World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


WARCRAFT ion_0914

Készült 2018. szeptember 17. | írta Attila

28

UPDATE – Kérdezz bármit

(Update) Zanzásítva az érdekesebb új infók:

 • Az új szövis mountok messze nem olyan menők, mint a hordások. Ez változni fog, és lesz méhecske mount is!
 • A Legionban már használt Paragon repu rendszer visszatér a Battle for Azeroth-ban is. Valamikor.
 • A szigetelés (Island Expeditions) még nem az igazi. Lesznek fejlesztések.
 • Nem fordulhat elő a jövőben, hogy egy ilvl370-es Azerite itemen rosszabb traitek legyenek, mint egy 340-esen.
 • A bénább traiteket jobbakra fogják cserélni.
 • Lesznek új Warfrontok.
 • A BFA fejlesztése alatt és a megjelenés után kb. 35 ezer bugot jelentettek, ezeknek eddig a 95%-át javították ki.
 • Az Elemental és Enhancement sámánok problémáis ügyeit nem lehet hotfixeken keresztül orvosolni. Patch-ben fogják kapni a gyógyírt.

Ion Hazzikostas szerint egy jó ízű beszélgetés a rajongókkal a Redditen igazán jó alapja lehet egy nagyszerű hétvégének, ezért ma – magyar idő szerint este 11-től – bármit lehet tőle kérdezni a kiegészítővel és a WoW-val kapcsolatban. Kemény menet lesz, és a moderátorok már nagy erőkkel készülnek, hisz közismert tény, hogy a WoW-osknál nincs szigorúbb ítész az interneten. Erős beszólások, őszinte megmondások, valódi kérdések!

Hi. Just for some additional context in advance of this AMA: I suggested and volunteered to do this, and I’m looking forward to it. I know there are a ton of questions and concerns that feel unanswered right now, and a need for much more robust communication on our end. I am accountable for everything that goes into WoW, so that should begin with me. A standard streamed Q&A wouldn’t really be sufficient to cover the range of topics that are likely to come up, since we’re limited in the number of questions we can fit in. And a forum post or blog would end up as a giant wall of text that doesn’t feel much like a conversation. So r/wow felt like the perfect place to address a wide range of topics in an open forum.

I’m planning on spending at least a couple of hours responding, and I’ll try to cover as much as I can. It’ll just be me tanking this, so apologies in advance if I can’t field a question about the nuances of Swift Roundhouse interactions for Windwalkers, or whatever.

Also, to be clear, we don’t view a one-off AMA as a silver bullet. It’s impossible for everyone to agree with every decision we make, but you shouldn’t feel unaware of them or disconnected from why we chose a given course to follow, and that will take a sustained effort on our part.

Tetszik(1)Nem tetszik(1)

Tags:


 • Daermon

  Bár értélmes kérdéseket tennémek majd fel neki. Nem ilyen “mikor jön az új raid?” “Mikor nerfelik már xy kasztot?” “Miért nem ingyen van minden?” “Nincs kontent!!!444négy”

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Bangyi

   Sokszor érdekes kérdéseket tesznek fel, csak szimplán nem válaszolnak rá, mert kínos lenne vagy nem tudnák kimagyarázni magukat. 🙂 Azért 1-1 fontosnak tűnő, de kisakkozható kérdésre válaszolnak, hogy "komoly" kérdésre is kaptunk választ... 2-3 Q/A-t néztem, de mindig ez ment. FAQ szintű kérdésekre válaszolnak a többi meg le van szarva, de azért figyelünk rátok kedves community.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Naliviel

    Ez szvsz teljesen érthető a részükről habár nem teljesen fair az igaz. Ha neked lenne egy nagy céged akkor egy AMA keretében te is azokat a kérdéseket válogatnád ki, amik érdekesek lehetnek de nem tüntetnek fel rossz színben.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Bangyi

     Azért egy felkészült csapat és szerintem jól állna, ha beleállnának 1-2 nehezebb kérdésbe, ahol elismernék, hogy igen, ezt és ezt elrontottuk, valljuk be, de javítunk rajta és a kövi patchben már javítva lesz. (Tudom, core dolgokat már nem lehet változtatni), de 1-2 ilyen kisebb negatívumba simán beleállhatnának, mert látná a nép, hogy jéééé, ők is emberből vannak és nem vaksik és tudják, hogy elcseszték és realizálták, hogy mit kellett volna csinálni.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Adi91

  Engem az érdekelne, hogy a Legionos 50.000 goldért megvett Augment runát a faszért kellett 119 felett kikapcsolni? Fájt nekik az a 15 stat bónusz? Amikor exa kellett hozzá meg 50k gold? Ne már... Egy vicc az egész. WQ-hoz, meg kisebb tevékenységekhez tök jó volt felrakosgatni, ha már egyszer megvettem.

  Érthetetlen, szükségtelen, fasz lépés. És az a baj, hogy az egész kieg tele van ilyen balfaszságokkal, szükségtelen cumiztatásokkal.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • fyktyvf

   Van elég baj a kieggel (max level content ritkítás, durva time gating, updateletlen elavult class mechanikák - személy szerint én legjobban ezt a harmadikat kifogásolom), viszont az eddig minden kiegnél igaz volt, hogy a régi cuccok vagy lescalelődtek, vagy nem lehetett őket használni a következő kieg max leveljén... szóval olyat azért ne írjunk a számlájukra, ami eddig is konzisztensen így működött.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Szinkron

  Már válaszolt is sok mindenre, azt nem közlitek le?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Farkas Péter

  Jó lenne tudni mikor lesz már vége a béta fázisnak mert ez röhej ami most megy. 😀
  Lassan egy privát szerver szintjét érjük el. 🙂
  Most is bugos a heti event "spellje", nem adja a bonus loot-t az utolsó bossokból.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Lepkemaci

  Akkor már csak 1500+ jelentett bugot kell javítaniuk, meg amit még időközben találnak. Azért trükkösen 30k+ bugra számolta a 95%-os teljesítést, azaz az összesre amit alphától mostanáig találtak. Állítólag a Legionben is hasonló számok voltak, bár azt nem írja, hogy a fejlesztés alatt talált issue-kra érti ezt vagy a megjelenés után nyitottakra.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Szinkron

  A professionökról semmit nem mondtak. A jewelcratingba például lvl 125 után nincs új recept, ami abszurd. Nem lehet eladni semmit, mert alig van socket pl az azerite geareken nincs. Kalap szar ostoba dizájn. Leszarták.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Attila

   Blacksmithing dettó. Minden egyes kiegészítő előtt azt várom, hogy végre lesz értelme, de persze semmi. Akár ki is vehetnék a játékból, csak dísznek van. Azzal se vagyok ki segítve, hogy tudok 355-ös epixeket gyártani, mert úgyis jobb esik már szinte bárhol, az anyagköltség meg borzalmas. Ez tényleg nagyon gyenge része a játéknak.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • pepipapa

    Most meg kellett kapaszkodnom..kritizalod a jatekot?:D Amugy az alchemy iszonyatosan megy, napi 10 perc alatt bejon 10-50k gold (de mar ennyi is unalmas nekem:D) Amugy a Warfront es Arathi rare mizeria is meger 1 miset.....az 1 dolog, hogy senki sem ismeri a jatekot a devektol, de gondolkodni es tervezni sem szoktak?

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Szinkron

     Az alchemy a kivétel mert csupa fogyóeszközt gyárt. A többi professionnek annyi. Hozzá kell még tenni, hogy repu grind kell a profession-höz szóval hetekig tart kimaxolni és tök értelmetlen. Az, hogy a világ egyik legprofibb fejlesztőcsapata ennyire tehetségtelen egy ilyen alapdologban egy mmonál, botrány.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • fyktyvf

      Hozzáteszem, hogy alchemyből se éri meg minden, amihez anchor weed kell (pl. flaskok), az nettó ráfizetés (60-80% között mozog a flaskok ára az anyagköltséghez képest). Kivéve ha mágus vagy, és folyamatosan felproccol, de azt mondják az okosok, hogy a nagy átlag 1,5 flask / per cast között van, amivel talán kijössz nullszaldóra.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Tibor Sipos

   Ne aggódj... Nem zöldebb a szomszéd fűje.
   Craftolós proffessionök már több kieg óta dísznek vannak, max a completionist-eknek lehet még élmény.
   Max annyi haszna lehet hogy enchanter betörheti, de mivel az enchant és az alkesz a valamennyire is használható szakma, akkora túltelítettség van, hogy nem tudsz versenyt tartani.

   Mondjuk a napokban vettem észre h kvázi még egy enchant slotot kivettek a játékból. Kezdődött a wow úgy h Fejes (vendortól) nyak, hátas, chest, bracer, kesztyű, két gyűrű, fegyó...
   Most meg van gyűrű és fegyó... Az igen! Köszönöm...
   És mivel m+on nincs loot, reput farmolni max akkor éri meg ha kell +1 toy vagy csillámpóni, így sokszor az se érdekel h elmenjek farmolni clothokat h be tudjam törni.

   Nem lennék ilyen fintorgós, ha végre átkategorizálnák a játékot mmorpg-ről valami másra, mert szociális interakció nincs, a világ meg egy minigamegyűjtemény.
   Annyi kapcsolat van egy raid és egy warmode között, mintha a kongregate-n játszanál két külön játékot...

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

    the drums of war thunder once again...

    https://www.youtube.com/watch?v=TcZyiYOzsSw&t=3s

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • ben2

    Egyetértek, a wow már nem MMORPG. Persze látsz magad körül játékosokat, de a kommunikáció zéró. Ha körülötted mindenkit lecserélnének random npc-kre észre se vennéd.
    Nem egészen 1 hónap alatt eljutottam odáig, hogy megvan a 345 ilvl, végig toltam az összes quest line-t, a champions és a teknős repu kivételével megvan a pathfinder, és ... kb. ennyi.
    Lehet altozni, meg felvinni a repukat exaltedig, de minek?
    Ezen kívül van még pvp, de warmode-ba nem megyek allis arcane mage-el campeltetni magamat, a normál bg-ket meg 5:1 arányban hordások nyerik, mert vagy ruszkik vagy premade (ami kb. ugyanaz), vagy több healerük van. Epic bgben az alli jobb, de az 50.-ik AV és IoTs után már baromi unalmasak.
    Úgyhogy megint cancel account lett a vége, majd a következő kieg előtt visszajövök egy hónapra befejezni az addig belepakolt tartalmat és kb. elég is.

    Amúgy ha azt nézzük, hogy kb. 63EUR-ért végül is van benne jó pár hétnyi maszív tartalom, és ez idő alatt a WoW rendesen addiktív, úgy a többi játékhoz képest végül is egyáltalán nem rossz ár/teljesítmény arányú játék, csak tényleg nem kellene mmorpg-nek hívni.
    Remélem a blizzcon-on lesz már valami hír a classic-ról.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Wundar

     A raidelést kifelejtetted, azért az elég masszív idő plusszba....Ráadásul azért sok guild. ahol erre épül a csapat, ott pl van kommunikáció. 🙂

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2

      A raid finder óta még az sem.
      Már ha a raidet a hagyományos MMORPG koncepció szerint értelmezzük, azaz hogy azért szintezel és szerzed be a jobb geart, hogy eljuss a végjátékig és lezárd a sztorit.
      A wowban viszont ott van a raid finder, hogy könnyített módban végigpörgethesd a történetet, aztán farmolhassad ugyanazt a tartalmat nehezített módban.

      Tehát lehet nehezebb szinteken raidelni amolyan e-sportként, de minek? Persze kapsz jobb lootot, de ha anélkül is eléred a 345 itemlevelt, ami a raidelésen kívül kb. mindenre elég, akkor a raid is csak egy "csináljuk mert nincs jobb dolgunk" elfoglaltság lesz a játékon belül.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Wundar

      A raider finder-t nem nevezném raidelésnek. 🙂
      Elég sok guild van aki komolyabban raidel, és nem esport szinten, hanem mert az emberek nagy részre élvezi ezt a játékban. (Ha heti 1-2 raidel számolsz, nagyjából HC 8/8-at lehet elérni jobb csapatokban, de a többség ez alatt van)
      Szóval van ebben a contentben elég még 1 hónapig tuti. Sőt nálunk heti 1 raid-el 3/8HC van jelenleg, és azon parázok, hogy még 1-2 bosst mythicben leüssünk mielőtt kijön az új raid. 🙂

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2

      Egyetértek, a raid finder nem igazi raid, legalábbis mmorpg mércével nem az, de attól még van. Szotyi gearben nulla skillel bemész, jobb esetben 1-2 wipe-al letolod és kész, vége a sztorinak, láttál mindent.És ez a baj az egész wow-al, hogy olyan lett, mint a Diablo 3. Easy módban végigrohansz a sztorin, aztán farmolod a jobb geart, hogy ... mégjobb geart farmolhass.

      Vanillában, TBC-ben de a többi MMO-ban is kell geart farmolni, de a fejlődés célja világos: azért vállalod a nehézségeket, azért veszel részt a közösségi életben, hogy eljuss raidbe, azaz a sztori végéig. A történet végigvitele a fő motíváció, hogy kommunikálj a többiekkel és hogy részt vegyél a játék közösségi részében.
      Most meg egy sima elite world questhez sem kell segítséget kérned a guildedtől vagy a local-on csapatot szervezni, mert ott a gomb, berak egy raidbe, fél percen belül kész a quest, mehetsz a dolgodra. Erre mondtam, hogy ugyanezt meg lehetne csinálni random npc-kkel is és észre se vennéd.
      A raidelés normal, hc vagy mythic szinten lehet ugyan izgalmas kihívás és sokak számára kellemes szórakozás, de attól még öncélú esport és már rég nem kellene mmorpg-nek hívni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Daermon

  Köszi az összefoglalót!

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Gábor Fehér

  Resto shamannal elmondták hogy tudják hogy sokkal gyengébb mint az összes többi, de vegyük figyelembe hogy milyen jó PVP-re, és mennyire jó a sámán ha össze kell állni; kár hogy ez mythic pluszban kb sosincs így, és raidben is max 1-2 bosson. Ezek komolyan ennyire ostobák? Az egyik szavukkal ütik a másikat.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Ensomhet

  Kár, hogy a 35ezerből pont azt nem sikerült javítani, hogy az a buzi wand NE autóattackoljon, mert pl. disc priest számára használhatatlan, mivel miniGCD-t okoz...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • ben2

   Emlékszem wotlk elején volt egy bug, amitől megnőtt a shadow priest dps-e és majdnem életképes lett pvp-ben, fél napos hotfixben megoldották, a rogue meg 1shootolt mindenkit, arra a megoldás "majd a resilience megoldja". 😀

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • pepipapa

  Hat....ahh nem, koszi..nekem igy jo...:D Amugy meg ne kritizald a jatekot, mert akkor blizzhater vagy meg ilyesmi....(szar, amikor a fagyi visszanyal? Mas kirugtok amugy...nagy kar nem er senkit..)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • OldUser

  Még mindig imádom ezeket a sírós kommenteket. Csak kár, hogy manapság már 10ed annyi komment sincs mint régen.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Attila

   Régen a commentből is több volt.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑