WOW-CLASSIC raggy_0617

Készült 2019. június 17. | írta Attila

61

Are you l33t enough for Molten Core?

Bő két hónap van már csak hátra a WoW Classic megjelenéséig, így lassan nem árt felkészülni a ránk váró kihívásokra. Az MMO-Champion fórumait böngészve bukkantam egy bizonyos Pingaan nevű arc szuper útmutatójára. A Google-re feltöltött táblázatban az alábbi fontos infók lettek összegyűjtve.

 • Raid encounterek, útmutatók és lootok
 • Buffok és egyéb tápok
 • BiS itemek és enchantok

Nagyon jó kis anyag, amit a készítő láthatóan nagy gonddal és precizitással készített el, feltétlenül érdemes eltenni a kedvencek közé.

raggy_0617b

 

Hey!

With the release date announced I have decided to re-post this guide once more, to hopefully help better browsing the sheet with less questions asked.
This is both for you and for me in terms of saving time.
The name of this topic is marely to point out that the sheet is under my supervision, the info itself has been discussed upon and fetched from every corner of the interwebs. Special thanks to the <Noctum> crew for helping me out and thank you everyone else who has contributed!

 First off, I’d like to point out that it is highly recommended for all players to have engineering (gnomish or goblin,
doesn’t matter) as a second profession. The reason for this is simply because it is the only profession with true perks in
vanilla WoW, throughout the whole game. It s really helpful in both PvE- and PvP situtions.
 There are links throughout the whole sheet, which pop up on the computer when you mouse-over the cell. On your
phone/table, you need to tap the cell twice to get up a menu with the links.
 Everything in this guide covers the viable and partially viable PvE specs. To define partially viable, I mean hybrid
classes that deal damage but are able to step up and heal/tank if needed during the encounter. I know that some of the
specs in the sheet is not considered to be viable in terms of outputting high enough DPS or TPS. But to be fair, to be able to clear
the game you don’t have to min/max. This sheet is meant to be used by the community and not only the top tier raiding players.
 While the “best-in-slot” section of this sheet contains the utter most best item for each slot, it is highly unlikely to get
anywhere close to having this equipment. The only stage where it is remotely possible is phase 6. Therefore I
recommend you to compose your own set off lists using the links embedded in the avatar class pictures at the top of the
sheet. Every “BiS”-item collected should be considered a bonus.
 On the “Equipment & enchants” sub-sheet you find that some items are bracketed and plus symbols appear. Bracketed
items are items that are the actual BiS-items, but which are close to unobtainable to the average player. Curly bracketed
items are legendary items; items that are above all else. Cells that contains a + symbol indicates usage of multiple
trinkets that are swapped between mid-fight using feign death (hunter) and vanish (rogue). “+ …” indicates usage of
random passive trinket when you’re done with the usable trinkets.

There are three sub-sheets in this sheet:
1. Raid encounters and guides
This sheet contains all the raid encounters in the game, with links on info/lore for each boss, links to tactical guides
to each boss, as well as links to guides on how to get attuned for each raid dungeon.
2. Buffs & consumables
Here all buffs and consumables for each class/specc are listed. The ones you do not see here are not here
because they do not stack with the listed.
3. Equipment & enchants
The sheet contains every “best-in-slot” item for every stage (from release to Naxxramas) for every
viable and partially viable specc, with the best possible enchant for each slot. There is also a bonus sheet
containing various resistance items for each class in preparation for upcoming raid dungeons, as well as AoE-tanking
items.

Guide to use the sheet:
https://i.imgur.com/3I8QL3z.png

Link to guide:
https://docs.google.com/spreadsheets…it?usp=sharing

The sheet will be updated with future Blizzard announcements and patches.

Use the sheet as you wish and do not hesitate to leave feedback or post if you have any questions, alt. contact me on Discord – pingaan#5396.

Link to original posts:
https://www.mmo-champion.com/threads…)(all-classes)

Last updated: 
14 june (2019)

Changelog:
https://docs.google.com/document/d/1…it?usp=sharing

F.A.Q.
I won’t add PvP “BiS”-lists

Extras:
To top this up I would like to do some PR for our guild. We are a setup of mature ppl with a solid core on about 30 raiders. Many of us are family guys, but with a past vast experience in high-end raiding. Personally, I am one of the founders of Ad Noctum/Kreml High (vanilla-WotLK) and I have been acting as the guild master of this recent settlement. Along with players from past Nihilum, Method, Glamuor, Nightmares Asylum, Forte and more we have managed to create a laid-back guild with great atmosphere and decent raiding. We raid only twice a week and we raid hard! Keep and eye out for <Noctum> on the EU servers. We WILL be there!

If you are interested in our guild please send me a PM on either these forums or Discord (pingaan#5396).

I’ll happily invite you to our private Discord server for you to get a feel.

Like my work? Thank me by donating a few dollars. Paypal: paypal.me/pingaan Bitcoin: 3A7AjceRTkJNdNWYqzg1ZUgNfLgoEf1p11

Best regards,
Pingaan.

Tetszik(6)Nem tetszik(0)

Tags:


61 komment érkezett a(z) Are you l33t enough for Molten Core? poszthoz

 1. ben2 mondja:

  Esetleg érdemes lenne magyarul is összeszedni a legfontosabb tanácsokat classic kezdőknek. Nem feltétlenül csak raidelésről, hanem a korai döntésekről.

  Néhány random tanács, hogy kezdjem a sort:

  - Az elején találd ki, hogy milyen speccel akarsz szintezni és csak az ahhoz szükséges spelleket és itemeket vedd meg.

  - 40-ig próbálj meg mindenen spórolni, mert ha nem gyűlik össze a 100g mountra, akkor hosszú órákon át kell grindelned.

  - A szürke itemek sok pénzt hoznak (főleg a fegyverek), sose dobáld el őket.

  - Tankoláshoz alacsony szintű instákban elég ha megvan az alap tank set (shield) és a fontosabb spellek, nem kell tank specnek lenni. (Persze nem árt, de questeléshez gyötrelem.)

  - A fontos spell questeket azonnal csináld meg, pl. palának a resurect, mert garantáltan kelleni fog instákban.

  - Mage-el frosttal szintezz, mert az első raidekhez is frost kell így lesz időd megszokni.

  - Ha sokat akarsz world pvpzni alacsony szinten, akkor kezdj rugóval vagy hunterrel, ha csak elakarod kerülni a gankelést, akkor a druid is jó.

  - Ha még új vagy és nem a pvp a mindened, akkor kezdj inkább pve szerveren. Ott is lesznek random world pvp csaták (főleg Southshore és Tarren Mill között) és a BG-k is pörögni fognak, mert vannak itemek, amik csak pvpből elérhetőek.
  Az elején a pvp szervereket az agyhalott gankerek fogják uralni, akik 60-as karakterrel beállnak az alacsony szintű zónákat gankelni.

  - Ha mindenképpen pvp szerveren akarsz kezdeni és nem a legjobb pvp classokkal, akkor 30-ig próbálj meg minél többet tartózkodni a nem-contested zónákban, főleg instákban szintezz és csak akkor menj questelni, ha már valamennyire kinőtted a zónát. Így mondjuk Ashenvale-ben 32-es priesttel kisebb eséllyel fog egy 26-os rugó legankelni, mintha Te is 26 lennél.

  - Ha egy másik frakció mountjára vágysz (értsd: gnome-al játszol), akkor már lvl1-től (!) csak annak a frakciónak a questjeit csináld +ami az instákhoz kell. (Használd a wowheadet vagy classic.db-t, hogy melyik quest melyik frakcióhoz ad reput.)
  A repu mennyiségét a quest és a saját szinted is befojásolja, így ha kihagyod a kezdő zónát, az kb. 6K repu, amit szinte lehetetlen később behozni.
  AV patch-ig nincsenek ismételhető ruha donáció questek sem, így az egyetlen lehetőség, ha a questeket a megfelelő szinten csinálod meg.

  - Rugóval a pickpocket jól fizet, érdemes az alacsony szintű zónákba visszamenni - ahol már nem agrozol - és kizsebelni a humanoidokat.

  - Instákban a legjobb, ha csak bossfight-hoz veszed elő a petet, ha még nem vagy mestere a classodnak, mert könnyen beránthatja az összes mobot és wipe lesz a vége.

  - Dps-ként instákban ne nézd a dps métert. A classicban még létezik olyan, hogy agro menedzsment, így nem lehet az első pillanattól nuke-t nyomni, mert garantáltan lefordul a boss a tankról. Ha lement a boss, akkor a dps is elég volt, ennyit kell tudni. (Raidnél már más a helyzet, de arra van elég guide a neten.)

  - Érdemes mindent felrakni AH-ba, mert előbb-utóbb elmegy.
  De: induláskor még nem lesz elég pénz a gazdaságban, így csak a tényleg kritkus itemekre lesz vevő, mint pl. wand a priesteknek. Az AH jutalék nem elhanyagolható, ha nem figyelsz simán ráfizetsz, ha nem viszik el a cuccodat.

  - Ne hajkurászd az xp-t. A classic jelentős részben a szintezésről szól, érdemes megcsinálni az összes alacsony szintű instát és elit questet, illetve az összes quest chaint. Ha grindeléssel elrohansz 60-ig egy csomó tök jó élményt hagysz ki.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • warruth mondja:

   Már az első tanácsodba belekötnék, mert utálom, hogy ez a hozzáállás elterjedt a köztudatban. Nem kell szelektálni, minden skillt érdemes megtanulni. Nem tudod, mikor lesz rá szükséged. Lehet, hogy ritkán kell, de igen is kell, és ha másokkal működsz együtt, akkor jogosan el is várhatják tőled, hogy használd őket. Utálom, amikor priestet RfD-ben megkérem, hogy chaineljen ud-t vagy Maraudonban mondom a hunternek hogy használjon aspect of the wildot, ők meg erre azzal jönnek, hogy nem tanulták meg, mert olyan felesleges skillnek tűnt. Talán a warlock spell/fire stone-ján kívül minden skillnek megvan a helye és létjogosultsága a vanillában, pont ez teszi olyan változatossá.
   Legfeljebb 43 helyett 45-ön lesz meg a mountod (mert 40-en első karakterrel amúgy sem lenne meg), és legalább nem égeted le magad mások előtt, hogy nem tanultál meg olyan skilleket, amikre szükség van, de te naivan azt hitted, hogy nem lesz.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Scrios mondja:

    40-en első karakterrel minimális AH használattal (nem kell semmi csilivili rare drop-ot eladni) simán megvan a 100g, de inkább 120-150. 1 mage meg ha frostal fejlődik, és megveszi a fireball spelleket, az igenis hatalmas pazarlás. ben2 nemhiszem, hogy a class utility spellekre gondolt, amik fontosak, hanem azokra, amikre tényleg az égvilágon semmi szükséged sehol, márpedig van belőlük minden classnál. van kinél több, van kinél kevesebb

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • ben2 mondja:

     Ez a lényeg.
     Mage-nél 30-40 között két szintenként kb.10g-ba kerülnek a spellek, ha mindet megveszed. Ez kb. annyi, amit grindelés és AH-zás nélkül összeszedsz szürkékből és questekből.
     Természetesen ha a class képes feltámasztani, akkor az kötelező spell, ahogy az összes CC és buff is.
     Amúgy 40 és 60 között már az ember arra költ, amire akar, így ha mindenképpen az összes spellt meg akarod venni, akkor 40 után megteheted.
     Viszont elég sok noob-ot látni mostanában, aki még 45-ön is gyalogol, mert kb. 15g-al a zsebében fordult rá 40-re és azóta grindel.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • warruth mondja:

      https://classicdb.ch/?item=2820
      Vagy pedig itt van ez. 😀
      Ezt neveztük a szegény ember mountjának vagy hipster mountnak. Igaz, hogy csak 40% speedet ad, és félóránként egyszer lehet használni, de lényeg, hogy ezzel is gyorsabban lehet menni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Szolo mondja:

      Akár igaz is lehet, de fontos kiemelni, hogy a Classic még a Vanilla szabályait sem betű szerint veszi át, a jelenleg futó "elég sok noob-ot látni mostanában" tört szerverek egyedileg meghatározott szorzószámaiból (mob mennyi lootot dob, repair mennyibe kerül, repülés mennyibe kerül, mob/vein respawn rate) pedig egyáltalán nem szabad kiindulni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      A növény és érc node-ok sűrűsége és a respawn rate biztos más lesz, mert a privát szervereken hozzá kellett igazítani a nagyobb populációhoz.
      Ettől függetlenül a vendor árak, spell, retalent, utazás költségek nagyjából azonosak lesznek, mert azokat a blizzlike szerverek az eredeti játékból vették át.
      Pl. az utazás a nagyvárosok között annyiba kerül, mint a teleport reagens ára, így a mage teleport csak gyorsítja az utazást, de spórolni nem lehet vele. Ez koncepcionális kérdés, az arányt nem fogják máshogy beállítani, legfejlebb a konkrét összegekben lehet eltérés.

      Minden esetre a pénz menedzselése egészen biztosan része lesz a Classicnak, és szinte 100%, hogy a spellek és a 40-es mount is megmaradnak money-sinknek.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88 mondja:

      Ez az utazási ár csak fővárosból fővárosba teleportálásra vonatkozik nem? Mármint úgy értve, hogy elvileg az útvonal attól függ hogy hány flight master fog útba esni amíg oda nem érsz, (bár az is lehet hogy a megtett táv vagy az útba eső zónák függvénye ezt nem tudom)a portal kő viszont csak egyszer fix összege kerül. Szóval elvileg ha stvből megyek darnassusba, akkor az kevesebb lesz portallal mint ha fly masterrel (és hajóval de az ugyebár ingyenes) megyek oda. vagy mondjuk silithus darnassus, illetve stv silvermoon de ugyebár silvermoon nem volt vanillában. Mondjuk azért megnézném hogy ha össze vetjük minden főváros flight utvonalait, és a kő árát akkor melyik mennyibe kerülne.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Bangyi mondja:

    Azért sok skill van amire fölösleges a pénzt pazarolni. (pl eye of kilrog locknak és a társai, mert kb sosem fogod használni).

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • ragadozo88 mondja:

     Stealth ellen nem jó? Ha playerek ellen nem is de pl stvbe a black pantherek ellen? Hogy ne random ugorjanak rád 3an, hanem lehessen látni hogy hol vannak.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Bangyi mondja:

      Quest addon pontosan mutatja a spawnok helyét és ezért az 1 külön esetért meg fölösleges benevezeni, ha kettőt húzok be warlockal akkor meg mi van? Semmi... Vagy fearelem a másodikat vagy csak simán megölöm mindkettőt.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88 mondja:

      Ja értem, de amúgy eredetin nem patroloznak? Mert törtön sokszor van hogy bizonyos zónában egyhelyben állnak a mobok, és csak a kezdőben sétálnak, de eredeting elvileg minden mob patrolozik, szóval a spawn hely csak kezdő pozicióját mutatja, de végül is az igaz hogy lockkal az egyiket feareled a másikra ráküldöd a petet egyel megharcolsz.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Bangyi mondja:

      Mobok többsége egy minimális patrolt csinál, de vannak rare mobok és bizonyos mobok amik nagy köröket tesznek meg. (Pl arathi higlands-es elite mob) és azok meg vannak rendesen csinálva a jobb törtökön.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • PaneuropeanBattleRam mondja:

   Saját tapasztalat (vanillából) NE játssz gnómmal.
   Az volt a mainem, hosszú időn át, a lépcsőbug* (mageok számára ultraszopás)a mai napig megvan, kétlem, hogy kiszedték volna ebbe a feldolgozásban.
   *Mivel alacsony kicsi szar, ezért, ha az enemy a lépcső tetején áll a spellel nem lehet eltalálni (ha humán vagy- magasabb, gond nélkül csattan a spell)
   + Robotcsirke, külön peccs volt rá, vanillában, derékmagasságú vízben, nyikkanás nélkül összecsuklott, míg pl egy alteracos kecske vígan áttrappolt a folyócskán.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Attila mondja:

    Naaaaaaaaaaaa... Gnómmal játszani életforma.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • PaneuropeanBattleRam mondja:

     de te warrior vagy 🙂

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • PaneuropeanBattleRam mondja:

     Warriorral, teljesen más (direkt felhúztam pvp re és vicces a nagy földbelógó kardjával) de nincs meg az az élmény amikor valami mocsárban questelsz, (Tanaris/barlang) és le kell ülni hp/mana töltésre, de nem tudsz, mert a fejed a víz alá kerül.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88 mondja:

      ötlet Gnome és Goblin (bár az nincs vanillában) racial skin, drink underwater :D. Illetve hoyg akkor ha már úgy is inna akkor a vízből igyon amiben van :D. Infinit mana source :D.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • ben2 mondja:

    A classic már az új wow motorra épül, így nem hiszem, hogy a geometria bugok előjönnének. Ha mégis, akkor patchelni fogják.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • PaneuropeanBattleRam mondja:

     A Bfa-ban, még benne van ez a bug/ feature, nyilván jó kevés gnome mage van, vagy nincsenek visszajelzések erről:)

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      Akkor viszont ez általános probléma, nem classic specifikus, azaz valaki vagy bevállalja a gnómmal együtt a bugokat vagy nem.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • ragadozo88 mondja:

     Az a baj hogy ez valszeg nem bug. valószínűleg a hit test és más egyéb ilyen geomatriak arányosan scalelődnek a modellel, és ezért fordulhatnak elő ezek a bugok. Ezt esetleg úgy tudnák megoldani ha gnome, a modeltől függetlenül "magasabb" lenne, programozásilag :).

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • ragadozo88 mondja:

   Druid, feral talent, fejlődéshez valszeg a full feral (minden talent a cat form és a bear form is megvéve, más talent ág kimarad), maxon pedig catform némi restoration talenttel, vagy bear form talentek egy kevés resto talenttel. Illetve a skining szakmával, kezdek aztán eldöntöm hogy lw lesz a második vagy a 2ik szakma is inkább egy gyűjtögető szakma legyen, pl herbalism vagy mining. Bár lehet herba alchemy lesz még nem tudom.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • ben2 mondja:

    Egyetértek, druid szintezéshez egyértelműen cat, viszont érdemes a tank talenteket és geart is fejleszteni, mert sokkal könnyebben lehet instába jutni tankként, mint cat dpsként.
    60 fölött aztán már lehet hanyagolni a tankolást, mert raidre senki sem visz druid tankot.

    Sokan választják szintezéskor a healert is, de szvsz nem érdemes. A druidnak vanillában az egyetlen resurect képessége a combat res, ami csak egy emberre használható és röhejesen hosszú a cd-je. Ez alacsony szintű instázásnál nagy hátrány (raidre a druid healer már életképes).

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • ragadozo88 mondja:

     Már csak az a kérdés hogy guild nélkül egy restoration druida hogy szerez magának geart ha kezdetben cat meg bear geart kell használnia :). Mondjuk mindegy mert első körben nem tervezem a dungeon vagy raid használatát, majd csak akkor ha már zulgurub is bent lesz, hogy megszerezzem a gurabashi raptort és tigrist.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      Vanillában ez úgy megy, hogy van egy speced 60-ig, aztán respec pre-raid gear farmolásra, aztán respec raidenként.
      Tehát catként eljutsz 60-ig, utána meg ráállhatsz a healer gear farmolásra. Nem lesz nehéz amúgy, mert catként is nyomhatsz needet a bőr healer itemekre, mivel úgyis csak a druid tudja használni. (Max. healer palával kell versenyezni.)

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88 mondja:

      Ez mondjuk igaz, mert a shaman 40nél mailre vált. meg ugye eleve csak az egyik oldalon játszik. Igaz hogy én mindkét oldalon játszok majd. Kezdésnek 1-1 druida.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • warruth mondja:

     Szintezés alatt még tökre nem válik el a cat meg a bear se talent se gear szempontjából. Mindig azt használod, amit a szituáció indokol. Ha egyenként ölsz közepesen erős vagy gyengébb mobokat, akkor cat formban sokkal gyorsabb, keményebb mobok ellen viszont valószínűleg lassabb, de biztonságosabb bearként. Dungeonökben ugyan ez. Ha tank kell, tankolsz, ha dps kell, akkor dps-elsz, ha balfasz figyelmetlen a tank vagy alszik a healer, akkor még az ő munkájukba is besegíthetsz. Ez a jó a druidban, hogy sokoldalú, és az a jó játékos, aki ezt a tulajdonságát ki is tudja használni, és nem feledkezik meg a class által nyújtott lehetőségekről.
     Az viszont tény, hogy lvl 60-on a pre-raid időszakban már célszerű elkötelezned magad valamelyik irányba (resto). Ugyan ezen még változtathatsz később, de jobb, ha nem hiábavaló a bele fektetett idő és energia.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88 mondja:

      Pont ez miatt szoktam a full feralt használni, csak az a baj hogy maxon pl pvp közbe ha alakolt kell váltani pl ön healelés miatt, akkor a master shapeshifter (azt hiszem így hívják és resto ágon van)nélkül megkell várni még az energy felmegy, ami ha jól tudom vanillában eleve lassabban regenerálódik, a későbbi kiegekhez képest. Azonban szintezéshez teljesen jó, hogy maci és macska feral talentek is megvannak, főleg ha elitnél vagy több mob esetén macira kell váltani. Illetve ahogy te is írod off tankolásra is jó dungeonban.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • warruth mondja:

      Szerintem te a Furor talentre gondolsz, ez ott van egyből a resto ág elején. Ez azt csinálja, hogy egyből lesz 40 energy-d, illetve 10 rage-d (0 helyett), ha shape shiftelsz . A másik meg a Natural Shapeshifter, ami meg a balance második sorában van, az meg csökkenti a shape shiftelés mana costját. Ez meg azért jó pvp-ben, mert elég gyakran vagy shape shiftre kényszerítve, hogy leszedd magadról a különböző disable-eket, és ezzel a talenttel lassaban fogy el a manád, mert az alakváltás elég sokba kerül.
      Sima 5 fős dungeonökben meg nem csak off tankolásra jó a maci, hanem teljes értékű tankként is megállja a helyét. Sőt még raiden se, olyan rossz, mint sokan gondolják, hogy de az tény, vagy vannak bizonyos bossok, amire erősen nem ajánlott (feares bossok) vagy kifejezetten alkalmataln (Chromaggus).

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88 mondja:

      Furor, Natural Shapshifter, master shapshifter, omen of clarity,. Viszont úgy látom hogy a másik 3 az nem vanilla talent, szóval jah akkor csak furorra gondolok :). A mixben még opcinálisan volt improved mark of the wild is, persze függött attól is hogy mennyi talent pont marad miután a feralt(cat vagy bear) meg a fenti talenteket megvettem.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 2. Naliviel mondja:

  Engem az érdekelne, ha ügyeletesként a munkában semmi dolgom és már a Netflix sem köt le akkor milyen karival tudnék legjobban hozzájárulni az autentikus vanilla játékélményhez, miszerint corpsecampelem a lowbiekat?
  Eddig ötletként a nelf hunter tetszik a track humanoiddal, de mind controllal szakadékba ugrás vagy 5 mob közé futás is szimpi.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • PaneuropeanBattleRam mondja:

   A rugó a leghatékonyabb szopatógép.(pláne kettő)

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • ben2 mondja:

   Szerintem maradj pve vonalon és ölj crittereket, az is van akkora kihívás, mint az alacsony szintűek gankelése

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Naliviel mondja:

    Elvileg a vanilla élmény része volt a gank/camp. Másfelől gyakorlatilag ez ingyen content készítés a játékosok számára, hiszen a rossz és gonosz (vagy unatkozó) ellenséget ki kell iktatni.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • ben2 mondja:

     A gankelés eredeti célja az volt, hogy spontán world pvp eventek alakuljanak ki.
     Legankeled az altját, ő hozza a mainjét, Te is hozod a mainedet, ő hozza a haverját, Te is hozod a haverjaidat és a végén mindenki órákon át gyakja a másikat.
     Erről kellene szólnia a world pvpnek.

     Ehhez képest az 1v1 banasz hiánya és a szintkülönbségek miatt a gankelés szimpla griefing lett, 90%-ban arról szól, hogy unatkozó szellemi toprongyok tönkre teszik mások játékát, mert... mert megtehetik...
     Ezért mondtam, hogy ha attól érzed nagynak magad, hogy olyanokat ölsz, akiknek semmi esélyük a védekezésre, akkor arra ott vannak a critterek.

     Az meg, hogy a vanilla időkben is sok volt a seggfej nem jeleni azt, hogy a classicnak a seggfejségről kell szólnia.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Naliviel mondja:

      Egyáltalán nem érzem nagynak miatta, de még csak jó érzéssel sem tölt el. Retailen nagyon segítőkész vagyok, ha egy hordás látom hogy bajban van segítek neki, ok nélkül nem támadok senkire.
      Ezzel szemben a classic egy jellemzően (persze van sok kivétel) elitista, másokat lenéző réteg játszótere. Nekem pedig sajnos olyan a munkám, ahol sűrű az ügyelet és ott BfA-val játszani nem tudok, végig sorozatot/twitchet nézni pedig unalmas. A classic-kal játszani nem akarok, de egy kari lassacskán felhúzása és l33t lowbiek campelése egy ideig megteszi. Ráadásul még az egyik érvet is erősítem a vanilla mellett, "mindenhol veszélyben vagy mert bármikor jöhetett egy nagyobb szintű" stb stb.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      Szóval azzal próbálod megideologizálni az alacsony szintűek campelését, hogy azok úgyis " elitista, másokat lenéző réteg" tehát megérdemlik? Komolyan?

      Mert ha csak lassan szintezni és world pvpzni akarsz, akkor miért a lowbiek camplése izgat fel? Csinálgatod a questeket a contested zónákban és ha arra jár valaki a Te szinted körül, akkor belekötsz, vagy ő köt beléd. Ehhez nem kell az alacsony szintűeket belekeverni.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila mondja:

      Hagyjuk a moralizálást. Ezeket a köröket már lefutottunk 14 évvel ezelőtt. A PVP szerver ilyen. Aki ilyenre megy, az számíthat rá, hogy le fogják gankelni, és tök mindegy, hogy ez milyen indíttatásból történik. És nyugodtan elhiheted, hogy nem az ügyeletben ücsörgő Naliviel fogja a legtöbb gondot okozni, hanem azok a ruszkik, akik majd csordába verődve, ugyanakkor full PVE epixben fogják majd zaklatni a szintező kiskarikat. Semmiféle illúziója ne legyen senkinek. Aki nem akar world PVP-zni, és pláne nem akar agyvérzést kapni, messzire kerülje el a PVP szervereket.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      Nem a csordákban rohangáló ruszkik fogják a fő problémát okozni, hanem azok, akik képesek napi 6-8 órát is eltölteni egy alacsony szintű zónában csak azért, hogy az ott szintezőket szivassák. Ezeket nem lehet a "majd visszajövök később, ha megunta a köcsög" taktikával elkerülni, mert sosem unják meg, gyakorlatilag visszaélnek a classic játékmechanikájával.

      Amúgy nem moralizálásról van szó, hanem szimpla megvetésről. Az alacsonyakat sportból gakelő olyan, mint az alkoholista közmunkás, aki reggel arra ébred a padon, hogy összehugyozza magát és erre jól szétrúgja a játszótéren a gyerekek homokvárát, hogy felnőttnek érezze magát.
      Ez egy ilyen fajta ember.

      Félreértés ne essék, nem azokról beszélek, akik mondjuk legankelik a rugót, aki pár percel előtte az altjukat zaklatta, vagy beszállnak egy alacsony szintű world pvp csetepatéba, hanem azokra, akik tudatosan az alacsony szintűek campelésére húznak fel karaktert és az teszi ki a játékuk jelentős részét.
      Ez már nem játékstílus, hanem - még ha egy online játékról is van szó - emberi karakter kérdése, és az ilyeneket, bezony nem mint játékost, hanem mint embert vetem meg.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Hard3n3d mondja:

      Így jártál
      Egyébként meg a horda és az ali háborúban áll
      Úgyhogy a frakciómat erősítem azzal hogy egész nap stv tövében gubbasztok és ha kel 300x is megölöm a lvl30 as papot

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      Ha már RP, akkor miért nem a stratégiailag fontos pontokon ölöd a lvl60-asokat?
      Mert azok vissza tudnak ütni?

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88 mondja:

      Itt még nem állnak háborúban, csak helyi konfliktusok vannak, és azokat is főleg kalandorokkal(a játékos is az) oldják meg. Háború a cata kiegell jött csak. Addig csak hol stabil hol instabil béke, de nyílt háború nem volt.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Szolo mondja:

      Blizzard sem arra szánta a PVP szervereket, hogy a saját szintjén körberöhögött 60-as elmehessen 30-as területre kicsiken kiélni a frusztrációit. Erről is szólt a dishonorable kill büntető hatása.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Bangyi mondja:

     Bocsi, de az nem kontent hogy 60-ason ölöd a 20-asokat... Persze kb 1x végigmenni még ok "fun", de több percen/órán/napon át campelni valami hatalmas nagy szánalom...

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Naliviel mondja:

      Nem is számomra content, hanem azok számára akik csapatot szerveznek levadászni engem.
      Én nem tervezek érdemben játszani a classic-kal, egyetlen dungeonba vagy bg-re nem fogom betenni a lábam. Magas szinten shadowmeld vagy stealth alatt leszek egy népszerű helyen az áldozatomra várva.
      A vanilla melletti egyik érv, ami mindig előjött az volt hogy anno voltak camperek és akkor a környékbeliek jöttek segíteni és ezáltal élt a világ. Akkor ha én unalmamban eltöltök egy kis időt ezzel nem értem hol a gond, mindenki megkapja amit szeretne.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Night Must Fall mondja:

      Nagyon rendes tőled valójában, hogy önfeláldozó módon "tartalmat" kínálsz azok számára, akik amugy unatkoznának áldásos tevékenységed nélkül.
      Fentebb már sokan leírták, hogy morálisan mi a gond a hozzállásoddal.
      Egy gyengébb játékost molesztálása önmagában is érdekes lelki alakatról árulkodik, de hogy még ideológiát is gyárt valaki mögé az csodálatos.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      Miért magas szinten?
      Menj gankelni lvl20-on egy lvl 20-as zónába, 30-on a 30-asba és így tovább, ha a world pvp-zni akarsz.

      Sőt 60-on is van jó pár grindelő hely, ahol mindig találsz 60-as ellenfelet.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Hard3n3d mondja:

      Mindig ezek a romantikus 1 az 1 ellen és ugyan olyan erős ellenfelek
      Ilyen nincs
      A középkorban se szált le a lovag a lóról mikor megküzdőt a 2 napja besorozott paraszttal, hanem átgázolt rajta
      Senki nem tart pisztolyt senki fejéhez hogy pvp szerveren játsszon. Nyugodtan lehet bárki punci és mehet pve szervere
      Nekem a rekordom stv be vagy 5 órán keresztül öltük egymást egy hunterel 3-4 szinttel nagyobb voltam megöltem ő ere behozta a maint és megölt 2-3x aztán visza logolt én meg megint megöltem és ez így ment egész este 😀
      Arra emlékszem hogy a párducos questet csak reggelre tudtam befejezni 😀

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Balla Marshall Zoltán mondja:

      Innen latszik, hogy felnottem vanilla ota... regen meg rohadtul idegesitettek az ilyen szanalmas lelki nyomorultak, akik ekkor vertek ki pocorot, es elveztek el ha naluk 30 szinttel kisebb karaktereket gankeltek. Azota sok emberrek talalkoztam es elmondhatom aki jatekban ilyenek azok a valosagban legtobbszor szanalmas alakok, akiket ver az asszony/semmibe vesszi a baratnoje es/vagy csalja/az elete pedig egy rakacs szerencsetlenseg valami huszadrangu cegnel, meg mindig a mama hotelban!
      De!
      Ma mar legenkelne valaki 3x, utana hagynam. Es azt vettem eszre, hogy az esetek 85%-ban megunja a parasztja miutan amig O ott forgolodik, hatha feltamadok, En addig vagy meghuzom az asszonyt, szivok egy szivart, vagy iszok egy kavet, elolvasom a napi hireket. Mire visszamegyek nincs ott...
      Es Nekem regen volt egy exceles halal listam is 60. szintemre... ha valakire panasz volt hogy gankeli az egyik frakcio tarsam, megneztem hogy ott volt-e a listan, es biza utana amit kapott nem koszonte meg, mert utana a tudasa annyi volt, hogy bemenekult egy varosba... ennyire bator gyerekek voltak ezek...
      Nem tudom, Nekem soha se volt kenyszerem leutni egy nalam kisebbet... csak azert bizonyitsam a nem letezo erom. Bar En mondjuk egeszseges lelekkel vagyok megaldva.. nem ugy mint ezek a foallasu gankerek.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Hard3n3d mondja:

      Kicsit túl kompenzálod a dolgot ez egy játék. Elhiszem hogy téged nem zavar ha valaki 3x is megöl(mert te már nagyfiú vagy). De majd ha picit még több embert ismersz meg akkor leszoksz arról hogy sztereotípiákat gyárts. Persze úgy könnyebb elviselni a valóságot hogy mindenki butább, ügyetlenebb, és csak te vagy sikeres az életben.
      Ez kb az a szint hogy ha női karakterrel játszol akkor buzi vagy 😀

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      " Mire visszamegyek nincs ott..."

      Na ez az, ami most már nem így zajlik.
      Nem megy el, ott lesz még 6-8 óra múlva sőt a jövő héten és másfél év múlva is (mármint a zónában).
      Ha pedig csapatot szervezel a levadászására, akkor kiloggol, egy másik karakterről figyeli a környéket és megvárja amíg elmennek. Számára nem a pvp, hanem a kitartás az erőpróba, hogy ő bírja tovább türelemmel. A célja nem a győzelem, hanem a játék tönkretétele. Ez nem kitaláció, tényleg ezzel hencegnek a reddit postokban.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      "Senki nem tart pisztolyt senki fejéhez hogy pvp szerveren játsszon.Nyugodtan lehet bárki punci és mehet pve szervere"

      Na megjött az ultimate érv a taplóság kigyarázására.
      Mondok jobbat: pve szerverek se legyenek, mert senki nem tart pisztolyt senki fejéhez hogy wow-al játszon.

      Amúgy áruld már el, hogy mitől punci az, aki nem szereti tétlenül tűrni, hogy egy 60-as egy lövésre leterítse a 20-as karakterét minden másfél percben?
      Álljon ki magáért és vegye fel a harcot? 20-as karakterrel a 60-as ellen? Komolyan?

      Amúgy meg nem az általad is említett elhúzódó pvpzéssel van baj, ezt már többször is elmagyaráztuk, hanem azokkal, akik eleve az alacsony szintűek szisztematikus campelésére rendezkednek be.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Mariák Miklós mondja:

      szerintem nincs baj a gankelesel, ha nagyon zavar, elhuzom a belem mashova, vagy hivok 2 60-as havert es ugy kvesztelek. En se birom ezt a rinyalast, vannak korrekt es seggfej emberek, eppugy, mint az eletben. Megoldas pedig van mindenre, ugy hivjak csapatmunka. Aki csak fair play korulmenyek kozott szeretne jatszani, menjen pve szerverre.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2 mondja:

      Akkor sokadjára is megismétlem:

      Nem a casual world pvpvel van baj, hanem azzal, ha valaki kizárólag azért játszik, hogy alacsony szintűeket gankeljen.

      "Megoldas pedig van mindenre, ugy hivjak csapatmunka."

      Éppen ez az, hogy erre nincs in-game megoldás.
      Odahívsz két 60-as havert, szerinted meddig fognak ott maradni? Végig babysittelnek, amíg questelsz?
      Mert a ganker kiloggol, ott vár az allis karakterével és amint elmennek a 60-asok folytatja, ahol abbahagyta.
      És nem, az sem működik, hogy addig átmész máshová, mert majd csak megunja, mert nem unja meg, számára az a kihívás, hogy ellehetetlenít egy komplett zónát, erre szánja a teljes játékidejét, akár napi 6-8 órát is.
      Ez már bőven nem a fair playről szól, ez a classic elcseszett pvp koncepciójának a kihasználása, gyakorlatilag exploit.
      Annak idején ugyanis fel sem merült a fejlesztőkben, hogy lesznek, akiknek az életük jelentős részét hónapokon, akár éveken át az teszi ki, hogy ellehetetlenítsenek egy online játékot.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 3. ragadozo88 mondja:

  Nálam az a nagy kérdés hogy ha első nap játszok akkor melyik pve szerveren kezdjek, hogy a későbbi bgk bevezetésekor, a frakció balance egyensúlyba kerüljön, vagy legalább is nekem kedvezzen. PVP-n jó lenne a cross realm, mert bár igaz hogy akkor nem ismerjük név szerint a legjobb játékosokat, de legalább nem kell sokat várni két bg között, ha esetleg az egyik frakció túlnyomó többségben van a másikhoz képest. Bár ez függ attól is hogy a mai technológia mellett hány fős realmek lesznek. A másik megoldás hogy várok egy picit és az után választok realmet hogy megnézem a frakció megoszlást.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 4. PaneuropeanBattleRam mondja:

  Classic kezdőknek még egy fontos (és sztm magától értetődő tanács:) mihamarabb próbálj meg barátokat szerezni ( és Guildhoz csatlakozni)
  --
  (ha az eredeti vanilla, akkor mihamarabb gyűjtsd össze a Flying pontokat)
  --
  Nyilván mindenkinek megvan a szintezési stratégiája, de érdemes 2 karakterrel indulni kezdetnek. (egy main, kinn a terepen, és egy alt bent a fővárosban, áll a postaláda/ah mellett)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 5. Adam Bond mondja:

  Lol 1.12-es molten core kb 20 fős insta... annyira szétnerfelték kivették a trash felét stb.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Vélemény, hozzászólás?

Back to Top ↑