezeket a fosokat, de a régen várt subraceket nem, akkor akár nyasgem

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://frostshock.eu/ Khas Dylar FS

   Biztos vagyok benne, hogy ha bejön a népeknek ez a subrace-es dolog, akkor fogják bővíteni, nem ellenségei a saját bevételüknek a Blizzardnál.

   Én speciel logikusnak tartom, hogy első körben csak pár alfajt vezetnek be, olyanokat, amiket a lore (lőre?) jelenlegi állása szerint könnyű bemagyarázni. Aztán később, mondjuk 8.1-ben jöhetnek a Wildhammer meg a Hammerfall meg a Sabaton... javárj, ez nem metálkoncert... szóval jöhetnek a többi vereksző törpék is.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Archer

    10-20€ / kinézetért lesz itt minden szerintem 😉

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Dagimaczi

   Bárcsak Void elf lehetnék! 🙂

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Cathfaern

   Én lennék void elf, főleg ha az a blood elf-szerű modell lenne, csak alliban is használhatóan 🙂

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • http://eu.battle.net/wow/character/arathor/Faralêth/advanced Faraleth

   megtették 😀

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • zenton

  Nagyon régi vágyálmom nekem is az alfajok ill. fajokon belüli változatosság:

  - High Elf (Alliance)
  - Taunka/legion-el highmountain tauren
  - Wildhammer és Dark Iron Dwarf
  - Barna/szürke/netalán vörös orkok (akár külön klán lore-al)
  - Drakkari/Zandalari troll
  - és a Nightborne elfre is gondoltam már

  Továbbá (bár tudom, nem teljesen ugyan ez), de szívesen látnám a területek/fővárosok átgyúrását is. Pl Stormwind-et lebontja Sylvanas, új főváros Kul Tiras?

  +1
  éés még mindig nem mondtam le a játszható Nagáról/Ogre-ról.

  +2
  Egy harmadik frakció?.. Tudom, hogy az első érv az lesz, hogy "nem életképes", de erdetileg Wotlk alfában még arról volt szó, hogy a Scourge egy harmadik frakció lesz.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Whisper

   +1

   Még annyit ,hogy Én a mai napig vágyok egy Rexxar féle HALF -OGRe Half orc fajra 😉 Elég brutálisan tudnának kinézni mind minden classban és az OGRE racial class chance és a ORC miatt a Paladinon kivül minden lehetne. priest pl a ogrek miatt stb stb.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • zenton

    Jó ötlet.

    .. És esetleg Arakkoa? 🙂

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Olasz

     En is gondoltam mar bc ota arakkoara. De ugy draenoron kiderult hogy 2 fele arakkoa van egyik lehetne alliance masik horda. A sporeggaros kis kekeket is nagyon birtam annak is orulnek. Etherealoknak is kara ota :p a naga soha nem vonzott. Ellenben ha mar ott tartunk pandaban voltak azok a hal emberek olyan night elf magasak. Az ertelmesebben nez ki mint a naga.....

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

      Én critter akarok lenni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • http://frostshock.eu/ Khas Dylar FS

      Parancsolj, ezen ne múljék 😀

      https://www.kickstarter.com/projects/antler-games/critters-below-survival-has-never-been-so-much-fun

      (ráadásul magyar fejlesztés)

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

      Jónak tűnik, viccen kívül. 🙂

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Sándor Vajk

   Most is lehetsz Iron Dwarf egészen 10 percig Toy-jal, meg Clockwork Gnome, Goren, Sargerai...

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Tt

  Új motor kéne már alá, amit normálisan lehetne optimalizálni.
  4 magos proci, 8 giga ram, meg egy 2-3 évnél idősebb videókártya alatt kínszenvedés a játék, akad, lassú, lagol, HDD-ről percekig tart mire betölt, SSD-ről meg másodpercekben mérhető, a botrány az, hogy egy majdnem 15 éves játékról beszélünk.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Don Dondon

   Ha valaki bekapcsolja az összes opciót, akkor persze hogy akadni fog. Ellenben ésszerű beállításokkal elindul egy 20e forintos tableten is.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Tt

    Nekem az előző gépemen, ami egy Celeron volt 4 giga rammal, olyan szinten akadt, hogy minden minimumra volt véve, összes effekt kikapcsolva és diavetítés volt a játék. Azóta már újítottam, csak leírtam.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Cathfaern

   X+1-szer ki lett már tárgyalva. A WoW jelenlegi grafikus motorja nem egy 15 éves motor. Ha nem hiszed, menj el egy BC-s területre (ugye a Cata-s felújítás miatt azok a legrébbiek jelenleg) és hasonlísd össze egy legion-össel. De ha még nagyobb kontrasztot akarsz, kaparj elő egy vanillás screenshotot és hasonlísd össze hogy néz most ki a játék. Ha nem látod a különbséget, ami indokolná a gépigény növekedést, akkor pedig irány a szemészet 🙂

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • pepipapa

    Akkor rosszul lett kitargyalva..maga az engine bizony 15 eves, de mivel sajat, igy az evek soran fejlesztgettek rajta, de meg igy is iszonyatosan elavult.
    "We have updated the WoW engine every expansion. " by Greg Street aka Ghostcrawler
    "The Burning Crusade may not have seen any major technological improvements (at least graphically), but asset quality (textures and models) did improve over original WoW. I think the biggest improvement was the sky boxes. I remember being blown away by the view the first time I set foot through the Dark Portal.

    Wrath of the Lich King made leaps and bounds when it came to texture quality and model fidelity. This was evident in the system requirements, where the minimum RAM doubled to 1GB (from 512MB in BC) and the minimum graphic card memory also doubled. Northrend's zones are still among the most beautiful in the game.

    Cataclysm's largest graphical update was the new water rendering. If you want to see WoW's old water, you can set the water option to its lowest setting. They also added sunshafts and an option to render the game with DirectX 11 for newer graphics cards. Model fidelity went up a few more notches with the new Worgen and Goblin models.

    Mists of Pandaria's biggest technical update was the lighting and shadow systems. There was also higher fidelity models with improved animation systems, e.g. Pandaren and Garrosh."

    2013-as cikk https://www.engadget.com/2013/10/21/world-of-warcrafts-evolving-engine/

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Dagimaczi

  Ha a karakterválasztó ablakba, kapunk plusz karakterhelye (ket) t az jó lesz.
  Nehéz szívvel törölnék ki 110 es karaktert. (igen a connected realmon is tele vagyok:)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Jazoo

  Új fajnak akkor van értelme, ha társul hozzá komolyabb lore, kezdőterület és hasonlóak. A legjobb mondjuk az, amikor az egész kieg kapcsolódik hozzájuk, mint amilyen a MoP volt.

  Az időt új játszható fajok, classok, mountok, petek helyett az kiegre kellene fordítani, mert az hozza vissza és tartja meg a tömeget, nem egy új skin, vagy spell animáció.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Kaputelephant

  A Higmountain Tauren leírásban említve vannak a tetkók. De Szarv helyett agancsuk van, szerintem ez is egy fontos megkülönböztetés. Mármint azt hiszem mindegyiknek agancsa van, ha jól emlékszem.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑