World of Warcraft Classic megjelenés - Mennyi is? Várjá' csak...


WOW-CLASSIC world-of-warcraft-classic

Készült 2019. augusztus 30. | írta Attila

111

UPDATE6: WoW Classic Realmek

UDATE6! Ma este 6-kor két új angol nyelvű PVP realmmel gazdagodik az európai szerverek listája.

Today 18:00 , we will open two new WoW Classic Realms in this region:

Realm Type Language
Bloodfang PvP English
Judgement PvP English

We strongly encourage players who wish to avoid extended queues on crowded PvP realms to plan to move to one of these two new realms. We expect these new realms to have a population base that is easily sufficient to long support a healthy PvP realm community.

UPDATE5! Jó hír a sorban állóknak: A Blizzard megnövelte a szerverek kapacitását, így talán könnyebb lesz bejutni a játékba, hogy felfedezhessük Azeroth megannyi csodáját…

With hotfixes that we are currently deploying to all WoW Classic realms, we are substantially increasing the number of players that can be simultaneously logged in and playing. We expect this to result in smaller queues for realms that have large queues, and some realms should no longer have queues at all.

We will closely monitor performance and stability throughout this process.

Thank you very much.

UPDATE4! Az extrém nagy érdeklődésre való tekintettel további két új PVP realmmel bővült az angol nyelvű szerverek listája.

Due to extremely high demand, we’ve established the following new WoW Classic realms in this region:

Stonespine – PvP – EN-EU
Noggenfogger – PvP – EN-EU

We suggest that players choosing a realm consider one of these, as the other realms currently marked as “Full” population will experience queues.

Thank you!

UPDATE3! Két jó hírrel is szolgált az éjjel a Blizzard a WoW Classicra váró nagyközönségnek. Egyrészt hétfő este 7-kor 3-ról 10-re emelik a realmenként engedélyezett karakterek számát, másrészt további öt szerverrel bővül a játék infrastruktúrája. Kalandra fel!

We will remove the limitation on only creating a total of three WoW Classic characters per WoW account. Thereafter, players will be able to create up to 10 characters per Classic realm, for a total of 50 characters across all Classic realms per WoW account.

Additionally, at 26 August 2019 19:00 , we will open the following new realms in this region:

Name Type Language
Flamelash PvP English
Gandling PvP English
Mograine PvP English
Nethergarde Keep Normal English
Razorgore PvP English

At this time, all realms that have a Full or High population tag are expected to experience extended queues. We urge players on realms marked Full or High to plan to play on one of these new realms to avoid the longest queues, and to help spread the player population as evenly as possible and provide the best play experience for everyone.

Thank you!

UPDATE2! Úgy látszik kielégíthetetlen a WoW Classic játékosok étvágya (legalábbis amíg zakatol a hype expressz) és ezért újabb realmek megnyitására van van szükség. Az éjjel bejelentettek egy új angol PVP  és két német realmet is a játékosok legnagyobb örömére.

The existing PvP realms all now have either a Full or High population tag. With the potential for extended queues on the Full realms, and 10,000+ queues on Shazzrah, we are opening another English PvP realm on Tuesday, August 20 at 8:00 p.m. CEST:

 • Firemaw – PvP – English

We urge players on PvP realms to consider moving to this realm. Doing so will help spread the player population as evenly as possible before launch and provide the best play experience for everyone.

UPDATE! A nagy érdeklődésre való tekintettel plusz egy PVP szerverrel bővült a korábban meghirdetett realmek listája. Mi lesz itt, kérem?!?

Due to extremely high demand, we will be establishing the following new WoW Classic realm at approximately 20:00 CEST (19:00 BST) on Wednesday, August 14:

Gehennas – PvP – English

We suggest that players choosing a realm consider this one, as we expect that other English PvP realms may experience severe queues at release.

Megérkezett végre a WoW Classic realmek listája és az egyes realmek típusa. Ne feledjétek, hogy a karakterneveket hétfő éjféltől lehet foglalni, összesen hármat.

Starting at 00:01 CEST on Tuesday 13th August, players with an active subscription or game time on their World of Warcraft account can reserve their character names by creating up to three Classic characters. Please note that all of your characters on a PvP realm must be the same faction.

Before creating a character, you’ll choose the realm where you want to play that character. The following realms will be available:

Name Type Language
Golemagg PvP English
Hydraxian Waterlords RP English
Mirage Raceway Normal English
Pyrewood Village Normal English
Shazzrah PvP English
Zandalar Tribe RP-PvP English
Name Type Language
Auberdine Normal French
Sulfuron PvP French
Name Type Language
Everlook Normal German
Lucifron PvP German
Name Type Language
Хроми (Chromie) Normal Russian
Пламегор (Flamegor) PvP Russian

Relative realm population will be visible in-game to help in choosing a realm so you will see “Low, Medium, and High” in the realm selection screen. If there are high numbers of players congregating on individual realms during name reservation and character creation, we will post warnings about the potential for queues on those realms, giving you time to choose alternate realms. WoW Classic releases worldwide on Tuesday 27th August at 00:01 CEST.

Tetszik(8)Nem tetszik(2)


 • Charles Kratos

  PvEre még megértem , hogy csak 2 szervert szántak , na de hogy PvPre is...? :/

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Hard3n3d

   Teljesen felesleges több még így is sok lesz

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • ben2

    Kis matek:
    Nostalriuson kb. 50K aktív user volt 2 szerverre, ez átlag 6K volt PvE-n és 8-10K PvP-n folyamatosan online.

    Na most tételezzük fel, hogy ahhoz képest csak négyszer annyian akarnak hosszabb távon classic-ozni, az 200K aktív user.
    Tételezzük fel, hogy a fele USA.
    Marad 100K EU 12 szerverre, amiből 6 nem angol.
    Ha mind a 12 között arányosan oszlik el a tömeg, akkor 8333 aktív user / szerver.
    Ez baromi magas, mert a vanilla szerverek max.3500K-ra voltak méretezve, ehhez lettek belőve a respawn idők, a loot table-k és a gazdaság.

    Azaz vagy az idők végezetéig marad a layering, amiről azt igérték, hogy a phase1 után kivezetik, vagy idővel több szervert kell indítaniuk, de akkor már képtelenség lesz átpaterolni az embereket az új szerverekre.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Hard3n3d

     Mivel nagy lesz a lemorzsolódás így teljesen felesleges hogy 2 hónap múlva meg összekeljen vonni az üres szervereket

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2

      A lemorzsolódók nélküli számokat mondtam. Abban egyetértek, hogy ne legyen 30 szerver induláskor, de a két angol pve és pvp nagyon alul lett tervezve, ez garantált.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Bangyi

      Személy szerint +2-6 realmet indítanék és ha nagy a morzsolódás akkor jófejségből mindenki aki low-pop szerón van kap egy free transfert az általa választott realm-re. Blizz nyer, playereknek nyernek, EZ money!

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Hard3n3d

     Egyébként pedig mindenkinek jobb ha sokan játszanak 1 szerveren, gazdaságilag, és emberanyag szempontjából is Nem az lesz hogy van 2 guild a szerveren akik minden jó játékost begyűjtenek mert lesz elég ember 4-5 hc guild re is

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2

      Akkor a legjobb, ha a játékosszám megáll 2.5-3.5K körül. Akkor találsz elég embert instázásra, de nincs tömeg és a gazdaság is akkor optimális, mert anno arra lőtték be a vendor árakat és a money sinkeket a játékban.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Gatee

      A probléma tudod azzal van ha csak a mostani pre launch stress testből indulok ki (ami szerintem elég reprezentatív), akkor a US-ben 2 szerver bőven elbírta a népet, viszont EU-ban a kezdeti 3-at még meg kellett dobni 2-vel, hogy ne legyen 10k-s que. Szóval ezzel számolva azért elég merész a US 13-ához (Oceanical együtt) képest az EU-t 12-vel indítani. Persze, lesz layering ahogy mondod de az ugye megvan, hogy a szerverek garantálom neked, hogy lockolva lesznek launchkor ahogy azt is, hogy hetekig ha nem hónapokig jópár ezres queval kell majd számolni ha tényleg csak ennyi szerver lesz.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Makk

      Nem pont, hogy rohadtul nem az. Mert a helyzet az, hogy akik tényleg régóta akarják a vanillát, azoknak nincs aktív előfizetésük nagyon régóta és közük nem volt a stressz teszthez! A játékosok többszöröse lesz ennek release-kor.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Gatee

      Én is pont erről beszélek... Ha a pre launch stress testhez épp, hogy csak elég volt 4 realm akkor a teljes releasere miért lenne elég 12, amiből az english pvp amire a legnagyobb kereslet van konkrétan 2 az az kettő darab realm.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Whisper

      Makk Én több havernak most raktam össze gépet vag yhoztuk Classic képes állapotba a gépet,mert egyik keiggel sem játszottak szinte

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Vin

     Az USA és az EU szerverek száma nagyjából megegyezik. Azért tűnik ez kevésnek, mert itt a régiók miatt még tovább kellett bontani Német-Francia-Orosz nyelvekre. Tehát a Blizzard nézőpontjából kilóra megvan. Vagyis az ő szempontjukból az EU-ban van 5 pvp szerver.

     A Nostalriust sajnos nem tekintem példaértékűnek, mert ott volt egy jelentős Ázsiai bázis is, és ha tetszik, ha nem, azt is ki kell mondani, hogy a dolog ingyen volt, ez pedig nem lesz.

     Szerintem a Blizz érezheti a jelenlegi játékosok száma alapján, hogy mennyi a tényleges előfizetők száma, akik potenciálisan ezekre a classic szerverekre majd be tudnak lépni. Bármelyik EU szerverre belépek most, ahol van karakterem, soha nem találkozok emberrel a saját realmomról, mindenki shardolt körülöttem. Ez azért elég beszédes. Én meg merem kockáztatni az állítást, hogy kb. 20 szerverre elférne a teljes EU-s közösség, és akkor a shardingot ki is lehetne dobni.

     A Blizzard szerintem nagyon is bízik a layering technológiában (vagyis plusz vas nélkül tudnak több realmot emulálni), illetve abban, hogy a sok turista nem fog maradni 2-3 hónapnál tovább, amikor a layeringet kiszedik. Meglátásom szerint erre utaznak, a szerverek számából mindenesetre nem tudok másra következtetni.

     Izgalmas átélni az első napok izgalmait, de szerintem aki nagyon okosan akar dönteni, az kivár 2-3 hónapot. Addigra leül a hype, a streamereknek is más dögöt kell keresniük, amin csámcsoghatnak, megy majd velük a tömeg is. Addigra felhúznak 1-2 plusz szervert, meg talán le is állítják őket. Mindenesetre normalizálódik a populáció.

     Szumma szummárum, én ezeket a számokat vártam. A számok egyedül azért szomorúak, mert bár a negyedéves jelentésekben nincs benne, de a Blizz nagyon is jól tudja, hogy mennyi érdeklődő lesz a portékájára. Van egy kemény mag, aki élvezni fogja ezt a változatlan univerzumot hosszú-hosszú évekig, de a nagyon HC raiderek el fognak menni Naxx után, a kazsuál rétegnek pedig a Classic WoW 2019-ben bizarr élmény, főleg havidíj mellett.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2

      Ez az, hogy az EU játékosbázis nagy része angol pvp vagy pve szervereken fog játszani, még a németek, franciák és oroszok egy része is.
      A layering okés lenne, ha nem tartana tovább max 1-2 hónapnál, amíg lemorzsolódnak a túristák, de ha eleve alultervezik a szerverek számát, akkor hosszabb távon is 20-25K lesz egy szerver népessége, ami az egész classic értelmét veszi el, mivel esélyt sem adnak arra, hogy a tömeg egyszer közösséggé formálódjon.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Chob0o

   5 pvp szerver lesz...

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • ben2

    USA-ban. EU-ban csak 2.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Chob0o

     EU 5 pvp szerver, igaz ebből csak 2 angol, de akkoris 5 lesz.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Gatee

      Tehát számunkra és a playerbase jelentősebb részének 2 releváns.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Bangyi

      Szerintem a saját nyelvű szerverek (spanyom/német/stb) nagyon low pop fog maradni és hatalmas butaság azokra menni még ha kényelmes is.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • olasz

  Akkor ezek után teszem fel a kérdést,hogy a szerveződő magyar guildek melyik szerverre mennek ? Légyszi írjatok :p

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • WoWCla

   Üdv! Még a pvp-sek visszajelzését várjuk, utána lesz kirakva mindenhová, FS, GS, Facebook csoportok. Köszi a türelmet.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • PTR

   Golemagg

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Neretil Derem

  Kirakhatták volna azt is melyik szerver hol lesz elhelyezve földrajzilag.

  Sosem felejtem el, mikor elköltözünk Bloodscalpról (Párizs) Ragnarossra (Frankfurt) és rájöttünk, hogy 5 éven keresztül +30-80 ping-el "versenyeztünk" magyar killekért. Ég és föld a különbség

  Javaslom a végleges szerverek kihirdetése előtt ezt valahogy ki kellene deríteni.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Gatee

   Azért tegyük hozzá a mai internet nem olyan mint 5-6 éve amikor még megéreztél pár 100 km távolságot a szervertől delayben.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Péter Gerván

    A beta az elejétől fogva tűrhető volt, amikor meg lag volt akkor a server lagolt és usa-is ugyanazt tapasztalta. Simán játszható volt még mass pvp-ben is amikor nem a serveren múlt.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Neretil

    Az elmúlt 5-6 évben kicserélték a gerinchálózatot? Kétlem. Plusz extra 500km az plusz extra 1000km az adatnak oda-vissza.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Astonkacser

     Nem a gerinchalozatot csereltek le, hanem a technologiat meg az eszkozoket, meg azt hogy sok helyen a lakasodig megy az optikai kabel.

     Attol meg az extra lagg az mindig igaz, 100km mindig szamit, meg ha kicsit is 🙂

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • ben2

  Breaking: meghosszabbították a stressz-teszt időszakot hétfő este 6-ig.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • ben2

  Ki melyik szerverre megy felmérés, eddig 9300-an töltötték ki:

  https://www.reddit.com/r/classicwow/comments/co5pvx/world_of_warcraft_classic_server_demographics/

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Daermon

  WoW FB csoportokban kirták, hogy:
  PvE: Mirage Raceway
  PvP: Golemagg

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Magie007

  Magyar WoW Classic Közösség (WoW Classic HUN)
  - Szintalapú csapatkereső
  - Hírek, Frissítések
  - Stream megosztás
  - Klánkereső

  Csatlakozz hozzánk és találkozzunk online!
  https://discord.gg/C9jkzVG

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

  Az lett volna a legjobb, ha az összes szerver egy szerver lett volna, layeringgel elkülönítve a játékosokat. Ha nő a játékosszám, újabb layert nyitni. Ha csökken akkor csökkenteni a layerek számát. Egyedül a közös AH okozott volna fejtörést, vajon mennyire torzította volna a gazdaságot? Az biztos, hogy nagy forgalom lett volna, csak az árak... amúgy az árakra lehet hogy a goldsellerek száma van a legnagyobb befolyással... anno sok goldseller volt, így mindent jó áron lehetett eladni. A noston irtották őket, és nagy játékoslétszám miatt minden nagyon olcsó volt, szinte nem is volt érdemes berakni az AH-ba a cuccot, a AH díj miatt...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • ben2

   A layeringgel több baj is van.

   Anno technikai limitációk miatt a vanilla szerver létszámot 3.5K-ban limitálták. Ehhez lőtték be az összes respawn időt, vendor árakat és money sinkeket a játékban. Már a privát szervereken is egyértelmű volt, hogy a 7-8K folyamatos online játékosszám ront a játékélményen és tönkrevágja a gazdaságot.

   Rengeteg az exploit lehetőség, ha az emberek ugrálhatnak a layerek között. Találsz egy black lotust, végigugrálod az összes layert és felszedsz belőle 10-et. Ha meg az emberek nem mozoghatnak a layerek között, akkor a layerek valójában szerverek és onnantól jobb külön szerverként is kezelni őket.

   A layering tönkreteszi a szociális részét a játéknak. A classicban pont az a lényeg, hogy a játékosok egy idő után megismerik egymást és közösséget alkotnak. Ha több tízezer embert egy szerverre raksz és random dobálod őket layerekre, akkor sosem alakulnak ki közösségek, mert ha találkozol valakivel, kicsi az esélye, hogy mégegyszer összefutsz vele, így gyakorlatilag a classic értelme veszik el.

   Persze érthető, hogy a kezdeti roham kezelésére miért vezették be a layeringet. Arra számítanak, hogy az első pár hét vagy hónap után a játékosok igen nagy százaléka visszakullog majd a retail-hez, ahogy a streamerek nézettsége megcsappan és elül a hype.
   Így értelmetlen több tucat szerverrel indítani, csak hogy pár hónap után bezárják őket.
   Ezen túl a szerver összevonásokat a blizzard amolyan tabuként kezeli, mert azzal PR szinten is be kellene ismerni, hogy a játékosbázis zsugorodik. Azaz ha két hónappal a start után meg kellene szüntetni a szerverek kétharmadát, akkor azzal lenne tele a szaksajtó, hogy hatalmas bukás a classic, mert tömegesen hagyják ott a játékosok, meneküljön ki merre lát. Holott nem a játékosbázis lett a várthoz képest alacsonyabb, hanem a kezdeti roham a várthoz képest magasabb, de ezt szinte lehetetlen egy külső szemlélőnek elmagyarázni, mert ha eleve kevesebb játékosra számítottak, akkor miért csináltak olyan sok szervert ugyebár.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

    Már előre rengetegen kárörvendenek de akkor mi lesz ha leül a hype, holott tényleg csak arról lesz szó hogy az irreálisan nagylétszámú kezdeti roham fog lecsökkenni a normális (reális) szintre. Na nem mintha annyira felkavarna a dolog de azért mégis csak idegesitő mert csak egy minimális józan ész kéne hozzá.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • ben2

     Az lesz az igazán érdekes, ha mondjuk belövik a "reális" létszámot pár tízezerre és mondjuk egy nagyságrenddel többen maradnak hosszabb távon. Azaz mondjuk régiónként 10K helyett 100K.
     Az általam linkelt kérdőív most kb. 20 ezernél tart és ez csak a legaktívabb játékosokat reprezentálja, tehát ha a turisták közül többen megragadnak, mint amivel eredetileg számoltak, akkor a layering komoly problémát fog okozni, mert nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni és minél tovább jutnak az emberek a játékban, annál nehezebb lesz őket utólag más szerverekre paterolni.

     Ezért lett volna jobb több szerverrel indítani és inkább alaposan lekommunikálni, hogy eleve szerver összevonásokkal számolnak.
     Így ha több szerver marad, mint tervezték, azt győzelemként tudnák előadni.
     Most viszont ha kevesen maradnak, akkor nem történt semmi, ha sokan, akkor meg fájhat a fejük, hogy hol cseszték el és hogy hozzák helyre.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila

      Majd akkor nyitnak új szervereket.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2

      És ki fog azokra önként átmenni? Vagy random átdobálják az embereket?

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

    A layerváltás meg lehet oldani. Az első még instant (és ez nem garantálja azt, hogy a másik layeren is ott van az a black lotus, a de a következő layer váltás már csak 10 perc múlva (azaz CD-s lenne)). A partizásban meg úgyszintén megoldható, hogy a karakterek ne válthassanak layert, hanem egy layeren legyenek. Vagy ha még nem ott vannak akkor arra a layerre kerüljenek ahol éppen a parti/raid master van. (a CD-k indulnak ilyenkor is). Ezt okosan meg lehet csinálni.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • ben2

     Ha a layerek között lehet bármiféle átjárás, akár szándékos, akár autmatikus, az hosszabb távon nem működik. (Nem is ez volt a cél.)
     Ha meg egyáltalán nincs átjárás, akkor egyszerűbb több szervert indítani.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Hard3n3d

     Ez a baj a Layeringel 😀 https://uploads.disquscdn.com/images/dac89f3e68a9a1f9d06359cbeeb993c323622bda21b770d6bee7733048d50081.jpg

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • hapci

      Pont ugyan ezt néztem tegnap este 8 körül. Több, mint 50 játékos volt OG-ban, viszont tök üres volt még is az egész.. ha csak valahol nem volt valami titkos buli amiről nem tudtam, akkor ez elég gáz.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Károly Szénási

  Hali.
  Az Underworld Domain - Classic WoW Golemagg-PvP Alliance klán keresi leendő tagjait.
  Fő célunk a Raidek clearelése, de social/pvpzni vágyó tagokat is szívesen látunk.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Hard3n3d

   Az alisok csak üljenek Stormwindbe míg a hős hordások megmentik egész Azerothtott

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Mariák Miklós

   Szia, tank warrival csatlakoznek, viszont nincs facebookom, kaphatnek mas elerhetoseget? Koszi!

   (tesom nevevel irom ezt a hozzaszolast, nem tudom, miert, be vagyok jelentkezve pedig a sajat frostshock regemmel)

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Neretil Derem

  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BTfTNjcThmoe_47K8mbf8IffpfK0XrBCFWE4X5X97wY/htmlview?usp=sharing&sle=true#

  reddit felmérés statisztikája, ki honnan hova megy.Folyamatosan frissül
  (csak érdekesség képpen, persze a valóság nem ez lesz)

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • ragadozo88

  Számomra az merül fel kérdésként hogy ha jól emlékszem azt mondták hogy a realmenkénti max karakter újra 10 lesz, viszont az összes accountonként továbbra is 50 viszont ha csak két pve szerver lesz akkor nem lehet kimaxolni a dolgot. Persze azt tudom hogy vanillában nem épp a karakter számokra mentek, mivel a fejlődés eleve lasabb, gearelődni meg eleve nehezebb ha más nem a drop rate miatt. Igaz hogy ott a lehetőség hogy francia orosz és német szervereken is létrehozzon az ember karaktereket.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • KevMit

   Nem értem itt mi a probléma. Ha csak EU-s English Pve realmon akarsz játszani akkor is van 20 karakternyi "férőhely".
   Mit tervezel, hogy ez nem elég? 😀

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Hard3n3d

    Minden fajból minden class az 40 kari bár sok értelmét nem látom
    Napi 8!!!!! óra gamel Normál tempóba 2 év (+- 2-3 honap) alatt meg is van 😀
    Mondjuk ez után még kihúzna fel valamiből még 10 et 😀

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • ragadozo88

     Ráadásul ha minden nem is akkor 80 :D. Na az az extrém :D.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Hard3n3d

      de 40 van mert megszámoltam mielőt irtam a komentet 😀
      2 druid 5 hunter 4 mage 2 paladin 5 pap 7 rogue 3 shaman 4 warlock 8 warrior

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88

      az igen, én is gondoltam rá hogy megszámolom de végül nem tettem, akkor viszont nice 😀

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Hard3n3d

      Egyébként pont ugyan ilyen egy 40 fős raid eloszlása is csak a shámán vagy a paladin helyet van valami más 😀

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • ragadozo88

    Nincs probléma, mert valszeg én se fogom elhasználni de elméletben van 8 faj, fajonként 2 nem, illetve 9 class, classonként 3 talent ággal. Szóval ha nem is vesszük figyelembe a nemet, meg a fajt, akkor is van 9x3 spec, és mivel a retalent nagyon drága ha valaki mindegyikkel szeretne játszani, akkor érdemes új karit kezdenie. Bár ha nem adnak ki balance patcheket és örökre marad az 1.12 akkor ennek megint nincs jelentősége mert meglesz hogy kinek milyen specen kell játszania endgameben. Persze mondom ez csak elmélet, és mivel a wowban általában mindenkinek van egy mainje és csak azzal foglalkozik ezért globálisan nincs jelentősége ennek.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • ben2

     A wowban nem az a drága, ami goldban sokba kerül, hanem ami sok játékidőt visz el, mivel a gold végeredményben játékidő.
     Ugyanazt a classt felhúzni más speccel csak azért, hogy ne kelljen néha (vagy gyakran) áttalentelni értelmetlen, mert egy karakter felhúzása és felgearelése nagyságrendileg több időt igényel, mint amit a re-talenteléshez szükséges gold kifarmolásába ölnél.
     Ráadásul bizonyos classokat idővel át kell talentelni, mert az adott raid tartalom megkívánja. Pl. mage MC és BWL-eh frost, AQ és Naxx-hez fire. Priest meg pvp-re shadow, raidelésre holy.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Hard3n3d

      +nem ugyan az a holy kel pvp re meg pve re pld

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88

      Erre gondoltam mikor írtam az 1.12 és main dolgot :). Az igaz hogy a költség nem olyan sok mint új karit kezdeni, viszont amúgy is szeret, karaktert húzni, annak lehet jobban megéri mert a questek érdekesebbek mint a farmolás. Legalább is nekem. Bár a retalent maxxa (azt hiszem 1ről kezdődik és minden retalenttel nő)azt hiszem 100 gold ha mégse akkor nyugodtan javítsatok ki, szóval szakmával valszeg hamar meglenne, max karakterrel. Minden esetre ezért örülnék ha jönnének balance patchek miután, minden fázist beraktak, ami a korábbi vanillában volt. én pl szeretek feral druidával és cement shamannal játszani de velük nem lehet raidelni vanillában. Bár mivel amúgy se tervezek egy darabig dungeonozni és raidelni, cska akkor mikor már zulgurub bent lesz akkor is csak a gurabashi raptor és tigris miatt. Aztán lehet hogy meggondolom magam, de egyelőre az a terv hogy 60ig szintezek egyedül, ha kell kihagyom az eliteket, és 60tól bg és vagy dungeon, aztán ha meglesz a megfelelő ruha akkor raid, bár utóbbi guild nélkül szinte lehetetlen, szóval majd kiderül :). Mondjuk most retailen se raidelek, szóval lehet vanillába se fogok, majd kiderül :).

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ben2

      Én megpróbálok konkrét, elérhető célokkal indulni, hogy ne váljon a játék nagyon addiktívvá, amikor már nem azért játszom mert jó, hanem mert rossz, ha nem játszom. 🙂
      Pl. priesttel végigcsinálni a benediction questet az amolyan jó lezárása lehetne a karakternek.
      Gnome mage-el meg lvl45-ig megszerezni a nelf tigris mountot, amihez lvl1-től csak darnassus questeket kell tolni, hogy eléreje az exalted-et.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88

      Szerencsére nem tudok függeni semmitől mert ha valamit túl sokat csinálok, akkor is ha szeretem, egy ideig nem csinálom. Mert előtérbe kerülnek más dolgok amiket szeretek csinálni, és akkor azokat csinálom. Pl ha wowban túl sokat farmolok, akkor utána általában kb annyi napot nem wowozok ahánynapra elszoktam osztani. Magától történik, nem én tervezem így, cska általában így alakul a kedvem. pl most van a repüléshez a farmolás mechagonban és nazjatarban, és egyszerre mindig egy zónát csinálok egy nap mert ha mindkettőt letolom akkor 2-3 napig ne mjátszok ami ugyanaz mintha eleve 3 nap alatt csinálnám meg :D. Ráadásul így is vannak olyan napok mikor nem wowozok. Ez kb mindennel így van egyébként. Most a hotsnál volt mikor egy hétvége alatt letoltam a mecha tyreales quest chain maradékát, kb 20 game vagy lehet picivel több is, és kb egy hétig nem játszottam vele utána, illetve azt hiszem néhány napi küldit letoltam.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Hard3n3d

      Probáltad már a heroint ? 😀

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • ragadozo88

      Nem, a meditáció sokkal jobb, és az egészséges 🙂

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • julian7

  Az van, hogy ha angol égre angol wow-classic servert, akkor kb 2-3x többe fognak kerülni az ottani szerók. Párizs nem rossz, meg Írország, de az EU-n belül a legjobb mégiscsak Frankfurt, mert az mindenkinek közelebb van. és ráadásul nem kell kifizetni a pökhendi-adót.

  Jah, a technológia a big boom óta ugyanaz, az aktív eszközökön kívül leginkább a fénysebesség szabja meg a ping time-ot. Párizs kb. 15-20 ms-el messzebb van, mint Frankfurt. Amszterdam is jobb időket hozna, mondjuk.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • WoWCla

  Sziasztok leendő WoW Classic játékosok!
  Klánunk tagfelvételt hirdet Alliance oldalra a Mirage Raceway PVE szerverre, célunk hetente 3 napot raidelni, de ha aktuális lesz még egyeztetünk a tagokkal, a raidekre ha nem jelentkezel nem kötelező járni, mindenki annyit játszik amennyit szeretne, nem kényszerítünk senkit semmire, de ha tanácsot kérsz természetesen szívesen segítünk bármiben. Lesznek Casual raidek is bármennyire hihetetlenül hangzik, azoknak az embereknek akik esetleg kimaradtak valamelyik raidből illetve a keveset játszó Casual embereknek kiegészítve altokkal, így mindenkinek lesz esélye lejutni raidre. Több veterán is jelentkezett már hozzánk akik szívesen segítenek azoknak az embereknek akik nem játszottak vanillában, erre természetesen lesznek külön Class Leadereink is. Ha szeretnél egy normális, felnőtt társasághoz tartozni akkor jelentkezz az alábbi facebook csoportunkba: Link

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Pingback: Classic recruitment – FROSTSHOCK()

 • Nagy Apoo

  ...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • sisinukoda

  Magyar WoW Classic Közösség (WoW Classic HUN)
  Realm és frakció független közösség!
  600+ tag
  - Szintalapú csapatkereső
  - Realm/Frakció szobák
  - Hírek, Frissítések
  - Class társalgók
  - Stream/Youtube megosztás
  - Guild hírdetés/keresés

  Csatlakozz hozzánk és találkozzunk online!
  https://discord.gg/C9jkzVG

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • sisinukoda

  Magyar WoW Classic Közösség (WoW Classic HUN)
  Realm és frakció független közösség!
  1000+ tag
  - Szintalapú csapatkereső
  - Realm/Frakció szobák
  - Hírek, Frissítések
  - Class társalgók
  - Stream/Youtube megosztás
  - Guild hírdetés/keresés

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Beátrisz

  egy hónap múlva majd néptelenek lesznek aszt összevonják, kb az lesz.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Adam Bond

   Pontosan. A sok felizgult jatekos akik a 2 evvel Vanilla utani agyonnerfelt TBC elotti tartalomtol elvannak ajulva szepen megolik parszor a raid bossokat ha egyaltalan, aztan rajonnek nem buli, hogy 1 epicet kap napi 5-6 orai jatekkal per honap. Messze nem lesz annyi wipeolas, csak unalmas farm mivel mindent addonok vezerelnek minden ismert.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • menyus

    Árljátok már el mi mindent "vezérelnek" azok a csúnya addonok, amikor vanillában alapból 2 gombot kell nyomogatni kb. mindenkinek. Vagy mi az az addon ami tönkreteszi az élményt és régen nem létezett.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

     Ez egész egyszerüen nem igaz. Amig a retail wowban van ÖSSZESEN használt 4-5 spelled meg pár nagy cd (ami kimerit minden lehetőséget) addig classicban ezer szituációs/support spell, buff, stb, +ranking system. Már ez utóbbi miatt több lehetőség közt kell mérlegelned(!) és nem azt spammolni ami éppen felvillan.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • csabe

  Golemaggra esélytelen feljutni. Lesz másik pvp szerver kijelölve a magyar játékosoknak?

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

  Ez így most olyan mint a halottnak a csók. Hoyg képesek ilyen botorul felmérni az igéyneket a Blizzardnál? Ehhez képest egy kezdő friss F2P-es MMO-t legyártó company sokkal rutinosabban méri fel a várható igényeket... augusztus 13-án 8 pvp szervert kellett volna BEJELENTENIÜK, és most további +4-et indítani... és még nincs este, amikor jön az igazi, 2-ik hullám, hétvégén meg a 3-ik nagyobb hullám...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Attila

   Úgy vannak vele, hogy inkább legyen 4-5 nap sírás a sorban állás miatt, mint két év nyavalygás a low pop realmek miatt. Lehet rájuk mérgesen nézni, de tök tudatosan csinálták így.

   Newman: Why not just open up more servers?

   Hazzikostas: We are fairly sure — we can't know for sure without being fortune tellers, but most of them align — there will be a fairly steep drop off compared to that day one interest, and we want to make sure because of how important community is in Classic in particular, that we have healthy server populations.

   That's why we're not jumping to, hey, let's just open up dozens and dozens of servers. We have the ability to do that. This isn't about limiting costs or available hardware or anything like that. We could do that easily if we wanted to, actually much more easily than having complicated tech like layering.

   But where we would that leave us down the line is with underpopulated servers that we have to start looking at merging or offering transfers from them to other servers to get back down in population. That's tremendously disruptive to communities and something we really, really, really want to avoid.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

    Üres duma. Ennyire nem csappant volna meg a létszám... de a 6-8 órás sorok miatt igen.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Attila

     Állítólag a vanilla WoW rajongók már 10 éve várják ezt a játékot. Talán ezt a pár nap sorban állást is ki fogják bírni. 😛

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

      Azok nem is fognak elmenni. De sokan mások igen.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • ha tudatosan csinálták így akkor tényleg rettenetesen buta emberekről beszélünk. pontosan azzal érik el azt amit írsz, hogy sírás és nyavalygás lesz a low pop realm-ek miatt, hogy pánikszerűen nyitogatták launch után a szervereket. ugyanis ezek az új szerverek sanszos, hogy üresek lesznek hamarosan, ahogy már nem lesz standard a 6-7 órás várakozás. blizzard blizzard...

    e: ja igen, ezen elfelejtettem röhögni: "That's why we're not jumping to, hey, let's just open up dozens and dozens of servers."

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • Attila

     Nem pánikszerűen nyitogattak új szervereket, mert már augusztus elején megmondták, hogy ha kell, akkor nyitni fognak. Gyanítom, a neveket is kitalálták előre. 🙂 Most egy kicsit nyűgös bejutni, de majd javulni fog a helyzet.

     Ki kell bírni! Erősnek kell lenni!

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Zegna

  Shazzra, várólistás adatok:
  - 19k
  - 268min
  Köszi, lehet most nem várok erre...

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Zegna

   Golemagg 17k és 170min, aha...
   Mirage-n is várni kell kicsit

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Lajos Ádám

  Na ez a nem semmi:
  https://uploads.disquscdn.com/images/77294b017c397329510762036b3e7e9add32307d262aba9e90f812dba0eb4085.png

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Zegna

   Ez pite, ma egyiken 24095 volt.
   716 perccel.. 🙂
   Reggel meló előtt elindítod, mire haza ér az ember talán belép 😀
   Bár én szerencsés vagyok és otthon/ról dolgozom.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • de fel volt készülve a blizzard. launch után kell kidobálni a szervereket. gratulálok a 6 órás queue time-hoz. diablo 3, warlords of draenor, wow classic.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Tt

  Befizettem 1 hónapra, vagyis fizetnék, mert annyira profi a rendszerük, hogy egy nyamvadt Paypal kifizetést nem képesek kezelni, percekig tölt majd közli hogy majd egyszer, valamikor küldünk egy linket és ha azt leokézom akkor majd utána játszhatok, döbbenet amit művelnek, komolyan mondom, egy vásárlás-fizetés tranzakcióról beszélünk, semmi többről, de én vagyok a hülye hogy fizetek ezért.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • kaspa

  Ennyit erről blizzard nem volt képes megint nagyot alkotni ezt hamar meg fogják unni az emberek startra növelték volna a limiteket mint anno asszem wod-nál csinálták meg néhány órával utána ez 1 ujabb fail game indítás a blizz részéről.Már csak arra leszek kiváncsi mikor kezdik el az emberek verni a falat hogy ők befizettek csak emiatt de lószart se tudtak csinálni kérik vissza a pénzüket mert tuti lesznek ilyenek is.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • usul

   Le merem fogadni, hogy ez szándékos a Blizz részéről. Mert, ugye aktív előfizetés kell a classic-hoz, ezért az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy ne játszanak a WoW-val., ha már kifizették a game time-ot. De mivel a classic-nál tele vannak a szerverek, ezért kénytelenek lesznek addig is a retail verzióval játszani (és menet közben hátha megkedvelik és ott maradnak).

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • kaspa

    hajnali 4 kor már nem volt sor de akinek nem volt szabija az normális időben be se tud jutni classsicra délután 2 kor elinditott várakozás után még mindig 1133an vannak előttem 7 előtt ami kb még legalább 45 perc valószinű hogy próbálják áttereleni bfa ra az embereket de ez nevetséges főleg úgy ha valaki bfa van kiégve s kicsit lazitani akar visszatérni classicra ha véletlen diablo 4 et bejelentik vagy ow 2.0 patchet s hasonló blamát hoznak össze megnézem milyen gyorsan fognak ugrani a siránkozásokra

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
    • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

     Mi jelent ez a bfa-ra terelés dolog? Nem először olvasom. Hogy a sok régi arc majd benyeli és inkább elkezd retaillel játszani (amit eddig nem tett meg 10-13 évig)? Mi lenne az értelme? Én inkább azt látom hogy folyamatosan adagolják az igényekhez az infrastruktúrát, itt van még plusz 2 server, toljunk egyet a server karakter limiten, stb. Még ha van is pár helyen súlyos sorban állás (és ugye még mindig csak pár nap telt el az indulás óta) de a nagy része a servereknek teljesen élhetően/vállalhatóan müködik.

     Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Naliviel

      Akárhogy is nézzük a BfA játékosszáma jelentősen növekedett, már queue is előfordult. Okokat lehet keresni, vagy a classicra való login várás helyett inkább belogolnak az inaktív játékosok BfA-ra és ismét egymásra találnak a játékkal vagy classic lvl 30-on rájönnek, hogy ez csak nosztalgiavonat volt, de ha van előfizu akkor felfedezik a BfA kalandjait.
      Történt mindez pár nappal classic launch után. Kiderül hosszú távon mi lesz, de legalább 75% körüli lemorzsolódási aránnyal lehet számolni a kezdeti hypehoz képest.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

      Nekem nem tünik életszerünek hogy 5 percet kéne várnia valakinek de helyette inkább bfa-ba lép be, ráadásul ott sokkal több (crossrealm!) serveren sorok alakuljanak ki, úgy hogy azt feltételezzük hogy új játékos amihez még a BfA-t is megkellett vennie pluszban (bfa játékos meg feltételezhetően eddig is játszott/vagy pont abbahagyta hiszen most volt nemrég több content patch is, uj insta és raid, repülés, új zónák). Elvétve valoszinüleg igaz lehet, biztos volt valami felhajtóereje a retailen de semmiképpen sem szignifikánsan. a 75%ot túlzásnak tartom de majd meglátjuk, kiváncsi leszek a számokra, talán Blizzconon mondanak valamit.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/eu/arathor/Sherlee Attila

      Ahhoz, hogy belépj a retailbe, nem kell a Battle for Azeroth. Lévén, hogy azon kívül minden kiegészítőt megkaptak már a Battle.net tagok. Csak előfizetés kell és mehet a szintezés lvl110-ig.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • Attila

      Ahhoz, hogy belépj a retailbe, nem kell a Battle for Azeroth. Lévén, hogy azon kívül minden kiegészítőt megkaptak már a Battle.net tagok. Csak előfizetés kell és mehet a szintezés lvl110-ig.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
     • https://worldofwarcraft.com/en-gb/character/arathor/hokusai evoken

      Ez igaz.

      Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hard3n3d

  Már lvl 34
  https://www.twitch.tv/journeywow

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • vandorr

  és még nincs is hétvége 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/cc874f3c3ecf00d76d1a7c40e0eb4d3cda2f4b7046946a2d0e56c5b82f18cb8f.png

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Attila

  Nocsak!

  https://i.redd.it/95mg060mnfj31.jpg

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Soulswap Ragnaros

   Classic Hype--->Előfizetés a wowra-->Classic nem jött be--->Nézzük Bfa-t.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Monday

    Tegnap este 9 -> 45 perces queue. Mondjuk még mindig jobb mint a tegnapelőtti 90 perces, de még csak most jön a hétvége...

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • zibuprofen

    Pontosan ezt volt a céljuk :).

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Pjatacsuk Bence

    login server közös bfa és classic között, persze biztos növekedett a bfa kipróbálás is de a queue-t valszeg a classic hype okozza egyelőre.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Pjatacsuk Bence

   mondjuk ez Login Server queue, az pedig közös classic és bfa között.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
   • Pjatacsuk Bence

    https://i.redd.it/krpcvrc2r5j31.png
    lásd a különböző queue-kat amik előfordultak classicnál napokban.

    Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Seenso

  Nem értem miért volt ekkora sor, végre bejutottam Golemaggra de UD kezdőn pl alig vannak. Ezen a capen még simán bírnának növelni, nem lenne túlnépesedés.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Lepkemaci

   Már emeltek a capen többször is. A layering miatt nem látsz sok embert vagy a szervereden esetleg az Alliance van nagy többségben. A kezdeti konfigurációkkal is borzasztó lag meg rubberbanding volt egy csomószor jellemzően 20k+ queue-k mellett is, szóval nagyon már nem biztos hogy tudnak húzni a számokon. Mindenesetre mostanában emeltek a capen megint.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

  Nem könnyebb a bejutás.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Meridian74 – “CEU-t Arábiába!”

  Itt most csak az segítene ha az első 3-4 szerveren INGYENES transzfert hirdetne meg limitált mennyiséggel. mondjuk 3000 account / szerver, és ehhez nyitna új 2-3 újabb szervert. Ha már ennyire elbaszta a fizetett névfoglalási igényeket szerverkiszolgálási oldalról.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Adi91

   Zseniális, hogy be lett harangozva, hogy hol lesznek a communityk, majd a karakter kreálás után indítottak 100 szervert.

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Beátrisz

  egyébként nem értem mért nem jó az embereknek a sima wow, sokkal szebbek a karakterek is

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
  • Afthrast

   Meg is szeretnéd érteni, vagy csak továbbra is nem szeretnéd érteni?

   Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Hard3n3d

  https://www.twitch.tv/jokerdtv
  lvl 58.7 itt a vége 😀
  Method-ék picit lemaradva 54 esek
  https://www.twitch.tv/kenny_marsh

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
 • Unchained Pepe

  A balfaszkodásnak az lett a vége hogy haverok szétszórodtak a szervereken. Nem értem miért nem alapból ennyit nyitottak.

  Tetszik(0)Nem tetszik(0)
Back to Top ↑
 • FS DISCORD

 • FrostShock!

  63 User(s) Online Join Server
  • ExiiL
  • Zeru
  • [̲̅Z][̲̅i][̲̅z][̲̅k][̲̅O]
 • KOMMENTEK

 • RECRUIT

 • KAPCSOLAT

  Ha hírt akarsz beküldeni, szeretnél üzenni valamit, észrevételed, javaslatod van, küldj egy e-mailt a szerkesztőségi email címre: frostshockszerk kukac googlegroups pont com

  Ha bármi más gondod, bajod, problémád van az oldal használata közben, akkor ugyanarra a címre írhatsz.

 • FACEBOOK

 • Haverok