WARCRAFT bfa_0425

Készült 2018. április 25. | írta Attila

27

Elindult a béta!

Hát ezt is megértük! Elstartolt végre a Battle for Azeroth béta tesztelése, ami már csak azért is aktuális, mert a megjelenésig már nincs négy hónap se hátra. Aki már jelentkezett a bétára, az kezdje el figyelni a postaládáját az invite-ért, aki meg még nem – de olthatatlan vágyat érez magában a dologra – az jelentkezhet a kiegészítő hivatalos oldalán. Csütörtökön stream is lesz, amiben Ion Hazzikostas fog válaszolni a bétával kapcsolatos kérdésekre.

The Battle for Azeroth Beta has begun! Join us live on Twitch.tv/Warcraft Thursday, April 26, at 11:00 a.m. PDT, as we sit down with Game Director Ion Hazzikostas for our next live developer Q&A where he’ll be answering your World of Warcraft: Battle for Azeroth Beta questions.

You can submit your questions here in this thread or on Twitter by using the hashtag #WarcraftQA.

As a reminder, please keep your questions short (40 words or less) so that we can get to as many questions as possible. We look forward to you joining us live on Tuesday!

Tetszik(4)Nem tetszik(0)

Tags: ,


27 komment érkezett a(z) Elindult a béta! poszthoz

 1. Ha valakinek lenne felesleg kulcsa szívesen elfogadom 😛
  sigmoria@gmail.com címen

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 2. Meridian74 - "CEU-t Arábiába!" mondja:

  És mi van a beharangozott Classic szerverrel?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Hard3n3d mondja:

   Soha nem lesz nincs akora játékos bázisa (aki fizetne is)

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Meridian74 - "CEU-t Arábiába!" mondja:

    Akkor nem harangozták volna be.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Cathfaern mondja:

    100%, hogy lesz. Majd BfA release után elkezdenek érdemben foglalkozni vele. Illetve külön csapat van rá, tehát ők már most foglalkoznak vele, csak nem akarják a BfA vitorláiból kifogni a szelet (vegye csak meg szépen mindenki, ne arra alapozzon, hogy majd inkább megvárja a Classicot).

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • skaven mondja:

    engem mondjuk olyan szinten nem erdekel ez a kieg, hogy meg a classickal is szivesebben jatszanek...

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • weckermann mondja:

    Valószínűleg többen fognak játszani rajta, mint a BfA-al.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • csabe mondja:

     Egy ideig biztosan amíg meg nem unjak a hetekig tartó szintezést.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Silnehancloud mondja:

      Franckoat, csak mindig nyavajognak miatta, tud számolni a blizzard, ha megérné nekik nem új kieget csinálnának

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Naliviel mondja:

     Egy hétig lehetséges. Mikor már nincs meg az újdonság élménye elkezdenek visszavándorolni az emberek az eredeti szerverükre. Maradnak azok a classic pártiak, akik hajlandóak subot fizetni illetve egy nem számottevő réteg, akik feladják a 'normális' játékot a classicért. 1-2 high pop realmnél nem lesz magasabb a játékosszám.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Makk mondja:

      Az a helyzet, hogy a jelenleg lévő privát szerverek is más tendenciát mutatnak, szóval a retail ennek a többszöröse lesz (persze ha tényleg azt csinálják meg amire az igény van).

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • evoken mondja:

      Annyira imádom ezeket a jövőbelátó képességeket. 🙂 Hogy majd biztos ez meg az lesz a classic serverek kárára... Én azt gondolom hogy aki nem játszik az újjal az nem véletlenül nem teszi, ergo nincs hova visszamenni/visszamenekülni. Aztán honnan tudjuk mennyien vannak az oldskool mmora pályázók? Mivel a piacon egy számottevő hardcore mmo sincsen, csak a privát classic serverek ahova sokan elvből nem mennek (bughalmaz, stb) igy aztán fingja sincs senkinek arrol hányan is játszanak majd a hivatalos Classiccal... Várjuk ki a végét, senki nem tud semmit arrol hogy mennyire lesz sikeres, valamennyire biztosan hiszen akkor a blizz sem vágott volna bele, tehát egy alap bázist FELTEHETŐEN hosszútávon is kitart majd de a nagyobb siker sem kizárt. Csak jelenne már meg végre...

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Naliviel mondja:

      Abban nem kételkedek, hogy lesz egy játékosbázis, aki hosszútávon is profitot termel, én arra reagáltam, hogy többen fogják játszani, mint a BfA-t, ami nettó hülyeség. Hacsak nem A kategóriás játékként adják el (amit kétlek) vagy BfA-tól külön előfizetéssel akkor ki fogják próbálni rövidtávon a 'normál' szerverbeli játékosok, de ők vissza is fognak szivárogni lassan. Azt nehéz felbecsülni, hogy mennyien hajlandóak professzionális szolgáltatásért cserébe havidíjat fizetni hosszútávon. Nekünk nem megterhelő napi egy túrórudi ára de sokaknak nem ér annyit, hogy fizessen is érte főleg ha nagyon casual beállítottságú az illető. Szerintem két Nostalriusnyi játékos a reális, de az elején több lesz annál, az biztos.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Don Dondon mondja:

      Szerintem ebben a félmondatban leírtad a lényeget: "a piacon egy számottevő hardcore mmo sincsen".
      ...és egyébként már nem is nagyon fejlesztenek ilyet. Egy új Lineage játék jön, meg talán a Star Citizen mondható még annak, de a többi vagy reménytelen indie stúdiók munkája vagy nem halad sehova. Vége már annak a kornak, amikor minden héten új fantasy MMORPG-ről jött hír itt az FS!-en is - a kiadók nem látnak elég potenciált a témában ahhoz, hogy megérje nekik pénzt fektetni a dologba. Szerintem a Blizzard is inkább akarja a Nostalrius balhé idején elszenvedett presztízsveszteséget kompenzálni, semmint hogy komolyan gondolná, hogy a Classic WoW köré lehet még jövedelmező üzletet felhúzni*. Azért az elég sokat elmond, hogy a privát szerverek játékosbázisát is javarészt a csóró kelet-európaiak adják, nem a tehetős nyugati réteg, akik a CE és egész éves előfizetés mellé még megveszik az in-game shop meg fanshop tartalmát is, ha tetszik nekik a világ.

      *Mivel a Blizzard komoly tőzsdei cég, - nem valami magyar családi vállalkozás -, nekik nem elég, ha profitot termel a dolog, de a többi fejlesztési lehetőség várható hozamát is túl kell szárnyalja. Azaz ha a Classic WoW-ra ráállított emberkék dolgozhatnának Starcraft 3-on vagy Diablo 4-en is, akkor a Classic WoW üzletileg azokkal a projektekkel is versenyez. Márpedig a Hearthstone sikerét látva nehéz elképzelni, hogy akár csak egy pár tucat Blizzard alkalmazott ne tudna nagyobb értéket előállítani egy Vanilla WoW remasternél. Nem feltétlen játékélményben túlhaladott a 2004-es World of Warcraft, hanem üzleti modellben. A siker itt valószínűleg csak annak a viszonylatában lesz értelmezhető, hogy a Classic játékosok közül mennyi fog más Blizzard játékokra is beruházni elégedettségében.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Szolo mondja:

      "Egy új Lineage játék jön"
      Gondolom az Ashes of Creation-re gondoltál, de azt ha valahova sorolni szeretnéd, akkor sokkal inkább az Everquest Next és a Black Desert Online utódja.

      "nehéz elképzelni, hogy akár csak
      egy pár tucat Blizzard alkalmazott ne tudna nagyobb értéket előállítani
      egy Vanilla WoW remasternél."
      A Blizzard nem egy régebbi játékát dolgozta már át az új lehetőségekhez, szóval nem kizárólag a pénzt nézik.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Lepkemaci mondja:

      Pedig tök jó üzlet lehet klasszikusokat eladni 15-20 Euróért. A felhasználók egy elég nagy része még nem is élt amikor kijöttek ezek a játékok, a többiek meg szeretnek nosztalgiázni. Elég rég reneszánszukat élik a klasszikus játékok, meg azok remastered verzióik, szóval nem lehet túl nehéz ezeket (újra)eladni. Még azt sem lehet mondani, hogy ezeket a mai fiatalok nem veszik, mert de. 🙂

      A WoW Classic meg szerintem simán befutó. Egy csomóan ki akarják próbálni legalább egyszer, mások meg szívesen nosztalgiáznának néha, és emiatt simán megéri megcsinálni. Nem feltétlenül abban kell gondolkodni, hogy fognak-e vele évekig játszani az emberek. Ha a Trionnak megérte kb. egy évre megcsinálni a Rift Prime-ot, és sokszorosan kifizetődő lett nekik, akkor egy WoW Classic nem kérdés hogy megéri-e legalább egy globális szerverrel, de inkább többel.

      A Legion elég sikeres kiegészítőnek mondható, és az elővásárlásokkal együtt az első hónap végére eladtak belőle összesen 4,7 millió példányt kb. egy év leforgása alatt. Ehhez képest minimális befektetéssel egy Classic opcióért simán elkérhet a Blizzard egy szép összeget hosszútávon is a több mint százmillió valaha volt összes WoW játékost megcélozva, mert ezek az emberek nem veszik a retail verziót, szóval azzal mutatnak nekik újat, hogy régit mutatnak. Ha ezeknek az embereknek csak egyetlen százaléka kipróbálná a Classicot, már megérte megcsinálni. Nem arra kell gondolni, hogy az első napon mi lesz, hanem hogy évek alatt mennyit kaszálhatnak vele. Ha valaki épp unatkozik a retail verzióban, ő is választhatná a Classicot. Közben meg folyamatosan fizetőképessé cseperednek olyan fiatalok, akik a legendás verzióba bele szeretnének nézni.

      De ha csak pár évre csinálnak egy külön vanilla vagy progression szervert, mint a Trion a Rifttel, már az is borzasztó sikeres lehet. Nem olyan nagy kockázat, mint az hogy a világ összes pénzét belenyomják az Overwatch marketingbe, aztán egy jöttment PUBG meg Fortnite a hihetetlen népszerűségével pillanatokon belül porig alázza őket aprópénzből.

      Előre semmit sem lehet biztosan megmondani. Ki kell próbálni, aztán kiderül.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Szabolcs Galambos mondja:

      hát igen, egy lifetime classic opciót szerintem bárki belerakna a kosárba, már csak a kipróbálás kedvéért is 10-15€-ért. Kíváncsi vagyok hol a margin, ahol ez már megérős nekik, de gyanítom már 1M vásárlásnál már bőven benne vagyunk. 🙂 - Bár az ugye csak 2.5MRD HUF - amit lölö egy közbeszerzéssel simán megkeres 0 munkával...

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • evoken mondja:

      Nyilván nem szabad oriás sikereket várni ettől, valahol ez egy gesztus de nem egy szűk rétegnek szóló valami. Azért az utobbi időben már nem csak az áramvonalas, lecsupaszitott, markerekkel telepakolt new wave játékok pörögnek (hálisten) hanem pl olyan aaa címek is visszanyúlnak az aranykorba mint egy Resident Evil. Van egy létező közeg ahol igen az is a játékélmény része hogy nehéz, körülményes és nem folyamatosan a komfortzónádban lötyögsz. És ez a lényeg, amit kiemeltél a hsz-ed elején is, azok a játékosok akik a hardcore mmo-k (vagy akár bármilyen stilus) hiánya miatt nem látszódnak azok egy classic wowval simán feltünhetnek a semmiből. Pont azért mert eddig nem volt játék ami nekik szólt. Valószinüleg jelenleg kb a Blizzard az egyetlen aki megteheti hogy ebbe újra beleálljon, az infrastruktura, bejáratott cím, stb alapján. Amúgy önmagában valóban nem érné meg jelentősen egy másik kiadónak belevágni egy ilyen projectbe. Mondjuk a csóró kelet europai vs ny-eu összehasonlitás nekem homály, van erről valami kimutatás?

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Naliviel mondja:

      Konkrét kimutatás nincs, Blizznek volt régen valami a top országokról amiből annyi ragadt meg, hogy németek és franciák rajta voltak. Ellenben elég erős következtetési alap, hogy keleten a kereset sajnos jelentősen elmarad és az előfizu ára nem ugyanannyit jelent. Feltételezem, hogy a token ára a jenkikhez képest sem a brit és hasonló gazdaságú országok miatt jóval magasabb. Személyes tapasztalat is az nálam, hogy nemzetközi szerveren nagyjából 10 svéd/dán/brit/német/benelux jut egy kelet-európai játékosra bár ez nem nevezhető reprezentatívnak.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • evoken mondja:

      Nyilván az én tapasztalatom sem reprezentativ de sok eltöltött ragnás év után ahol elég sok magyarral futottam össze igy vagy ugy, soha nem tapasztaltam fillérbaszást. Hogy azért nem költött mert csóró magyar. Sőt. Rengeteg CE vásárló, virtual tiketes, pet meg mount vásárló emberkével találkoztam ilyen módon. Maximum elvi kérdésként kezelték vagy egyáltalán nem érdekelte őket a dolog és azért nem vásároltak semmit a subscribeon kivül. Azt gondolom hogy ma már ez egyáltalán nem téma, egy előfizetés már nem olyan kérdéskör mint anno, egyre többen és többet fizetnek a játékokért nálunk, már nem igazak a régen bevett sztereotipiák a warezről. De én ezt nem is igazán emiatt nem értettem, hanem hogy a classic serverekre nem lehetne jövedelmező üzletet épiteni azért mert csóró kelet europaiak. Miközben az eredetivel meg azért játszana a nyugati ember mert sok pénzt lehet költeni a shopban. Nekem ez teljesen kifacsart, mintha csak azért játszanának a privát classic serverekkel mert nem kell fizetni érte és/vagy shopban vásárolni holott az egész pont a játékélményről szól és nem az anyagi dolgokról. A mindenféle mikrotranzakcios történés a classic server szellemiségével menne szembe.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Hard3n3d mondja:

      egyébként a bejelentés ara is jo volt hogy a biroságon ne tudjanak azal védekezni hogy "de hát a blizárd nem is teszi elérhetővé a clasic ot "

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Don Dondon mondja:

      Csóró kelet-európaiak alatt nem feltétlen a magyarokat kell érteni (bocs, ha valaki magára vette) - nekünk tudtommal mindig is csak 1 jelentős privát szerverünk volt, de az valóban az ingyenélőkről volt híres. Azokból akikkel Ragnaroson találkoztál ingame nem lehet kiindulni, hiszen ők már fizettek a játékért, s nyilván ők nem fognak már kiskapukat keresni. S akármennyire is nehéz ezt lenyelni a nosztalgikusoknak, a tapasztalat bizony azt mutatja, hogy minél keletebbre hatolsz Európában, annál népszerűbbek a privát szerverek, tehát mégis csak lehet korreláció a fizetőképesség és a privát szerverek játékosbázisa között. Statisztikám nincs, de ha valaki ellátogat a népszerűbb projektek oldalaira, ott elég szembeötlő, hogy az orosz lokalizációt gyakorlatilag senki nem hagyja ki.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • evoken mondja:

      Szerintem ez a fizetőképesség dolog el van túlozva. Mintha valami harmadik világbeli helyzetről beszélgetnénk. 🙂 Inkább fejben dőlnek a dolgok, az oroszok pl elég régóta élen járnak a warezban de ezt tudjuk be annak hogy komoly iparág ott a programozás és társai, negativ és pozitiv oldalaival együtt, gondoljunk csak a rengeteg orosz fejlesztőcsapatra, coderre, stb. A lokalizáció pedig szintén nem újkeletű, elég komoly méretű régióról beszélünk amit ma már nem hagyhatnak ki a fejlesztők. De mondjuk még mindig nem ez a lényeg, rengeteg ingyenes, supporttal rendelkező mmo/online game van a piacon, miért egy privát, bugos, "idejét múlt" classic wow serveren múlatnák az idejüket "a kelet europaiak"? Az hogy ez a régio teremti meg a lehetőséget arra amire a Blizzard eddig nem volt hajlando az egy teljesen más kérdés. De várhato hogy amint megjelenik a hivatalos classic server azonnal kihal a privát serverek többsége, ebben biztos vagyok. De persze ehhez az is kell majd hogy autentikus legyen az élmény.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Szabolcs Galambos mondja:

      Amíg a wow az egyik legolcsóbb szórakozás (gyak. 1 mozijegy ára, vagy egy fél-harmad koncert/színházjegyé, esetleg 3 doboz cigi - ki miben számol), addig szerintem fölösleges picsogni a keresetre, ti. diákmunkával megvan a 12€ 2x4 órából. (ok, persze más egy német mérnöki fizu, ahol ugyanez <1 óra munka 😛 )

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Naliviel mondja:

      Igen és wowtokennel sem szórakozok, mert olcsó az előfizetés. Ellenben a mögötte lévő felfogás a lényeg. Ami nincs ingyen az pénzbe kerül és fizetni alapvetően az ember nem szeret. Ugyanezt az elméletet magyarázd el Dimitrijnek, a bakui kollégistának. 60 eurot nem fog kiadni egy játékért és mellé havonta előfizetést fizetni ha játszhat priváton is. Jellemzően még ha épphogy beleférne a keretbe sem fogja kifizetni, amíg nem lesz fizetőképes. Rasszizmussal kérlek ne vádoljatok, Azerbajdzsánt nyugodtan cseréljétek Moldovától kezdve Grúzián át bármire (amibe hazánk is ad nem kevés embert lásd: Tauri).

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 3. SeaSonic mondja:

  Megvettem már a WoW BfA-t, de az igazság az, hogy látva a bemutatókat most kivételesen nem biztos, hogy meghosszabbítom az előfizetésem. Kár, pedig a legion is milyen jó volt

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Vélemény, hozzászólás?

Back to Top ↑